Хто особисто відповідає за неухвалення законопроекту про кнопкодавство?

Законопроект №1895 про покарання депутатів за неперсональне голосування "законсервувався" у регламентному комітеті. Ухвалений в першому читанні в червні цього року, законопроект вже півроку очікує висновку. В комітеті є кілька версій, чому проект закону досі не розглянуто.

Вчорашнє відео. Депутат Антон Яценко голосує на 5-тьох місцях! (відео з youtube-каналу Наталії Веселової)

Ухвалений у червні цього року в першому читанні законопроект щодо неперсонального голосування передбачав низку покарань для депутатів, зокрема, залишення порушником зали засідань, позбавлення його права брати участь у до 10-ти пленарних засіданнях, а за повторне порушення – у 20-ти пленарних засіданнях.

Цей законопроект мав на меті зупинити ганебну практику кнопкодавства. Але його подальший розгляд гальмує регламентний комітет. Він так і не знайшов часу підготувати його до остаточного голосування в залі парламенту.

На останньому пленарному тижні цього року регламентний комітет проводить два своїх засідання, але на жодному законопроекту про кнопкодавство немає у плані.

Членкиня регламентного комітету Ірина Єфремова розповіла, що насправді цей законопроект ще не дійшов до їхнього комітету від очільника парламенту.

Народна депутатка Ірина Єфремова

– Як ви поясните, що з червня 2015 року ваш комітет не може розглянути законопроект щодо кнопкодавства, який був ухвалений у першому читанні (журналіст)

– Не поступав до нас.

– А від кого не поступав? (журналіст)

– Є люди, які цей законопроект прописали, по-друге, є голова Верховної Ради, який розподіляє, на який комітет який документ повинен піти. Якщо він буде у нашому регламентному комітеті ми його розглянемо.

- Тобто, у вас немає його? (журналіст)

– Так.

Коли я спілкувався про законопроект щодо кнопкодавства з виконувачем обов'язків регламентного комітету Павлом Пинзеником, він навіть не одразу згадав про який законопроект йдеться. Спочатку пояснив причину його відкладення "неготовністю науково-експертного управління". Але згодом, назвав уже іншу причину. Комітет, виявляється, чекає на підпис інший законопроект авторства народного депутата Лабазюка (група "Воля народу"). Його законопроект передбачає НЕ санкції за кнопкодавство, а введення сенсорної клавіші в електронній системі Рада, аби унеможливити голосування одне за одного.

Пинзеник пояснює, що без ухвалення законопроекту Лабазюка, не розглядатимуть законопроект із санкціями N1895.

Так от з'ясувалося, що законопроект Лабазюка (№1744)  не дійшов ще навіть до першого читання. А інформація Павла Пинзеника, що його було ухвалено - не відповідає дійсності. А про сенсорну кнопку говорять в Парламенті ще з часів Януковича.

Схоже, справжня причина, про яку не згадують депутати – це їхнє небажання впроваджувати реальні санкції щодо себе за кнопкодавство. За час, коли законопроект щодо неперсонального голосування був ухвалений у першому читанні (з 17 червня 2015 року) відбулося 34(!!!) випадки неперсонального голосування. І це лише зафіксованих журналістами.

Серед кнопкодавів значиться, наприклад, Андрій Іванчук, соратник по партії очільника регламентного комітету Павла Пинзеника. А ще, дружина очільника фракції "Солідарність" (БПП) Юрія ЛуценкаІрина Луценко, депутати з "Опозиційного Блоку" та з фракції "Відродження". Усі ці люди, у разі якщо б закон уже працював, потрапили б під заборону відвідувати пленарні засідання парламенту, а їхні імена фігурували б в списку офіційних порушників закону і Конституції України, яка чітко зазначає, що кожен депутат має голосувати особисто.

Сергій Андрушко та рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]