Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Бузина Олесь Олексійович
Фото: Бузина Олесь

Бузина Олесь Олексійович

Рік народження: 1969

Фігурант Реєстру зрадників

Опис політика

Колишній член проросійської політичної партії "Російський блок". Письменник, журналіст та телеведучий. 

Поширення проросійської пропаганди та імперських наративів.

Прихильник проросійської пропагандистської концепції, відповідно до якої білоруси, росіяни й українці є частиною єдиної загальноросійської спільноти. Виступав за широке використання російської мови. Неодноразово запрошувався на ток-шоу на російському телебаченні, а його статті та інтерв'ю публікувалися у російських ЗМІ.

У 2017 році Державне агентство України з питань кіно заборонило показ фільму "Олесь Бузина: життя поза часом" у зв'язку з виявленими в ньому порушеннями чинного законодавства.

16 квітня 2015 року застрелений біля власного будинку. Українські політики припустили, що вбивство було скоєне працівниками російських спецслужб з метою розхитування ситуації перед 9 травня. Петро Порошенко заявив, що вбивство Бузини було провокацією.

У березні 2015 року звільнився з газети "Сегодня". Казав, що через цензуру. З квітня мав розпочати роботу в газеті "Вести" Ігоря Гужви, з яким дружив і раніше працював.

У 2014 році відкрито критикував Євромайдан, стверджуючи, що він призвів до "громадянської війни на сході України". 

У 2013 році вийшла книга "Союз плуга та тризуба: як вигадали Україну". Бузина викладає версію, що українська державність була створена штучно.

У 2012 році балотувався до ВР 7-го скликання від партії "Руський блок".

Того ж року випустив книгу "Воскресіння Малоросії", у якій заявляв, що "незалежні" та "національно-свідомі" ненависники Малоросії є "одночасно і печерними українофобами, які вбивають українців".

У 2011 році в прямому ефірі ток-шоу "Велика політик" на телеканалі "Інтер" Сергій Поярков заявив, що заплатив Бузині за схвальну статтю про нього, через що між ними сталася бійка.

У березні 2010 року додав свій підпис до "Відкритого листа представників інтелектуальних професій, засобів масової інформації та неурядових організацій України" на підтримку призначення на посаду міністра освіти і науки України Дмитра Табачника.

До 2010 року виступав за федералізацію України.

У 2010 році Олесь Бузина опублікував статтю "Відкритий лист письменника-традиціоналіста феміністкам", що адресувалося організації FEMEN. У статті автор у вульгарних висловах закликав активісток "не опускати імідж України".

У 2009 році на презентації його нової книги "Поверніть жінкам гарем" активістка руху FEMEN Олександра Шевченко кинула авторові в обличчя торт за "образу на адресу українських жінок".

Того ж року Олесь Бузина запропонував ухвалити пакет законів, що забороняють "неонацистські організації та пропаганду нацизму", заборонити пропаганду ідеологічної спадщини ОУН "як тоталітарної фашистської партії". На його думку, Ющенко сам був "неонацистом".

У 2006–2007 роках вів розважальну телепрограму "Teen-Ліга" на телеканалі "Інтер".

У 2000 році вийшла його книга "Вурдалак Тарас Шевченко", у якій він намагався вибудувати негативний образ Шевченка. Погляди Бузини було оцінено як українофобські і прокуратура відкрила справу, щодо розпалення міжнаціональної ворожнечі, але потім закрила її, застосувавши закон про амністію.

У 1999 році Бузина в коментарі газеті "День" заявив, що його ідеалом є відродження Російської імперії, а сам він "вимушений пристосовуватися до потворних умов "розбудови" незалежної України".

З 1996 року був спеціальним кореспондентом блоку розваг газети "Киевские Ведомости".

Працював також в інших київських виданнях: газеті "2000", журналах "Друг читача", "Лидер", "Натали", "Ego", "XXL".

Освіта вища.

Закінчив філологічний факультет Київського університету за спеціальністю "викладач російської мови та літератури".

Народився 13 липня 1969 року у Києві.

Балотування

  • 2013
    мажоритарка 223
    Верховна Рада 7-го скликання, повторні: Руський блок — мажоритарка 223
    Не обрано
  • 2012
    мажоритарка 223
    Верховна Рада 7-го скликання: Руський блок — мажоритарка 223
    Не обрано

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу