Хто з кандидатів у Президенти готовий зняти свою кандидатуру?

Фото: Хто з кандидатів у Президенти готовий зняти свою кандидатуру?

У п'ятницю, 1 березня, двоє кандидатів у Президенти – лідер партії "Самопоміч" Андрій Садовий та кандидат від партії "Сила людей" Дмитро Гнап – заявили про своє зняття з виборів на користь представника "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка. Громадський рух ЧЕСНО поцікавився в деяких кандидатів у Президенти, чи розглядають вони можливість зняття своєї кандидатури на чиюсь користь до 7 березня.

Лідер партії "Основа" Сергій Тарута в коментарі Руху ЧЕСНО зазначає, що наразі він не розглядає такої можливості, але об'єднуватися потрібно навколо ідей:

"Я висунувся від політичної сили, і це має вирішити політична сила. Більше того, потрібно об'єднуватися навколо ідеї, а не навколо прізвищ. Тому це дуже важливо, це рішення партії, а не моє особисте. Партія такого рішення ще не ухвалювала, ми маємо великі амбіції".

Хоча раніше Тарута казав ЧЕСНО, що симпатизує Юлії Тимошенко, і навіть давав їй поради, як перемогти на президентських виборах.

"Якщо в другому турі будуть Порошенко та вона (Тимошенко – прим. ЧЕСНО), вона перемагає. Я голосуватиму за неї. Якщо буде Юлія Тимошенко і хтось інший, то хтось інший набагато матиме перевагу, тому що суспільство хоче нових політиків... Я їй багато разів казав: "Юлю, ти проаналізуй, чому ти програєш. Треба зробити висновки, хто в тебе в команді погано працює"... На жаль, вона хоче перемогти старими інструментами старої команди. Я в це не вірю. Якщо вона хоче змінюватися, треба змінити команду".

Читайте також: "Основний інстинкт Тарути, або П'ятдесят відтінків компромісу"

Крім того, голову політвиконкому партії "Основа" Володимира Полочанінова було помічено в кулуарах форуму Юлії Тимошенко "Новий курс України" в червні минулого року. Свою присутність на цьому заході він пояснив тоді так:

"Юлія Тимошенко, як і Сергій Тарута, взяла на себе публічні зобов'язання стосовно необхідності ухвалення нової Конституції України. Більшість цих напрацювань є результатом роботи коаліції "Народна Конституція", одним з ініціаторів створення якої був я".

Ще один з кандидатів у Президенти, висуванець партії "Громадсько-політичний рух "Справедливість" Валентин Наливайченко казав ЧЕСНО, що бачить "Батьківщину" та Юлію Тимошенко серед політичних партнерів.

Однак у прес-службі Наливайченка заперечили можливість його зняття на користь котрогось із кандидатів.

"Маю чіткий план з відновлення миру та волю його втілити. Йду в Президенти. Інших планів не маю", – передала фразу Валентина Наливайченка його прес-секретарка Карина Самохвалова.

Кандидат від партії "Громадський рух "Народний контроль" Дмитро Добродомов зазначає, що не готовий наразі відповісти на це запитання:

"Я не готовий відповісти на це запитання. Я роблю політичні заяви тоді, коли готовий до цього. Зараз я залишаю це без будь-яких коментарів".

Читайте також: ГО "Народний контроль" – мімікрія під журналістський бернд

У свою чергу висуванець Соціал-демократичної партії Сергій Каплін наголошує, що рішення Андрія Садового та Дмитра Гнапа порушує політичну логіку цивілізованих країн:

"Зняття на користь Гриценка підтверджують, що ці дві партії здебільшого є кишеньковими проектами окремих політиків, це їхні такі "домашні господарства". Тому що за логікою, як є в цивілізованому світі, збирається з'їзд партії, який висував кандидата, туди запрошуються ЗМІ, там відбувається потужна дискусія, і в результаті з'їзд ухвалює рішення, що робити з долею цього кандидата, бо він не самовисуванець, а представник партії".

За словами кандидата від СДП, під час його зустрічей з виборцями та місцевими депутатами у Львові було велике обурення щодо зняття Садового на користь Гриценка:

"Люди кажуть: чому ми маємо голосувати за Гриценка? Чому Садовий вирішив делегувати нашу підтримку, якщо ми знаємо, що Гриценко свого часу розвалив українську армію? А Львівська область дала найбільше бійців на захист від російської агресії. У людей дуже багато запитань до Гриценка, і вони хочуть дискусії".

Щодо зняття висуванця партії "Сила людей" Дмитра Гнапа, то, на думку Капліна, той "не мав ані морального, ані політичного права робити такі кроки":

"Якщо ми вже говоримо про європейський досвід, про партії, які незалежні від політичних еліт і лідерів, то в нас немає жодного партійця, який може ініціювати партійний з'їзд зі зняттям кандидата. Партія не розглядає такої можливості. Якби я сто разів хотів знятися, то я, як людина, яка сповідує засади та принципи партійної дисципліни, цього зробити не зможу. Тому сьогодні й найближчим часом цього робити не буду".

На уточнювальне запитання, чи можлива заява від СДП про зняття свого кандидата до 7 березня, Каплін відповів, що для цього має відбутися з'їзд, а такий не планується:

"Поки не буде з'їзду, поки не буде такої ініціативи, то жодного зняття не буде. Особисто я не маю такого бажання й не бачу причин це робити в принципі".

Читайте також: Непростий Каплін

Прес-секретарка іншого кандидата-соціаліста, висуванця Соціалістичної партії України Іллі Киви Христина запевняє, що питання про його зняття з виборів навіть не обговорюється:

"Ні, такого рішення в нас немає. Не розглядається, Кива не думає зніматися. Це питання навіть не обговорюється".

Не планує знімати свою кандидатуру й представник партії "Патріот" Андрій Новак:

"Не збираюся цього робити".

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО опублікував матеріал про те, звідки кандидати в Президенти взяли 2,5 млн грн для офіційної застави, а також розповів, як політики писали свої виборчі програми, хто їм у цьому допомагав і як визначали пріоритети.

Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про всіх кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]