Рік роботи Білоцерківської ради: 3 кандидати на відкликання і непокарані кнопкодави

Фото: Рік роботи Білоцерківської ради: 3 кандидати на відкликання і непокарані кнопкодави

Мандати можуть втратити депутати “Солідарності”, “Свободи” та “Партії економічного відродження України”. Відкликати за прогули виборці зокрема можуть і гендиректора “Росави” Олександра Далібу.

Земельна комісія засідала за рік рекордні 88 разів. Микола Дашкевич кнопкодавив. Покарання досі не поніс. У раді телефони депутатів приховують не лише від ЧЕСНО, а й від виборців.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесій і/або постійних депутатських комісій протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). У законі немає поважних причин для пропусків засідань.

 

Хто став кандидатом на відкликання?

Якщо в партій буде політична воля, то Олександр Даліба (“Солідарність”), Володимир Панасов (“Свобода”) та  Павло Іщенко (“Партія економічного відродження України”) складуть повноваження.

Саме вони пропустили понад 50% засідань сесій або комісій.

Натисніть для збільшення

Голова фракції ВО “Свобода”, член регламентної комісії Володимир Панасов — єдиний депутат, який став кандидатом на відкликання за результатами прогулів засідань сесій.

 

У мене була поважна причина, я був на операції. У мене лежить лікарняний. Про що ви говорите? Я не пропустив ні однієї сесії й комісії без поважної причини. Зараз все добре. Після того, я на комісіях і сесіях присутній на всіх, - каже Панасов.

 

Варто зауважити, що у “Свободи” найвищий рівень партійної безвідповідальності у міськраді Білої Церкви.  До списку прогульників потрапили 4 з 6 депутатів. Це 66%.

У “Солідарності”, яка завела в раду стільки ж депутатів, як і “Свобода”, рівень партійної безвідповідальності сягнув 50%.  У “Батьківщини” — 40%. В УКРОПу  — 33%. “Радикали” показали 25% партійної безвідповідальності. “Самопоміч” — 9%.

За словами місцевих активістів, у Білоцерківській раді немає сталої більшості, а є кілька депутатських груп, які голосують ситуативно за ті чи інші питання.

 

Є дві великі групи: афілійовані з міським головою Геннадієм Диким депутати від "Самопомочі" та друга група Костянтина Єфименка, яка в свою чергу поділена на дві фракції — БПП і “Партію економічного відродження України”. Проте, окрім цих двох великих умовних груп, існують також низка фракцій, які виступають союзниками у тих чи інших питаннях то з провладними, то з опозиціонерами. Серед них: “Батьківщина”, ВО “Свобода”, УКРОП, “Радикальна партія Ляшка”, “Опозиційний блок, - розповідає громадський діяч з Білої Церкви Олександр Лємєнов.

 

За словами активіста, у міськраді немає стабільної більшості.

 

По кожному зі стратегічних питань велика група шукає собі підтримки серед менших фракцій. Останні, в свою чергу, “закладають” свій інтерес при вирішенні питань. Таким чином, у міськраді немає стабільної більшості. Можливо, досить важко розподілити “бюджетну годівничку”. Як наслідок, нестабільність в міськраді передається далі, люди розуміють як неспроможність влади реформувати місто, так і неконструктивні дії опозиції, яка хоче в першу чергу стати владою, - додає Лємєнов.


 

Комісійна лихоманка: чому земельна комісія засідала 88 разів на рік?

Громадський рух ЧЕСНО зафіксував рекордну кількість засідань земельної комісії. Стільки не засідали в жодній із інших міських рад, які потрапили до моніторингу ЧЕСНО.

На рік депутати Білої Церкви, якщо вірити офіційним даним, збиралися 88 разів. Таким чином, у середньому на місяць відбувалося 7—8 засідань.

Як правило, комісія засідає перед сесією, щоб напрацювати проекти рішень для порядку денного. За рік рада засідала 21 раз. Відповідно, виникає цілком слушне питання: навіщо земельна комісія засідала в 4 рази більше.

Тут варто зауважити, що в прогульники з членів цієї комісії потрапив ще один депутат — “свободівець” Юрій Оселедько. Він у 2016 році значився секретарем цієї комісії.

 

Крім депутатської роботи є ще робота, на якій я отримую гроші. На депутатській я грошей не отримую. Тому, я не прогулюю, а відсутній з поважних причин. Комісія в середньому засідає 2 рази на тиждень у вівторок і четвер з 10-ї години до 13-ї. Після 13-ї ще виїзди на місця, щоб розібратися в питаннях, тому що без паперів не завжди можна розібратися, що хочуть люди і чи це потрібно чи не потрібно. Я викладаю в школі, окрім того, я заступник директора з господарчих питань і інколи комісії співпадали з уроками, - пояснює Оселедько.

 

На питання, чому так часто засідала комісія й які важливі питання розглядала, депутат пояснив, що нічого особливого, розглядають питання приватизації та інші людські питання:

 

Комісія засідає через те, що це актуальні питання в людей, які постійно виникають.. Це питання приватизації, оренди, установки кіоску і так далі. Цих питань дуже багато. Вони ж з минулої каденції до нас прийшли у великій кількості і тому, щоб їх наздогнати й вийти на рівень того, що людина подала і їй за два тижні повинні дати відповідь... Через те так часто й засідається.

 

Далі Оселедько зізнався, що не є фахівцем у земельних питаннях, а в комісію пішов, щоб не допустити дерибану землі:

 

У нас 6 депутатів і кожний депутат мав в якійсь комісії бути. Основним питанням було, щоб не було корупційної складової в земельній комісії, щоб не було дерибану. Деякі питання в ході роботи комісії виникали, але ми їх практично призупиняли. Можу назвати, що це питання землі біля 62-ї аптеки на Гоголя.  Там приватник хотів поставити кіоск, ми це питання не пропустили.

 

За словами голови фракції Володимира Панасова, який теж став кандидатом на відкликання, Оселедько вже не працює в земельній комісії:

 

Кілька тижнів тому він перейшов до іншої комісії, у зв’язку з тим, що людина, яка займається освітою, не зможе працювати в земельній комісії. Бо в нього навантаження. Він узагалі людина дисциплінована й відповідальна, просто не в ту комісію він пішов. У мене до нього як до депутата, як до людини претензій немає. У нього така професія — вчитель, він підневільна людина, його директор не відпустить, у нього уроки, хто за нього піде…

 

Для порівняння, навіть у Бучанській міськраді, яку ЗМІ та громада звинувачують у дерибанах землі, земельна комісія після Постанови Верховного Суду України, яка унеможливила землевідводи, земельна комісія засідала 14 разів на рік.

Ось ті депутати, які стали прогульниками — пропустили 25% і більше засідань сесій або комісій.

Натисніть для збільшення

Бюджетна комісія Білоцерківської ради, яка засідає, як правило, найчастіше в кожній раді, в Білій Церкві суттєво відстає від земельної. Але кількість засідань теж вражає — 51. У середньому — 4-5 засідань на місяць.

За результатами пропусків цієї комісії кандидатом на відкликання став представник “Партії економічного відродження України” Павло Іщенко.

На жаль, отримати коментар в Іщенка нам не вдалося. Його особистий номер телефону, як з’ясувалося, не може дати ніхто в раді. У секретаріаті ради особистий телефон Іщенка надати відмовилися й направили журналістів у приймальню Іщенка, яка розташована в приміщенні бібліотека №8. З’ясувалося, що Іщенко або його помічники проводять прийом громадян у приміщенні бібліотеки лише у першу та третю середу місяця з 16-ї по 18-ту годину. Отже, для того, щоб узяти у Іщенка коментар й з’ясувати чи не планує він скласти мандат, доведеться чекати два тижні але не факт, що депутат, який не ходить на засідання, особисто вестиме прийом.

Ситуацію з кандидатом на виліт не коментує голова фракції “Партії економічного відродження” екс-голова Білоцерківської міської ради Василь Савчук. Журналісти ЧЕСНО кілька днів йому телефонували та надсилали повідомлення, але часу на них відповісти він так і не знайшов.

Найбільше прогульників Громадський рух ЧЕСНО виявив у комісії з питань торгівлі. Вона засідала за рік 42 рази.

Депутат, який працює головою правління ПрАТ “Росава” Олександр Даліба від “Солідарності” став кандидатом на відкликання саме через пропуски цієї комісії.

 

На превеликий жаль, у мене нема можливості, дивлячись на місце моєї роботи, бути присутнім на всіх засіданнях. Протягом всього дня знаходитися на комісії... Занадто велике підприємство, щоб його залишити на цілий день. Роботу депутата оцінюють не тільки по його присутності на тій чи іншій комісії, а й по дуже багатьом речам. Я абсолютно впевнений, що як депутат я досить багато уваги й місту, й своєму округу приділяю, і намагаюся бути корисним місту. Хоча я, звичайно, цю ситуацію знаю, - пояснює прогули депутат від “Солідарності” Даліба.

 

Закон не передбачає поважних причин. Мандат депутата є представницьким і він має виконувати представницьку функцію — голосувати за своїх виборців. Якщо політик вважає, що він може приносити користь місту поза засіданнями ради — він має скласти мандат і або бути помічником якогось депутата, або ставати волонтером чи активістом.

Кандидат на відкликання Даліба сказав, що мандат складати не збирається:

 

Звичайно, що потрібно підвищити явку, і це я зроблю, але в моїх планах немає бажання... Я не для того йшов у депутати, щоб скласти мандат. Я абсолютно впевнений, що користь зможу принести.

 

Залишається питання, як може депутат приносити користь своїми голосуваннями, якщо він не ходить на більшість засідань.

Комісія з питань торгівлі є найбільшою. Сюди входить 10 депутатів. Майже кожен 4 депутат ради. Варто наголосити на тому, що половина членів цієї комісії потрапили до лав прогульників.

Голова комісії “укропівець” Сергій Мартинюк відмовився пояснити, чому так складається та чому його комісія аж настільки популярна:

 

Я в телефонному режимі коментарів не надаю. У мене є приймальня, я приймаю в понеділок, четвер у Білій Церкві. На все добре.

 

Найменше навантаження в роботі Білоцерківської міськради припадає на регламентну комісію. Вони на рік засідали 27 разів. Але і це досить високий показник. Саме ця комісія має напрацьовувати не лише регламент, а й слідкувати за тим, щоб депутати не порушували закон. Тобто боротьба з кнопкодавством, прогульниками та кандидатами на відкликання - це прямий обов’язок регламентної комісії.

 

Чому депутати Білої Церкви кнопкодавлять?

Кнопкодавство — ганебне порушення закону. Це коли один депутат голосує за іншого депутата. Подібне виявляє Громадський рух ЧЕСНО і в парламенті і у Київській обласній раді. Бувають випадки, коли замість депутатів узагалі голосують сторонні особи.

Білоцерківська рада винятком не стала. Тут теж є свої кнопкодави, яких досі не покарано. Як правило, кнопкодавлять за відсутніх колег, щоб приховати їхні прогули або добрати необхідні голоси. У Білій Церкві унікальний випадок — кнопкодавлять за присутніх і таким чином унеможливлюють голосування колег.

Звернення до регламентної комісії про те, що в раді є кнопкодавство, написав депутат від “Свободи” Вадим Кошель.

 

26 січня 2016 року... депутат Білоцерківської міської ради Дашкевич Микола Володимирович вчинив дії неперсонального голосування, а саме проголосував за депутата Білоцерківської міської ради Шевченко Олену Олексіївну… Одночасно Дашкевич М.В. фізично унеможливив присутній при розгляді зазначеного питання депутату Шевченко О.О. здійснити власне волевиявлення, - розповідає депутат Кошель.

 

Але винуватець - депутат Микола Дашкевич на комісію не з’явився, тому, рішення прийняте не було.

 

Політичний баласт: чи оновлять партії свої лави?

У “Солідарності” Олександра Даліба може замінити Степан Ребенко. Він працює директором ТОВ “Комунміськсервіс”. Партія економічного відродження замість Павла Іщенка може завести в раду гендиректора ПП “Євро Глас” Геннадія Яценка. “Свободівця” Володимира Панасова, якщо буде політична воля партії, можуть замінити на приватного підприємця Василя Шевченка зі Сквири.

До слова, кандидат на відкликання Володимир Панасов є членом регламентної комісії.

Голова регламентної комісії з “Самопомочі” Сергій Наконечний ситуацію з прогульниками та кандидатами на відкликання не схотів коментувати. На телефонні дзвінки й смс Наконечний жодним чином не відреагував.

 

Якби люди знаходилися на заробітній платі, ви б до них претензії могли пред’явити, а так.. Що стосується Даліби - воно йому нащо? Коли треба його викличуть — “порєшать”. Коли треба, Даліба буде. А так він відсидів одне, два питання, коли він буває, розвернувся та й пішов, бо йому не цікаво. Він ішов у раду для того, щоб вирішувати питання, які його цікавлять. Наприклад, якби на позаминулій сесії наша фракція пішла, то що б робила міська рада в кінці? Звідки б взявся кворум, коли всі вони зібралися й пішли. Вони чітко працюють. Вони працюють там, де їм щось треба, - коментує ситуацію з прогульниками голова фракції “Свободи” Володимир Панасов, який сам потрапив до кандидатів на відкликання.

 

Голова фракції “Солідарність” Олег Музальов сказав, що прогульника Далібу партія відкликати не буде:

 

Справа в тому, що Даліба керівник підприємства великого “Росава”. У зв’язку з тим, що це все таки громадські засади, а в нього там відповідальність не маленька. Колектив підприємства налічує 3,5 тисячі чоловік і він там керівник. Я думаю, в нього багато пропусків пов’язано з цим. Не завжди в зручний час комісії відбуваються.. В робочі ж дні. На сесії ми стараємося максимально депутатів привести, а комісії вже так.

 

Закон рівно оцінює прогули сесій та комісій, а депутати самі знають, на яких умовах вони отримують від громади представницький мандат, тому перед виборами кожен кандидат має оцінювати свої реальні можливості 5 років представляти інтереси громади під час голосувань.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже оприлюднив огляд депутатів облради, які пройшли від Білої Церкви. Виборці розділили свої голоси між “Самопоміччю” та “Свободою”.

Згідно з результатами моніторингу депутатів Київської облради, Громадський рух ЧЕСНО виявив, що кандидатом на відкликання став депутат Петро Мороз із “Самопомочі”. Він пропустив 55% засідань комісії з питань ЖКГ. Прогульниками стали “свободівець” Максим Запаскін, який пропустив 27% сесійних засідань, і “радикал” Борис Панченко за пропуски 46% засідань комісії з питань капітального будівництва, архітектури, транспорту та зв’язку, розвитку інфраструктурних об’єктів, паливно-енергетичного забезпечення.

Рік роботи міськради - спецпроект Громадського Руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]