Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Романенко Михайло

Романенко Михайло Сергійович

Рік народження: 1988

Опис політика

Підприємець, у ЗМІ фігурує як криптомільярдер. У 2015 невдало балотувався до Чернівецької міськради

У липні 2023-го місцеві буковинські ЗМІ писали, що Романенко купив суперкар Bugatti Bolide, який коштує 4,6 млн доларів і яких було випущено лише 40 у світі. А за місяць до того він нібито став власником ще дорожчого Bugatti Centodieci, ціна якого понад 10 млн доларів і яких було випущено всього 10 штук.

Деякі ЗМІ називали Романенка доларовим мільярдером і одним з наймолодших українських мільярдерів, але його статки достеменно невідомі.

Liga.net у червні 2023-го поширило матеріал з маркуванням "пресреліз" (з такою плашкою ЗМІ часто поширюють проплачені матеріали) про те, що Романенко увійшов у список ТОП-50 утримувачів біткоїна. У матеріалі стверджувалось, що на його криптовалютному гаманці налічується майже 52 тисячі біткоїнів, що у перерахунку на долари становить $1,5 мільярда. Біткоїн-адреса, що згадується у матеріалі, дійсно була в рейтингах найбільших утримувачів цієї криптовалюти і на її балансі на момент публікації було близько 52 тисяч біткоїнів. Утім, неможливо перевірити, кому належить цей криптогаманець.

Романенко – співзасновник і співвласник корпорації Danvel Group, яка, як пише dev.ua, була заснована у 2014 році. До її складу входять Danvel LTD, що позиціює себе як компанія з управління інвестиційними активами, і Eterninty Business Limited, що позиціюється як "необанк".

У березні 2023 року Романенко зареєстрував компанію Eterninty Business Limited у Великій Британії, оцінивши її статутний капітал у 100 млн фунтів стерлінгів. У британському реєстрі серед видів діяльності компанії вказано діяльність інвестиційних компаній, управління активами та фінансовий менеджмент.

За кілька місяців деякі ЗМІ, серед яких Інтерфакс-Україна та Liga.net, поширили матеріал з позначкою "пресреліз" (з такою плашкою ЗМІ часто поширюють проплачені матеріали) про те, що Романенко "запустив необанк "Eternity Business", зареєстрований у Лондоні". Видання писали, що банк та його засновник "отримали низку нагород європейських організацій", серед яких називалися "International Investment Congress", "International diplomatic mission ОБСЄ" і премія та Орден "Світової Культурної дипломатії".

У листопаді 2022 року Романенко також зареєстрував у Британії свою компанію Danvel LTD, вказавши, що її статутний капітал становить 50 млн фунтів стерлінгів. Згідно з британським реєстром, компанія займається інвестиційною діяльністю та управлінням активами.

В Україні компанією з назвою "БФ Данвел Груп" (Дніпро) володіють Назар Бабенко та Ігор Котов, яких ЗМІ називають партнерами Романенка.

Портал Investing.com писав, що Danvel Finances була заснована у 2021-му році і зареєстрована на Кіпрі. Романенко в інтерв’ю стверджував, що компанія була заснована з власних коштів, одержаних після продажу попереднього бізнесу і що він зареєстрував її спочатку в Естонії, а незабаром її оборот нібито досяг 10 млн доларів.

Романенко також сказав в інтерв’ю порталу Investing.com, що 15 років пропрацював в інвестиційній сфері.  

У березні 2022 року зареєстрував у Чернівцях благодійний фонд "Волонтерська Ініціатива України" та ГО "Українська асоціація волонтерів", де також є керівником. З червня 2023-го – засновник, співвласник і керівник ТОВ "Люди для людей", "Асоціація WEB3 України" та ТОВ "єВідбудова". Про це Романенко пише і у своєму профілі в Linkedin.

У 2017-2021 – тимчасовий гендиректор у компанії EXA LLC (Limited Liability Company), що Романенко вказує у своєму профілі в Linkedin. Цю компанію Романенко зареєстрував у 2018 році у Чернівцях. А у 2019 році у Британії була зареєстрована компанія EXA CONSULTING LTD (статутний капітал – 1 млн фунтів стерлінгів), половина акцій якої на момент заснування належала EXA LLC Романенка, а інша половина – його партнеру Назару Бабенку. У 2021-му британська компанія була примусово ліквідована.

У 2015-2019 – як вказує Романенко в Linkedin, він був регіональним керівником проєкту Orient Express Trading KFT.

В українських реєстрах він також фігурує як співвласник компаній "Орієнт-Дім", що займається торгівлею деревиною та будматеріалами (зареєстрована у 2017 році в Івано-Франківській області) і "Провектор групп", що займається торгівлею фруктами й овочами (зареєстрована в Києві у 2019-му).

За даними Опендатабот та YouControl, проти Романенка було відкрито 20 виконавчих проваджень, що зокрема стосуються несплати податків та аліментів, ухилення від сплати штрафів за порушення ПДР.

У 2015 році невдало балотувався до Чернівецької міської ради від партії "Автомайдан" як безпартійний. На момент виборів був фізичною особою – підприємцем.

За інформацією Опендатабот з державних реєстрів, у Романенка у 2006-2021 був відкритий ФОП у Чернівцях на діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування, а у 2002-2013 – ФОП, зареєстрований у Черкасах, основним видом діяльності якого було дослідження кон’юнктури ринку та виявлення суспільної думки.   

Має вищу освіту. У 2006 році закінчив магістратуру у Чернівецькому національному університеті за спеціальністю "Педагогіка й методика викладання".

Народився 16 березня 1988 року.

Балотування

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу