Обухівський район: забудовники та колишня регіоналка

Мешканці Обухова та Обухівського району на виборах голосували на 4-х округах. Через нову внутрішньопартійну рейтингову систему до облради від регіону потрапили лише 3 депутати: представники "Солідарності", "Опозиційного блоку" та УКРОПу.

Від міста Українка разом із прилеглими селищами (Плюти, Дерев’яне, Долина, Макарівка, Красне Перше, Козіївка, Щербанівка) пройшов двоюрідний брат заступника голови КОДА Льва Парцхаладзе - Жора Цагареішвілі

Брати разом створювали власну будівельну імперію. Кампанія “Промінвестгруп-1” за попередньої каденції Київради отримала ділянки для будівництва багатоповерхівки у центрі Києва.

На сайті ЦВК значиться, що Жора - киянин, але чомусь вирішив балотуватися в Обухівському районі. Політик партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, Генеральний директор ТОВ "Інвест Капітал Девелопмент", кінцевим бенефіціарним власником якої є сам Парцхаладзе, також співзасновником товариства значиться кіпрська компанія "Хавіндо "Ентерпрайзіс Лімітед". "Наші гроші" припускають, що їхній бізнес не обходиться без офшорів.

Жора був помічником нардепа від "Партії регіонів" Вадима Столара, якого деякі ЗМІ звинувачують у причетності до оборудки з "Еліта Центр".

Знаково, що він обрав для роботи комісію з питань капітального будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного забезпечення та розвитку інфраструктурних об’єктів.

Володимир Боднар переміг у сусідньому окрузі  в смт Козин та прилеглих селищах (округ № 42), член політичної партії "Українське об’єднання патріотів – УКРОП", Виконавчий директор Фонду інтелектуальної співпраці "Україна-XXI століття".  Так само не є представником місцевої громади, бо проживає в Києві. Був депутатом ВРУ України від "Блоку Юлії Тимошенко" (6 скликання) і депутатом Київської обласної ради від "Блоку Юлії Тимошенко". У 2010 р. потрапив до "Чорного списоку" БЮТ, що налічує 102 особи, які починаючи з 2010 року, за часів "Партії регіонів" в Україні нібито вчиняли протиправні дії зі спотворення волевиявлення громадян на виборах депутатів усіх рівнів, виконували окремі замовлення "Партії регіонів" при недопущенні політичних партій до виборчого процесу, приймали протизаконні та антинародні рішення щодо мирних протестів громадян та системно зловживали наданими їм владними повноваженнями. Зокрема, Боднару закидають те, що він  разом з Володимиром Майбоженком та Богданом Губським "клонували" ВО "Батьківщина" в Київській області та, зокрема, Обухівські міську та районні організації в 2010 році.

Боднара пов’язують із  нардепом ВР 3-6 скликань від "БЮТ" Богданом Губським. У 2000-му році Богдан Губський заснував Фонд інтелектуальної співпраці "Україна-XXI століття", виконавчим директором якого зараз є Володимир Боднар. Також Губський є засновником БФ "Українська скарбниця", в якому на керівних посадах свого часу працював Боднар. Губському приписують рейдерські захоплення підприємств та земельних ділянок зокрема в Київській області та організацію дерибану Біличанського лісу.

У 2008 році засвітився у скандалі із будівництвом "будинку МЗС" на Пейзажній алеї в Києві, разом з низкою інших політиків. Боднар згадувався у складі власників ТОВ "Камертон-2004", а ця компанія, у свою чергу, входила до сфери інтересів власників ВАТ "Українське майно", з якою МЗС у 1995 році уклало інвестиційний договір про будівництво житлового будинку для працівників МЗС, і з ТОВ "УМ-Інвест", компанією-забудовником, яка безпосередньо здійснювала будівництво. Також з цими двома фірмами пов’язане ТОВ "Маджестік", яке свого часу нібито очолював Володимир Боднар.

В облраді працює в комісії з питань розвитку місцевого самоврядування, децентралізації та адміністративно-територіального устрою. З огляду на те, що децентралізація пов’язана із об’єднанням територіальних громад, то земельні питання перебуватимуть у полі зору комісії. Отже можливий конфлікт інтересів.

Світлана Береза також перемогла у цьому ж окрузі. Вона - представниця "Опозиційного блоку", обіймає посаду  заступника завідувача Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України. Проживає в Києві. 

У минулому була депутатом Фастівської міськради від "Партії регіонів". Пройшла у 2010 році як списочниця. Працювала у цій же установі заступницею завідувача центру гендерних досліджень. У Фастівській раді, згідно з моніторингом громадського сектору, який активісти перейняли в Громадського руху ЧЕСНО, депутатка Фастівської ради прогулювала сесії ради і стала кандидаткою на відкликання.  

За результатами виборів у 2015 році Світлана Береза, яка залишила Фастів заради Обухівського району, не мала б стати депутатом облради. "Опозиційний блок" завів лише 6 депутатів до ради, за результатами виборів. За результатами рейтингового голосування, Береза була 19. "Опозиційний блок" єдина партія Київської обласної ради, яка не сприйняла результати волевиявлення виборців такими, як вони були, й на невідомих умовах замінила тих, хто дійсно пройшов в депутати за результатами виборів.

Була помічником на громадських засадах у народної депутатки Ольги Кобець у парламенті 4-го скликання (обиралася від БЮТ).  Згодом і сама вирішила йти в депутати. Балотуючись у 2014 році кандидатом у депутати ВРУ на 91 мажоритарному окрузі (Макарівський, Фастівський, частини Сквирського та Києво-Святошинського районів) від ПП "Опозиційний блок", набрала менше 2,5 %. У своїй програмі обіцяла домагатися створення демократичної парламентської більшості, сприяти розвитку аграрного сектору і туризму, малого і середнього бізнесу, а разом з тим – "домагатися відновленню історичної топоніміці" та "Зміцнення матеріальної бази шкіл та дошкільних закладів" (орфографія автора збережена).

Попри те, що Береза обіцяла виборцям займатися екологічними проблемами області, вона стала членкинею комісії облради з питань свободи слова та засобів масової інформації.

Загалом, два округи, до яких безпосередньо увійшло місто Обухів, залишилися без своїх представників в облраді через нову систему виборів. Але в районі 41-й округ через внутрішньопартійні зміни в складі "Опозиційного блоку" тепер дав двох депутатів.

Автор: Максим Панов, регіональний коордиантор “Стеж за грошима”, Громадський рух ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]