Технічний бій на Луганщині: ЧЕСНО про самовисуванців 114 округу

Фото: Технічний бій на Луганщині: ЧЕСНО про самовисуванців 114 округу

У 114 окрузі рекордна кількість кандидатів на цих виборах - 107. При цьому, майже півсотні безробітні, і менше половини народилися чи проживають у Луганській області.

Схоже, головні претенденти ведуть із собою легіони технічних кандидатів. Техкандидат потрібний для подачі більшої кількості кандидатур у ДВК - додатковий вплив на дільницях у день голосування та під час підрахунку голосів. Найбільше техкандидатів у представника “Нашого краюСергія Шахова. Але з-поміж висуванців є й реальні кандидати, зокрема екс-нардеп Валерій Мошенський.    

Гарячий округ

114 округ Луганщини включає Біловодський, Марківський, Міловський, Новопсковський, Слов’яносербський, Станично-Луганський райони та частину Новоайдарського району. На останніх місцевих виборах в усіх районних радах округу, окрім Новоайдарівської та Станично-Луганської, переміг “Опозиційний блок”.

На проміжних виборах популярному в області бренду “Опозиційного блоку” протистоятимуть незадоволені попередніми виборами нардепів на Луганщині Сергій Шахов, висунутий партією “Наш край” та Валерій Мошенський, що йде самовисуванцем. БПП, який у більшості районів отримав другий результат на місцевих виборах, виставив радника колишнього очільника Луганщини Георгія Туки та екс-начальника департаменту масових комунікацій в обласній військово-цивільній адміністрації Дениса Денищенка. “Батьківщина”, яка на місцевих виборах має приблизно однакові позиції з “Нашим краєм” висуває Ірину Верігіну, яка очолювала Луганську ОДА, коли почалася війна.

Членів ДВК від кандидатів визначають шляхом жеребкування. І що більше у реального кандидата буде технічних представників, то більше потенційних членів ДВК він може виставити на жеребкування.

На сьогодні в окружну виборчу комісію вже подано понад 5 000 кандидатів на членство у дільничні комісії. Валерій Новіков, довірена особа від кандидата “Сили людей” Дмитра Бабенка, вже знайшов у цьому процесі значні порушення. Ним було ідентифіковано 140 осіб, які потрапили кандидатами до ДВК від різних суб’єктів подання. Довірена особа вже звернулася до правоохоронних органів, аби ті перевірили достовірність документів даних осіб, які ідентифіковані як двійники.

Також, “техніків” часто використовують аби заплутати виборця. Для цього реєструється людина з прізвищем схожим на головного конкурента - двійник. Двійник був у самовисуванця Валерія Мошенського, проте знявся з гонки 10 червня. Також балотується однофамілець Бориса Лебедєва з “Опозиційного блоку”.

Скільки ж технічних кандидатів? Мережа ОПОРа таких кандидатів нарахувала 96. А серйозну активність у боротьбі за місце в Парламенті проявляють близько 10-ти кандидатів, про яких ЧЕСНО розповів у огляді партійних кандидатів.  Таку кількість підтверджують і місцеві активісти, з якими ми зв’язувалися на місцях.

На чию ж користь працюють технічні кандидати?

31 друг і 3 вороги Шахова

Програми 31 кандидата-самовисуванця були створені одночасно, ймовірно, на одному комп'ютері. Серед них трапляються і 3 пари осіб з однаковими прізвищами, ймовірно — родичів. Підпис компанії — ТОВ “Київське”, час створення — 16:25, 19 вересня 2014 року. Найімовірніше, всі ці програми на цих виборах були створені шляхом редагування програми Валентини Артеменко — пенсіонерки з Київщини, яка в 2014 році чомусь вирішила бути кандидатом у прифронтовому 106 окрузі, де тоді балотувався і Сергій Шахов.

4 кандидати з цієї групи є членами партії “Наш край”, яка тепер висуває Сергія Шахова. А Ірина Хітько та Дмитро Клименко досі входять до лав “Партії українського народу” - тієї самої партії, від якої Сергій Шахов балотувався в 2010 році до Стаханівської міської ради. Серед депутатів із одночасно створеними програмами — і двійник одного з головних конкурентів Шахова - Бориса Лебєдєва.

Тому можна впевнено припустити, що 31 кандидат з одночасно створеними програмами - “техніки” Шахова. Проте варто зазначити, що це тільки ці кандидати, зв'язок яких із Шаховим очевидний. Опоненти ж стверджують, що кількість його “техніків” сягає 70.

Група “прошахівських” техніків найчисельніша, проте не єдина. Троє кандидатів — Альона Рибалко, Олександр Горовенко та Ольга Калюжна — подали програму, створену в той самий час, що і програма кандидата-клона Сергія Шахова в 2014 році. Ольга Калюжна так само брала участь у виборах в 106 окрузі два роки тому. Кандидат-клон Сергій Олександрович Шахов цього разу на вибори не пішов, проте, оскільки він був членом партії Наталії Королевської в 2012 та 2014 роках, логічно припустити, що “техніків” на цих виборах успадкував “Опозиційний блок”, у лавах якого зараз перебуває Королевська.

Ще один “технік”, який може бути пов’язаний з “Опозиційним блоком” - Микола Лінський. Він був помічником Юрія Бойка у 6 скликанні, на виборах 2012 року так само самовисуванцем йшов на 117 окрузі на Львівщині, в 2014 - вже на 114 окрузі.

На кого працює самовисуванець Філімоненко?

Ще один кандидат в окрузі — колишній координатор Руху ЧЕСНО у Луганській області Всеволод Філімоненко. З Руху ЧЕСНО його було виключено в 2012 році після публікації аудіо та відеозаписів, на яких Філімоненко вимагав від луганських кандидатів 3 тис. євро за гарну публічну оцінку від Руху ЧЕСНО.

З 2012 Всеволода Філімоненка звинувачують у прихованій роботі на Шахова. Тоді Філімоненко з товаришами організували ходу з червоно-чорними прапорами, яку буцімто мали зустріти Шахов зі своїми людьми та зупинити, отримавши славу “борців з нацизмом” серед виборців. Але в результаті у сутичці взяли участь і комуністи, і піар-акція обернулися скандалом. На позачергових виборах в 2014 році Філімоненко балотувався від “Радикальної партії” з непрохідним 122 номером у списку.

У 8 скликанні Філімоненко є помічником на громадських засадах депутата Сергія Мельничука — колишнього комбата “Айдару”, який став народним депутатом, пройшовши за списком “Радикальної партії”. Після штурму “айдарівцями” на чолі з Мельничуком Міністерства оборони 2 лютого, екс-комбата виключили з фракції “радикалів”. Згодом він приєднався до депутатської групи “Воля народу”, в якій перебуває Володимир Литвин, голова “Народної партії”, пов'язаний з Мошенським.

При цьому, на своєму сайті “Голос народу”, у матеріалах, присвячених 114 округу, Філімоненко в основному критикує Мошенського та “Опоблок”. Зокрема, провокує Мошенського під час його зустрічей із виборцями та відверто сумнівається, що мав місце реальний напад на голову ОВК, в якому “опоблоківці” звинувачують Шахова. Натомість про Сергія Шахова на сайті Філімоненка — єдина згадка без жодної критики, залінкована на фейсбук кандидата.

Водночас в одному з відео Філімоненко заявляв, що йде як самовисуванець за підтримки “5.10” - партії, яка агітує за мінімізацію податків (а отже — скорочення чи ліквідацію безкоштовних державних послуг). Програма Філімоненка — це фактично український переклад програми 5.10, в якій матеріальний успіх громадянина оголошується вищим за державні інтереси.

Скріншот з сайту партії "5.10"
Частина програми Філімоненка

Таким чином, Філімоненко цілком може працювати відразу на декілька політичних сил, але зосереджує свою увагу на дискредитації основних опонентів Сергія Шахова.

Валерій Мошенський і його техкандидати

Валерій Мошенській у політиці давно. Будучи депутатом Київської міської ради, в 2012 році він обрався у 108 окрузі на Луганщині нардепом від “Народної партії” Литвина.

Під час кампанії його головним конкурентом був регіонал Юрій Терніков. І вибори були ці брудні: Мошенський розклеював листівки в заборонених місцях, зокрема на культурних пам’ятниках і нападав на журналіста Івана Жеведіва, який намагався знімати захід кандидата. Протягом кампанії реєстрували технічних кандидатів як проти Мошенського, так і проти його конкурента. Хоча згодом виявилося, що технічний кандидат Мошенського працював на пов’язаному з ним комунальному підприємстві. Тоді Мошенський вибори виграв, знатно побивши горщики з Луганськими регіоналами.

Будучи депутатом з 2012 до 2014 року Валерій Мошенський тричі кнопкодавив. І на звернення Руху ЧЕСНО не надавав прізвища своїх помічників і автобіографії. Депутат також голосував за диктаторські закони 16 січня, які стали однією з причин ескалації конфлікту на Майдані.

Уже на позачергових виборах 2014 року він програв чинному голові ОДА Юрію Гарбузу в 114 окрузі. Кампанію вів також брудно. Тоді штаб Валерія Мошенського підозрювали у підкупі виборців: бійці батальйону “Донбас” зафіксували факти роздачі виборцям по 200 грн групою молодиків.

Оскільки Валерій Мошенський вже брав участь у виборах на цьому окрузі, то не дивно, що він спробує стати депутатом ще раз. І знову він не надто перебірливий у засобах. Уже в травні 2016 року він почав встановлювати дитячі майданчики через фонд Валерія Мошенського.  Також громадянська мережа ОПОРА зафіксувала авто медичної допомоги, які теж мали наліпки цього фонду.

За період депутатства з 2012 до 2014 рр. Валерій Мошенський мав значну кількість помічників, одним з яких на громадських засадах був Віктор Ліщинський. Зараз він - кандидат на окрузі Мошенського й, імовірно, здійснює технічну функцію.

Але окрім Ліщинського, в 114 окрузі кандидує Андрій Лесик представник проросійського “Українського вибору” у Харкові, колишній депутат міської ради від партії “Відродження”.

Колеги-депутати  з більшості, яка підтримує Геннадія Кернеса, проголосували за позбавлення Лесика депутатського мандату після того, як він одягнув георгіївську стрічку та побився із проукраїнськими активістами 9 травня.

Риторика Лесика схожа на риторику кандидата від “Опозиційного блоку” Бориса Лєбєдєва, а компанія, на комп'ютерах якої створена його програма — Motor Sich. Запорізьке підприємство “Мотор-Січ” виробляє двигуни для гелікоптерів, більша частина з яких йде на експорт у Росію, хоча підприємство і прагне збільшувати частку європейського експорту. Президент підприємства — народний депутат Вячеслав Богуслаєв, екс-регіонал, який наразі входить до складу групи “Воля народу” разом із Володимиром Литвином. Якщо метадані програми Лесика — не підробка і не випадковість, то він, найімовірніше, - технічний кандидат, чиє призначення — діяти в інтересах Валерія Мошенського, розпорошуючи виборців “Опозиційного блоку”.          

Чому балотуються самовисуванці, пов’язані з БПП

Блок Петра Порошенка офіційно кандидує на Луганщині Дениса Денищенка. Але є низка кандидатів, пов’язаних із БПП.

Так у нардепи йде Тарас Костянчук, який стверджує, що він пройшов Іловайськ як  боєць батальйону Донбас.

У 6 скликанні Костанчук був помічником Юрія Кармазіна, голови “Партії захисників вітчизни”. За часів “регіоналів” займався археологією та перепохованням загиблих у Другій світовій війні червоноармійців. Дякував за сприяння екс-регіоналам Юрію Бойку та Анатолію Присяжнюку.

Проте, вже після Майдану та початку війни організація Костанчука продовжувала працювати на піар “Опозиційного блоку”.

Більше того, Костанчук був довіреною особою Бойка на президентських виборах у 2014 році.

За два роки до того, був офіційним спостерігачем кандидата в нардепи Олександра Бригінця.

Кандидувався в 205 окрузі м. Чернігів як самовисуванець на довиборах 2015 року. Тоді він набрав менше відсотка голосів. На тому окрузі тоді змагалися представник БПП Сергій Березенко та представник УКРОПу Геннадій Корбан. Ставки були доволі високі й на 205 окрузі за всю історію виборів в Україні була зареєстрована рекордна кількість кандидатів - 127.

Не виключено, що Костянчук йшов на Чернігівщині як техкандидат і міг не просто допомогти завести членів ДВК шляхом жеребкування, а й спробував забрати частину голосів в УКРОПу як боєць “Донбасу”.  Більше того, під час виборів виник скандал. Затримали автівку, в якій знайшли посортовану в конверти готівку, патрони та ріжки. Тоді кандидат Березенко відмовився будь-що коментувати, а відповідальність на себе взяв його ймовірний техкандидат Костанчук.

Журналістів Костанчук запевнив, що 200 тисяч, посортовані в конверти, то не великі гроші. Корбан тоді назвав кандидата Костанчука техкандидатом Березенка.

Костанчук після виборів в Чернігові у 2015 році балотувався на посаду міського голови Вишневого (Київська область). Тоді представляв Блок Петра Порошенка, після того як його не висунула “Самопоміч”. На виборах він посів 2 місце. Оскільки Костанчук очолив список БПП, то він став депутатом у Вишневому. Під час виборчої кампанії в Вишневому правоохоронці затримали молодиків, які скуповували голоси, але тоді ЗМІ так і не отримали інформації на користь якого з кандидатів вівся підкуп виборів.

У березні 2016 року з’явилася інформація, що Костанчук фігурує у кримінальному провадженні і йому навіть було повідомлено про підозру. Справа стосується завідомо неправдивого повідомлення про вчинення злочину. Деталі, утім, поки що невідомі.

Таким чином, можемо припустити, що зараз Костанчук допомагає БПП й при вдалому жеребкуванні він матиме квоту для формування ДВК.

Серед самовисуванців - Андрій Мельник, який був помічником-консультантом Юрія Гарбуза, нинішнього голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Логічно припустити, що помічник екс-члена фракції БПП, призначеного на посаду губернатора Президентом, буде підтримувати висуванця від БПП ”Солідарності”.

Варто зазначити, що Юрій Гарбуз відреагував на використання його обличчя в передвиборчій агітації Денищенка, назвавши це “прикрим інцидентом”, та нагадав, що закон не дозволяє людині на губернаторській посаді підтримувати жодного з кандидатів. Проте про жодні його дії у відповідь на появу такої агітації у заяві не йшлося.

Ще один кандидат, пов’язаний з БПП, - Юрій Літвінов. Балотувався на місцевих виборах до Міловської районної ради від цієї партії. Цілком можливо, що його роль на цих виборах — теж бути технічним кандидатом для Денищенка, хоча не можна відкидати варіанту, що за рік він просто змінив політичну позицію.

Самовисуванці-аграрії: екс-регіонал Малеванець та бізнесмен Олег Кобзар

Окрім Мошенського, на Луганщині кандидується ще один колишній нардеп Олексій Малеванець. Колись він представляв “Партію регіонів”, а зараз заручився підтримкою “Аграрної партії, очолив обласний осередок, але йде як самовисуванець.

114 округ - це здебільшого сільська місцевість. А отже, представник “Аграрної партії” може мати тут серйозний потенціал. Варто нагадати, що на місцевих виборах 2015 року “Аграрна партія” увійшла в десятку за кількістю обраних обласних депутатів по Україні. І основна кількість голосів була отримана саме в сільській місцевості. При цьому, основний вид діяльності підприємства Малеванця ТОВ “УкрХімЕкспорт” - оптова торгівля хімічними продуктами.

Малеванець не єдиний кандидат, який пов’язаний із інтересами аграріїв. Самовисуванець Олег Кобзар - місцевий підприємець, що займається зберіганням та торгівлею соняшником і зерном. Його передвиборча програма називається “Селу свого депутата”, а більшість записаних у реєстрі видів діяльності його підприємства стосуються виробництва, збереження і торгівлі аграрними продуктами.

Чому колишній “радикал” йде як самовисуванець?

Офіційно “Радикальна партія Олега Ляшка” виставила в депутати Костянтина Ільченка, який спростовує закиди щодо співпраці з Віктором Медведчуком.

Але, як і з “Нашим краєм”, “Опозиційним блоком” та БПП, на Луганщині Ільченко не єдиний, кого можна пов’язати з “Радикальною партією”.

Тут балотується Микола Греков, який, хоч зараз і йде самовисуванцем, у 2014 році був висунутий саме “Радикальною партією”.

Цей кандидат — мер окупованого міста Олександрівськ, який не заперечує і не соромиться свого членства у "Партії регіонів", після окупації приєднався до батальйону “Айдар”. Неясно, чи підігрує він на виборах кандидату від “радикалів” Костянтину Ільченку, чи вже встиг розійтися у поглядах із партією Ляшка.

Оскільки “радикали” на місцевих виборах 2015 року в окрузі не взяли жодного мандату, то, ймовірно, кандидат від “радикалів” та ті, хто пов’язані з цією партією, виконують суто технічну функцію під час виборів.

Також на окрузі йде низка інших самовисуванців. Проте, за відсутності достатньої кількості доказів та фактів, тут уже складно визначити чи технічні вони, чи ні.

Нагадаємо, огляд партійних кандидатів ЧЕСНО вже оприлюднив для виборів Луганщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]