Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Костін Андрій

Костін Андрій Євгенович

Рік народження: 1973

Опис політика

Народний депутат України, член фракції "Слуга народу", голова комітету ВР з питань правової політики.

27 липня 2022 року Рада підтримала призначення Андрія Костіна Генпрокурором України. Рішення підтримали 299 народних депутатів.

У 2021 році брав участь у конкурсі на посаду голови САП, та не пройшов співбесіду. Також Громадські організації Центр протидії корупції, Фундація DEJURE, Автомайдан та Трансперенсі Інтернешнл Україна не рекомендували Костіна як можливого очільника САП. 

Як голова комітету з правової політики Андрій Костін відповідальний у парламенті за судову реформу. Проте саме в період керівництва комітетом Костіним належна судова реформа блокувалася, а необхідні законодавчі зміни та пропозиції спотворювалися. Зокрема, зупинився процес перезапуску ВККС, через що Україні бракує вже близько 2000 суддів. Замість перезапуску ВРП почалося її посилення. А суддів Конституційного Суду парламент продовжує призначати без впровадження прозорого конкурсу.

У 2019—2020 роках не декларував  жодного місця проживання у Києві, хоча, за даними сайту Верховної Ради, отримував бюджетну компенсацію для оренди житла або винайму готельного номера у розмірі близько 20 тис. грн на місяць. Не задеклароване також і місце проживання доньки кандидата, яка з 2019 року працює в Києві помічником-консультантом іншого народного депутата, колеги по фракції "Слуга народу" Андрія Задорожного.

За даними Відкритого реєстру національних публічних діячів України, дружина Костіна працює помічником-консультантом його колеги по партії, парламенту й комітету Дирдіна, а дружина Дирдіна — помічником-консультантом Костіна. Схожий "обмін" існує і між кандидатом та депутатом Задорожним: помічником-консультантом останнього працює донька Костіна, а, імовірно, син Задорожного — помічником-консультантом Костіна. Це — можливі випадки кумівства (використання службових повноважень в інтересах близьких осіб).

За даними проєкту "Схеми", дружина Дирдіна, яка є помічницею Костіна, також може бути причетною до відмивання коштів у рамках проєкту часів експрезидента Віктора Януковича з проведення в Україні зимових олімпійських ігор.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії “Слуга народу” номером 108 у списку як безпартійний. Член однойменної фракції. З 10 листопада 2019 року - член партії. До 14 січня 2020 року - заступник голови Комітету з питань правової політики, після того - голова комітету.

Юрист. Співзасновник та директор Адвокатської компанії “Право”. 

У 2013-2016 роках був головою комітету з міжнародних відносин Національної асоціації адвокатів України. 

У 2012 році був обраний членом Ради адвокатів Одеської області, а згодом – заступником голови Ради.

У 2010-2015 роках депутат Одеської міської ради за округом №23 від партії “Фронт Змін”.

З 2000 року - член Міжнародної асоціації адвокатів (IBA). Займав посаду заступника голови підкомітету з наземного транспортування Комітету з морського і транспортного права IBA.

Заступник голови президії Об’єднання адвокатів “Одеська обласна колегія адвокатів”. Співзасновник та член правління ГО “Одеський дипломатичний клуб”.

Закінчив Одеський державний університет ім.І.І.Мечникова за спеціальністю “правознавство”. 

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Слуга народу

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Комітет з питань правової політики
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу