Ірина Геращенко перебувала в Одесі та водночас голосувала в Раді

Фото: Ірина Геращенко перебувала в Одесі та водночас голосувала в Раді

Картка першої заступниці голови Верховної Ради Ірини Геращенко голосувала на ранковому засіданні парламенту 26 лютого, тоді як сама народна депутатка в той час перебувала в Одесі. А з даних письмової реєстрації нардепів випливає, що від імені Геращенко хтось іще й поставив підпис про її присутність.

26 лютого Геращенко відвідала Одесу у складі делегації на чолі з Президентом Петром Порошенком. Там на облавку есмінця ВМС США "Дональд Кук" посадовці провели зустріч з американськими та європейськими дипломатами. Про це Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Facebook

Рух ЧЕСНО перевіряє всіх нардепів, які стали по суті VIP-агітаторами кандидатів у Президенти й у робочий час прогулюють засідання парламенту. Поїздка Геращенко та Порошенка потрапила до дайджесту про перебіг агітаційної кампанії на Одещині.

Як виявив Громадський рух ЧЕСНО, того дня відбулися два пленарні засідання Верховної Ради – ранкове й вечірнє. Як свідчать відеозаписи трансляцій парламентського телеканалу "Рада", на ранковому засіданні Геращенко була відсутня, але з'явилася на вечірньому.

Проте, за даними електронної реєстрації, картка віце-спікерки була зареєстрована на обох засіданнях.

Ба більше, її картка взяла участь у 5 з 15 голосувань на ранковому засіданні (усі п'ять разів – "за"). Зокрема, Геращенко голосувала за проект закону щодо схвалення рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України 2019 року для участі в багатонаціональних навчаннях (№10067).

Імовірно, за відсутності Геращенко хтось проголосував її карткою. Але про нібито присутність депутатки на ранковому засіданні свідчать також дані письмової реєстрації. Отже, хтось від імені Геращенко ще й поставив підпис у реєстраційній книзі.

Рух ЧЕСНО звернувся до першої заступниці голови ВРУ по коментар щодо цієї ситуації. На телефонні дзвінки, повідомлення у Facebook та Viber Геращенко не відповіла. Згодом у SMS помічник нардепки повідомив, що вона перебуває у відрядженні, та попросив надіслати запитання на електронну адресу. Відповіді від Геращенко наразі немає.

Громадський рух ЧЕСНО неодноразово фіксував випадки, коли картки нардепів, фізично відсутніх у сесійній залі ВРУ, брали участь у голосуваннях. Так, 7 лютого картка депутата від "Блоку Петра Порошенка", президента Федерації футболу України, фігуранта антикорупційних розслідувань Андрія Павелка декілька разів проголосувала на пленарному засіданні, тоді як сам парламентарій того дня перебував у Римі на Конгресі УЄФА.

У листопаді 2018 року картки депутатів від "Радикальної партії Олега Ляшка" Дмитра Лінька, Андрія Лозового та Ігоря Мосійчука, а також їхнього колеги з "Народного фронту" Євгена Дейдея голосували в парламенті, хоча самі вони в той час перебували в Одеській області. Також на "дистанційному" голосуванні були спіймані нардеп-"радикал" Артем Вітко та лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, ст. 84 Конституції України передбачено, що народні депутати на засіданнях Верховної Ради голосують особисто.

Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]