Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Оленич Петро

Оленич Петро Сергійович

Рік народження: 1982

Характеристики політика

  • ФАРи: 1

Опис політика

Заступник голови КМДА Віталія Кличка з 2021 року. З 2017 відповідав за земельні відносини та цифрову трансформацію столиці. Запровадив міський додаток "Київ Цифровий"

У 2023 році Оленичу повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем щодо забудови частини парку "Нивки". НАБУ та САП стверджують, що у 2019 році він, бувши тоді директором Департаменту земельних ресурсів КМДА, подав на розгляд Київміськради проєкт землеустрою, який передбачав забудову частини парку під житлово-офісний комплекс, проігнорувавши той факт, що ділянка належала до природно-заповідного фонду.

Як наслідок приватна компанія отримала під забудову частину парку площею 0,6 га. Згодом суд визнав рішення міськради незаконним, а договір оренди недійсним. Станом на листопад 2023 року будівництво на території парку припинено.

Оленич у відповідь на вручення підозри заявив, що правоохоронців ввели в оману і він діяв законно.

У 2021 році призначений на посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень (сфера відповідальності — цифровізація сервісів міста та управління столицею). На цій посаді разом з командою запустив міський застосунок "Київ Цифровий".

У 2018-2021 роках обіймав посаду директора Департаменту земельних ресурсів КМДА, де відповідав за управління землями комунальної й державної власності Києва і приватизацію земель у межах міста. 

Департамент земельних ресурсів, який очолював Оленич, регулярно віддавав великі тендери на будівництво та реконструкцію від комунальних підприємств компаніям, пов’язані з екссоратником Леоніда Черновецького Денисом Комарницьким, якого ЗМІ у той період називали головним "смотрящим" за сферами будівництва в Києві. В одному з документів, злитих з комп’ютера Комарницького, був список керівників департаментів КМДА з примітками "Не чіпати", "Команда працювати", "+", в якому навпроти Оленича, як пише ЕП, стояв "плюсик". Оленич спростовував зв’язки з Комарницьким і заявляв, що звітує тільки перед Кличком і киянами. 

У 2020 році за підписом Оленича Київрада отримала пояснювальну записку щодо однієї з ділянок в центральному районі столиці. Ця ділянка, за інформацією "Наших Грошей", перебувала у державній власності й на ній мав би бути сквер, але у записці Оленича земля фігурувала як комунальна. Пізніше у кадастрі з’явилося нове цільове призначення цієї ділянки під житлову забудову.

У 2019-му Оленич підписав колективне подання від департаменту земресурсів до комісії Київради, на підставі якого члени комісії поновили оренду ділянки, яку передавали без права капітальної забудови попри те, що на ній велося будівництво ЖК "Едельвейс" екснардепа і забудовника Максима Микитася та бізнесмена Карла Волоха. Департамент земресурсів, як повідомляли “Наші гроші”, під час подання на комісію порушив процедуру, оскільки направив документ рівно через місяць після закінчення строку оренди. Таким чином на підставі цього подання комісія поновила договір оренди без подальшого рішення Київради.

У 2018 році до переходу в Департамент земельних ресурсів менш ніж на місяць був призначений директором Департаменту КМДА з питань реєстрації. 

З 2017 року розпочав роботу у КМДА і цього ж року був призначений заступником директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Юрія Назарова.  

З 2016 року був радником на громадських засадах першого заступника голови КМДА Геннадія Пліса. 

У 2014 невдало балотувався до Верховної Ради на Сумщині (округ №162, самовисуванець, безпартійний). 

У 2012-2014 працював начальником Головного управління Державного земельного агентства у Сумській області. 

У 2009-2012 працював заступником начальника Київської обласної філії Державного підприємства “Центр державного земельного кадастру”. До цього працював помічником на платній основі екснардепів від "Партії регіонів" Ірини Бережної (6-те і 7-ме скликання) та Олексія Журавка (6-те скликання). Оленич пояснював, що в той час на державну службу неможливо було потрапити за конкурсом і щоб працювати в Держгеокадастрі, йому довелося влаштуватися помічником до якогось народного депутата. Він запевняє, що був помічником згаданих нардепів-регіоналів від одного до трьох тижнів і навіть з ними не спілкувався. 

З 2008 працював на посаді менеджера в Департаменті житлової нерухомості компанії “KDD Group N.V.” (Kyiv Donbas Development Group), яку у 2011 році купив екснардеп від “БЮТ” і “Партії регіонів” Андрій Веревський.

З 2005 працював на посаді головного спеціаліста в Департаменті конституційного права Міністерства юстиції. 

У 2004 році обіймав посаду провідного, а згодом і головного спеціаліста в Управлінні інформаційних технологій Мін’юсту. 

Одружений. Його дружина Бісик Ірина Олександрівна обіймала різні посади у Мін’юсті. Зокрема була помічницею міністра юстиції Олександра Лавриновича, якого підозрюють у держзраді. Бісик також працювала в Офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Чоловік сестри Бісик — Олексій Огурцов, суддя ОАСКу, який ліквідували рішенням Верховної Ради через значні корупційні ризики. 

Має вищу освіту. У 2004 році закінчив Київський національний університет культури й мистецтв за спеціальністю “Правознавство” та здобув кваліфікацію “Юрист”.

Народився 27 липня 1982 року в місті Очаків Миколаївської області.

Балотування

  • 2014
    мажоритарка 162
    Верховна Рада 8-го скликання, позачергові: САМОВИСУВАННЯ — мажоритарка 162
    Не обрано

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

Для ЖК Волоха і Микитася комісія Київради поновила оренду ділянки, яку передавали без права капітальної забудови

  • невжиття заходів щодо протидії корупції владні зловживання
  • передача земельних ресурсів у користування або власність з порушенням процедури порушення законодавства, які стосується використання і охорони природних ресурсів

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу