Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Ковальов Олексій Іванович
Фото: Ковальов Олексій

Ковальов Олексій Іванович

Роки життя: 1989 — 2022

Фігурант Реєстру зрадників

  • ФАР
    Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту та добровільне зайняття посади в органах місцевого самоврядування.

Характеристики політика

  • Гречкосійство

Опис політика

Екснардеп Верховної Ради 9-го скликання від "Слуги народу".

Перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту та добровільне зайняття посади в органах місцевого самоврядування.

У 2022 році, до повномасштабного вторгнення, Ковальов отримав 38 200 грн компенсації за житло. 

Після захоплення Херсонщини Ковальов повідомив, що знаходиться на тимчасово окупованій території. Через це партія "Слуга народу" звернулася до генерального прокурора та голови СБУ із закликом "ретельно розслідувати всі факти та обставини його перебування на тимчасово захопленій території та його спілкування із окупаційними військами". В результаті Ковальова виключили зі складу депутатської фракції політичної партії "Слуга Народу" у Верховній Раді. Він пропустив всі засідання ради під час війни, щодо яких є дані.

Влітку екснардеп провів зустріч із представником кремля на окупованій Херсонщині та заявив, що росія там назавжди. Після цього ДБР повідомило Ковальову про підозру у державній зраді. Було встановлено, що Ковальов обійняв посаду заступника голови у незаконно створеному "уряді Херсонської області". Також він відзначився тим, що вивозив з Херсонщини продукти до Криму, завозив звідти пально-мастильні матеріали для агресора, віддав для розміщення окупаційних військ санаторій в Голій Пристані.

Через деякий час бюро обрало запобіжний захід нардепу Ковальову у вигляді тримання під вартою без права внесення застави та оголосили його в розшук.

28 серпня 2022 року Олексія Ковальова було вбито у Голій Пристані. Його знайшли з вогнепальним пораненням, поруч лежала рушниця, зареєстрована на самого Ковальова. Разом з ним загинула і його співмешканка - ножове поранення у шию. До смерті на нього вже здійснювався замах, тоді підірвали його авто на окупованій частині Херсонщини. Згодом ДБР повідомила, що майно покійного нардепа-зрадника на понад 3 млн грн. передали в АРМА.

Того ж року Bihus.info встановили, що після початку повномасштабного вторгнення Ковальову продовжували нараховувати зарплату у ВРУ - понад 200 тисяч гривень. Також Михайло Подоляк повідомляв, що Ковальов привласнив наприкінці 2021 року "4 канал" в інтересах росії, а не Офісу президента. Через деякий час після цієї заяви український бізнесмен Віталій Кропачов купив компанію "Корона санрайс", яка має цифрову ліцензію для трансляції 4 каналу, що належав Ковальову. Кінцевим бенефіціарним власником телеканалу замість Ковальова став столичний юрист Максим Варламов.

Наприкінці 2021 року Олексій Ковальов придбав ТОВ "ТРК Інтеррадіо", який транслює ефір 4 каналу. Про це свідчать дані YouControl. Ковальов задекларував свої медіа активи вартістю у понад 4 мільйони гривень як подарунок, депутат подав відповідну декларацію із повідомленням про суттєві зміни в майновому стані.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання по 186 округу (Херсонська область) від партії "Слуга народу" як безпартійний. Член однойменної фракції. Член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Не підтримав в комітеті законопроекту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості. 

За 2019 рік задекларував готівкові кошти у розмірі понад 6,5 млн грн.

З 2018 року був директором ПП "ЛК-АГРО" та його співзасновником. З 2017 року був засновником та директором ТОВ "Херсонські аграрії".

У 2011 році працював юрисконсультом у КЗХОР "Голопристанський геріатричний пансіонат" (Херсонська область).

Закінчив Національний університет "Одеська юридична академія” за спеціальністю “правознавство".

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Міжфракційні обʼєднання

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики

Гречкосійство

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу