Чому не звітує депутат-мажоритарник Порошенко (оновлено)

Фото: Чому не звітує депутат-мажоритарник Порошенко (оновлено)

За обсягом субвенційних коштів Вінниччина у 2017 році на 2 місці після Дніпропетровщини. Усі 8 нардепів на свої округи отримали субвенції, і це представники Блоку Петра Порошенка. Найменше отримав округ сина Президента.

Парламентар Юрчишин обіцяв виборцям скасувати пільги для нардепів і при цьому не вніс жодного законопроекту на цю тему. Більше того, до дня місцевого самоврядування нардеп роздавав своїм колегам з місцевих рад по 500 грн. Субвенцію на ремонт сільського клубу в окрузі отримала фірма рідного брата депутата.

Кучер у 2017 році організував більше дитячих екскурсій до ВР ніж зареєстрував законопроектів. Македон відмовився від своїх передвиборчих обіцянок, пояснюючи це політичною доцільністю.

Які обіцянки депутати давали виборцям і як їх виконували – Громадський рух ЧЕСНО аналізує звіти депутатів у рамках кампанії “Депутати, звітувати!”.

На сайті zvity.org свої звіти опублікували лише половина вінницьких нардепів.

 

Хто і як може отримати гроші на округ?

Виділення субвенції на округ могли ініціювати як самі депутати, так і інші суб’єкти. Народні депутати наголошують, що субвенції дають тим, хто підтримує голосування за бюджет. Як правило, це коаліціянти - БПП та “Народний фронт”.

 

З року в рік субвенція на соціально-економічний розвиток територій розподіляється між регіонами вкрай нерівномірно. Причому існує тенденція, що округи депутатів коаліції та депутатів, що підтримують законопроекти щодо державного бюджету, отримують у середньому більше, ніж округи нелояльних депутатів. Фактично відсутність прозорого механізму розподілу, який існує для інших субвенцій, призводить до того, що розвиток регіонів стає заручником політичної лояльності депутатів-мажоритарників”, - розповідає аналітик Громадського руху ЧЕСНО Олексій Вєдров.

 

Ось як субвенції надійшли на округи нардепів. Найменше дісталося на округ сина президента - нардепу Олексію Порошенку.

Натисніть для збільшення

У 2017 році Вінниця та Вінницький район розподілили майже 419 мільйонів.

З них 146 мільйонів було виділено на Вінницьку обласну хірургічну лікарню на закінчення ремонту хірургічного центру.

Олександр Козяр - помічник Олександра Домбровського - пояснює, що лише частина грошей була виділена за сприяння народного депутата і що кошти на хірургічний центр - то була ініціатива голови уряду:

 

Якби була така можливість, то звісно Олександр Георгійович пишався такою допомогою, але в даному розпорядженні за його клопотанням було спрямовано 4 млн на комп’ютеризацію шкіл м. Вінниця і 1 млн на школи Вінницького району”.

 

Місцева преса повідомляла, що прем’єр-міністр  Гройсман особисто приїжджав перевіряти, що закупили на 100 мільйонів субвенції.

Зведений звіт за три роки Олександра Домбровського розміщений на його персональному сайті та на сторінці у ФБ. Найбільше коштів депутат згідно зі звітом залучив у галузь освіти  (21 мільйон), а також 16 мільйонів на розвиток медицини.

У звіті сказано, що за сприяння нардепа Домбровського Вінниччина отримала 50 мільйонів гривень за три роки.

Правда за місяць до звіту на  своїй сторінці у ФБ Олександр Домбровський нарікав, що кошти, виділені у вигляді субвенції на придбання комп’ютерної техніки для дітей шкіл, так і не були використані.

Помічник народного депутата Олександр Козяр пояснює, що контролюють закупівлю комп’ютерів:

 

Питання по використанню коштів на закупівлю комп’ютерів ми постійно тримаємо на контролі. У випадку, якщо найближчим часом школи не одержать комп’ютерне обладнання, звісно, будемо реагувати“.

 

Торік відділ освіти Вінницької районної адміністрації провів один тендер на закупівлю комп’ютерної техніки для шкіл. Торги виграла фірма з найдорожчою пропозицією.

У своїй передвиборчій програмі Олександр Домбровський обіцяв добиватись прийняття першочергових законів, спрямованих на реалізацію антикорупційної люстрації, та усунення з посад корумпованих та некомпетентних службовців.

Та за три роки народний депутат не розробив та не подав жодного антикорупційного чи люстраційного закону. Більшість його законопроектів стосуються реформи сфери енергетики. Домбровський є першим заступником  голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

І хоча  Олександр Домбровський є лідером з депутатських запитів серед мажоритарників Вінницької області і направив 466 запитів до різних державних органів, жодної заяви до прокуратури, міністерств та органів місцевого самоврядування щодо конкретної перевірки та усунення з посад корумпованих та некомпетентних чиновників він не направляв.

Округ Петра Юрчишина отримав 27 мільйонів. Серед отриманих субвенцій є закупівля іграшок на 20 дитячих садочків по 7 тисяч.

Також частина бюджетних коштів освоєна фірмою рідного брата Петра Юрчишина - депутатом Вінницької обласної ради Миколою Юрчишиним.

Угода була укладена напряму між фірмою НВП “Візит” та Порицькою сільською радою. Про це йдеться на сайті Прозорро.  Сума угоди 1,2 мільйона гривень. В рамках угоди у кінці 2016 року було оплачено 300 тисяч гривень. Основна сума мала бути проплачена по мірі надходження з державного бюджету.

На сайті бюджетних платежів 007 жодного платежу від Порицької сільської ради не рахунок НВП “Візит” у 2017 році не було.

Звіту на сайті ВР у депутата немає. На його сторінці у ФБ замість звіту фото з прийомів громадян та вручення грамот та нагород від ВР.

Минулого року депутат Петро Юрчишин уславився тим, що на день самоврядування роздавав у Хмільницькій міській раді депутатам по 500 гривень у конвертах та фейкові грамоти від Верховної Ради.

У своїй передвиборчій програмі депутат Юрчишин обіцяв скасувати пільги депутатам, прирівняти їхні зарплати до середніх зарплат у країні та вільні кошти направити на зарплати бюджетникам. Але за три роки жодного законопроекту щодо скасування пільг народним обранцям від народного депутата Юрчишина так і не було зареєстровано. Також і обіцяного ним “Закону про погодження з громадою призначення на керівні посади та право відкликати депутатів і достроково звільняти чиновників за вимогою громади”.

Більше того, коли депутату Юрчишину випав шанс виконати свою передвиборчу обіцянку і проголосувати за новий Виборчий кодекс, народний депутат від голосування чомусь утримався.

Також останнім пунктом своєї передвиборчої програми депутат вказав повний контроль за ремонтом доріг.

Але за три роки єдиним депутатським запитом від Петра Юрчишина був колективний Депутатський запит щодо будівництва автомобільної дороги між селом Волосянка (Славське) Сколівського району Львівської області та селом Пилипець Міжгірського району Закарпатської області.  Депутат поцікавився дорогою, яка знаходиться за сотні кілометрів від його округу.

Майже 44,5 мільйони отримав у 2017 році  округ  Івана Мельничука. З них найбільшу суму в 19 мільйонів становить фінансування охорони здоров’я.

У нього є один загальний звіт за три роки на сайті zvity.org.

У звіті Мельничука в заголовок винесено , що за його поданням до КМУ округ №14 отримав 50 мільйонів гривень.

На його сторінці у ФБ розгорнутого звіту нема, зате є фото про участь  у акції з підтримки компанії ROSHEN.

 

Помічниця Мельничука Оксана Маліночка розповідає, що звіт депутата є на його сторінці, “вона не пам’ятає який саме”:

 

Іван Іванович розповсюдив звіт у формі інфографіки на своїй публічній сторінці у ФБ за два роки роботи чи три...я точно не пам’ятаю”, - каже помічниця і обіцяє передати інформацію  прес-службі народного депутата.

 

За три роки депутатської діяльності він направив 20 депутатських запитів до Генеральної прокуратури щодо незаконних дій місцевих органів самоврядування, правоохоронних органів та прокуратури.

У своїй передвиборчій програмі  кандидат у нардепи Мельничук обіцяв, що правова держава восторжествує і що буде невідворотність покарання за злочини, але під час його голосування Громадський рух ЧЕСНО зловив його, коли він кнопкодавив у ВР, а також побився з депутатом Сергієм Лещенком  за допис у ФБ.

Окрім Мельничука, кнопкодавили також Олександр Домбровський, Іван Спориш та Микола Кучер.

Микола Кучер отримав на свій округ 34,5 мільйона державних субвенцій.

Його звіти за 2016 і 2017 опубліковані на сайті Zvity.org.

Хоча у звіті за 2017 рік депутат вказав, що залучено з державного бюджету 93,2 мільйона гривень. З них - 52,1 мільйона на будівництво доріг в окрузі.

Депутат Кучер пояснює, що допомагає залучити не тільки гроші з бюджету, але і з бізнесу:

 

Не тільки я один отримую субвенції і не тільки провладні. Якщо ви зробите хороший моніторинг, дуже хто багато отримує ті субвенції. Хто наполегливий, той отримує. Але ж тут питання друге, крім державних субвенцій треба все робити, щоб було співфінансування інших. Щоб працювати так, щоб і бізнес вкладав гроші. Просто субвенції - це тупо. Наводжу приклад: одна компанія купує в лікарню ліжка, вкладає 1,5 мільйона, а інша купує на 30 тисяч краски, але втягує у це людей. І потім цілий рік усі розказують, як вони піднімають своє місто і своє село. Це дуже правильно”.

 

Деякі з освоєних місцевими бюджетами державних коштів були витрачені з порушенням процедур публічних закупівель Прозорро.Так, за повідомленням “Громади Вінниччини”, голова Тростянецької селищної ради не зеконимила за закупівлях і порушувала закон, підробивши замовлення, щоб не виходити на Прозорро.

Згідно зі звітом депутата за 2017 рік він зареєстрував 21 законопроект та організував 23 екскурсії дітей до ВР.

Депутат на Великдень роздавав безкоштовно паски, про що писав на своїй сторінці у ФБ та навіть були опубліковані статті у місцевому ЗМІ.

Народний депутат має “своїх людей” у місцевих радах. Його донька Лариса Білозір є депутатом Вінницької обласної ради. А його син Олександр Кучер  - депутатом Ладижинської міської ради.

Округ народного депутата Руслана  Демчака отримав 38,8 мільйона гривень. Найбільше з розподілених коштів отримали освітяни - 25 мільйонів гривень. Про отримані місцевими громадами кошти депутат звітує на сайті звіти.орг та на своїй сторінці у ВР.

Він розписує по усіх районах, які результати депутатської діяльності отримані за його сприяння.

Округ Юрія Македона отримав від держави 25 мільйонів у 2017 році. З них 10,7 мільйонів без чіткого цільового призначення конкретній громаді, а маркуються “на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій”. З виділених грошей близько 60% пішло на благоустрій. Звітів депутата ні на сайті звіти.орг  на сторінці народного депутат на сайті ВР немає. А останні його дописи у ФБ датуються груднем 2017 року.

У своїй передвиборчій програмі кандидат у депутата Юрій Македон писав, що головним завданням бачить боротьбу з корупцією.

Народний депутат Юрій Македон заперечує, що збирався зайнятись люстрацією:

 

Ні, я такого не говорив, я людям обіцяв тільки одне, що буду боротись за їхні права. Любий може мені позвонити, висказати, але я не обіцяв, що я зроблю дорогу чи щось інше...  Ми не знали, чи ми будемо провладні чи будемо в опозиції, тому оці, чесно кажучи,... моніторинг цих обіцянок я не знаю…”

 

Звіти про депутатську діяльність Юрій Македон друкує тільки у друкованих ЗМІ:

 

Ні, я не виставляю. Я публікуюсь у пресі. П’ять районних газет. Я в цьому році жодного поста у ФБ не зробив.Тут питання стоїть по-іншому, або щоб зробити в селі ФАП, або не робити, бо це буде підкуп виборців. Все що робиться - це можна сказати, що це підкуп виборців. Але якщо люди взяли мене на роботу і платять мені зарплату, то я щось маю для них робити. У мене є конкретні приклади по субвенціях, але я їх не публікую у ФБ, бо це тільки дратує ворогів. Люди на місцях мене бачать і знають, а на всю область козиряти… Потім мені шукати виправдовування, де я там відпочивав чи шось чи ще щось.  Не хочу про це піаритись. Навіть губернатор на останній нараді сказав в адміністрації, що тоді-то тоді-то ви приїдете в район і побачите конкретні результати у Вінницькій області. Простий приклад - у мене в окрузі ми зробили уже шість футбольних полів і доробляємо сьоме футбольне поле”.

 

Іван Спориш залучив на свій округ 24,5 мільйона. Звітів на сайті ВР немає.

Депутат каже, що більше не збирається балотуватися:
 

Я не стрімлюсь більше в депутати. Навіщо там такі як я потрібні? Там потрібні тільки такі, щоб піаритись…”

 

Помічниця народного депутата Галина Запорожанова розповідає, що Іван  Спориш заборонив їм піаритись у ФБ:
 

Ми робимо звіти поквартально, скільки провели зустрічей з виборцями, скільки написано запитів. Ось такі ми звіти подаємо. На сайт ВР ми не заливаємо. Вказівок не було від Івана Дмитровича... Він добросовісно кожного місяця зустрічається з виборцями… А так, він людина не дуже публічна, він цього не любить… Депутати є різні, хтось світиться аж занадто. Ми провели операцій кілька дороговартісних, а він заборонив про це говорити“.

  

Щодо виділених субвенцій, то за підозрою в дерибані бюджетних коштів на будівництві фонтану у Томашполі Іван Спориш написав запит до Генеральної прокуратури.

Найменше грошей на свій округ залучив Олексій Порошенко. Сума державних субвенцій у 2017 році становить 17,4 мільйона гривень.  

На сайті ВР його звітів немає. Немає також і на сторінці у ФБ. У його громадській приймальні за адресою м. Вінниці, вул. Гагаріна, 4 у прийомний день, людина, яка представилась юристом, нічого про звітування депутата не знає. Юрист запевняє, що тільки помічник депутата Ольга Іванівна володіє усією інформацією, але її у прийомний день 27 квітня не було. Коментаря щодо звіту Громадському руху ЧЕСНО не надали.

У своїй передвиборчій програмі  Порошенко-молодший, який балотувався на тому самому окрузі, що й раніше його батько, “перед пам’яттю загиблих героїв” обіцяв боротися з кумівством попередньої влади.

Також кандидат Порошенко у своїй програмі у найкращих популістичних висловлюваннях критикує популістів-попередників і мріє, щоб виборці не допустили до влади…. популістів.

Виборці мають перевіряти звіти своїх народних депутатів і найзручнішою для цього є платформа zvity.org, посилання на яку можна знайти на офіційному сайті Верховної Ради.

Проект zvity.org створено за підтримки проекту ЄС-ПРООН “Рада за Європу” у рамках діяльності Ініціативи “Відкритий парламент”.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував 2,5 роки роботи парламентарів у аналітичній статті “Екватор Верховної Ради: історія парламентської хвороби”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]