Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Ломако Олександр

Ломако Олександр Анатолійович

Рік народження: 1984

Опис політика

В.о. мера Чернігова (з 2023 року), секретар Чернігівської міськради 8-го скликання

У жовтні 2022 року Ломако повідомив, що в нього вдома проводить обшуки ДБР. Він пов'язав це зі своїм постом про спробу міської військової адміністрації та її голови Дмитра Брижинського уникнути відповідальності за трагедію в чернігівському Драмтеатрі, по якому російські війська вдарили ракетою 20 серпня 2023 року, вбивши сімох людей. У драмтеатрів тоді була анонсована виставка виробників дронів.

У ДБР заявили, що обшуки в Ломака пов'язані із перевіркою законності його виїзду за кордон у травні 2023 року - а саме як він під час відрядження до Німеччини міг опинитися у Франції, у Бельгії, в Нідерландах та в Польщі.

 У вересні 2023 року Ломако заявив про обшук СБУ у себе вдома. Ломако пов’язав обшук зі звинуваченнями щодо закупки чернігівською владою трансформатора за завищеною ціною.

Місцеві ЗМІ раніше писали, що Шевченківський райсуд Києва відкрив справу щодо співробітників чернігівської міськради за кримінальними статтями про держзраду (ст. 111 ККУ) і диверсію (ст. 113 ККУ) через закупку трансформатора. У липні 2022 року Чернігівська міськрада виділила 54 млн грн на придбання трансформатора, що, за даними експертизи, перевищувало його ринкову вартість.  

Ломако, який на той момент був секретар Чернігівської міськради, назвав справу "переслідуванням" і пояснював, що місто купило трансформатор, щоб врятуватися взимку на тлі обстрілів російськими військами критичної інфраструктури.

У лютому 2023 року призначений виконувачем обов'язків Чернігівського міського голови замість Владислава Атрошенка, якого суд на рік відсторонив від посади.

У лютому 2022 року балотувався на проміжних виборах до Верховної Ради від партії "УДАР" по виборчому округу № 206, який звільнився після смерті нардепа Антона Полякова. Вибори мали пройти наприкінці березня 2022 року, але не відбулися через початок повномасштабної війни РФ проти України.

Рух ЧЕСНО зафіксував використання Ломако соціальної реклами, адміністративного ресурсу та гречкосійства у виборчій кампанії.

У грудні 2021 року Ломако став головою Чернігівської обласної організації партії "УДАР".

Того ж місяця суд закрив справу проти Ломако щодо можливого конфлікту інтересів. Справа стосувалася голосування у 2020 році за призначення Ломаки на посаду секретаря Чернігівської міськради. Він не повідомив депутатів про наявність конфлікту інтересів та брав участь у таємному голосуванні. Суд врешті ухвалив рішенням закрити справу у зв’язку з необґрунтованістю звинувачень.

У 2020 році обраний депутатом Чернігівської міської ради 8-го скликання від партії "Рідний дім" (безпартійний). Того ж року обраний на посаду секретаря Чернігівської міськради.

У 2015-2020 був заступником міського голови Чернігова Владислава Атрошенка з питань стратегічного розвитку міста та з питань діяльності виконавчих органів міської ради.

У 2010-2015директор ТОВ "Телерадіоорганізація Ліга" (телеканал та газета "Дитинець").

У 2009-2010головний редактор приватного регіонального телеканалу "Дитинець".

У 2005-2015приватний підприємець.

У 2005-2008 був головою правління Всеукраїнської громадянської мережі "ОПОРА" та керівником виборчих програм. Керівник Чернігівській обласної ГО "ОПОРА". Був одним зі співзасновників організації.

Також засновник чернігівської міської ГО "Сила громади", ГО "Пора", видавець журналу "Чернігів громадський" та газети "Слово громади".

Має вищу освіту. У 2009 році закінчив Чернігівський державний педагогічний університет Т. Г. Шевченка‚ здобув кваліфікацію вчитель історії, у 2018-му – магістратуру з публічного управління та адміністрування в Чернігівському національному технологічному університеті. Також проходив навчання в Українській школі політичних студій (випускник 2013 року).

Народився 27 листопада 1984 року у місті Сновськ Чернігівської області.

Балотування

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу