"Зняття" з виборів ціною в кількасот мільйонів гривень

Фото: "Зняття" з виборів ціною в кількасот мільйонів гривень

Зняття Сергія Тарути на користь Юлії Тимошенко стало сюрпризом тільки тому, що офіційно вийти з перегонів уже неможливо. Прізвище кандидата Тарути залишиться в бюлетені, бо він пропустив строк подання заяви до ЦВК. Імовірно, цей крок розрахований лише на створення новинного приводу у ЗМІ. Але, схоже, це рішення Тарута ухвалив раніше – півтора тижня тому, різко зменшивши витрати на телерекламу в 4 рази. Тільки доведені видатки партії "Основа" та самого Сергія Тарути на рекламу сягають 150 млн грн, й остаточно не відомо, на яких умовах відбулося "зняття" на користь Тимошенко. Про це повідомляє Рух ЧЕСНО, який аналізує витрати кандидатів у Президенти.

Підтримати Тимошенко Сергій Тарута вирішив дещо раніше. Про це свідчить значне скорочення бюджету на телерекламу. Зниження цих витрат почалося 7 березня. Зауважимо, що рекламний час в ефірі телеканалів, як і площі зовнішньої реклами, бронюють заздалегідь – щонайменше за кілька місяців.

Згідно з аналізом Руху ЧЕСНО, видатки Тарути на телерекламу зменшилися з 1,7-2,3 мільйона гривень на день до 500-800 тисяч.

Раптовим це рішення не було. Такий розвиток подій Рух ЧЕСНО спрогнозував ще влітку минулого року. У лютому 2018-го Тарута заявив, що в разі виходу до другого туру Петра Порошенка та Юлії Тимошенко він голосуватиме за лідерку "Батьківщини". Деякі члени команди Тарути також пов'язані з Тимошенко. Так, очільник партії "Основа" Андрій Ніколаєнко працював у Кабміні та був радником Тимошенко за часів її прем'єрства. А голова політвиконкому "Основи" Володимир Полочанінов 2012 року від партії "Батьківщина" (за квотою "Фронту змін") балотувався до ВРУ. У червні 2018-го він відвідав презентацію "Нового курсу" Юлії Тимошенко.

Водночас "зняття" Тарутою своєї кандидатури було радше символічним кроком, адже офіційно відмовитися від участі у виборах можна було тільки до 7 березня включно, а Сергій Тарута про своє рішення оголосив у суботу, 16 березня. Щоправда, такий союз означає істотне посилення позицій Тимошенко в ОВК та ДВК, у складі яких Тарута має своїх представників.

Зауважимо, що 5 березня Рух ЧЕСНО, прогнозуючи союз Тарути з Тимошенко, звернувся до політика по коментар. На той час він реально міг знятися з виборів, і його прізвища не було б у бюлетені.

"Я висунувся від політичної сили, і це має вирішити політична сила. Більше того, потрібно об'єднуватися навколо ідеї, а не навколо прізвищ. Тому це дуже важливо, це рішення партії, а не моє особисте. Партія такого рішення ще не ухвалювала, ми маємо великі амбіції", – сказав тоді Тарута.

Великі амбіції Тарути протривали менш ніж два тижні. На своїй сторінці у Facebook політик подав своє "зняття" як особисте рішення, а не рішення партії.

"Я принял сегодня важное решение – поддержать Юлию Тимошенко на выборах Президента Украины", – ідеться в його дописі.

Наразі вибути з кампанії може лише той кандидат, який припинить своє громадянство України, переїде до іншої країни для постійного проживання, буде визнаний недієздатним, зникне безвісти або помре. Тільки ці випадки передбачені законом "Про вибори Президента України" (ст. 56).

Скільки Таруті коштувала виборча кампанія?

Підвищувати впізнаваність Сергія Тарути та його партії "Основа" почали ще восени 2017 року, коли на теренах України з'явилася перша зовнішня реклама.

Перша зовнішня реклама щойно створеної партії "Основа". Київ, осінь 2017 року. Фото: Ігор Фещенко

Кілька хвиль зовнішньої реклами разом з Тарутою популяризували і його соратника Андрія Ніколаєнка та бренд "новоствореної" партії "Основа" (насправді цю партію заснували ще 2004 року, до 2015-го вона мала назву "Партія державного нейтралітету України", а потім – "Громадянин"). У цей період Тарута називав себе лише "ідейним натхненником" "Основи". Зараз на партійному сайті Таруту називають лідером, а Ніколаєнка – головою партії.

У 2017-2018 роках "Основа" офіційно витратила на розміщення зовнішньої реклами близько 15 мільйонів гривень.

Від червня 2018-го на телебаченні системно почала з'являтися реклама з Тарутою та Ніколаєнком, яка спочатку наголошувала на занепаді країни, а восени анонсувала балотування Тарути в Президенти.

Згідно з аналізом Руху ЧЕСНО, минулого року Тарута та партія "Основа" мали б витратити на телерекламу на 17 центральних каналах понад 64 мільйони гривень. Під час розрахунку цієї суми до уваги бралися дані про фактичну кількість роликів, показаних на телеканалах, їхній хронометраж, час виходу, а також офіційна вартість секунди рекламного часу. При цьому, відповідно до фінансової звітності "Основи", партія офіційно заплатила телеканалам тільки 38,5 мільйона. З яких джерел оплачувалася ще частина реклами, не відомо. Теоретично котрийсь із каналів міг надавати замовникам знижку або навіть безкоштовний рекламний час.

За підрахунками Руху ЧЕСНО, ще 4,5 мільйона витратили на рекламу вже цьогоріч, але до офіційної реєстрації Сергія Тарути в ЦВК (29 січня 2019 року). Ця реклама теж спрямована на популяризацію Тарути, і за змістом та формою її можна розцінювати як агітацію. Однак, згідно з чинним законодавством, політичною агітацією є лише ті ролики, котрі транслюють уже після реєстрації кандидата. Уся агітація, що з'являється до цього, фактично не регулюється законодавчо та залишається поза увагою контролюючих органів.

Рекламна кампанія Сергія Тарути як офіційно зареєстрованого кандидата в Президенти стартувала в перші дні лютого. Витрати на телерекламу поступово зросли до 1,7 мільйона на день у будні та до 2,3 мільйона у вихідні.

Загалом від дня реєстрації до 10 березня 2019 року центральні телеканали показали майже 1800 роликів Тарути, вартість яких, відповідно до розцінок телеканалів, сягає 62 мільйонів гривень.

За підрахунками Руху ЧЕСНО, сукупна вартість телереклами Сергія Тарути та партії "Основа" у 2018-2019 роках становила більш ніж 131 мільйон гривень. Понад 70% цих коштів, або 94,5 мільйона, за рекламні ролики мав би отримати канал "Україна" Ріната Ахметова.

Як раніше повідомляв Рух ЧЕСНО, реклама на ТРК "Україна" є найдорожчою з-поміж усіх центральних телеканалів і сягає 5,6 тисячі за секунду у вечірньому прайм-таймі. Цей канал виявляє особливе ставлення до Тарути та системно випускає в новинному блоці сюжети з ознаками замовності на користь політика, а також запрошує його до студії новин, де він разом з ведучою обговорює різноманітні теми. Зазвичай ці розмови тривають 6-7 хвилин. Студію новин на ТРК "Україна" Тарута відвідує в середньому двічі на місяць.

Якщо трактувати такі візити на телеканал у прайм-таймі як рекламу, то комерційна вартість разової присутності Тарути в ефірі становила б 2,4 мільйона гривень. І це не враховуючи новинних сюжетів, де він також досить часто фігурує. Згідно з підрахунками "Детектора медіа", ТРК "Україна" в новинному блоці протягом 2018 року продемонструвала 31 піарний сюжет на користь Тарути.

Масштаби присутності Тарути в новинах "України" однозначно свідчать про особливе ставлення телеканалу Ахметова до лідера "Основи". Щоправда, неможливо з'ясувати, чи Тарута платив за ці ефіри, чи доступ до них йому "безоплатно" надавали зі згоди власника. Окрім Сергія Тарути, до студії ТРК "Україна" часто навідуються Олег Ляшко та його соратник Віктор Галасюк (особливо якщо потрібно прокоментувати вартість вантажних залізничних перевезень), а також "ахметовське" крило "Опозиційного блоку" – Олександр Вілкул, Борис Колесніков, Вадим Новинський. Рідше, але системно в ефірі ТРК "Україна" з'являється Валентин Наливайченко, який теж висловлював симпатії до Тимошенко та балотується в Президенти.

Фактично Сергій Тарута й партія "Основа" витратили на зовнішню та телевізійну рекламу щонайменше 146 мільйонів. Водночас партія й кандидат мали також власну друковану продукцію, рекламу в інших ЗМІ (зокрема, і приховану) та низку інших організаційних і пропагандистських витрат. Попри таку масштабну й досить дорогу кампанію, Сергій Тарута вирішив залишити перегони та закликав голосувати за іншого кандидата.

За результатами соціологічного опитування Центру соціальних та маркетингових досліджень "Социс", за Таруту готові проголосувати 0,3% виборців, які декларують, що візьмуть участь у голосуванні. Тому значного зростання рейтингу Тимошенко після "зняття" на її користь Тарути очікувати не варто. Імовірно, це "зняття" було потрібне радше з пропагандистською метою та задля створення новинного приводу для ЗМІ. Так чи інакше, попри масштабну передвиборчу кампанію, Таруті доведеться долучатися до сильніших гравців, адже й рейтинг "Основи", згідно з опитуваннями, не перевищує 1%, а отже, потрапити до парламенту за списками партії йому навряд удасться. До кінця не зрозуміло, що саме отримають обоє учасників раптового союзу. Ясності, можливо, додасть уже парламентська кампанія.

Нагадаємо, що це перший випадок зняття котрогось із кандидатів на користь Юлії Тимошенко. Раніше знімали свої кандидатури лише на користь Анатолія Гриценка (Андрій Садовий, Дмитро Добродомов, Дмитро Гнап) та Петра Порошенка (Сергій Кривонос).

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в межах проекту "Моніторинг та верифікація витрат партій на політичну рекламу на телебаченні".

Джерело даних моніторингу: власник даних ТВ панелі – ТзОВ "Індустріальний Телевізійний Комітет" (ЄДРПОУ 37553649); оператор ТВ панелі – ТзОВ "АСНільсен Юкрейн" (ЄДРПОУ 23512369); моніторинг – ТзОВ "Комунікаційний Альянс" (ЄДРПОУ 35289945). Дані надано ТзОВ "Квенді Медіа Менеджмент" (ЄДРПОУ 40007153) для ФОП Червонна (ІН 2711914068).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]