100 днів Київради: як працювали депутати Печерського району

Фото: 100 днів Київради: як працювали депутати Печерського району

Представник БПП Ярослав Діденко один з найпасивніших депутатів. Він не голосує у понад 30% випадків. Його однопартієць Михайло Терентьєв поповнив лави прогульників сесійних засідань. Депутатка від “Єдності” Алла Шлапак пише майже ідентичні запити, замість депутатських звернень.

Якщо в обласній раді кількість депутатів зменшили мало не на чверть, то інтереси киян мають захищати, як і раніше, 120 депутатів. Але те, що кількість залишилася незмінною, не означає, що рада працює ефективно. Через відсутність чи запізнення депутатів в раді зривається кворум.

На відміну від парламенту, де колеги можуть порушувати Конституцію та кнопкодавити, у Київраді стоїть спеціальна запобіжна система. Щоби проголосувати тільки за себе, кожен депутат має тиснути одночасно дві кнопки на своєму місці й тримати їх доти, доки не закінчиться процес голосування з кожного питання. Таким чином докнопкодавити кворум у Київради, на щастя, не виходить.

“Через відсутність кворуму у нас початок засідання постійно затримується десь на півгодини. Півсотні депутатів може сидіти й чекати, доки ще 10 добіжить. Після того, як я оголошую перерву й засідання має продовжитися, скажімо, після 14:00, то я чудово знаю, що всім доведеться знову чекати, доки в залі буде більше 60 депутатів і можна буде працювати”, - каже секретар Київради Володимир Прокопів.

Загалом сумарний час запізнень депутатів перевищив 90 людино-годин (понад 2 робочих тижні). Більше того, якщо десятки депутатів чекають по півгодини, доки з’явиться кворум, то часу марнується неспівмірно більше.

З-поміж представників Печерська найбільше запізнюється на засідання Алла Шлапак. Середній час запізнення депутатки на засідання 13 хв 30 сек. Загальний час запізнень склав понад 1,5 години.

Депутат Михайло Терентьєв  (“Солідарність”), який раніше працював помічником Алли Шлапак, став єдиним депутатом від Печерська, хто поповнив лави прогульників.

Його однопартієць Ярослав Діденко потрапив до списку найпасивніших депутатів, які не голосують під час сесійних засідань.

Іноді депутати не голосують цілими фракціями, хоча можуть утриматися або голосувати проти питання, яке на їхню думку є неприйнятним. Ось, для прикладу, голосування за склад секретаріату Київради, де “Батьківщина”, ймовірно, за домовленістю не голосувала.

“Депутати мають розуміти, що вони повинні голосувати або “за”, або “проти”, або “утримуватися”. Коли депутат “не голосує” - це показник низького рівня політичної культури”, - зазначає учасниця Громадського руху ЧЕСНО Галина Чижик.

Загалом відсоток пасивних голосувань для депутатів Печерського району, які не потрапили на графіку, доволі високий. Найгірші показники після представника “Солідарності” Ярослава Діденка, який не голосує у 31,7% у його однопартійця Михайла Терентьєва 24,6%. Далі з-поміж пасивних депутатів Печерська за антирейтингом іде Алла Шлапак, яка не голосує у 18,1% випадків. Вона представляє партію “Єдність”. У представників “Самопомочі” Андрія Осадчука та Наталії Манойленко відповідно 14,7% та 10%.  

До відома депутатів, які продовжують сповідувати пасивну позицію в голосуванні: чинний Регламент КМР у пп.3 п.1 ст. 6 визначає, що депутат міськради зобов’язаний брати участь у голосуванні, а в ст. 29 розтлумачується порядок голосування.

Депутат Михайло Терентьєв пропустив майже 50% засідань комісії Київради.

"Був відсутній з 7.12.2015 по 21.12.2015, тобто 2 тижні в місті Києві, в цей час перебував у батьків, які не мешкають у Києві. Всі інші дні перебував у Києві та був присутній на всіх засіданнях, комісій та сесії Київської міської ради, тому не знаю як вийшов такий відсоток прогулів," - каже Терентьєв у коментарі Громадського руху ЧЕСНО.

Саме в цей час і відбулася низка засіданькомісії бюджетної комісії, яка мала наприкінці року сформувати проект бюджету.

Нагадаємо, у попередньому скликанні до лав прогульників потрапила Алла Шлапак.

Депутатські запити: не туди, не про те і не так

Після моніторингу ЧЕСНО новообрані депутати столиці почали виносити на розгляд ради сотні депутатських запитів.

“Запити ми зачитуємо на початку засідання. Доходить вже до абсурду. Сидить голова РДА поруч із керівником одного з комунальних підприємств і один іншому пише запит. А ми не маємо права не ставити цього на голосування. Або читаю запит про поштові скриньки, які депутат хоче встановити в під’їзді, дивлюся наступний його запит, а там під’їзд №2, далі інший запит про скриньки в під’їзді №3 і т. д. Ще одна тактика депутатів для того, щоб нагнати собі позитивну статистику запитів - це писати один і той самий текст запиту до різних установ. Це при тому, що можна давати це одним запитом і зазначати інших адресатів у копії”, - наголошує секретар міськради Володимир Прокопів

На підтвердження слів секретаря Київради ЧЕСНО наводить два майже абсолютно ідентичні запити депутатки від “Єдності” Алли Шлапак (загалом депутатка подала 6 запитів).

Будинки, що потребують ремонту, можна було б подати в одному депутатському зверненні на відповідне комунальне підприємство.

“Таким чином більшість депутатів просто працюють на кількість, а не на якість і адресують більшість питань, про що свідчить статистика, міському голові Кличку, коли можна звернутися з депутатськими зверненнями до відповідних комунальних установ і не забирати сесійний час”, - резюмує Прокопів.

У депутата Ярослава Діденка всі запити адресовані зокрема і Кличку, в тому числі запити щодо “лежачих поліцейських” навпроти гіпермаркету, незадовільного стану магазину, проведення сільськогосподарських ярмарків, незадовільного стану ринку, ремонту паркану тощо. Загальна кількість запитів у Діденка сягнула 11.

В одному із запитів Діденко закликає, зокрема, і Кличка боротися із проституцією. Нагадаємо, на початку 2013 року Діденко потрапив у новини після комічного випадку. Він поскаржився Миколі Азарову на щойно відкритий на Печерську секс-шоп “Шпілі-Вілі”, і екс-прем’єр особисто дав розпорядження закрити магазин. За інформацією ЗМІ, власники перенесли МАФ із Печерська до Святошинського району на станцію метро “Житомирська”.

Депутатка від “Самопомочі” Наталія Манойленко у своєму запиті просить надати ГО “Спілка учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій” приміщення в оренду. Це питання також можна було б вирішити депутатським зверненням і не виносити на розгляд ради. Так само, як і передачу будинку на вул. Івана Кудрі до комунальної власності.

Аналогічна ситуація і в однопартійця Манойленка Андрія Осадчука у депутатському запиті щодо заборони паркінгу в парку “Міський сад”.

“Є суттєва різниця між депутатським зверненням та депутатським запитом. Звернення депутат може подавати сам. Щодо запитів, то тут вимогу депутата має підтримати своїм голосуванням рада. Під час моніторингу результатів роботи Київради попереднього скликання ми наголошували на тому, що значна кількість питань, які порушуються депутатами, а також адресати - неприйнятні для депутатських запитів. У новому складі Київради проблема зберігається”, - наголошує координатор Громадського руху ЧЕСНО Андрій Круглашов.

“Коли від мера міста-мільйонника депутати вимагають труїти щурів, ставити скриньки, лагодити під’їзд чи ліфт, це свідчить або про брак знань основ самоврядування або про бажання підмінити якість видимістю. Такі питання вирішують профільні комунальні господарства. І тільки у випадку, коли профільне комунальне господарство не реагує на звернення - не запит (!) -  депутата, обранцю громади доцільно винести питання на розгляд всієї ради шляхом запиту щодо бездіяльності у вирішенні його звернення. У інших випадках депутатський корпус, який голосує за запити, несе повну відповідальність за те, що заохочує використовувати інструмент запиту не за призначенням”, - додає Круглашов.

Регламентна комісія Київради вже вивчила це питання і пропонує вирішити цю проблему шляхом внесення змін до регламенту.

“Депутатські запити - окреме питання. Ми не можемо обмежити депутата - він може подавати ту кількість запитів, яку вважає за потрібне, але ми не можемо паралізувати роботу Київради”, - резюмує голова регламентної комісії Олег Макаров.

Підвищити ефективність роботи депутатів з інструментом депутатського запиту члени комісії планують, підвищуючи культуру написання запитів депутатами.

На думку членів комісії, кількість запитів зменшиться, щойно депутати будуть належним чином підходити до їхньої підготовки і готувати відповідні проекти рішень. Також, депутати будуть використовувати інструмент запиту лише після того, як не досягли результату, направивши звернення.

Два з 7-ми запитів Михайла Терентьєва стосуються саме незаконної забудови на Анрі Барбюса, але і в Терентьєва є запити, на кшталт, встановити елементи примусового зниження швидкості.

Нагадуємо, що рух ЧЕСНО також дослідив зв’язки депутатів Київради.

В Печерському районі традиційно свій вплив зберігає колишня соратниця Леоніда Черновецького Алла Шлапак.

Авторка: Ірина Федорів, координаторка регіональної мережі Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]