Тернопільська міська рада: чому виключили не всіх прогульників?

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад. За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Тернопільська міська рада однією з небагатьох застосувала норму статті 37 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад". Це унікальний для України прецедент, який міг би стати чудовим прикладом дієвості механізму відкликання, але став поштовхом для загострення політичного протистояння та судової тяганини, що триває й досі.

Згідно з даними, отриманими від міськради, кожен п’ятий чинний депутат у Тернополі є кандидатом на відкликання через пропуски сесійних засідань (клікніть на графіку, щоб збільшити).

На відміну від депутатів у більшості інших обласних центрів, тернопільські депутати відносно добре відвідують засідання комісій. Загалом тут 20% кандидатів на відкликання. Це вдвічі менше, ніж у сусідньому Івано-Франківську (клікнути на графіку, щоб збільшити).

10 лютого 2015 року, після відповідного звернення до ТВК, через прогули кількох депутатів позбавили мандатів. Це висуванці від Партії регіонів: Микола Гнатів, Петро Гоча, Василь Лукін, Сергій Мамаєв, Віталій Цимбалюк.

Це лише п’ятеро депутатів із 23, яких можна було б позбавити мандату за прогули сесійних засідань та/або засідань комісій. Скажімо, до переліку кандидатів на відкликання потрапили четверо представників "Свободи", яка має більшість у міськраді. Це мажоритарник від 23-го округу ("Сонячний") Костянтин Маціпура, Ігор Дулеба, якого обрали у 28-му окрузі ("Сонячний"), списочник Володимир Швайка та обраний у 16-му окрузі (10-й мікрорайон) Сергій Танчук.

Розберемо причини, що могли вплинути на вибір саме цих п’яти кандидатів.

Перша причина найбільш правильна і очевидна - ці депутати були найбільшими прогульниками. Як свідчать дані, отримані рухом ЧЕСНО від міської ради, п’ятеро виключених радою депутатів, а також Роман Заставний, який покинув раду наприкінці 2014 року, дійсно були найбільш злісними прогульниками, пропустивши понад 50% засідань за всі роки, хоча за законом для виключення достатньо лише 50% прогулів хоча б у один із років.

Ось конкретні цифри прогулів цими депутатами засідань ради за всі роки шостого скликання:

Друга причина - всі виключені депутати обиралися до міськради від Партії регіонів. Після кривавих подій на Майдані гріх не скористатися легальною можливістю позбавити мандатів депутатів, що представляли колишню партію влади, відповідальну за насильство та смерті у лютому 2014 року.

Саме такими аргументами користувалися представники більшості, що приймала рішення про відкликання. Ось як пояснював ситуацію мер Тернополя Сергій Надал:

“Більше року не відвідували сесії міської ради, не відвідували комісій міської ради. Я рахую, що це є досить знакове рішення. Депутати повинні розуміти, що вони таку саму несуть відповідальність, які і всі люди. Думаю, це рішення можна порівняти з тим рішенням, коли позбавляли депутатських повноважень Лозинського, Лазаренка і всіх інших. Те саме зараз повинне відбуватися по всій Україні. Люди, які пройшли в ради від Партії регіонів, як би вони себе сьогодні не називали. Всі повинні розуміти, що вони  сьогодні відповідають за той стан, який є в країні”.

Противники рішення міськради вважають, що більшість у своєму рішенні керувалася менш благородними мотивами. Списочник від Партії регіонів Володимир Муц, який, до речі, сам пропустив більше половини засідань своєї комісії у 2010, 2011, 2013 та 2014 роках, пояснює виключення депутата від депутатської групи "Представництва Тернопільщини" Сергія Мамаєва політичною боротьбою (третя причина): “Нашу фракцію,яка складалась з 5 депутатів, позбавили одного мандату, аби ми не могли юридично називатись фракцією”.

Кандидатами на відкликання, окрім Мамаєва, є також решта четверо депутатів "Представництва Тернопільщини". До того ж, всі вони також обиралися до ради від Партії регіонів.

На запитання, чому не позбавили мандатів більшу кількість депутатів, п. Муц відповів так: “З нашої фракції побоялись, бо ми є опозицією до більшості в міській раді і гостро виступаємо проти дерибану землі та проти земельної комісії, в яку не входить жоден громадський активіст, чи депутат меншості. А щодо інших прогульників, то свободівців не вигнали жодного - тому це питання є політичним і незаконним.”

У коментарі Володимира Муца спливає четверта причина, якою для посилення своїх аргументів скористався в тому числі і один з відкликаних депутатів - нещодавні земельні скандали, спричинені сумнівними рішеннями міської ради.

З приводу земельних зловживань у Тернополі навіть була створена спеціальна комісія при облдержадміністрації. Місяць тому вона опублікувала проміжний звіт. У ньому описані кілька корупційних схем із розподілу міської землі, внаслідок чого площа парків на території міста скоротилася на 54,67 гектара, або майже на третину. На думку членів комісії, до розробки схем причетний міський голова Сергій Надал.

Саме боротьбою із “земельною мафією” один із виключених депутатів, Віталій Цимбалюк, виправдовує спроби відновити свій мандат.

“Земельний дерибан в Тернополі необхідно терміново зупинити. Скориставшись своїм депутатським правом на отримання інформації, я дізнався про шокуючі факти і надіслав низку запитів до міськради. Ось чому у мене намагаються забрати мандат. А щоб і надалі обмежити громаді міста правдиву інформацію  щодо землі, мене можуть звинувачувати  не лише в «регіональстві», а й в усіх можливих і неможливих смертних гріхах”, - розповідав він на прес-конференції у лютому.

“Моє недовге перебування в цій партії було помилкою, яку я давно усвідомив і виправив”, - пояснював він членство у Партії регіонів, від якої був обраний по 10-му мажоритарному округу. Нагадаємо, батько цього депутата, Михайло Цимбалюк, після приходу Януковича у 2010-2011 роках був головою Львівської обласної держадміністрації, а пізніше ректором Львівського університету внутрішніх справ. Сам Віталій Цимбалюк публічно покинув фракцію ПР лише у 2013 р.

Про земельні зловживання у Тернополі говорять не лише колишні регіонали. Під час аналізу прогулів ми виявили, що найбільше пропусків серед свободівців у Ігоря Дулеби - у 2014 р. він пропустив 11 засідань ради із 14

У коментарі руху ЧЕСНО п. Дулеба пояснив свої прогули незгодою із деякими рішеннями ради. “Я не ходив принципово на сесії міської ради, тому що я не погоджувався з вирішенням земельних питань в місті Тернополі чи комунального майна. В умовах, коли там є певна більшість, яка голосує, ходити і дивитися, навіть приймати участь в тих ситуаціях я вважав за недоцільне. Мій голос “за” чи “проти” нічого не вирішував – більшість була порядка 35 чоловік.”

Петро Ландяк, позафракційний депутат, що обирався від "Громадянської позиції" у 24 окрузі ("Сонячний"), за даними міськради пропустив ¾ засідань Комісії з питань бюджету і фінансів, і таким чином також є кандидатом на відкликання у 2011, 2012, 2013 та 2014 рр.

У коментарі руху ЧЕСНО він пояснив, що вважає цю цифру завищеною: “Так, у 2013 р. я близько півроку принципово не ходив на засідання своєї комісії. Але це ніяк не дотягує до тієї цифри, яку ви називаєте”. За словами депутата, кількість прогулів завищена секретаріатом міськради за вказівкою мера і є відповіддю на його активну депутатську діяльність. При особистій зустрічі п. Ландяк показує 5 папок із листами-зверненнями до міськради. Він також входить до складу комісії при облдержадміністрації, що розслідує можливі зловживання міськради у сфері розподілу землі.

Тим часом прогульник Віталій Цимбалюк вирішив оскаржити рішення міськради у суді. Того ж дня, 10 лютого, Тернопільський міськрайонний суд фактично відновив його на посаді, остаточно закріпивши своє рішення постановою від 8 квітня.

На жаль, незважаючи на те, що міська рада подала апеляцію і судова тяганина триває, остаточне рішення у цій справі складно передбачити. Річ у тому, що рішення про припинення депутатами повноважень прийняла ТВК, а міськрада згодом оголосила про це на своєму засіданні. Однак Цимбалюк оскаржив лише дії міськради, а рішення ТВК фактично залишилось у силі.

"Направду, яким буде рішення апеляційного суду сказати складно, - коментує ситуацію юристка Інституту Медіа Права та активістка руху ЧЕСНО Галина Чижик. - І міська рада, і ТВК діяли не зовсім так, як того вимагає Закон "Про статус депутатів місцевих рад".

“Правом позбавити депутата мандата наділені лише виборці шляхом голосування - у той же спосіб, як і обирався депутат, - додає експертка. - Натомість ТВК вирішила голосування не проводити, і прийняла рішення замість виборців. Але замість того щоб оскаржити рішення ТВК, юристи Цимбалюка подали до суду проти міськради. І вирішувати цю юридичну колізію буде суд".

Питання в тому, чи врахує апеляційний суд аргументи міськради, тим більше що голосування в мажоритарному окрузі №10, по якому обирався депутат, досі не оголошене. А поки прогульник Віталій Цимбалюк зберігає мандат за собою.

У депутатів міської ради Тернополя був унікальний шанс - заслужено позбавити найбільш злісних прогульників представництва. Був додатковий етичний аргумент, бо всі ці прогульники виявилися колишніми регіоналами. Була необхідна більшість у міській раді. І навіть рішення ТВК було.

Однак гучні корупційні скандали, про які знають всі у місті і говорять навіть депутати фракції більшості, ставлять під питання легітимність цього рішення. Прогульники виставляють себе борцями за інтереси громади, а мешканці міста двічі подумають перед тим, як підтримувати місцеву владу, що в ключових питаннях показала себе не з кращого боку. У патовій з юридичної точки зору ситуації така підтримка була б далеко не зайвою.

Тим же депутатами, що посилаються на політичні переслідування радимо краще слідкувати за відвідуванням засідань, і тоді приводів для тиску з боку більшості стане менше.

Громадський рух ЧЕСНО запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Тернополя та області. Контактна особа - Іван Омелян, регіональний координатор ЧЕСНО в Тернополі ([email protected]).

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Символом Руху став часник - засіб дезінфекції та боротьби з “нечистою силою” у політиці. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху - забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

Автори:

Іван Омелян, регіональний координатор руху ЧЕСНО у Тернополі,

Остап Кучма, аналітик руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]