Рік роботи Рівнеради: 3 депутати можуть втратити мандат і 2 вручили підозри (оновлено)

Фото: Рік роботи Рівнеради: 3 депутати можуть втратити мандат і 2 вручили підозри (оновлено)

Голова ОДА Олексій Муляренко виявився 100% прогульником. Перший номер “Солідарності” не відвідував засідання комісії. Мандат може втратити “свободівець” Дзецько.

Політик зізнається - працював як нелегал. "Батьківщинівця" Бабата теж можуть відкликати. Він пропустив більшість засідань своєї комісії.  Ще 10 депутатів стали прогульниками.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). Поважних причин для пропусків засідань закон не передбачає.

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко (БПП) є найзатятішим прогульником міськради. Як показують результати моніторингу інших рад, політики, які суміщають роботу чиновника та депутатський мандат, не мають часу, щоб належним чином відвідувати засідання.    

 

Через щільний робочий графік на посаді голови обласної державної адміністрації не завжди маю змогу бути присутнім на засіданнях комісії, адже дуже часто буваю у відрядженнях за межами міста та області. Водночас, я завжди ознайомлений з усіма документами та матеріалами із засідання комісії, опрацьовую їх. Завжди відвідую сесії міськради та активно працюю на окрузі, - каже Муляренко.

 

“Не завжди” у випадку Муляренка — це 100% відсутність на засіданнях комісії з питань транспорту, зв’язку та екології.

Натисніть для збільшення

Голова ОДА та депутат міської ради Олексій Муляренко наголошує на  тому, що він не порушує законодавство і може бути депутатом і держслужбовцем:

 

Очолюючи облдержадміністрацію, і в той же час представляючи інтереси рівнян у міській раді, я жодним чином не порушую законодавство. А це — найголовніше. Адже є роз’яснення держслужби, Закон не має зворотної сили, я став депутатом до набрання юридичної сили Закону, а тому немає жодних правових підстав складати мандат депутата.

 

Чиновник, який не може результативно суміщати депутатську роботу й головування в ОДА мандат складати не збирається:

 

Я у міській раді відповідаю за цілий виборчий округ під №27. З часу обрання депутатом мені вдалося зробити там чимало хороших справ для його мешканців, а у планах ще більше. Активно працює моя громадська приймальня на окрузі, люди сподіваються на мене, а тому взяти так просто скласти мандат і піти, це найлегше, що можна зробити.

 

Варто зауважити, що мешканці з Рівного, коли обирали депутата, передали йому представницький мандат — право голосувати замість мешканців під час засідань сесій і комісій. Якщо депутат не працює або на сесіях, або в комісії, то він не виконує свою представницьку функцію. Що стосується роботи в окрузі, то депутати часто використовують це як аргумент для виправдання своїх прогулів. Але ніхто не заважає політику скласти мандат, аби інший депутат міг справно голосувати й приймати рішення, а в окрузі екс-депутат може займатися волонтерською діяльністю й допомагати людям, якщо є бажання щось робити і немає часу відвідувати засідання.

Депутат від “Батьківщини” Олександр Бабат пропустив 76% засідань комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальної власності та 40% сесійних засідань.

Депутат фігурує у кримінальному провадженні, яке відкрили відносно нього за переховування тіла чоловіка, який загинув на будівництві. За повідомленнями ЗМІ, Олександр Бабат пропонував сім’ї загиблого 100 тисяч гривень за замовчування нещасного випадку. 31 січня відбувався суд, який розглядав клопотання про взяття під домашній арешт депутата, проте суддя Рівненського міського суду Євгеній Сидорук через ніч роздумів 1 лютого зранку клопотання відхилив.

Олександр Бабат також намагався чинити тиск на журналістів, які проводили розслідування у його справі. У зв’язку з пропусками він може бути позбавлений мандата шляхом відкликання. Представникам ЧЕСНО у Рівному не вдалося зв’язатися з Олександром Бабатом. Він уникає спілкування з журналістами.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО перед виборами 2015  року наголошував на тому, щоб партії не кандидували прогульників. Такі політики, як правило, і далі працюють несумлінно. “Батьківщина” попри вимоги руху ЧЕСНО таки включила Бабата до своїх лав.

Натисніть для збільшення

Нагадаємо, у 2015 році ЧЕСНО виявив, що майже 25% депутатів можуть бути відкликані за прогули.

Третім депутатом, який претендує  на відкликання у новому скликанні Рівненської міської ради, є “свободівець” Олег Дзецько.  Він пропустив 58% засідань комісії з питань міського господарства. Дзецько пояснює свою відсутність на комісіях тим, що на момент їх проведення його не було у місті:

 

Я працюю на роботі, неофіційно був влаштований. 3араз офіційно, за містом по області, і тому в місті в мене не було можливості перебувати, хоча зараз я думаю з переходом на іншу роботу я буду в місті, тому в мене з цим проблем не буде.

 

      Хто з  депутатів міськради став прогульником

До лав прогульників потрапили ті депутати, які, згідно з методологією ЧЕСНО, пропустили від 25 до 50% засідань сесій чи то засідань постійних комісій. По три прогульники має “Самопоміч”, “Батьківщина” та “Радикальна партія Ляшка”.

Натисніть для збільшення

Микола Бляшин, який висувався від “Об’єднання “Самопоміч”, та Галина Кульчинська, котра є першим номером “Батьківщини” та наразі працює на посаді заступника міського голови Рівного, прогуляли 50% та 48% відповідно, засідань комісій з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю.

Заступник голови Рівного і депутат міськради Галина Кульчинська, була здивована кількістю своїх пропусків у комісії. Після перевірки інформації, депутат повідомила, що не може фізично бути присутньою на виїзних засіданнях комісії:

 

Мені дуже дивно чути, що я пропустила 50% комісій. Не знаю, що вони там понаписували, потрібно дивитися. Якщо планується виїзна комісія, то я знаходжуся на робочому місці, де відбувається прийом громадян. На виїзні бюджетні комісії ми їдемо дивитися на земельні території, щоб потім прийняти рішення — голосувати нам за це чи не голосувати. На виїзних комісіях, які теж йдуть як окреме засідання комісії, я не їжджу, тому що одна справа коли ти, як то кажуть, вільний художник, приватний підприємець, бізнесмен, є речі, які в мене заплановані.

 

За законом, роботодавець звільняє на час проведення сесій або комісій свого працівника-депутата від виконання його обов’язків на роботі. Як бачимо, Кульчинська, як і Муляренко, є чудовою ілюстрацією того, що чиновнику не вдається якісно і результативно поєднувати роботу і депутатство.

Микола Бляшин на виборах представляв об’єднання “Самопоміч”. Він пропустив 40% сесійних засідань та 50% засідань комісії. Депутат працює у комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю.

Представник “Самопомочі” Микола Бляшин каже, що мав “поважні причини”. Депутат – адвокат наголосив, що його професія інколи вносить свої корективи у відвідування сесій міської ради та постійної комісії:

 

Я не аналізував кількість пропусків та їх відсоток. Пропуски мали місце за наявності поважних причин, про що, відповідно до вимог Регламенту, мною повідомлялася міська рада.

 

Адвокату Бляшину слід уважно переглянути законодавство. Поважних причин для прогулів засідань законотворці не передбачили.

Микола Бляшин пояснив, чому пропускав комісії і що для нього стало поважною причиною:

 

Відрядження у зв’язку з навчанням та роботою, в тому числі за кордон в 2016 році, участь в якості єдиного обраного представника від адвокатів Рівненщини в  роботі  Ради адвокатів України, робота в якості адвоката за основним місцем роботи,  коли не було можливості відкласти засідання у судовій справі на іншу дату чи час.

 

Якби Бляшин і Кульчинська пропустили ще хоча б одне засідання, — стали б кандидатами на відкликання.

 

Чому прогулювала “Батьківщина”?

У Рівному найбільше відзначилася саме “Батьківщина”. Окрім кандидата на відкликання Бабата та заступниці голови Кульчинської, яка мало теж не потрапила до кандидатів на відкликання, партія має ще двох прогульників.

Засідання комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування належним чином не відвідують ще два представники “Батьківщини”Володимир Попик та Юрій Мітін.

Володимир Попик виконує також функції прес-секретаря партії. Він запевняє, що пропускав комісії теж через поважні причини:

 

У кінці 2015 мені оперували ногу, багато пропустив комісій через це. Кілька разів їздив у відрядження у Київ, теж співпадало з часом проведення комісій. У вересні та грудні минулого року мав запалення легенів, лікувався вдома. Тоді два дні був в Києві на семінарі від НДІ.

 

Його однопартієць, депутат Юрій Мітін стверджує, що всі його пропуски були виключно через те, що часто хворів:

 

Якщо я навіть пропускав, то це тільки поважні причини, то я хворів, то там лікарні були, я,  як правило, завжди хворів.

 

Чому пропускала “Самопоміч”?

Двоє депутатів — Ірина Пилипчук та Мар'ян Года, які, як і Бляшин, представляли “Самопоміч”, — пропустили відповідно засідання комісії з питань транспорту, зв’язку та екології та засідання комісії архітектури, будівництва та землевпорядкування.

Мар'ян Года стверджує, що відвідує комісії тоді, коли перебуває в Рівному, але часто буває за межами Рівного по роботі:

 

Я часом буваю у відрядженнях, але коли я в Рівному, на комісіях буваю завжди.

 

Ірина Пилипчук спочатку була здивована кількістю пропусків засідань комісії, але згодом пояснила свою відсутність тривалою хворобою:

 

Я хворіла і була два місяці знерухомлена через хворобу хребта.

 

Чому прогулювали “радикали”?

До лав прогульників потрапило троє радикалів. Перший номер на місцевих виборах від “Радикальної партії Олега Ляшка” теж міг би стати кандидатом на відкликання.  Роман Стасюк пропустив 45% засідань комісії з питань міського господарства, а його однопартієць Василь Немеш пропустив 43% комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування. Майже стільки ж пропустив і Володимир Кудрін. Він справно не ходив на 44% засідань комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю.

До 1 номеру партії РПЛ Романа Стасюка журналісти ЧЕСНО не змогли додзвонитись за номерами, які вказані на сайті міської ради.

Нагадаємо, що наприкінці 2016 року в ефірі рівненського каналу на питання щодо прогулів депутатами комісій і сесій Роман Стасюк запевнив, що “Радикальна партія” відповідально ставиться до своїх обов’язків у раді.

Відео з ефіру:

“Відповідальний” Стасюк мало не став кандидатом на відкликання.

Депутат Василь Немеш пояснив свої пропуски поїздками у лікарні, через хвороби свого батька:

 

У мене інсультнохворий батько, я з ним  постійно їжджу на консультації у лікарні.

 

“Радикальний” Василь Немеш є другим депутатом Рівненської міської ради, якому правоохоронні органи висунули підозру у вчинені злочину. 22 лютого Прокуратурою Рівненської області було висунуто підозру депутату у вчиненні опору та насильства щодо працівників правоохоронних органів під час того, як вони виконували свої службові обов’язки. Зокрема, повідомляється про те, що під час обшуків за однією з адрес у місті Рівне Василь Немеш чинив опір правоохоронцям, застосовуючи при цьому вогнепальну зброю. Депутат намагався не допустити правоохоронців до обшуку квартири, зупинивши останніх у коридорі словами - “Стаять! Или я буду стрелять!”. Так твердить прокурор Мирослав Пацкан.

Після цього депутат, за словами прокурора, вступив у боротьбу з правоохоронцем при цьому здійснюючи постріли з пістолета.

Ще один представник “Радикальної партії”Володимир Кудрін — виправдовує свої пропуски в раді через навчання в університеті:

 

Щось то забагато. Можливо, декілька міг пропустити. У мене були сесії навчальні. У лютому, весною, здається, у березні, літня сесія у травні, після — державні іспити, далі осіння сесія на п’ятому курсі. Тому можливо і стільки. То всі поважні причини.  В “Острозькій академії” я навчаюсь.

 

Депутат, який отримує вищу освіту, як і його колега-правник, не знає, що немає поважних причин для прогулів.

Кудрін наголошує, що багато разів фізично не встигав на виїзні комісії, через те що йому про проведення засідань нібито запізно повідомляли:

 

У нас можуть у 10 годин подзвонити і сказати, що на 11 год. виїздна комісія... буває і таке.

 

Кудрін пропустив 6 виїзних засідань комісії. Що стосується невиїзних, то пропустив 21 з 55.

Деякі депутати вважають, що виїзні комісії — це не засідання. Зокрема, для об’єктивності аналітики, яка ґрунтується на відповіді міської ради Рівного, журналісти ЧЕСНО звернулися до керівника комісії з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, розвитку місцевого самоврядування, Регламенту, депутатської діяльності та етики Олександра Чубая.

Керівник комісії зазначив, що при умові, якщо засідання комісії обліковується та ведеться протокол, то виїзне засідання - це звичайне  засідання комісії:

 

Якщо вони обліковуються, і ведеться протокол, то не має підстав не вважати її засіданням комісії! Депутати ж працюють.

 

Єдина прогульниця “Громадського контролю” - Чубай

Депутатка пропустила 34% комісії з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства та соціального захисту населення та 30% засідань сесії.

 

Я народила в минулому році маленьку дитину, то, по суті, я була в декретній відпустці 4 місяці… я не могла відвідувати сесії фізично, мені дали декретну відпустку 6 місяців, я використала лише 4, а воно так припало, що там були по декілька пленарних засідань, а так весь інший час я постійно відвідувала.

 

Політичний баласт: хто може замінити кандидатів на відкликання?

Автори Закону України “Про місцеві вибори” подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.

Натисніть для збільшення

Якщо голову Рівненської ОДА Олексія Муляренка відкличуть виборці, то депутатом може стати наступний у списку Віктор Климук. Потенційний кандидат на заміну депутату із БПП “Солідарність” працює начальником Рівненського шляхово-експлуатаційного управління автомобільних доріг міста Рівне. Але з огляду на те, що Муляренко очолює ОДА й очолив на виборах список БПП, партія, ймовірно, не виявить політичну волю в цьому питанні й залишить у Рівненській раді 100%-го прогульника.

Заміна Олександра Бабата у партії “Батьківщина” більш реальна порівняно із іншими кандидатами на відкликання. Кримінальне провадження, виключення із фракції депутата —  все це може вплинути на авторитет рівненської “Батьківщини”, і партія може “замінити” Бабата на екс-нардепа Валентина Королюка.

Депутат на відкликання від ВО “Свобода” Олег Дзецько може поступитися мандатом  пенсіонерці Любові Гаврон.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував, як розподілилися комісії в Рівненській міській раді після виборів 2015 року.

Рік роботи міськради - спецпроект Громадського Руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]