Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Саакашвілі Міхеіл

Саакашвілі Міхеіл Ніколозович

Рік народження: 1967

Опис політика

Грузинський та український політичний діяч. Третій президент Грузії.

 

У квітні 2020 року з’явилась інформація про те, що Саакашвілі запропонували посаду віце-прем’єра з питань реформ в уряді Дениса Шмигаля

На парламентських виборах 2019 року балотувався як 1 номер у списку власної партії - “Рух нових сил”. До Верховної ради політсила не пройшла, отримавши 0,46 % голосів виборців. 

У травні 2019 року новообраний президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство. Відтак останній повернувся до україни.

На початку 2018 року Саакашвілі затримали в одному з ресторанів у центрі Києва, а згодом Державна прикордонна служба і Державна міграційна служба України заявили, що за процедурою реадмісії його повернули до Польщі – країни, звідки він у вересні 2017 року “прибув, порушуючи українське законодавство”. Із Польщі Саакашвілі поїхав до Нідерландів.

У грудні 2017 року політика було затримано, йому інкримінували ч.2 ст.256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їх злочинної діяльності). Правоохоронці вимагали утримання політика під домашнім арештом, однак, суд відмовив у клопотанні.

Наприкінці липня 2017 року президент Порошенко підписав указ про припинення громадянства України Саакашвілі, за повідомленнями, через свідоме подання неправдивих відомостей при набутті українського громадянства. У вересні того ж року незаконно перетнув державний кордон України.

У лютому 2017 року створив партію “Рух нових сил”.

Одразу після того політика було призначено новим головою Одеської ОДА. Посаду очолював з травня 2015 року по листопад 2016 року.

У травні 2015 року Саакашвілі було надано українське громадянство як особі, прийняття якої до громадянства становить державний інтерес.

У лютому 2015 року президент України Петро Порошенко створив Дорадчу міжнародну раду реформи (при Апараті Президента) та призначив її головою Саакашвілі. Останній був відповідальний за постачання озброєння в Україну.

Кар’єра Саакашвілі в Україні розпочалась у 2014 році, коли йому запропонували посаду віце-прем'єра в новому українському уряді, але він відмовився. Від якої політик відмовився через небажання змінювати грузинське громадянство.

У серпні 2014 року політика було оголошено в державний розшук у Грузії, на той час він уже знаходився в Україні. Грузинська сторона неодноразово зверталась з проханням екстрадиції Саакашвілі, однак українські правоохоронці відмовляли у цьому.

Період президентства Саакашвілі став початком проведення реформ у Грузії, країна розпочала входження до ЄС та НАТО.  Разом з тим, після закінчення президентських повноважень йому було висунуто звинувачення в трьох кримінальних справах. Зокрема в розтраті державних коштів, розгоні акцій протесту та побитті колишнього депутата парламенту.

Після революції у 2004 році його було обрано президентом Грузії (перший термін - 2004-2007 роки). У 2008 був переобраний на посаду президента (другий термін - 2008-2013 роки). 

Політична кар’єра Саакашвілі розпочалась у Грузії з роботи в уряді та парламенті. Політик був одним з лідерів “революції троянд” у 2003 році. 

Закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ за спеціальністю “Міжнародне право”. Навчався на юридичному факультеті Колумбійського університету Нью-Йорка. Також здобув докторський ступінь в Університеті Джорджа Вашингтона.

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Посади

    • 2015-05-30 — 2016-11-09
      Голова Одеської ОДА

    Посади у партіях

    • Член Ради Партії РНС

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу