Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Кривонос Семен

Кривонос Семен Юрійович

Рік народження: 1983

Опис політика

Директор НАБУ (з 2023 року), голова ДІАМ (2021-2023), на держслужбі з 2007 року

У 2023 році призначений директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) за результатами конкурсу. 

За інформацією “Схем”, Кривонос знайомий із заступником голови Офісу президента Олексієм Кулебою. Кулеба працював у КМДА одночасно з дружиною Кривоноса. Сам Кривонос казав, що знає Кулебу вісім років, але не пов'язаний з ним професійно.

У 2021-2023 роках Кривонос був головою Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ), створеної після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

У 2021 році представник київської будівельної компанії намагався дати Кривоносу хабар 120 тис. доларів. Кривонос повідомив про це в НАБУ, за його заявою зловмисника було затримано

У 2020-2021 роках був головою громадської організації "Офіс простих рішень та результатів", створеною Міхеілом Саакашвілі, що розробляла реформи як дорадчий орган при президентові України.

У ці ж роки працював на посаді юрисконсульта юридичного управління КП “Київблагоустрій” при КМДА. 

У 2019-2020 роках був виконувачем обов'язків директора державного підприємства “Племінний завод Плосківський”.

Брав участь в політичній діяльності партії "Воля". У 2019 році зробив внесок до виборчого фонду партії "Воля" та кандидата Юрія Дерев'янка на суму 29 700 грн. 

У 2018 році отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. У 2018-2019 роках працював адвокатом, зокрема, в адвокатському об’єднанні "Пасіка і партнери".

У 2017-2018 роках був членом політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі".

У 2016-2017 роках був старшим юридичним радником в Міжнародній організації з розвитку права (IDLO).

У 2016 році Кривонос виграв конкурс на посаду керівника Одеського управління НАБУ, але відмовився від посади. Сам Кривонос пояснював це повідомленнями щодо нього у ЗМІ й небажанням ставити під удар репутацію НАБУ. 

Якраз тоді журналісти “Слідство.Інфо” опублікували розслідування про те, що працюючи на держслужбі “при незначних доходах” Кривонос з дружиною змогли купити кілька земельних ділянок, приватний будинок і квартиру у Києві, яка до того ж не була задекларована. 

Директор НАБУ Артем Ситник заявив згодом, що за результатами перевірки Кривонос не причетний до корупційних діянь.

У 2015-2016 роках обіймав посаду першого заступника начальника Одеської митниці ДФС. Був долучений до антикорупційного проєкту “Відкритий митний простір”, спрямований на ліквідацію контрабандних схем.

У 2011-2015 роках працював в територіальних органах Міністерства юстиції в Одеській та Київській областях на різних посадах, зокрема головного спеціаліста, заступника начальника і начальника відділу. 

Будучи керівником реєстраційної служби Обухівського міськрайонного управління юстиції, у 2014 році Кривонос був обвинувачений у злочинній змові між ним та головою Старобезрадівської сільради Обухівського району Київщини, який вимагав хабар у розмірі 120 тисяч доларів за виділення земельної ділянки. Справу закрили за відсутністю факту злочину.

У 2010-2015 роках був депутатом Васильківської районної ради 6-го скликання. Був обраний від партії "Зелені" (член партії).  

У 2009-2011 роках працював юристом у фермерському господарстві “Колос”.

У 2007-2021 роках був головою ГО “Громадсько-політичне об'єднання Громадянська рада”. 

У 2007 році працював на посаді головного спеціаліста відділу у справах сім’ї та молоді управління у справах сім’ї, молоді та спорту Голосіївської районної державної адміністрації Києва.

Протягом 2005 року працював на посаді асистента у ТОВ “Байер” та на посаді агронома у С(Ф)Г “Колос”. 

У 2005 році закінчив Національний аграрний університет у Києві за спеціальністю “Агрономія”, у  2007 році - Національну академію державного управління при Президентові України за спеціальністю “Державне управління” (магістр). У 2010 році закінчив Національний університет біоресурсів і природокористування за спеціальністю «Правознавство», здобувши кваліфікацію спеціаліста права.

Має військове звання молодшого лейтенанта. 

Одружений. Має двох доньок.

Народився 16 січня 1983 року у Маріуполі. 

Балотування

Посади

  • 2023-03-06 — ...
    Директор Національного антикорупційного бюро України

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу