Субвенції Чернігівщини: нардепи перевіряють ремонти туалетів і випускають іменні кульки

Фото: Субвенції Чернігівщини: нардепи перевіряють ремонти туалетів і випускають іменні кульки

Чернігівщину в Верховній Раді представляють 6 депутатів-мажоритарників. У 2017 році область стала абсолютним лідером за кількістю одержаних субвенційних коштів — майже 300 млн грн. Найбільше коштів отримав округ представника БПП Олега Дмитренка — понад 62 млн грн.

Як правило, найбільші суми дістаються на округи тим, хто входить до провладної коаліції і голосує за бюджет. Усі депутати-мажоритарники одноголосно підтримали основний фінансовий документ на 2017 рік.

Виділення субвенції на округ можуть ініціювати самі депутати. Мажоритарна система стимулює прямий і непрямий підкуп виборців, у результаті якого до влади в Україні приходять політики, що мають свої бізнес-інтереси й не готові працювати на народ.

 

Є дві проблеми з мажоритарною системою. Перша — чимало депутатів, обраних в одномандатних округах, значно менше цікавляться загальнодержавними проблемами, ніж інтересами округів. Парламент не може працювати ефективно, коли 50% його членів займаються субвенціями, щоб переобратися. Друга проблема — безкарний підкуп виборців. Мажоритарні округи невеликі. Роздача гречки чи грошей суттєво впливає на результати. Саме тому чинна коаліція й обіцяла виборчу реформу, для Парламенту зокрема — перехід на відкриті регіональні списки, де всі депутати будуть пов’язані спільною партійною програмою", — каже Єгор Поляков, полісі-аналітик з питань виборчої реформи в ГО "Центр UA".

 

Залучені кошти субвенцій — добра нагода для мажоритарників нагадати про себе. Особливо за рік до виборів.

Громадський рух ЧЕСНО виявив, що найбільше коштів отримують округи, депутати від яких є членами партій влади — "Народного фронту" і БПП — або ж груп мажоритарників "Воля народу" та "Відродження". Цю тезу підтверджує дослідження ЧЕСНО по Чернігівській області. Нардепи одностайно проголосували за бюджет на 2017 рік, з якого, власне, в результаті і були виділені кошти на їхні округи.

Округ фігуранта антикорупційних розслідувань Олега Дмитренка з БПП отримав понад 62 млн грн субвенцій. Сам нардеп говорить, що частину з цих коштів, зокрема на м. Прилуки, залучав не він:

 

Там Ляшко, навєрно, вибивав на школу кошти. Олег Валерійович активний. Я думаю, що в нього можливості надзвичайно потужніші, більші. Він може не те що залучить, а й видушить кошти”.

 

Помічник Дмитренка Віталій Голець надав журналістам ЧЕСНО копії звернень нардепа до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра фінансів Олександра Данилюка. Згідно з документами, Дмитренко залучив на округ 25 млн грн.

Округ Анатолія Євлахова з БПП отримав майже 55 млн грн субвенцій на соціально-економічний розвиток. Хоча помічник нардепа Ратан Ахмедов говорить, що той нібито залучив значно більше коштів.

Свою діяльність Євлахов активно висвітлює на власному сайті.

У статтях замість інформації про законотворчу діяльність депутата — розповіді про його робочі поїздки до населених пунктів округу. Зазвичай такі візити супроводжуються врученням “подарунків”, придбаних за дежавний кошт. Це і музичні інструменти, і автомобілі, і медичне обладнання та квартири для лікарів.

Євлахов вручає медзакладам ключі від авто (джерело — yevlahov.org)

Переймається нардеп і ремонтами. Навіть перевіряє реконструкцію санвузлів. До речі, він не єдиний серед народних обранців, хто звітує про ремонт навіть таких дріб’язкових об’єктів. Наприклад, у Херсоні за підтримки нардепа урочисто відкрили туалет у театрі.

Рух ЧЕСНО наголошує, що робота нардепа — не відкривати туалети, а займатися законотворчістю.

Як і його колеги-нардепи, Євлахов полюбляє відкривати дитячі та спортивні майданчики.

Євлахов на відкритті спортивного майданчика (джерело — yevlahov.org)

Попри те, що він активно піариться на субвенціях, Євлахов не вважає їх інструментом підкупу виборців:

 

Чомусь у нас звикли це називати підкупом. У всіх розвинутих країнах, на які ми рівняємося, це називається лобізмом. Лобізм інтересів територій, лобізм інтересів секторів економіки, лобізм інтересів соціальних, демографічних, гендерних груп — це норма”.

 

Щоправда, останнім часом застосування субвенцій швидше схоже на лобізм інтересів та передвиборчих амбіцій народних обранців та кандидатів у депутати, ніж виборців.

Та якщо залучення субвенцій — це один із умовно законних методів роботи нардепів-мажоритарників (не плутати з піаром за рахунок субвенційних коштів), то народні обранці полюбляють ще й давати обіцянки, які не належать до їхніх повноважень. Так, на своєму сайті Євлахов обіцяв залучити у 2017 році кошти на завершення проекту вуличного освітлення села Ганнівка.

 

Нардепи — це законотворці, а не господарники. Часто, щоб заручитися підтримкою виборців, вони обіцяють розв'язати місцеві проблеми, проте це не належить до їхніх повноважень. Рядовому виборцю ближче той, хто може відремонтувати світло в нього під під’їздом, а не той, хто пише закони, вплив яких відчувається не одразу”, — говорить координаторка руху ЧЕСНО Віта Думанська.

 

Варто зазначити, що обіцянки Євлахов так і не дотримав.

Світлини на Facebook-сторінці прогульника Аграрного комітету ВРУ Валерія Давиденка з БПП свідчать, що він полюбляє святкувати дні села та громади на своєму окрузі.

Під час урочистостей нардеп устигає піаритися за рахунок бюджетних коштів. Наприклад, вручати керівництву амбулаторії ключі від автомобіля. Про те, що придбали його за кошти держбюджету, на сторінці Давиденка у Facebook — ні слова.

Скріншот запису зі сторінки Давиденка у Facebook

Подібна ситуація і з реконструкцією Ніжинської школи № 14 під амбулаторію сімейної медицини (з держбюджету на роботи виділили понад 1 млн грн) та встановленням дитячих майданчиків.

Скріншот запису зі сторінки Давиденка в Facebook

І якщо інші депутати популяризують свою політсилу на округах, то Давиденко займається масштабним самопіаром.

Спасівський ярмарок у м. Борзні (джерело — соцмережі)
До свята — іменні кульки (джерело — соцмережі)

 

Як помічники Дмитренка ветеранів вітали

Округ фігуранта ФАР депутата з “Волі народу” Максима Микитася також одержав майже 44 млн грн. Як і більшість його колег-мажоритарників, Микитась вважає своїм пріоритетом роботу на благо своїх виборців:

 

У кожного з депутатів є достатньо можливостей відстоювати проекти, які важливі для їхніх виборців. Можливо, для списочників це не так нагально, як для мене — депутата-мажоритарника”.

 

Хоча така позиція суперечить статусу народного депутата.

На своїй сторінці у Facebook Микитась час від часу розповідає про успіхи за рахунок субвенційних коштів. Правда, не уточнює, що це бюджетні гроші.

Скріншот запису зі сторінки Микитася в Facebook

Користується Микитась і старим, як світ, прийомом допомоги малозабезпеченим та багатодітним родинам.

Скріншот запису зі сторінки Микитася в Facebook

Щоправда, нардепи мали б працювати над тим, щоб умови життя всіх родин були на гідному рівні, приймати відповідні закони, впроваджувати державні політики, а не обходитися одноразовими презентами.

Як і Давиденко, Микитась до свят випускає повітряні кульки “імені себе”.

Ще одні супутники Микитася на зустрічах із жителями округу — пакети і товари з його іменем.

Округ Олександра Кодоли з “Народного фронту” одержав 38,5 млн грн субвенцій. З них майже 9 млн грн пішло на закупівлю та будівництво дитячих майданчиків.

Відкриття дитячих майданчиків — один із улюблених прийомів нардепів. На перший погляд, такі вчинки нібито спрямовані не на підкуп виборців, адже діти не мають права голосу на виборах. Проте, зробивши “благо” для дітей, депутати одним махом можуть заручитися підтримкою мам, тат, бабусь, дідусів, дядьків і тіток, старших братів і сестер малюків.

Громадський рух ЧЕСНО вже писав про те, що можновладці не соромляться використовувати "дитячу тему", щоб завоювати любов та голоси електорату. Напередодні виборів діти все частіше з'являються в рекламі кандидатів. А у міжвиборчий час депутати і чиновники відвідують школи, дитячі садочки, а інколи навіть і лікарні. Світлини з таких урочистих заходів потім наповнюють соціальні мережі та газети політиків і партій.

За рахунок субвенційних коштів минулого року для одного з навчальних закладів у Ніжині придбали музичну апаратуру. Щоправда, Ніжинський НВК чомусь дякує нардепу, а не держбюджету за 2017 рік.

На своїй сторінці у Facebook Кодола також пише про відкриття спортивних об’єктів.

Щоправда, на будівництво останнього з держбюджету пішло 1,6 млн грн. Тож від кого цей подарунок — від нардепа чи платників податків, котрі наповнюють державну скарбницю, — питання.

Зауважимо, що під час виборів в ОТГ Кодола анонсував побудову дитячого майданчика. Його привезли і потім забрали з Носівської тергромади. Лише після того, як це виявив рух ЧЕСНО, Кодола повернув майданчик і встановив свою іменну табличку.

Найменше коштів минулого року отримав округ заступника голови фракції БПП, фігуранта антикорупційних розслідувань Сергія Березенка. Потрапив він до Парламенту під час проміжних виборів у 2015 році. До цього був депутатом Київради від “Блоку Леоніда Черновецького”.

За два місяці до старту виборчої кампанії, як повідомляє газета “День”, Березенко очолив оперативно створену Раду регіонального розвитку Чернігівщини. Це дало йому можливість активно “піаритися” на цій посаді — на бігбордах, у ЗМІ й під час зустрічей на підприємствах.

У соцмережах у Березенка є не лише власна сторінка, а й сторінка його громадської приймальні. На ній нардеп активно розповідає про свою діяльність, у тому числі і про використання субвенційних коштів.

Не цурається Березенко і традиційних для мажоритарників прийомів роботи на округах: привітання місцевих жителів зі святами та вручення подарунків. І без партійної символіки тут не обходиться.

Скріншот поста на сторінці С. Березенка у Facebook
С. Березенко вітає чернігівчан із Днем Св. Миколая (джерело — соцмережі)

Таким чином спотворюється роль народного депутата, який має бути законотворцем, працювати над створенням законів, які поліпшать життя всіх українців. Нардепи ж зосереджують свою роботу на одному окрузі, всіма правдами і неправдами мотивуючи, а то і просто підкуповуючи виборців проголосувати за себе. Субвенції ж стають одним з інструментів для перемоги.

Зазначимо, що частина коштів із держбюджету була виділена не на конкретні округи, а просто до обласного бюджету чи на окремий район у цілому.

Мажоритарники та Виборчий кодекс

Восени минулого року ВР прийняла за основу проект Виборчого кодексу, який передбачає кардинальну зміну моделі виборчої системи — вибори депутатів Верховної Ради за відкритими "регіональними" списками, без мажоритарки.

Підтримали проект Виборчого кодексу лише двоє мажоритарників з Чернігівщини.

 

Я підтримав новий Виборчий кодекс і проголосував за нього у першому читанні. Зараз він перебуває на розгляді у профільному комітеті Верховної Ради України. Як відомо, до нього внесено понад 4 тисячі поправок. Я маю намір підтримувати нове виборче законодавство, але, звичайно, про це можна говорити, коли буде зрозуміла кінцева редакція законопроекту”, — говорить Олександр Кодола.

 

Анатолій Євлахов під час голосування за Виборчий кодекс утримався. Нардеп вважає, що потрібно на розгляд ради внести новий законопроект, який, зокрема, передбачатиме посилену відповідальність за порушення виборчого законодавства, у тому числі підкуп.

 

При цьому розділяю думку, що давно назріло питання переходу до пропорційної системи, але з жорсткою партійною відповідальністю. Програмні пріоритети партії не можуть змінювати статуси проурядовості чи опозиційності — це має бути вектор, за яким неухильно стоять мільйони партійців та прихильників партії”.

 

Представник пропрезидентської партії Березенко за Виборчий кодекс не голосував. Свою позицію щодо нього нардеп висловив під час інтерв’ю “Главкому”.

 

Я не приховую, що не голосував за Виборчий кодекс у першому читанні. Це — принципова позиція. Ба більше, буду й надалі критикувати позицію уряду”, — зазначає Березенко.

 

За інформацією видання, одна з задач Березенка — робота з мажоритарниками. Саме вони, за розрахунками Банкової, мають працювати на другу перемогу Порошенка.

Нагадаємо, що Сергій Березенко є заступником голови депутатської фракції “Блок Петра Порошенка” у ВР. А його позиція суперечить партійній програмі та заявам самого президента щодо зміни виборчого законодавства.

Впровадження пропорційної системи з відкритими списками закріплене в Угоді про Коаліцію, яку підписали, серед інших, голови фракцій партій БПП та "Народний фронт".

До того ж, норма коаліційної угоди, яка стосується зміни виборчих правил, була частиною передвиборчої програми БПП на виборах 2014 року, частиною передвиборчої програми кандидата Порошенка. Більше того, в серпні 2015-го було внесено останні зміни в чинну програму БПП, і там теж є теза про виборчу реформу і відкриті списки, наголошує голова ГО “Центр UA” Олег Рибачук на сторінках “Української правди”.

Нагадаємо, громадський рух ЧЕСНО аналізував роботу Чернігівської обласної ради за 2017 рік і виявив одразу 10 кандидатів на відкликання.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]