Багатії та злидні Хмельницької міськради: бідні свободівці та заможні члени земельної комісії

Фото: Багатії та злидні Хмельницької міськради: бідні свободівці та заможні члени земельної комісії

Мільйонери отримують подарунки від мами та тестя. У депутатів-забудовників може бути конфлікт інтересів. Секрети виживання: як два роки деякі депутати живуть без доходів.

Громадський рух ЧЕСНО аналізує електронні декларації хмельницьких міських обранців.

 

Чому найбагатші депутати - члени земельної комісії?

Найбагатшим депутатом Хмельницької міської ради у минулому році став голова земельної комісії Андрій Кветко. У 2015 році він зайняв 2-ге місце за доходами.

Натисніть для збільшення

Варто зазначити, що за останній рік депутат та члени його родини отримали майже у 3 рази більше доходів. Цікавим є той факт, що 5 млн гривень депутату подарувала Елеонора Кветко.

 

Цих 5 млн грн мені подарувала моя мати, - прокоментував ситуацію депутат Кветко.

 

2-ге місце за сумою доходів зайняв колега Кветка по комісії,  Віталій Коліщак. Разом із дружиною вони заробили 6,7 млн грн, левова частка яких - дохід від заняття підприємницькою діяльністю подружжя. У 2015 році Віталій Коліщак був третім серед депутатів за отриманими доходами.

Минулорічний лідер за доходами Григорій Галкін, до речі, теж член земельної комісії, заробив цього року менше майже на 1 млн гривень. Проте зайняв 3-тє місце у рейтингу депутатів з найбільшими доходами у 2016 році. Цікаво виглядає той факт, що значну частину доходів у родині депутата отримала дружина Любов Галкіна від невідомого члена сім’ї.

 

Ці кошти були подаровані моїй дружині її батьком. Він теж займався підприємництвом, - зазначив у коментарі Григорій Галкін.

 

Депутат підприємець Олександр Білик цього року теж потрапив у топ 5 депутатів з найбільшими доходами. Всі прибутки родина Біликів отримала від заняття підприємницькою діяльністю.

Новачком серед тих, хто заробив найбільше у Хмельницькій міській раді, у порівнянні з попереднім роком, став заступник голови правління ПрАТ "Хмельницька макаронна фабрика” Олександр Сидорук. Але більшість доходів депутат отримав через ведення підприємницької діяльності.

 

Так протягом останніх двох років я здійснював підприємницьку діяльність, але її припинив і як ФОП уже закритий. Хочу додати, що будучи ФОПом у електронній декларації показується оборот, який не є прибутком. Прибутковість там складає 5-7% від задекларованої суми, - коментує доходи Сидорук.

 

Найбільші статки у членів земельної комісії

Двоє заможних депутатів займаються будівельним бізнесом. Серед найзаможніших виявились голова земельної комісії Андрій Кветко та його заступник Олександр Скочеляс.

Натисніть для збільшення

Найбільше статків серед депутатів Хмельницької міської ради накопичив представник ‘’Солідарності’’ з найбільшими доходами минулого року Андрій Кветко, це 127 млн грн. Депутат має багатомільйонні внески у статутні капітали 11 фірм та значні заощадження коштів як на рахунках у банках, так і готівкою. Андрій Кветко головує у земельній комісії.

Значно менші статки, ніж у колеги по фракції, накопичив Григорій Галкін. Вагомі суми ним вкладено та позичено у мережу автоцентрів “ЛИГА”.

 

Мені вже скоро 60 років і все життя я займався підприємництвом. Кошти нікуди не виводив, а вкладав у бізнес і створював робочі місця у Хмельницькому, - прокоментував ситуацію Григорій Галкін.

 

Представник “Самопомічі” Юрій Вавринюк посів почесне 3-тє місце за розміром капіталу. Він накопичив 25,6 млн грн, не вказавши в декларації жодної нерухомості, крім земельної ділянки.

 

Я займаюсь підприємницькою діяльністю вже 12-13 років, як тільки прийшов з армії. В основному це торгівля. А стосовно нерухомості, то живу я у батьків, - прокоментував ситуацію Юрій Вавринюк.

 

Бізнесмен забудовник Руслан Афійчук з партії “За конкретні справи” хоча і не потрапив до числа мільйонерів за показником доходів у 2016 році, проте накопичив багатомільйонні статки. Більшість із них вкладено у підприємства, що займаються будівництвом. Також 415 тис. доларів обранець позичив третім особам. Цікаво, що Руслан Афійчук зберігає кошти у готівці, а не на банківських рахунках.

Заступник голови бюджетної комісії, що став злиднем за доходами у 2016 році Олександр Скочеляс, водночас посів 5-те місце за рівнем накопичених капіталів. Найбільші внески він має у статутних капіталах будівельних підприємств. Олександр Скочеляс також не тримає кошти на рахунках у банках, а зберігає їх у готівковій формі.
 

7 з 10-ти злиднів - “свободівці”

Як і у дослідженні доходів минулого року цьогоріч найбільше депутатів, що живуть нижче прожиткового мінімуму, - у фракції ВО “Свобода”.

Натисніть для збільшення

Вже другий рік поспіль голова фракції ВО “Свобода” Тетяна Калюжна декларує відсутність будь-яких доходів. Цікаво, що депутатка з 2008 року є приватним підприємцем.

 

Знаходжусь на іждівєнії в батьків. Утримують мене таку здорову жіночку. Бачте, скільки в мене громадських обов’язків, що не маю часу навіть на роботу піти, - пояснює відсутність доходів Калюжна. Хоча нікого з батьків депутат у декларації не вказала.

 

Другий рік поспіль голова фракції ВО “Батьківщина” Олександр Скочеляс декларує нулі у графі доходів.

 

Стосовно доходів краще запитайте у податкової. У попередніх роках у мене були заробітки у 2008, 2009-му. Якщо немає доходів, значить підприємства їх не приносять, - коментує ситуацію депутат.

 

Варто зазначити, Олександр Скочеляс єдиний депутат у Хмельницькій міській раді, котрий запізнився з поданням декларації і має заплатити штраф за несвоєчасне подання.

Власник фермерського господарства “Ясенків сад”, депутат Володимир Ясенко не спромігся заробити за минулий рік жодної копійки. Лише дружина за минулий рік заробила  9 тис. грн як підприємець.

Ми намагалися взяти коментар у Ясенка через його помічника. Але відповіді так і не отримали, як і минулого року.

Вже другий рік поспіль депутат-свободівець Олег Гунько безробітний. Минулого року єдиним джерелом доходу депутата була страхова виплата у 800 грн. Цього ж року міський обранець не задекларував жодних доходів.

 

У його батьків є сімейний бізнес  і таким чином він може займатись депутатською дільяністю, - прокоментував відсутність доходів помічник депутата Богдан Цимбалюк. Варто зазначити, що в електронній декларації необхідно вказувати даних осіб.

 

Депутатка від ВО “Свобода” Анастасія Ярова минулого року, як і у 2015, жила лише на стипендію.

Родина з 4-х осіб депутата-”свободівця” Миколи Барабаша за 2016 рік заробила лише 84 тис. грн. Причому з них 60 тис. грн заробила сестра депутата, отримуючи пенсію та працюючи у бібліотеці. Решта заробітку припадає на заробітну плату водія підприємства “Ремабуд-транс”.

Приватний підприємець Олег Яницький теж потрапив у рейтинг найнезаможніших депутатів, попри те,  що заробив 60 тис. грн. Якщо ці доходи родини депутата-”свободівця” розбити на трьох членів родини депутата, на кожного з них припадає сума, нижча за прожитковий мінімум.

Ще одним не надто успішним підприємцем минулого року був “свободівець” Сергій Королюк. Він хоча й вказав у декларації, що є приватним підприємцем, проте підприємницька діяльність не принесла йому жодного доходу.

Представник “Солідарності” у міській раді Ігор Ялоха, колишній начальник управління ЖКГ Хмельницької обласної державної адміністрації, теж потрапив у список незаможних депутатів.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО дослідив відвідуваність міськими та обласними депутатами сесій та комісій у 2016 році, а також проаналізував пріоритети партій, що увійшли в Хмельницьку міську раду та річну роботу міського голови.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]