Вінницька облрада: найбільше прогульників у "Батьківщини"

Фото: Вінницька облрада: найбільше прогульників у "Батьківщини"

63% депутатів Вінницької облради – прогульники, третина обранців може втратити мандат. Найгірші показники має "Батьківщина", де майже 90% прогульників. Голова фракції Олег Мейдич не був на жодному засіданні профільної комісії. Троє секретарів постійних комісії, представників "БПП", є кандидатами на відкликання через прогули. Двоє з них – Геннадій Вацак та Михайло Вдовцов – не відвідали протягом минулого року жодного засідання своїх профільних комісій.

Якщо депутат місцевої ради пропускає більш ніж половину засідань комісій чи сесій, його можна позбавити мандата. Про це йдеться в Законі України "Про статус депутатів місцевих рад".

Ось ті депутати, яких через прогули 2018 року виборці могли б відкликати.

Єдиний депутат, який протягом 2018 року не відвідав жодного сесійного засідання, – Микола Юрчишин з "БПП". Хоча з 10 засідань профільної комісії він пропустив тільки одне. Депутат пояснив, що через травму фізично не може піднятися до сесійної зали:

"Я зламав ногу в стегні. Приїжджаю на комісії, тому що можу зайти, а наверх піднятися не можу, бо нога в шині. Ще, може, місяців 2-3 буде в шині".

Прогульником 100% засідань своєї постійної комісії є й голова Вінницької обласної держадміністрації Валерій Коровій. За офіційними даними облради, комісія з питань розвитку промисловості, до якої входить депутат, засідала минулого року лише раз. Проте очільник ОДА не знайшов часу, щоб прийти на це єдине засідання за рік.

Як бачимо, питання розвитку промисловості й інвестицій у регіоні для депутатів не надто актуальні, оскільки профільна комісія торік майже не працювала.

Потрапив до списку кандидатів на відкликання, бо пропустив засідання цієї самої комісії, і депутат від ВО "Батьківщина" Степан Шимко. Він вважає, що депутатську комісію, до якої він належить, слід розпустити:

"Так, було таке – одну комісію пропустив, та вони взагалі рідко бувають. Вона одна й була. У мене така думка, що її потрібно розпустити. А сесії пропустив з поважних причин – мене тоді не було".

Зауважимо, що закон не передбачає поважних причин для пропускання засідань сесій чи комісій, тому, якщо депутат не встигає на засідання, він може скласти мандат. Замість нього до ради потрапить наступний кандидат з партійного списку.

Кандидатом на відкликання є й голова цієї самої комісії Андрій Поліщук. Він був присутнім на єдиному за рік засіданні комісії, але прогуляв 63% сесійних засідань. Отримати від нього коментар щодо пропусків не вдалося, оскільки депутат не бере слухавки. У своєму звіті про депутатську діяльність за 2018 рік, оприлюдненому на сайті Вінницької облради, Поліщук розповідає, що комісія часто не збиралася, бо всі її члени – дуже зайняті люди, але можуть усі питання вирішити й без засідання комісії, з допомогою мобільного та інтернет-зв'язку, та що вони й без засідань "вирішують соціально значимі питання в області".

Зауважимо, що саме на голову комісії покладено право й обов'язок скликати її засідання, а питання, які не пройшли комісію й не отримали позитивних висновків, сесією не мають розглядатися.

Усі засідання комісій з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження пропустив "батьківщинівець" Дмитро Копера. Також депутат був відсутнім майже на всіх сесіях 2018 року. Він є кандидатом на відкликання вже другий рік поспіль. Згідно з результатами моніторингу Громадського руху ЧЕСНО, 2017 року Копера пропустив 100% засідань постійної комісії та 47% сесійних засідань.

У декларації за 2017 рік Дмитро Копера зазначив місцем свого фактичного проживання Київ. Депутат розповідає, що працює у столиці, тому немає часу на відвідування комісій:

"Річ у тім, що я перейшов на іншу посаду. Я працюю в Києві, тому не маю можливості в ті дні, коли вони планують, поїхати до них на комісії. На сесії намагаюся приїздити. Інколи бувають ситуації, коли я вже маю їхати на комісію, а її раптово скасовують чи переносять, а я так не можу підлаштуватись раптово – у мене ж робота є. Я взагалі хотів вийти з комісії, але немає можливості, кожен депутат має бути в якійсь комісії. Тому так… Я з однієї посади перейшов на іншу, потім – в іншу службу. За два роки навіть у відпустці не був. Так виходить, що я невиїзний майже".

Депутат, який хотів вийти з комісії, про те, аби скласти мандат і дати попрацювати в раді наступному в списку кандидату від своєї ж партії, навіть думки не має.

Також пропустили всі засідання депутатських комісії однопартійці Дмитра Копери – "батьківщинівці" Олег Мейдич та Віктор Цибульський.

Мейдич, який пропустив 100% засідань комісії з питань регулювання комунальної власності та приватизації, очолює фракцію ВО "Батьківщина" в облраді. Також він пропустив 50% сесійних засідань і є кандидатом на відкликання.

Отримати коментар ані від Олега Мейдича, ані від Віктора Цибульського Громадському руху ЧЕСНО не вдалося. Депутати не брали слухавки й на СМС не відповідали.

Також не вдалося сконтактувати з депутатом від "БПП" Віталієм Августом, який пропустив усі засідання постійної комісії з питань житлового-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження.

100% прогульником регламентної комісії є її секретар з Могильова-Подільського Геннадій Вацак.

За контактним телефоном, зазначеним на сайті облради, слухавку бере жінка, яка називає себе бухгалтеркою фірми Вацака й обіцяє передати йому наші запитання.

Ця історія з бухгалтеркою повторюється вже другий рік поспіль. Громадському руху ЧЕСНО протягом двох років не вдається сконтактувати з депутатом, який не ходить на засідання та переховується від журналістів.

Ще один депутат від "БПП" повністю проігнорував засідання комісії з питань будівництва, розвитку населених пунктів, транспорту та зв'язку. Це голова Ямпільської державної адміністрації Михайло Вдовцов, який вважає, що його пропуски пов'язані з неналежною організацією засідань комісії, хоча сам є її секретарем:

"Ну, то, що вони не організовують, як належить. Якщо за одну годину організовувати комісію, і ще й на півдня, а в кожної людини були свої плани, не кожна може приїхати.  Що ви там ще хотіли? Бо я трошки зайнятий. Вибачте".

Кандидатом на відкликання через пропуски засідань комісії є ще один представник "БПП" – голова Барської районної адміністрації Володимир Саволюк. Він також є секретарем постійної комісії обласної ради з питань свободи слова, інформаційного простору та реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. У нього 57% пропусків.

Не склалося з відвідуванням засідань постійної депутатської комісії з питань освіти й у депутата від "БПП", голови Жмеринської районної державної адміністрації Олега Легези. У нього 73% пропусків засідань комісії.

Згідно зі ст.18 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", брати участь у роботі ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їхніх рішень є обов'язком депутата місцевої ради.

Володимир Барцьось від Аграрна партії України, який входить до фракції "Аграрії Вінниччини" є головою постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та земельних відносин. Він пропустив 75% сесійних засідань, які не вважає прогулами. Аграрій Барцьось вважає свої обов'язки депутата обласної ради додатковим громадським навантаженням:

"Це не прогули. Це відрядження. Це робота, канєшно. Депутат – це така "общєствєнна" нагрузка. Є ж ще і робота".

Від "общєственной нагрузки" політики на користь своїх однопартійців, які не потрапили до ради, відмовлятися не поспішають.

100% засідань комісії з питань будівництва, розвитку населених пунктів, транспорту та зв'язку пропустив депутат від "БПП" Євгеній Звєрков:

"Пару раз я там не був на комісіях. Слідуюча у вівторок, планую бути. А пропуски пов'язані з тим, що робота. Часто по командіровках. А сесії, канєшно, я стараюсь відвідувати. Я думаю, що пропускати не буду, але знаю, що рішається на цих сесіях, і в принципі мою думку враховують, за чи проти".

90% пропусків засідань комісії з питань регулювання комунальної власності та приватизації також у "свободівця" Олексія Фурмана. Окрім цього, він пропустив 38% сесійних засідань. Депутат скаржиться, що голова комісії часто не повідомляє його про засідання або проводить їх не в приміщенні Вінницької обласної ради:

"Комісія наша дуже важлива, розглядаються питання комунальної власності. Керівник комісії зневажає думку інших членів, часто проводить засідання в різних місцях, не в обласній раді, не повідомляючи мене, де саме Тому й пропуски".

Головою комісії з регулювання комунальної власності є Олександр Масленніков. У червні 2017 року його виключили з фракції "Батьківщина", та не ініціювали його відкликання.

63% сесійних засідань пропустив "ляшківець" Володимир Крисько. У його однопартійця Тараса Кобця 50% пропусків сесій, депутат переконаний, що дані про прогули, які надала Вінницька обласна рада, неправильні:

"Дивіться, не може такого бути. Я за останні чотири роки в цьому так званому представницькому органі не був на трьох чи чотирьох сесіях, виключно позачергових, не на чергових. Ви ж дивіться, скільки сесій у нас загалом за рік? У березні буде перша сесія за цей рік. Скажіть, це що, нормально? Для представницького органу Вінницької області? Тому не записуйте мене в прогульники".

Та нарікає на погану організацію повідомлення про сесійні засідання:

"Я не можу під них підстроюватися вічно. Ви розумієте, вони не беруть до уваги мою думку, вони беруть до уваги всіх своїх депутатів, і тільки під них танцюють. Я не встигаю підстроюватись, коли вони скликають сесію, усе може змінитися. Може бути що завгодно, може перенестися сесія. Вони своїх депутатів і обзвонюють, і скликають, коли потрібні голоси провладної партії".

50% пропусків депутатських комісій і в депутатки від "Батьківщини", секретаря постійної комісії обласної ради з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр Людмили Головашич. Депутатка пояснює свої прогули хворобою:

"Один раз запізнилась, один раз сама в лікарні була, і ще один раз – також хворіла на грип. Це зле. Але намагаюся не пропускати".

Депутат від "Самопомочі" Сергій Стаднік каже, що дуже складно не пропускати засідання бюджетної комісії, яка, на відміну від інших комісій, минулого року збиралася аж 33 рази. А він був присутнім тільки на 12 засіданнях:

"Так, було. Сесії пропустив дві, але тільки з поважних причин. Завжди на сесіях намагаюся бути. З комісіями важче, завжди намагаюся бути, але не завжди виходить. Комісія бюджетна, якої я заступник, часто збирається, ви ж знаєте. Тому не завжди виходить з роботою. От і зараз, сьогодні комісія, а я зайнятий – на митниці машину розмитнюю, тут черга, а планував бути у Вінниці".

Депутат Стаднік – не єдиний прогульник бюджетної комісії. Жодного з 33 засідань не відвідав депутат від "РПЛ" Леонід Галушко. Він, згідно з даними Вінницької обласної ради, пропустив 33% засідань бюджетної комісії.

Чому картки голосують за відсутності депутатів?

Також Громадський рух ЧЕСНО проаналізував прогульників Вінницької обласної ради. Прогульники – це ті, хто пропустив від 25% до 50% засідань сесій та депутатських комісій.

Потрапила до списку прогульників і депутатка обласної ради Людмила Станіславенко. Вона пропустила 38% сесійних засідань. Крім того, на одному із сесійних засідань її картка під час голосування спрацювала, хоча сама депутатка була відсутня в залі.

Деякі з депутатів покращили свою відвідуваність, як, наприклад, депутат від "Опозиційного блоку" Олег Олексієнко. 2017 року він прогуляв 60% комісій і 53% сесій. 2018-го Олексієнко пропустив лише 30% засідань комісій та 13% сесій. Депутат каже, що дослухався до порад Громадського руху ЧЕСНО:

"Намагаюся їздити, не пропускати. Але не завжди виходить. Я прислухався до ваших порад минулого року, зробив висновки".

Також покращилася відвідуваність порівняно з 2017-м і в його однопартійниці Тетяни Антонець. Пропуски комісій зменшилися із 70% до 38%. Перейшов зі списків кандидатів на відкликання до прогульників і "батьківщинівець" Микола Рибак. Депутат пояснює, що, попри хворобу, намагається не пропускати засідань:

"Я намагаюся завжди бути. У мене небагато пропусків. Я просто дуже хворий. І зараз у лікарні. Не чіпайте, будь ласка".

Найбільше прогулює у Вінницькій обласній раді фракція "Батьківщина".

З-поміж 16 депутатів фракції 88% є прогульниками. Отримати коментар ані від очільника фракції Олега Мейдича, ані від голови Вінницької обласної організації ВО "Батьківщина" Людмили Щербаківської не вдалося. На телефонні дзвінки вони не відповідали, а повідомлення з проханням прокоментувати були прочитані, проте залишилися без відповідей.

На другому місці за кількістю прогулів обласна фракція "Самопоміч". У неї 86% пропусків. Третє місце за кількістю прогульників поділили між собою фракції "Опозиційний блок" та "Аграрії Вінниччини", які мають по 83% пропущених депутатами сесійних засідань.

Нагадаємо, що 2017 року Громадський рух ЧЕСНО також проаналізував відвідуваність депутатами Вінницької обласної ради засідань сесій та комісій.

Фото: Борис Мавлютов 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]