Вілкула профінансували менеджмент Ахметова та Новинський із прес-секретарем

Фото: Вілкула профінансували менеджмент Ахметова та Новинський із прес-секретарем

Працівники підприємств олігархів Ріната Ахметова та Вадима Новинського фінансували мільйонами гривень кампанію кандидата в президенти Олександра Вілкула. Майже третину внесків дали мешканці Кривого Рогу, міським головою якого є батько Олександра Вілкула – Юрій Вілкул.

Такі дані зазначено у проміжному фінансовому звіті про надходження та витрати з виборчого фонду кандидата, опублікованому на сайтах ЦВК і НАЗК.

На цих виборах Олександр Вілкул потрапив до трійки кандидатів за обсягом внесків на рахунок виборчого фонду. Його виборчий фонд у розмірі 116,8 мільйона гривень профінансували виключно фізичні та юридичні особи, загалом понад 380 осіб.

 

Навіть побіжне ознайомлення зі звітом і ґуґлення найбільших внескодавців до виборчого фонду дає змогу зрозуміти, що у Вілкула помітно дві категорії донорів.

Перша – працівники підприємств найзаможнішого українця Ріната Ахметова.

Друга – жителі Кривого Рогу, мером якого вже 9 років поспіль є тато кандидата в президенти. Мешканці міста, згідно з фінзвітом про наповнення виборчого фонду, профінансували Вілкула на 31,8 мільйона гривень.

Опора кампанії Вілкула – менеджмент компаній Ахметова

Керівництво підприємств Ахметова у фінансовому звіті Вілкула виявити досить легко – треба лише ознайомитись із двадцяткою головних донорів кампанії. До цього переліку входять люди, які перераховували понад 1,5 мільйона гривень. Зауважимо, що законом обмежено суму внеску від однієї особи. Так, фізична особа може профінансувати кампанію котрогось із кандидатів (або партію) тільки на суму, що не перевищує 400 мінімальних заробітних плат, або 1,67 мільйона гривень. Імовірно, саме тому більшість великих внесків на кампанію Вілкула сягають 1,6 мільйона гривень.

Зокрема, 1,6 мільйона Вілкулу переказав Володимир Коломієць. Людина з таким іменем є директором зі збуту в ПАТ "Запоріжсталь", що належить Ахметову. 2015 року Коломієць балотувався до Запорізької облради від "Опозиційного блоку".

Ще 1,6 мільйона на кампанію Вілкула надала начальниця фінансового департаменту "Запоріжсталі", директорка дочірнього підприємства ТОВ "Запорізький ливарно-механічний завод" Марина Гиря.

Сергій Койпиш, начальник управління з підбору комплектування та розвитку персоналу "Запоріжсталі", теж перерахував Вілкулу 1,6 мільйона.

На таку саму суму виборчий фонд кандидата поповнив гендиректор "Авдіївського коксохімічного заводу" Муса Магомедов. Це підприємство входить до корпорації "Метінвест" Ахметова.

Зовнішня реклама Олександра Вілкула. Авдіївка Донецької області, березень 2018 року. З-поміж політреклами в цьому місті є лише реклама Вілкула та Порошенка.

Стільки ж перерахував і Сергій Гоман – директор ПрАТ "Запоріжвогнетрив", що належить до групи "СКМ".

1,15 мільйона пожертвував так само пов'язаний з підприємствами Ахметова Сергій Шовгеля. Людина з таким іменем очолювала Запорізьку ТЕЦ, що входить до енергетичного холдингу "ДТЕК". Дружина Шовгелі 2016 року була керуючою справами виконавчого комітету Криворізької міської ради та депутаткою Дніпропетровської обласної ради VII скликання.

Серед донорів кампанії Вілкула є й бізнес-партнер Ахметова – нардеп Вадим Новинський, а також прес-секретар його "Смарт-Холдингу" Євген Загорулько. Обоє переказали до виборчого фонду кандидата по 1,65 млн грн.

Кривий Ріг профінансував третину кампанії Вілкула

200 мешканців Кривого Рогу, мером якого є батько Олександра Вілкула, перерахували на кампанію кандидата понад 31,8 мільйона гривень.

Внески різняться від 15 тисяч гривень до 1,15 мільйона.

Із ТОП-20 внескодавців із Кривого Рогу 13 осіб переказали по 495 тисяч гривень. Це переважно місцеві правоохоронці, бізнесмени, профспілкові діячі, комунальники.

Одного з донорів – Юрія Кривошеєва – Вілкул-старший навіть згадав у своїй декларації. Вони є авторами спільного винаходу. За даними місцевих ЗМІ та держреєстрів, Кривошеєв має бізнес у комунальній сфері.

Кампанію Вілкула фінансували також люди, котрі намагалися отримати посади у правоохоронній системі. Це кандидат у заступники начальника відділу роботи зі свідками та заявниками НАБУ Станіслав Рева. 2015 року він балотувався до міської ради Кривого Рогу від "УКРОПу". Як ФОП Рева надає будівельні послуги комунальним закладам. Вілкулу він пожертвував 495 тисяч гривень.

Ще один донор, підприємець Юрій Головко, хотів працювати інспектором у поліції. Він теж профінансував кампанію Вілкула на 495 тисяч.

Ще два донори, які переказали Вілкулу по 495 тисяч, Олександр Ліщина й Ігор Петровський 2014 року після реєстрації в ЦВК відмовилися балотуватися в нардепи від "Сильної України" Сергія Тігіпка. Вони обоє теж працюють у компаніях, що надають будівельні та комунальні послуги.

Із цією сферою пов'язані й ФОПи – донори кампанії Вілкула Віталій Літвінов, Сергій Гутовський та директор підприємства Андрій Коваленко.

Нагадаємо, що раніше Рух ЧЕСНО опублікував рейтинг кандидатів за обсягом надходжень на виборчі рахунки. Олександр Вілкул посів 3-тє місце, потіснивши з нього Сергія Таруту, Володимира Зеленського та Анатолія Гриценка. Лідерами за розміром виборчих фондів є Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Порошенко вклав у власну кампанію 415,6 мільйона гривень, а ВО "Батьківщина" перерахувало до виборчого фонду Тимошенко 167 мільйонів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]