Довибори на Луганщині: кандидати-корупціонери

Фото: Довибори на Луганщині: кандидати-корупціонери

У цій статті ми представимо п’ятьох кандидатів, які, ймовірно, причетні до корупційних дій. Вони внесені в Каталог фігурантів антикорупційних розслідувань ЧЕСНО.

З-поміж усіх округів на цього річних виборах до ВР 114-й лідирує за кількістю висуванців. Тут зібралось 107 охочих стати народним депутатом України. Рух ЧЕСНО вже робив огляди самовисуванців та партійних висуванців округу. У цій статті ми представимо п’ятьох кандидатів, які, ймовірно, причетні до корупційних дій. Вони внесені в Каталог фігурантів антикорупційних розслідувань ЧЕСНО.

Третина мільярда для Кочаряна

Екс-депутат Луганської міськради Тігран Кочарян на позачергових виборах 2014 р. балотувався у Раду на цьому ж окрузі. Тоді він ішов від партії Сергія Тігіпка і з 17% зайняв друге місце, тепер збирається у Раду як самовисуванець. Тігран Кочарян керує компанією “Дорбудтехнологія”, яка займається будівництвом і ремонтом доріг Луганщини та з 2008 р. виграє державні тендери на сотні мільйонів гривень.

Є підстави припускати, що Т.Кочарян може бути причетним до тендерної махінації на 387 млн грн. Мова йде про тендер на обслуговування та ремонт доріг  Луганської області 2015 р., який виграла “Дорбудтехнологія” Кочаряна. У лютому 2015 р. фірма уклала договір із замовником послуг Службою автомобільних доріг області. До кінця року фірма Кочаряна мала відремонтувати дороги державного і місцевого значення.  За інформацією видання «Наші гроші», більша частина грошей (268,83 млн грн) призначалась на  ремонт 1960 км доріг державного значення. І, як виявилося, довжина цих шляхів була на 29 км більша, ніж роком раніше, про про що свідчать дані обласної державтоінспекції за січень 2014 р. Це при тому, що за рік частину території Луганщини окупували бойовики ЛНР, а Верховна Рада своїм законом взагалі змінила кордони і розмір області.

Тодішній керівник облавтодору Анатолій Владико пов’язаний із Тіграном Кочаряном спільною фірмою. Впродовж 2012-2014 рр. А.Владико був директором "Краснолуцького заводу будівельних матеріалів № 6", яку заснував Т.Кочарян.

Перевірки ДержФінІнспекції підтвердили, що Луганська служба автодоріг дійсно включила до предмету закупівлі окуповані дороги, тому Фінінспекція зменшила суму закупівлі з 387 до 93 млн грн. Попри це Луганська прокуратура, яка відкрила по цій справі кримінальне провадження щодо зловживання владою або службовим становищем, у підсумку справу закрила. Затійники махінації залишились не покарані.

Скандальний мер-регіонал

Колишній голова Олександрівська та член “Партії регіонів” Микола Греков у травні 2012 р. був фігурантом скандалу, пов’язаного з хабарництвом.

Тоді, за інформацією видання «Лівий берег», співробітники СБУ та прокуратури Луганської області затримали мера Грекова та двох членів земельної комісії Олександрівської міськради за підозрою отримання  130 тис. грн хабара. М. Греков нібито вимагав гроші за надання в оренду шести земельних ділянок біля Олександрівська. Depo.Донбас писало, що міський голова просидів у СІЗО до серпня 2012 р., вийшов на волю з підпискою про невиїзд, а згодом справу Грекова закрили. Втім інформації, яким насправді був результат справи, у відкритих джерелах немає.

Після історії з хабарем, М. Греков пішов захищати східний кордон України. Осінню 2014 р. приєднався до добровільного батальйону “Айдар”. Тією ж осінню на виборах у парламент колишній регіонал балотувався від “Радикальної партії Олега Ляшка”. Тепер йде у Раду як самовисуванець.

Harley-Davidson і Швайка

Кандидат у народні депутати від "Свободи" Ігор Швайка на парламентських виборах у 2012 р. приховував свої доходи. “Свободівець” не вніс відповідної інформації про прибутки у декларацію за 2011 р. Швайка також не вніс жодної інформації про доходи сім’ї. При цьому у документі згадано чотирьох дітей, а також наявність квартири та авта Hyundai Sonata 2006 р. випуску.

У 2014 р. Швайка, будучи міністром аграрної політики, отримав у подарунок мотоцикл Harley-Davidson. У зв'язку з цим Печерський районний суд Києва порушив кримінальну справу за “отримання неправомірної вигоди”. Harley-Davidson вартістю 250 тис. грн чиновнику “подарували” колишні працівники "Державної продовольчо-зернової корпорації України”. На посаді міністра  Швайка нібито покривав старі корупційні схеми цієї корпорації, так писали журналісти видання “Наші гроші”.

Ігор Швайка з однопартійницею Іриною Фаріон на Harley-Davidson. Фото з сайту ВО "Свобода"

У коментарі для “Наших грошей”, екс-міністр підтвердив, що знає, що кримінальне провадження щодо нього дійсно відкрите за начебто отримання хабара. Водночас розповів, що Harley-Davidson він купив за гроші, які в честь дня народження подарував друг-однопартієць Олександр Мирний. Поза тим, повідомлення про підозру не отримував, мотоцикл не арештовували.

Коментар Ігоря Швайки у соціальній мережі Facebook

Самовисуванець Валерій Мошенський, ймовірно, причетний до підкупу виборців. У 2014 р. напередодні парламентських виборів благодійний фонд Мошенського  запустив  у 114 окрузі  безкоштовні автобуси у Біловодському районі. На транспорті розміщувалась наліпка з надписом «Фонд Мошенського. Соціальний Автобус». На парламентських виборах 2012 р. у 108 окрузі  (м. Красний Луч) той же фонд розповсюджував безкоштовні медичні препарати, засоби гігієни, ліки для майбутніх матерів.  Згідно з законом “Про вибори народних депутатів України” в час виборів забороняється безкоштовне розповсюдження серед виборців товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата.

Кандидат від партії “Наш крайСергій Шахов також причетний до ймовірного  підкупу виборців. У 2012 році благодійний фонд Шахова роздавав 50 гривень на людину в населених пунктах 107 округу, за яким балотувався кандидат.

Ці перегони не стали виключенням – у громадах округу активно поширюють так звану «соціальну карту» Благодійного фонду "Наш край", символіка якої ідентична партійній символіці “Нашого краю” і нібито дає власникам пріоритетне право на участь у соціальних програмах фонду, що можна розцінювати як непрямий підкуп виборців.Команда кандидата, як повідомляє ОПОРА, збирає персональні дані виборців.

Нагадаємо, з оглядом кандидатів, які вирішили балотуватися до ВРУ Ви можете ознайомитися на сайті Руху ЧЕСНО.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]