Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Шарій Анатолій Анатолійович
Фото: Шарій Анатолій

Шарій Анатолій Анатолійович

Рік народження: 1978

Фігурант Реєстру зрадників

  • ФАР
    Проросійський пропагандист. Трансляція основних меседжів пропаганди. Підозра за статтями дрежзрада та порушення рівних прав громадян.

Опис політика

Проросійський пропагандист і політик українського походження. Частий гість телеканалів НАШ, 112 Україна, ZiK та NewsOnе, які пов’язані з державними зрадниками Віктором Медведчуком, Євгенієм Мураєвим. 

У 2023 році СБУ повідомила Анатолію Шарію підозру в державній зраді. Слідство встановило, що він брав участь у підготовці та поширенні постановочних відеороликів, де військові збройних формувань рф допитують українських полонених.

У жовтні 2022 року Суд в Іспанії закрив справу про екстрадицію Шарія і він залишив країну. Йморівно виїхав до Італії.

5 серпня 2022 року Генпрокуратура Литви порушила справу стосовно Анатолія Шарія про відмивання грошей. Розслідування стосується 670 тис. євро, отриманих блогером, ймовірно, з росії.

4 травня 2022 року правоохоронні органи Іспанії затримали проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді. 5 травня 2022 Суд в Іспанії відпустив проросійського блогера Анатолія Шарія під підписку про невиїзд.

У 2022 році Служба Безпеки України оголосила про підозру Шарію за статтями дрежзрада та порушення рівних прав громадян.  Діяльність "Партії Шарія" рішенням РНБО припинена. Також закрили YouTube-канал Шарія в Україні.

16 лютого 2021 року СБУ оголосило Анатолію Шарію  підозру за статтею про державну зраду і порушення рівноправності громадян.

У жовтні 2020-го журналісти Bihus.Info опублікували розслідування, згідно з якими неофіційні витрати Партії Шарія в рази перевищують витрати, про які політична сила офіційно відзвітувала перед НАЗК. У "тіньових" звітах партії заявлено, що лише на зарплати і лише за один місяць було витрачено понад 1.3 мільйона гривень - тобто більше, ніж офіційні надходження і витрати усієї партії за три місяці.

Крім цього, розслідувачі виявили, що БРСМ-нафта спонсорує Партію Шарія, а фінансистка партії Анжела Ларкіна керує щонайменше 3-ма компаніями з групи БРСМ.

У червні 2019 року заявив про участь у майбутніх виборах народних депутатів. На початку ЦВК відмовилася реєструвати його кандидатом. 2 липня, після рішення Верховного Суду, був зареєстрований. Після акцій протесту та листа Служби Безпеки України, де повідомляли, що Шарій із 2012 року не проживає на території України, ЦВК скасувала реєстрацію.

У червні 2019 року створив партію "Партія Шарія".

10 квітня 2019 Шевченківський районний суд скасував арешт та розшук Шарія й направив справу про стрілянину в прокуратуру для проведення додаткового розслідування.

На президентських виборах 2019 року Шарій підтримував кандидата від “Опозиційного блокуОлександра Вілкула. У другому турі Шарій підтримав Володимира Зеленського

Свою діяльність як відеоблогер розпочав у 2014 році. Події на Донбасі Шарій називав "громадянською війною за участю іноземних сторін". Шарій також відзначився активним "розвінчуванням фейків" українських ЗМІ, хоча його самого неодноразово ловили на брехні й маніпуляціях.

У січні 2012 року журналіст, перебуваючи під підпискою про невиїзд, залишив територію України. На момент виїзду з України у 2012 році керував відділом розслідувань інтернет-видання "Обозрєватєль". Того ж року в Литві він отримав політичний притулок та право на постійне проживання в ЄС. Шарія оголосили в розшук, проте протягом останнього року суди скасували цей захід в обох провадженнях проти блогера.

2011 року проти Шарія відкрили дві кримінальні справи: підозрювали в хуліганстві (журналіст вистрілив із травматичного пістолета в іншого чоловіка, з яким у нього виник конфлікт; згодом стверджував, що це був самозахист) та інсценуванні замаху на себе. Шарій назвав ці кримінальні провадження помстою високопосадовців МВС за його викривальні розслідування.

З 2008 публікувався в інтернет-виданні from-ua.com, яке вважаються маніпулятивними. Журналістську діяльність розпочав у 2005 році у жіночих глянцевих виданнях. Спочатку писав на різні гострі соціальні теми, згодом перейшов до критики влади. 

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Читайте на ЧЕСНО

    ТСК по Києву: розмежування повноважень держорганів столиці і QR-коди

    ТСК по Києву: розмежування повноважень держорганів столиці і QR-коди

    Розмежування повноважень Київської міської військової адміністрації (КМВА) та Київської міської державної адміністрації (КМДА), а також ризик підтоплення ста...

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу