Хмельницька обласна рада: 8 кандидатів на відкликання - партійна безвідповідальність зашкалює

Фото: Хмельницька обласна рада: 8 кандидатів на відкликання - партійна безвідповідальність зашкалює

Найгірше відвідують засідання депутати “Аграрної партії”, “Батьківщини” та партії “За конкретні справи”. Голова облради Загородний не брав участі майже у 60% голосувань.

Депутати масово прогулюють засідання земельної та економічної комісій. Голова економічної комісії прогуляв 50% засідань через те, що працює в Києві.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). За результатами відвідуваності 2016 року, Громадський рух ЧЕСНО підрахував: 8 депутатів можуть втратити мандати.

Найзатятіші прогульникики — “аграрії” Андрій Гордійчук та Руслан Петльований.

 

Натисніть для збільшення

Гордійчук єдиний раз відвідав засідання комісії з питань бюджету та фінансів.

 

У зв’язку з тим, що Андрій Андрійович має завантажений графік і він представляє область на загальнонаціональному та міжнародному рівні, відповідно така склалася ситуація з відвідуваністю. В тому числі, до нещодавнього часу він займав посаду голови правління корпорації “Сварог” і займався питаннями сільськогосподарського комплексу, - пояснила у телефонному коментарі помічниця депутата Світлана Кальчик.

 

Депутат складати мандат не збирається.

 

Він взяв собі до уваги цю ситуацію і надалі плануватиме свій робочий графік так, щоб не пропускати сесій, - додає Кальчик.

 

Нагадаємо, що закон не передбачає поважних причин для прогулів сесій чи комісій. Якщо депутата немає, — думка його виборців не представлена під час голосування, і таким чином його можна відкликати.

Аналогічна ситуація і в “аграрія” Руслана Петльованого, який пропускав засідання комісії з питань охорони здоров’я. До депутата, який має підтримувати зв’язок з виборцями, так і не вдалося дотелефонуватися, аби він пояснив, чому не працює належним чином і чи не збирається скласти мандат.

Третім кандидатом на відкликання від “Аграрної партії” став Анатолій Олійник, який прогуляв 5 з 8 засідань комісії з питань економічного розвитку.

 

Депутатська робота не оплочується і коли, наприклад, в мене посівна, я не можу витрачати цілий день і їхати на засідання комісії і назад. У такому випадку намагаюсь в телефонному режимі обговорити всі питання з головою комісії, — прокоментував ситуацію Анатолій Олійник.

 

Цікавим є той факт, що комісії Олійник пропускав у всі пори року.

 

У фракції “За конкретні справи” два депутати можуть втратити мандат. Один із них — фермер Сергій Бондар, який майже ігнорував засідання з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин.

Бондар, який свого часу боровся, щоб представляти виборців у раді, тепер каже, що від нього це не залежить:

 

Це не від мене залежить. Часом так складається ситуація, що я знаходжусь у відрядженнях чи закордоном.

 

Його соратник Руслан Пшибельський, котрий потрапив в обласну раду, не відвідав більше половини засідань земельної комісії.

 

Не пам’ятаю точно чому не був на комісіях. Але це точно були поважні причини. Якщо хочете, можемо зустрітись уточнити по кожній даті моєї відсутності, — зазначив Руслан Пшибельський.

 

Навіть за півтора року роботи в раді Пшибельський так і не знає, що закон не передбачає поважні причини для відсутності на засіданнях.

Без мандату може залишитися голова Ізяславської районної державної адміністрації Борис Яцков. Обранець від “Солідарності” був лише на 2-х із 7-ми засідань комісії.

Це доволі типова ситуація, коли депутати намагаються поєднати свою роботу з посадою чиновника. Для прикладу, голови Тернопільської та Рівненської ОДА стали кандидатами на відкликання, оскільки теж не встигали на засідання комісій.

З Яцковим Громадському руху ЧЕСНО так і не вдалося поспілкуватися.

Інший представник партії Президента, проректор Подільського аграрно-технічного університету Василь Строяновський також пропустив більше половини засідань постійної комісії і є кандидатом на відкликання.

 

Комісія вона нічого не вирішує, якщо розібратися це перше. Друге, я хотів би Вам сказати, що без поважних причин я нічого не пропускаю. У мене ще велике навантаження в університеті, тому десь можливо. А комісія вона ж лише дорадчий орган. Вона навіть не може заборонити винести питання, — прокоментував ситуацію Василь Строяновський.

 

Зауважимо, що саме на засіданнях комісій депутати детально напрацьовують та вивчають проекти рішень.

Представник ВО “Батьківщина” Анатолій Атаманчук пропустив 4 з 7-ми засідань постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин.

 

Я був багато часу у відрядженнях, тай десь так накладалось засідання комісії на відрядження, — прокоментував свою відвідуваність Анатолій Атаманчук.

 

Голова регламентної комісії Олександр Савчук про проблему з відвідуваністю в облраді вперше дізнався від ЧЕСНО.

 

Скажу чесно, поки що цим питанням активно не цікавився. Але дякую Вам за надану інформацію. На наступну сесію якраз підготую доповідь з інформацією по відвідуваності депутатами засідань сесій та комісій. Принагідно запрошую Вас виступити з цією інформацією на наступному засіданні нашої комісії, - прокоментував ситуацію Савчук.

 

Представники Громадського руху ЧЕСНО обов’язково завітають на наступне засідання регламентної комісії, що відбудеться 16 травня.

 

Чому депутати Хмельницької облради бояться голосувати?

Якщо проаналізувати не лише відвідуваність депутатів, а й те, скільки разів вони просто не беруть участі у голосуванні, і тому не виконують делегованої їм громадою функції, то показники будуть значно гірші.

 

Натисніть для збільшення

Голова облради Михайло Загородний, який потрапив до списку нерішучих, повідомив у коментарі Громадському руху ЧЕСНО, що був відсутній через хворобу останні дві сесії облради. На цих сесіях було розглянуто доволі значну кількість питань — 156. Таким чином голова не брав участі у доволі значній кількості голосувань ради протягом року.

Депутати ж самі не знають, як так в них виходить: ходити і не голосувати.

 

Не голосував? Це мабуть неправильно. Я щось не можу це коментувати. Мені здається, що в любій ситуації, навіть якщо не погоджуюсь з чимось, але голосую. Не можу сказати, чому так, —- коментує дані депутат від БПП Микола Гнатюк.

 

Не зміг пояснити ситуацію депутат “аграрій” Василь Мастій:

 

Не можу вам сказати, чому так сталось.


Для порівняння у Київраді теж значна кількість депутатів, що не потрапили до лав кандидатів на відкликання не беруть участі у понад 50% голосувань. Вони реєструються і тікають з сесій. Ймовірно, в Хмельницькій облраді аналогічна ситуація.

 

Чому в облраді відсутня опозиція?

Про те, що опозиції немає, свідчать результати аналізу голосувань “проти” та “утримався”. Наприклад ВО “Свобода” голосувала у 2016 році “проти” чи утрималась у 2,54% випадків. При цьому партія наголошує на своїй опозиційності. Для порівняння опозиційна “Самопоміч” у Харківській обласні раді має показник у 17%. Тому, можна стверджувати, що у Хмельницькій обласній раді опозиція, фактично, відсутня.

Навіть персональний рівень опозиційних голосувань в депутатів вкрай низький.

Так у найбільш опозиційних депутатів “батьківщинівця” Володимира Федорчука та представника “Самопомочі” В’ячеслава Антонюка близько 5% голосувань “проти” або “утримався”.

 

Якщо би конкретно по якихось рішеннях, то я би міг прокоментувати, а в загальному я не знаю, — коментує ситуацію Федорчук.

 

Одна з найбільш опозиційних фракцій у облраді, крім "Свободи", — “Самопоміч”.  Депутат Антонюк вважає, що вони “багато в чому не згодні”, а вимірюється в 2,47% голосувань “проти” або “утримався”.

 

Правильно, бо ми багато з чим не згодні. І багато про, що говоримо. А особливо про бюджет. Я в минулому році говорив, що там багато нецільових коштів закладено, — зазначає В’ячеслав Антонюк, член фракції Об’єднання “Самопоміч”.

 

Причини фактичної відсутності опозиції в Хмельницькій обласній раді ми спробували з’ясувати у голови ради Михайла Загородного.

 

Я не вважаю, що це нема опозиції. Так склалось з тої простої причини, що рішення якісно готуються. Досягаємо згоди при роботі в комісіях і вже на пленарних засіданнях є підтримка, — коментує ситуацію Загородний.

 

Варто зазначити, що за 2016 рік рада розглянула на 7 сесіях 284 питання. Якщо припустити, що одна сесія в середньому тривала 6 годин, то на розгляд одного питання з обговоренням різних членів фракцій рада витрачала 9 хвилин.

Якщо подивитись на розподіл керівних місць, то стає зрозумілим, що фактично більшість складають партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” (Михайло Загородний, голова обласної ради), партія “За конкретні справи” (Неоніла Андрійчук, перший заступник голови обласної ради) та ВО “Батьківщина” (Валерій Лесков, заступник голови обласної ради). Загальна кількість депутатів від цих партій в раді 47, а загальний склад ради 84 депутати. Таким чином, негласна коаліція має більшість.  

Проаналізувавши міжфракційний розподіл квот голів постійних комісій в раді, можна дійти висновку, що їх розподілили майже рівномірно і кожна фракція отримала одного чи двох голів комісій. Виключенням є лише фракція ВО “Свобода”, котра оголосила свою опозиційність. Жоден з її членів не є керівником комісії. Це при тому, що в облраді “Свобода” має на 2 депутати більше, ніж “Самопоміч” або “Радикальна партія Ляшка”. Але кадрові питання, як свідчать результати поіменного голосування, не вплинули фактично на реальну, а не декларативну опозиційність “Свободи”. Найбільш гостро їхня позиція проявилася саме під час обрання голови облради.

 

33 депутати стали прогульниками

Якщо депутат пропустив 25—50 % засідань, то, згідно з критеріями Громадського руху ЧЕСНО, він потрапляє до лав прогульників.

Представниця “Аграрної партії” Тетяна Василик та депутат від Солідарності Петро Павлюк зупинились за крок до можливої втрати мандату. Прогуляли 3 із 7-ми сесійних засідань у 2016 році.

 

Натисніть для збільшення

Аналогічна ситуація і у новообраного керівника фракції “За конкретні справи” Вадима Лозового. Якби він пропустив хоча б ще одне засідання, то теж би міг втратити мандат.

 

Я працюю в місті Києві, також займаюсь питаннями свого округу, а він у мене великий, тому не завжди встигаю на комісії. Але ситуація завжди контрольована і я постійно контактую з заступником і іншими членами комісії з приводу питань, які ми розглядаємо, — переконує Лозовий.

 

У його соратника Віталія Олуйка ідентична ситуація.

 

Пропустив засідання комісії через те, що був спостерігачем у моніторинговій місії Ради Європи. Одного разу у мене в антимономпольному комітеті була нарада. Щоразу, коли мені не вдавалось особисто взяти участь у комісії, я писав листа в раду і на засіданнях був мій помічник, — каже Олуйко.

 

У найнедисциплінованішої у Хмельницькій обласні раді "Аграрній партії України" навіть керівник фракції Сергій Іващук не надто активно бере участь в роботі комісії і пропустив 3 із 7-ми засідань. Якби він пропустив хоча б ще одне засідання, то теж міг би втратити мандат.

 

У нас кожного тижня відбувались президії партії і доволі часто вони співпадали з комісіями, — прокоментував ситуацію Іващук.

 

Постає цілком логічне питання, чому голова фракції не може домовитися з головою комісії, аби ці кілька засідань, які відбуваютсья протягом року,  були призначені у зручний для членів комісії час.

Представник цієї ж партії, директор ТОВ “Святець”, що на Теофіпольщині, Василь Мастій теж прогулює засідання комісій.

 

У мене 7000 гектарів землі ї над нею потрібно працювати. І потрібно призначати засідання комісій, коли немає посівної, — говорить Мастій.

 

Зауважимо, що посівна і збір урожаю — це традиційні пояснення аграріїв і якщо вони не встигають виконувати свою роботу в раді, то постає питання, чому не дати можливість іншим соратникам, які мають більше вільного часу й до ради не потрапили, працювати замість них у раді.

Головний лікар Новоушицької центральної районної лікарні Валентина Гладій (БПП) прогулює засідання своєї комісії.

 

У липні я була на відпочинку в Трускавці, але на сесію приїхала. А в грудні у районній раді у нас було засідання чи сесія, але це було дійсно з об’єктивних причин. Ну буду знати тепер що Ви прослідковуєте і буду старатися не пропускати комісії, — обіцяє Гладій.

 

До переліку прогульників комісій потрапив член економічної комісії “батьківщинівець” Володимир Федорчук з Кам’янця-Подільського.

 

Ну напевно, що з якихось сімейних причин або по основній роботі. Ми ж працюємо на безоплатній основі, і це не основне наше місце роботи, — виправдовується Федорчук.

 

ВО “Свобода” теж має в своїх рядах прогульників. Серед них, як не дивно, є також і сам керівник фракції Іван Гончар.

 

У грудні я в лікарні лежав, а в липні була позапланова комісія. У нас було так зване “шкурне питання”, яке ми не хотіли навіть розглядати. У той день, напевно, наших депутатів не було жодного, — каже Смаль.

 

По два прогульники у 2016 році було й у найменших фракцій в Хмельницькій облраді — “Радикальній партії” та “Самопомочі”. У Самопомочі однією з них виявилась членкиня бюджетної комісії Наталія Коваль.

 

Одна з комісій була позачерговою у нас кворум не зібрався,а я приїхала на комісію, на якій не було кворуму. А так як я проживаю за 120 км, то я просто через 3 дні не мала можливості, у мене була запланована поїздка. На іншій комісії, яка була в січні,я не була, як і не була на сесії, тому що я дуже сильно захворіла, — пояснює Коваль.

 

Ще одним прогульником “Самопомочі” є Микола Янчук.

У "Радикальній партії Олега Ляшка" “відзначились” Володимир Присяжний та Олег Скринчук. Цікавим є той факт, що за даними сайту Хмельницької обласної ради вони обоє є директорами ПП «Україна» – Агро – 2С».

 

В командіровках був, не був на той час в Україні, — каже член земельної комісії Скринчук.

 

Серед прогульників сесії виявився голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний, який пропустив 2 із 7-ми засідань.

 

Єдина причина, по якій голова облради може пропустити сесію це хвороба. Я не був на останніх двох сесіях обласної ради, тому що хворів, — коментує свою відсутність Загородний.

 

Депутати традиційно пропускають найбільше засідання комісій. Найбільше прогулюють члени земельної комісії. Тут понад 75% депутатів стали прогульниками. На другому місці за кількістю прогульників — комісія з економічних питань.

Кожен другий член бюджетної комісії та комісії з питань охорони здоров’я — прогульник.

Найкраще відвідують засідання комісії депутати з регламентної комісії та комісії регіонального розвитку. Тут немає жодного депутата, який би потрапив до лав прогульників.

У відсотковому співвідношенні найбільше прогульників у “Аграрній партії”, “Батьківщині” та фракції “За конкретні справи”.

Натисніть для збільшення

Лише 3 з 11 депутатів “Аграрної партії” справно ходять на засідання сесій та комісій. Решта ж потрапили у списки прогульників, чи навіть кандидатів на відкликання.

 

Аграрії це люди діла. Якщо дивитись лише данні присутності, то дійсно складається така ситуація, як Ви кажете. Але ще потрібно дивитись, що депутат зробив на своєму окрузі за цей час. Роботу з депутатами безумовно проведемо з даного питання, — прокоментував відвідуваність своїх колег голова фракції Сергій Іващук.

 

Тут варто зауважити, що працювати а окрузі можуть громадські організації,в волонтери, активісти. А виборці дають депутату представницький мандат, щоб він під час голосувань, саме тоді, коли рада ухвалює рішення, дає висновки чи рекомендації, голос виборців був представлений.

Якщо депутати готові працювати більше на окрузі, ніж в раді, вони можуть скласти мандат і далі займатися волонтерською діяльністю, а у раді повинні бути ті, хто готовий представляти інтереси громади на голосуваннях.

Трохи більше половини зі складу депутатів ВО “Батьківщина” та партії “За конкретні справи” теж потрапили у списки прогульників та кандидатів на відкликання.

 

Політичний баласт: хто може замінити кандидатів на відкликання?

Автори Закону України “Про місцеві вибори” подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.

 

Натисніть для збільшення

Фракцію "Аграрної партії України", якщо кандидати на відкликання складуть мандат, можуть поповнити одразу 3 депутати. Серед них за даними ЦВК голова Хмельницької обласної організації Товариства Червоного Хреста України Іван Горда, хмельниччанин Іван Ізбінський та генеральний директор СТОВ АФ “Маяк” Володимир Марченко.    

Якщо відкликати з фракції партії “За конкретні справи” за прогули депутатів Сергія Бондара та Руслана Пшибельського, то їхнє місце можуть посісти: Альона Хавхун з Летичівської РДА та підприємцеь з Кам’янця-Подільського Ніна Дубицька.

У "Солідарності" місця прогульників, за умови їх відкликання, займуть колишній регіонал Аркадій Флаксемберг та дирекор ДП “Ізяславське лісове господарство” Петро Курельчук.

ВО “Батьківщина” може поповнити свої ряди в обласній раді Михайлом Бойком, котрий балотувався по Віньковецькому району.

Найближчим часом Громадський рух ЧЕСНО проаналізує декларації депутатів облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]