Зібров у поміч і незаконна агітація: аналіз видатків ВО “Батьківщина” на Полтавщині

Фото: Зібров у поміч і незаконна агітація: аналіз видатків ВО “Батьківщина” на Полтавщині

ВО “Батьківщина” на Полтавщині вручає дітям новорічні подарунки із зображеннями партійців. Нардеп Руслан Богдан, якому осередок заборгував 3 200 грн заробітної плати, “засіває” округ, улаштовуючи власним коштом виступи Павла Зіброва під партійною символікою. Витрати на солодощі й агітаційні концерти у звіті партії жодним чином не відображені. Зарплату в обласній організації “Батьківщини” отримувала також імовірна родичка охоронця Юлії Тимошенко.

Коментувати фінансові питання, як твердять в осередку, уповноважений лише Руслан Богдан. На момент виходу цього матеріалу відповіді на свій запит ані від полтавської облорганізації, ані від нардепа журналісти Руху ЧЕСНО так і не отримали.

Видатки обласного осередку “Батьківщини” 2017 року становили 52 тис. грн. Майже всі кошти, а саме 40 тис. грн, витратили на оренду приміщень. Із них 20 тис. грн заплатили Олександрові Шираю за офіс у Полтаві на вул. Конституції, 11. До речі, міська організація партії користується тим самим приміщенням безкоштовно. У грошовому еквіваленті це дорівнює майже 5 тис. грн.

Обласний осередок оплачує також приміщення в м. Карлівка, с. Розсошенці, смт. Машівка, м. Хорол.

Руслан Богдан, представники Машівського та Новосанжарського районів на з’їзді ВО “Батьківщина” з нагородою за “високий результат на виборах до ОТГ” (джерело – сторінка осередку у Facebook)

Заробітну плату в осередку, згідно зі звітом, отримала тільки раз одна працівниця – Людмила Петрівна Русіна з Києва. Вона ж, до речі, підписала звіт обласної організації партії як бухгалтер.

Черкаське інтернет-видання “Кропива” писало про те, що жінка на ім’я Людмила Петрівна Русина є родичкою охоронця та помічника Юлії Тимошенко Руслана Русина. Різниться лише одна літера в прізвищі, тому можемо припустити, що зарплату в полтавському осередку одержувала особа, опосередковано пов’язана з очільницею партії.

2016 року обласна організація ВО “Батьківщина” подала до НАЗК порожній звіт. У ньому осередок лише зазначив, що заборгував 3 200 грн заробітної плати своєму керівникові – нардепу Руслану Богдану.

Рекламу партії на Полтавщині оплачував центральний офіс із рахунку виборчого фонду. Зокрема, майже 93 тис. грн витратили на оплату ефірного часу, майже 51 тис. грн – на розміщення статей у друкованих ЗМІ. Друк агітаційних матеріалів коштував партії 45 тис. грн.

Ці видатки в осередку не коментують. Кажуть, що відповідати на такі запитання може тільки керівництво, тобто Руслан Богдан. Після цієї розмови журналісти Руху ЧЕСНО надіслали інформаційний запит на е-адресу осередку з проханням переадресувати лист Богдану. Однак нагадаємо, що на свій попередній запит ми так і не дочекалися відповіді.

Куди спрямовують зусилля партійці, можна побачити на офіційному сайті ВО “Батьківщина”.

Як і представники Опозиційного блоку, “батьківщинівці” вітають дітей напередодні новорічно-різдвяних і великодніх свят. На сайті сказано, що партійці традиційно організовують акцію “Подаруй дитині свято”, яка полягає у відвідуванні всіх навчальних закладів в області та врученні подарунків від ВО “Батьківщина” понад 14 тисячам першокласників.

Щоправда, відповідно до ст. 31 Закону України “Про освіту”, політичні партії не мають права втручатись у діяльність освітніх закладів. Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО писав про полтавських депутатів, котрі скористалися з нагоди попіаритися на День знань.

Коробочки для подарунків виготовляють щоразу за новим, спеціально розробленим дизайном. Один з варіантів пакування, як можна побачити на світлині нижче, містить листівки з фото. Схоже, на них зображені Юлія Тимошенко та Руслан Богдан.

Тепер діти напевно знають, що подарунки приносить не Дід Мороз (джерело – офіційний сайт ВО “Батьківщина”)

Витрат на такі унікальні подарунки у звіті осередку немає. Як ідеться на сайті, акцію організовано за фінансової підтримки Руслана Богдана, а долучаються до неї депутати всіх рівнів, керівники районних парторганізацій та активісти.

На фото бачимо разом з пакунками листівку із зображенням лідерки “Батьківщини” Юлії Тимошенко. Про цю благодійність звітує партійний сайт. Тому сумнівів щодо пов’язаності такої щедрості з політичною партією “Батьківщина” не залишається. Якщо партія не оплачує таких подарунків з офіційних рахунків, то вони все одно мали б бути відображені у фінзвіті як спонсорські внески”, – пояснює аналітик з партійних фінансів Громадського руху ЧЕСНО Ігор Фещенко.

Удаються “батьківщинівці” й до звичного відкриття дитячих майданчиків.

Депутат Полтавської міськради від “Батьківщини” Д. Петров на відкритті дитячого майданчика (джерело – офіційний сайт ВО “Батьківщина”)

Партії полюбляють використовувати “дитячу тему”, аби здобути прихильність і голоси електорату. Креативний директор рекламної агенції “TABASCO” Олександр Смірнов каже, що родина й діти завжди були традиційною цінністю для українського суспільства. Дитина – безпрограшний образ, який викликає у виборців сильні емоції.

Можливості задобрити старше покоління “батьківщинівці” теж не втрачають. Наприклад, партія кілька разів улаштовувала на Полтавщині виступи Павла Зіброва.

На своєму сайті ВО “Батьківщина” інформує, що ці концерти є “благодійними”, а організував їх Руслан Богдан на прохання земляків, адже Павло Зібров – улюблений артист полтавчан.

У звітах партії цих витрат немає. А мали б бути, оскільки на афішах та запрошеннях є партійний логотип. І навіть якщо концерти оплачував Богдан, ВО “Батьківщина” мусило прозвітувати про них принаймні як про спонсорський внесок.

Як виявилось, у деяких селах Зібров виступав на підтримку кандидатів у голови ОТГ від ВО “Батьківщина”. Громадянська мережа “Опора” розцінила це як непрямий підкуп виборців. Про це писало інтернет-видання “Полтава 365”.

Рекламні листівки щодо безкоштовного виступу Зіброва у Щербанівській ОТГ (джерело – ІВ “Полтава 365”)

Поміж інших заходів партії – спортивні змагання та флешмоби до Дня народження Тимошенко.

Полтавські “батьківщинівці” відзначають День народження Тимошенко в боулінгу (джерело – офіційний сайт ВО “Батьківщина”)

Вітають “батьківщинівці” не лише свою лідерку, а й інших членів партії, зокрема осіб літнього віку. Одній з партійок, приміром, торік минуло 98 років. Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО розповідав про те, як “Батьківщину” фінансували на мільйони гривень від імені людей, які навіть не здогадувалися про свої внески до партійної скарбниці. Серед таких “донорів” були й пенсіонери.

Членкиня ВО “Батьківщина” відсвяткувала своє 98-річчя (джерело – офіційний сайт ВО “Батьківщина”)

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО започаткував серію статей про доходи та витрати місцевих організацій партій. Журналісти вже проаналізували, якими коштами розпоряджалися партійні осередки у 2016-2017 роках, дослідили видатки міської й обласної організацій “Самопомочі” та місцевого осередку Аграрної партії України. А також розповіли, як “Солідарність” узяла шефство над маленькими гімнастками. Найближчим часом чекайте на рейтинг найбільших марнотратів з-поміж партій Полтавщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]