Багатії та злидні Кіровоградської облради: найбагатші - аграрії

Фото: Багатії та злидні Кіровоградської облради: найбагатші - аграрії

Найбагатші депутати — члени комісії з питань власності. Дичка заробляв на черешні у Польщі. Найбільший капітал депутата Руденка з “Опоблоку”. Він безробітний, але переконує — працювати нібито ніколи не переставав.

Депутат Цапюк зберігає 2,8 млн грн готівкою. Флоря шкодує,  що заповнив декларацію.

 

Найбільші доходи у “Батьківщинівців”

Лідер серед багатіїв за рівнем доходів — депутат від “Батьківщини”, заступник голови постійної комісії обласної ради з питань власності та екс-регіонал Володимир Арсірій.

 

Натисніть для збільшення

Арсірій директор ТОВ “Степ-Агро”. Разом із дружиною займаються вирощуванням, переробкою сільськогосподарської продукції та випічкою хліба. Від початку 2017 року його підприємство виграло 12  тендерів за загальну суму 1,2 млн грн.

На жаль, взяти коментар у депутата не вдалося, бо на телефонні дзвінки він не відповідає.

За рейтингом доходів у 2016 році друге місце посів представник “Солідарності” Ярослав Бублик. Він входить у ту ж саму комісію, що й депутат Арсірій.  Депутат — директор юридичної фірми “Бублик і Ко” задекларував 8,5 млн грн. Депутат пообіцяв дати коментар, коли повернеться до міста, але на момент випуску статті вже два тижні не відповідає на дзвінки.

Третім у рейтингу є Олександр Голобородько від “Батьківщини”, який заробив у 2016 році 4,8 млн грн — дохід від зайняття підприємницькою діяльністю. Працює заступником голови ПСП "Синюха". Це сімейний бізнес. Директор підприємства, Ольга Голобородько — його дружина. Займаються вирощуванням зернових, бобових культур та насінням олійних культур:

 

У нас сімейний бізнес. Разом з дружиною займаємось сільським господарством. Нічого не ховаємо, а показуємо. А той хто бідний, той ховає, — прокоментував депутат Голобородько.

 

Депутат від “Батьківщини” екс-регіонал, член постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, свободи слова, правової та антикорупційної політики,  Андрій Флоря.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру, Фермерське господарство "Флоря Андрій Володимирович" займається вирощуванням зернових та олійних культур, тваринництвом. У декларації Андрія Флорі вказана власність — земельні ділянки із загальною площею 60 га. Депутат розповів, що неохоче заповнював декларацію:

 

Я просто роблю свою справу. І заробляю так гроші. Я ж чесна людина, подав декларацію. Не знаю чи правильно зробив, що подав. Бо зараз всі можуть її читати. Я ж не держслужбовець. Подав декларацію, і не знаю на яку небезпеку себе і свою сім’ю наражаю. І взагалі, ці декларації це дань моді, — прокоментував Андрій Флоря.

 

Нагадуємо депутату Флорі, що заповнити декларацію — це законний обов’язок кожного посадовця, а не мода. Саме е-декларації, які є у широкому доступі, дозволяють виявляти корупційні ризики та спостерігати конфлікти інтересів депутатів.

П’ятірку депутатів із найбільшими доходами за минулий рік замикає депутат від фракції  “Опозиційного блоку” Анатолій Дичко.  Він  заробив 1,9 млн грн. Згідно з даними Єдиного державного реєстру, займається оптовою торгівлею деревини, будівельними матеріалами та обладнанням. Депутат неохоче, але розповів про свій успіх підприємця:
 

Мені неприємна ця розмова. Тому що всі кошти, що заробив, я заробив чесно. Спочатку їздив у Польщу, продавав черешні, пізніше ремонтував автомобілі. Так отримав перші гроші, які вкладав у свій бізнес. Я точно не та людина, що вам потрібна.  У нас в обласній раді є багато інших людей, які намагаються лише нажитися, — прокоментував Анатолій Дичко.

 

Найбільший капітал у безробітного “опоблоківця” Руденка

Найбагатший депутат — представник “Опозиційного блоку”, Денис Руденко. Депутат задекларував готівку у розмірі 15,9 млн грн. На сайті Кіровоградської обласної ради вказано, що Руденко фізична особа-підприємець.

 

Натисніть для збільшеня

У своїй декларації депутат указав, що безробітний, але в коментарі зазначив, що не переставав працювати:

 

Мені дуже приємно, що я найбагатший. Значить я дуже добре працюю зараз і працював раніше. Хочу сказати, що з 18 років чимось займаюся, то здавав щось в оренду, то був приватним підприємцем, то був заступником керуючого банку. Я добре працюю, — прокоментував Денис Руденко.

 

Депутат волів не відповідати на запитання чому він вказав, що безробітний у декларації і чи сплачує він податки як підприємець.

Нагадаємо, подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей  карається штрафом 42,5–51 тис. грн, громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

З правилами подання декларації можна ознайомитись на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції.  Громадський рух ЧЕСНО проводив навчання для депутатів Кропивницького — тренінг як правильно заповнювати е-декларації. Але багато депутатів цей тренінг просто проігнорували.

До рейтингу потрапив ще один “опоблоківець” — директор ПП “Уран”  Олександр Цапюк. Він член постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва та розвитку інфраструктури, від фракції. Згідно з ЄДР, підприємець займається випічкою хліба та хлібобулочних і кондитерських виробів.

Разом з дружиною задекларували готівку у розмірі 2,8 млн грн та 230 тис. доларів.  100 тис. дол. вказано як позика третім особам.

Навіщо депутату така кількість готівки і що він з нею збирається робити,  Олександр Цапюк волів не коментувати:

 

Я не хочу ни о чем вам рассказывать, — відповів депутат.

 

Депутат з “Опозиційного блоку” Костянтин Каспров має заощадження 2 млн грн та принципову позицію не спілкуватись із пресою:

 

Из принципиальных соображений, я комментарии не даю. Извините, - відповідає депутат.

 

У п’ятірку депутатів із найбільшими заощадженнями у 2016 році  потрапив депутат-пенсіонер  від “Нашого краю Олександр Чудний.

Депутат вказав у доходах 15184 тис. грн пенсії. При цьому 1,5 млн грн в дружини, і у депутата – 450 тис. грн у заощадженнях.

Олександр Чудний, не дивлячись на те, що працював із 2007 по 2015 роки начальником Головного управління юстиції в Кіровоградській області, так і не навчився заповнювати декларації:

 

Ці гроші це не заощадження, це кредит, який я взяв у банку. У податковій, коли заповняв декларацію як держслужбовець, сказали так написати. Щодо дружини, то я не знаю, звідки у неї гроші. Вона давно вже підприємець, — прокоментував депутат.

 

За правилами подання е-декларації, якщо ці гроші є кредитом, то  депутат повинен був указати їх у розділі “Фінансові зобов’язання”.

Найзлиденнішою за рівнем доходів у 2016 році виявилася приватний підприємець Тетяна Ямко,  із фракції "Радикальна Партія Олега Ляшка".

 

Натисніть для збільшення

Вона разом із сином задекларувала 23 тис. річного прибутку, це 953 грн на людину щомісяця. Відсутність доходу торік пов’язана зі смертю чоловіка.  Згідно з даними НАЗК, у депутатки є авто. Як жила сім'я із 2 людей цілий рік за 23 тис. грн — депутатка так і не відповіла:

 

Сталося так, що минулого року не стало мого чоловіка. З тим пов’язаний такий дохід за минулий рік. Лише із жовтня почала займатися його підприємницькою діяльністю. Потроху стаю на ноги. З наступного року буде вже краща декларація, — з надією коментує Тетяна Ямко.

 

Депутат із фракції ВО “Свобода”, пенсіонер Іван Довбиш разом із цивільною дружиною живуть лише на пенсію — 29 тис. грн. Натомість, депутат розповів про дачу дружини, яку не задекларував:

 

Як остальні живуть, так і я живу. У мене є пенсія в 900 грн. У жінки моєї є дача, там вирощуєм картопельку, цибульку. Не вистачає звісно пенсії, то трохи син помагає. Інших прибутків у мене немає, — прокоментував Іван Довбиш.

 

Максим Дескат від фракції ВО “Свобода” не працює, живе на пенсії бабусі та прабабусі, бо лише їхні доходи він указав у своїй декларації. Депутат фігурував у заворушеннях під Верховною Радою, де в результаті сутичок і вибуху гранати загинули четверо воїнів Нацгвардії, постраждали понад 130 правоохоронців.

Якщо “свободівець” Довбиш  дав коментар, то його колега за фракцією має іншу думку:
 

Ми, “Свобода”,  не співпрацюємо з Рухом ЧЕСНО, — коротко відповів депутат Дескат.  

 

Нагадаємо, раніше Громадський рух ЧЕСНО включив Олега Тягнибока до переліку небезпечних кандидатів, як фігуранта антикорупційних розслідувань. Після цієї публікації деякі представники “Свободи” відмовляються спілкуватися з журналістами ЧЕСНО.

Громадський рух ЧЕСНО зробив аналіз декларацій депутатів Кропивницької міської ради. Також ви можете дізнатись рейтинг найбільших лендлордів та автолюбителей міськради. Незабаром читайте про лендлордів та автолюбителів облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]