Як депутати Івано-Франківської облради пояснюють свої прогули

У Івано-Франківській області 45% мажоритарників і 30% списочників є кандидатами на відкликання через прогули комісій.

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад.  

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Найільше кандидатів на відкликання Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявив під час моніторингу відвідуваності комісій (клікнути на графіку, щоб збільшити). У Івано-Франківській області таких понад 30 % списочників.

Мажоритарників, які пропустили понад 50 % засіданнь в один з років каденції майже 45%.

“Аналіз відвідуваності засідань комісій є більш показовим. На відміну від сесій, де депутати можуть кнопкодавити за інших, яких електронна система відображає, як присутніх, протоколи комісій, як правило, ведуться на папері. Тому інформація про присутніх більш правдива”, - зазначає регіональна координаторка громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

Рух ЧЕСНО вирішив поцікавитися в депутатів, що ж їм всі ці роки заважало як слід працювати на засіданнях комісій.

Одіозною виявилась відповідь члена “Батьківщини”, якй прогуляв майже 100% засідань комісій за 4 роки, Володимира Будза:

“Я працюю багато і 50% моєї роботи у відрядженнях. Навіщо ви оцінюєте тих депутатів, які були у перших рядах на майдані? Нащо ви шукаєте ворогів? Подивіться на тих, хто 1 і 2 грудня вийшов на майдан і не побоявся. Я був, одним з перших, на мітингу біля ОДА, а ви зараз шукаєте..,” - далі депутат вжив непристойну лексику.

Депутатка і начальник фінансового відділу болехівської міської ради, мажоритарник від міста Болехів, Наталія Дуб пояснила це так:

“Не можу в даний момент сказати, чому я була відсутня на засіданнях. Я думаю, що всі пропуски я мала по поважній причині . Ну і, я вам скажу, що Болехів - то не Франківськ. Якщо комісія зібралась раз, я приїхала, а кворуму немає, то я не буду через два дні їхати знову, бо від Болехова до Франківська 90 кілометрів. І ще я працюю начальником фінансового управління, тому не маю часу. Були ще такі випадки, коли я перечитала порядок денний засідання комісії, була з усім згодна, тому не їхала”.

Депутат-мажоритарник від коломийського району, член “Народної партії”  Михайло Негрич спершу не повірив, що поповнив лави кандидатів на відкликання і сказав, що уточнить інформацію. Наступного дня нам зателефонувала його помічниця і повідомила про те, що депутат у 2014 році змінив місце роботи, зараз перебуває у Києві і всі “пропуски” підтверджені документами про відрядження, які вона готова надати.

Але знову таки нагадуємо депутатам, що роботодавець на час засідань сесій та комісій звільняє депутатів від основної роботи.

Але, як вияивлось, є такі депутати, що живуть уже не в Івано-Франківській області, і навіть не в Україні.

“Важко сказати. Я перебуваю за кордоном, пробую в Європу інтегруватись, бо бачу, що в Україні удачі скоро не побачити,” - відповідає Володимир Шувальський, який пройшов до обласної ради за списком “Фронту Змін”.

Мажоритарник від м. Болехів, член фракції “Наша Україна” Роман Дрінь, на питання  про його відсутність на засіданнях заявив, що це не правда і запропонував зустрітись на засіданні 3 липня, щоб подивитись один одному в очі.

Ще один кандидат, який пройшов за списком “Батьківщини” - Василь Бежук пояснив, що був понад 6 місяців на лікарняному через те, що мав дискову двосторонню грижу, на підтвердження чого має документи і пообіцяв уточнити всі дані у секретаріаті ради.

Колишній член “Народної Партії” Михайло Яворський прокоментував свою відсутність так: “Комісію з соціального захисту я відвідував. Був на тих засіданнях, на яких вважав за потрібне бути, а на тих, які ні - не був присутній. З головою комісії, Галиною Іванівною я спілкуюсь і необхідні питання вирішую. А решта - я був у відрядженні”.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже перезнтував кандидатів на відкликання Івано-Франківської облради за результатами відвідування сесій ради. Ось ті місцеві урядники, що пропустили понад 50% засідань Івано-Франківської міської ради (клікніть на графіку, щоб збільшити).

Найбільше прогульників з-поміж колишніх членів Партії регіонів. Майже по 100% пропусків за 5 років у Володимира Бартошака, Богдана Гдичинського, Романа Мулика та Юрія Келестина.

Колишній “регіонал” Володимир Бартошак, який за останні 4 роки пропустив понад 50% засідань ради, аргументував свою відсутність так: “Я змінив місце роботи та проживання, тому не маю можливості виконувати обов’язки депутата.” До того обранець очолював велике підприємство - Городенківський сирзавод.

На запитання про те, чи свідомо і навмисне він не виконує свої обов’язки, покладені на нього громадою він заявив: “Ви ж зараз самі відповіли на своє запитання”.

Член фракції партії “Відродження” Василь Яремчук також не з’являвся, протягом п’яти років майже на 100 % засідань, однак, 3.07.2015 склав свої повноваження.

Ігор Лукань пропустив понад 50% засідань ради у 2011 та 2014 роках, як і Зіновій Митник. Всі вони вийшли з ПР в лютому 2014 року після втечі Януковича. Після того, як активісти Правого Сектору вивели їх із зали засідань - вони більше не з’являлись на засіданнях.

Серед депутатів, які пропустили більш, як половину засідань за 4  повних роки каденції, було багато ціквих відповідей. До прикладу, Василь Матійчик (мажоритарник від м. Городенка від партії “Собор”) та технічний директор ВАТ “Укрнафта”, мажоритарник від Долини Михайло Гнип пояснили свою відсутність на сесіях та засіданнях робочих комісій протягом 5-ти років тим, що живуть та працюють у Києві та не завжди мають можливість бути присутніми в обласному центрі.

Відома прикарпатська освітянка Зінаїда Болюк відповіла:

“Інформація про моє невідвідування сесій обласної ради (наданої на офіційний запит активістів секретаріатом обласної ради) - абсолютний абсурд. Я відвідувала всі засідання обласної ради, хіба що була на курсах чи у відрядженні. Я зараз знаходжусь у санаторії, за два тижні повернусь та перевірю інформацію. Я знаю, як дівчата надають відповіді на запити в обласній раді”.

Депутат-списочник від ВО “Свобода” Ігор Івасюк, який в 2013, 2014 році пропустив понад 50% засідань, причиною своєї відсутності на засіданнях ради вказав те, що “Це не основне місце моєї роботи - це громадська діяльність. Тому я не можу сумістити її з своєю основною зайнятістю. Однак я відвідую усі засідання комісій. А Рух “Чесно” - це дуже добре, але. для початку, промоніторте, як ви відноситесь до своєї роботи”.

Варто зауважити, що робота - не є поважною причиною для відсутності на засіданнях Ради чи комісії.  Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують грошей від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 - Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

“Відвідування засідань сесій та комісій, є дзеркалом того, як ставляться Івано-Франківські депутати до виконання своїх обов’язків, а отже до громадян, чиї інтереси мають захищати та до міста, яке зобов’язались розвивати,” - наголосив Андрій Круглашов, кандидат політичних наук, координатор Громадського Руху ЧЕСНО.

ГРомадський рух запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Івано-Франківська та області (Пишіть на email [email protected]).

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху - забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

Автор: Михайло Джогола - волонтер громадського руху ЧЕСНО в місті Івано-Франківськ


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]