Хто фінансує партії Тернопільщини?

Фото: Хто фінансує партії Тернопільщини?

БПП живе за бюджетні гроші і внески від працівників партії. “Батьківщину” фінансує екс-засуджений, “Свободу” – очільник і прес-секретар. Видатки “Самопомочі” і РПЛ оплачують центральні офіси партій.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти партій, які мають фракції в міськраді та облраді Тернополя, щоб зрозуміти, хто їх фінансував протягом 2017 року.


 

Працівники БПП - головні спонсори осередку

(Тернопільська міськрада – 6 депутатів, Тернопільська облрада – 18 депутатів)

Лідером рейтингу є БПП «Солідарність», який упродовж року отримав майже 2 млн грн. Однак мало не всю цю суму становить держфінансування, що надходить із центрального офісу. Приватних грошових внесків тернопільський осередок БПП одержав на 58 тис. грн. Це надходження від працівників, партійців чи людей, наближених до БПП. Значну частину цих коштів надали працівники БПП у Тернополі. Суттєві суми, в більше ніж 2 тисячі перерахували 4 працівники.

Керівник секретаріату місцевої організації БПП Володимир Дзудзило розповів, яким чином фінансується осередок партії:

Осередки фінансуються з держбюджету, також є внески членів партії як членські внески. Фіксована сума внеску – не менш ніж 20 грн на місяць. Є члени партії, які сплачують членські внески наприкінці року за весь період, є ті, які на півроку наперед проплачують, а є ті, хто платить щомісяця. Це залежить від людини. Членські внески не є обов’язковими та сплачуються за добровільним бажанням, це прописано у статуті. Я особисто ніяких внесків, окрім членських, на рахунок партії не робив.

Ось донори, які протягом 2017 року отримували в партії зарплату: Дзудзило заробив в БПП майже 106 тис грн, Гринів - 105 тис, Стасюк - 85 тис, Питель - 61тис, Романська - 29 тис. Богой отримав від БПП 2,6 тис грн, а перерахував партії ледь не вдвічі більше.

Тож Тетяна Стасюк профінансувавши партію на 22 тис, віддала їй чверть від своєї річної зарплатні отриманої в БПП. Анатолій Гринів який профінансував партію на 20 тисяч профінансував партії на суму, що становить п’яту частину від його річної зарплатні в партії.

Вносив десь 20 000 грн. Я є партійцем. Це був внесок на підтримку партії, – твердить Гринів.

Керівник молодіжки партії, який в 2017 році отримував від БПП зарплату, Юрій Питель пожертвував близько 9 тис. грн.

Це були мої особисті кошти. Я не отримую зарплати як керівник відокремленого підрозділу “Солідарна молодь”. Я є працівником територіальної організації партії та отримую зарплату як фахівець зі зв’язків із громадськістю, – коментує Питель.

На запитання, чи не прикро йому, що партію значною мірою фінансує молодіжка, а депутати практично не вносять коштів на рахунок, Юрій Питель відповідає:

Чому частина людей ходить до церкви, а частина не ходить? Це справа особисто кожного. То чому ж Ви мене запитуєте, чому хтось фінансує, а хтось не фінансує? Я вважав так за потрібне й так зробив.

Петро Богой профінансував партію на 4,3 тис. грн. Він є помічником депутата Віктора Шумади, який, окрім того, є секретарем міськради та членом БПП. Цікаво, що сам Шумада пожертвував БПП значно менше – лише 480 грн. Таку саму суму на рахунок унесли голова тернопільського осередку партії, нардеп-мажоритарник Тарас Юрик і керівник секретаріату місцевої організації БПП Володимир Дзудзило.

Шумада, Юрик та Дзудзило зробили по 3 внески на суми 60, 120 та 300 гривень, причому в однакові дні. Загалом, майже всі спонсори БПП найчастіше переказували кошти в один день та однаковими сумами.

Зі звіту БПП, поданого до НАЗК

Також спонсором БПП є Василь Мудло, який працював помічником нардепа Юрика.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО виявив,  Харківську та Рівненську БПП фінансували від імені людей, які не знали про те, що фінансують БПП. Значна частина таких “донорів” є вчителями які були членами дільничних виборчих комісій на виборах 2014-2015 років. Тоді ж вони й передавали представникам БПП свої персональні дані (номер і серія паспорта, ідентифікаційний код та точне місце проживання) які згодом були використані при заповненні фінансових звітів.
 

Усі свої: хто фінансує «Батьківщину»

(Тернопільська міська рада – 4 депутати, Тернопільська обласна рада – 10 депутатів)

Серед найзаможніших тернопільських партій – “Батьківщина”. Якщо враховувати лише приватні внески, то за їхнім обсягом партія посідає перше місце. Упродовж року на рахунки її місцевих осередків надійшло близько 155 тис. грн.

Усі 22 спонсори тернопільської “Батьківщини” – це голови місцевих осередків, партійці, депутати, члени виборчих комісій від партії.

Майже половину суми всіх внесків (близько 75 тис. грн) на рахунки “Батьківщини” переказали очільники міського й обласного осередків партії Микола Сліпченко та Василь Деревляний відповідно. Останній також є першим заступником голови Тернопільської облради.

Вносив кошти й голова фракції ВО “Батьківщина” в обласній раді Михайло Пінь.

З огляду на те, що я маю приватний бізнес, то склалися такі обставини, що я найбільше фінансую. У нас хто має можливість – фінансує, хто не має – ні. Звичайно, ми не примушуємо й не ставимо за обов’язок платити якийсь фіксований внесок. Кожен платить по можливості. Щодо моменту фінансування виборцями, то в нас поки що немає централізованої програми залучення виборців чи під виборчий процес, чи під утримання партії із середовища прихильників, – коментує Микола Сліпченко.

З огляду на те, що видатки на утримання партії, як правило, зводяться до утримання партійного офісу та виплати заробітної плати працівникам (якщо розмежовувати з виборчим процесом), то існують певні складнощі щодо правильного документального оформлення… Ми не хочемо наражати себе на зайві запитання та небезпеку спотворення правильності використання коштів, тому воліємо фінансувати осередок коштом партійців, – додав він.

Партію фінансували й три засновниці тернопільського осередку ГО “Жінки Батьківщини” та членкині партії ВО “Батьківщина” Людмила Кантоніста, Олександра Різник та Уляна Рикун. Кантоніста працює головним спеціалістом організаційного відділу Тернопільської обласної ради. Вона пожертвувала партії 10 тис. грн, що дорівнює її місячній заробітній платі, а, згідно з декларацією, інших джерел доходів її родина не має.

Микола Дурай та Андрій Колосівський, які також фінансували партію, на виборах 2015 року були у складі обласної виборчої комісії від “Батьківщини”. Дурай разом з Василем Івасечком, ще одним спонсором партії, є засновниками ГО «Справедлива Батьківщина». Зазначимо, що член партії Івасечко, обіймаючи посаду голови Великоглибочецької сільської ради, учинив кримінальне правопорушення за статтею “Зловживання владою або службовим становищем”. Його засудили до 3-х років ув’язнення, проте звільнили від відбування покарання з випробним строком 1 рік 6 місяців.

Раніше ЧЕСНО з’ясував, що у 2016 році на центральні рахунки “Батьківщини” надійшло 7,5 мільйона гривень - переважно від мешканців Київщини. Значна частина з них, як виявилося,  не знали про те, що фінансують “Батьківщину” на десятки тисяч гривень. За цим фактом Національна поліція відкрила одразу кілька кримінальних проваджень.

Сам для себе “Народний контроль”

(Тернопільська міська рада – 4 депутати, Тернопільська обласна рада – 5 депутатів)

На відміну від парламентських партій, “Народний контроль” не отримує держфінансування. Протягом року внески робила лише екс-голова обласного осередку партії Олена Абакумова – дружина Володимира Бліхара, лідера фракції “Народний контроль” у Тернопільській міськраді. Вона перерахувала на партійний рахунок 42 тис. грн.

Торік Рух ЧЕСНО досліджував діяльність “Народного контролю” та з’ясував, що внесок Олени Абакумової, взагалі, є найбільшим внеском на користь всьго “Народного контролю”. Це пов’язано насамперед з тим, що партія майже не декларує внесків і витрат. Як доводить дослідження ЧЕСНО значно більше коштів в інтересах партії витрачали ГО “Народний контроль” та пов’язане з партією приватне підприємство.

УКРОП

(Тернопільська міська рада – 0 депутатів, Тернопільська обласна рада – 3 депутати)

У березні 2017 року на рахунок тернопільського УКРОПу з центрального апарату партії надійшло 35 тис. грн. Зазначимо, що за 3 місяці до того (у січні) тернопільський осередок переказав ці кошти на центральний рахунок партії як поворотну фінансову допомогу.

Видаток партії, згідно зі звітом, поданим до НАЗК

Ще 15 тис. грн УКРОП отримав від Віталія Фарфурака, керівника ПП «ІМІКА». Він був єдиним фізичною особою-донором партії в 2017 році. ПП «ІМІКА» надає в оренду й експлуатацію власне чи орендоване нерухоме майно. Фарфурак також є засновником ОСББ «Листопадова 9». Саме їхнє приміщення УКРОП використовує для діяльності свого партійного офісу, що розташований на вул. Листопадовій, 9. Кошти від підприємця партія отримала 28 грудня 2017 року. Цього самого дня з рахунку партії було переказано 16 тис. грн ПП «ІМІКА» як орендну плату за приміщення за січень-лютий 2018 року. Договір оренди укладено в лютому 2017-го, проте жодних видатків за ним за 10 попередніх місяців у звітах партії немає.

Видаток партії, згідно зі звітом, поданим до НАЗК

Андрій Цибульський, голова Тернопільської обласної організації УКРОПу, коментує цю ситуацію:

Офіс ми, звичайно, орендуємо. Раніше сплату за офіс нам робив центральний апарат, і тільки наприкінці 2017 року ми оформили договір безпосередньо з тернопільським осередком. Усе робимо офіційно. Віталій Фарфурак є нашим прихильником та вважав за потрібне зробити такий благодійний внесок

Голова “Громадянської позиції” просить допомоги у фінансуванні партії
(Тернопільська міська рада – 4 депутати, Тернопільська обласна рада – 4 депутати)

“Громадянська позиція” – одна з небагатьох партій, яку фінансує переважно юридична особа. Найбільше коштів (30 тис. грн) на партійний рахунок внесло ТОВ «Продлюкс Плюс», співвласником якого є Петро Ландяк, голова осередку “Громадянської позиції”. Переказані ним кошти становлять 77% суми всіх внесків. Рух ЧЕСНО запитав у Петра Ландяка, як йому бути мало не єдиним спонсором осередку.

Допоможіть мені фінансувати, і буде легше. Фіксовані членські внески – 120 грн на рік. Багато партійців пенсійного віку, і 100% сплати, звичайно, немає, – коментує Ландяк.

Кошти від фізосіб, що надійшли на рахунок “Громадянської позиції”, здебільшого є членськими внесками партійців.

Найбільші суми внесли Арсен Марчишак, Микола Лобур і Терентій Мельничук – депутати Хоростківської міськради, Зборівської райради та Вишгородоцької сільради відповідно. Лобур і Мельничук кажуть, що гроші вносили не на партію, а як заставу на місцеві вибори в своїх громадах, однак формально вони є внесками на поточний рахунок партії якими потім партія й оплатила заставу кандидатів.

Це звичайний внесок. просто він його зробив з метою за такою-то домовленістю. Але, по-суті це звичайний внесок. Нічого такого тут не має. Інакше ви не можете його зазначити. І в НАЗК в звіті це - внесок, - пояснює експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков.

“Самопоміч”

(Тернопільська міська рада – 7 депутатів, Тернопільська обласна рада – 6 депутатів)

 

Обласний осередок “Самопомочі” отримав на свій рахунок лише 4500 грн одним внеском від голови фракції в облраді Віталія Фидрина. При цьому, “Самопоміч” є достатньо активною в Тернополі та області, що не відображено у звітах місцевих осередків. Кошти державного фінансування “Самопоміч” своїм осередкам не розсилає.

Голова Тернопільської обласної організації політичної партії та нардеп Тарас Пастух зазначає:

“Самопоміч” має державне фінансування, і тому ті люди, які в нас працюють в обласному, місцевому, районних осередках, оформлені на роботу в центральному офісі політичної партії. Тобто в нас є єдина централізована бухгалтерія для того, щоб не подавати кілька десятків чи кілька сотень звітів за кожну обласну або міську організацію. У нас є напрацьоване рішення про те, що всі люди, які в нас працюють, оформляються в єдиній бухгалтерії в центральному офісі.

Усі внески, здійснені членами партійного осередку, чи добровільні внески громадян так само надходять на центральний рахунок партії. Хоча обласний та міський офіси мають окремі рахунки, на які можна вносити кошти.

Сума коштів, переказаних на центральний рахунок партії з Тернопільщини, становить понад 28 тис. грн від фізичних та понад 4 тис. грн від юридичних осіб.

Фактично “Самопоміч” оплачує витрати своїх осередків із центральних рахунків. Цікаво, що частку держфінансування між осередками розподіляють на підставі результатів парламентських виборів 2014 року. Та область, у якій партію підтримало більше виборців, отримує значніші суми. Тож скільки в подальшому держфінансування йтиме на діяльність Тернопільського осередку “Самопомочі” залежить від роботи самого місцевого осередку й рівня підтримки виборців з області на парламентських виборах 2019 року.

“Свобода”

(Тернопільська міська рада – 12 депутатів, Тернопільська обласна рада – 13 депутатів)

 

Тернопільський міський осередок ВО «Свобода» 2017 року взагалі не отримував внесків. Обласний осередок фінансували лише двоє людей. Головний донор Андрій Грицай вніс на рахунок партії близько 7 тис. грн. Він є головою прес-служби та заступником голови обласної організації “Свободи”. У звіті партії зазначено, що її місцеві осередки на Тернопільщині не мають працівників та видатків на їхні зарплати.

Я сплачував внески на рахунок тернопільської обласної організації. Це можна простежити у фінансовому звіті партії за 2017 рік. Це були мої особисті кошти. Я вносив особисто готівкою в банку, – коментує Грицай.

В коментарі Грицай сказав, що є працівником партії. Але, в фінзвітах за 2017 рік  центрального штабу, Тернопільського міського і обласного осередків “Свободи” видатків на зарплату для Грицая немає.

Партійці тернопільської міської організації по можливості здають 20 грн на місяць членських внесків. Є люди з тернопільської та обласної організації, які жертвують більше на партію. Усі внески проходять через головного бухгалтера. Партійці дають готівку бухгалтеру, після чого він вносить її на рахунок партії. Також у нього можна взяти безпосередньо реквізити та внести кошти дистанційно, – додає він.

Однак, такий спосіб перерахунку коштів суперечить законодавству, яке вимагає всі внески на партію здійснювати особисто, а не за посередництвом партійного бухгалтера.

Єдиним, хто крім Грицая, перераховував гроші на рахунок рахунок партії був Олег Сиротюк. Він поповнив рахунок обласного осередку “Свободи” на 200 грн.

«Радикальна партія Олега Ляшка»

(Тернопільська міська рада – 3 депутати, Тернопільська обласна рада – 5 депутатів)

«Радикальна партія» в Тернополі взагалі не подає фінансових звітів. Річ у тім, що у структурі партії немає жодного регіонального осередку зі статусом юридичної особи, а отже, уся інформація про внески відображена тільки на центральному рахунку партії.

Надходжень від мешканців Тернополя та Тернопільщини 2017 року на центральний рахунок “Радикальної партії” не було. Юридичні особи з реєстрацією в області теж не переказували коштів, лише виборча комісія міста Хоростків, що на Тернопільщині, повернула на рахунок партії грошову заставу в розмірі 1439 грн.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував також звіти політичних партій Харківщини, Дніпропетровщини, Львівщини та Полтавщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]