Ціна кнопкодавства для "слуг": скільки довелося віддати Литвиненку та Копанчук

Фото: Ціна кнопкодавства для "слуг": скільки довелося віддати Литвиненку та Копанчук

Нардеп від "Слуги народу" Сергій Литвиненко, мажоритарник з округу №156 на Рівненщині (Березнівський, Костопільський та Сарненський райони), який обіцяв, що як покарання за неперсональне голосування передасть свою місячну зарплату на благодійність, розповів Руху ЧЕСНО, куди спрямував ці гроші:

"Можу показати переписку та пост, виставлений в інстаграмі, про частину відданих коштів. Вони пішли на лікування онкохворої дитини. У мене ще є двоє поранених воїнів АТО. Ми зараз збираємо всю необхідну інформацію: адреси, номери карток, щоб перерахувати також кошти. Але станом на зараз уже віддав 28 тисяч гривень заробітної плати. Цієї суми дуже мало, бо багато людей на окрузі запитують і потребують допомоги". 

 

На уточнювальне запитання, яка заробітна плата в народного депутата, Литвиненко повідомив, що нараховують 42 тисячі гривень, однак "на руки" отримує 33 тисячі.

Його колега з фракції "Слуга народу", мажоритарниця від округу №189 на Хмельниччині (місто Нетішин, Білогірський, Ізяславський, Красилівський та Теофіпольський райони) Олена Копанчук каже, що тільки нещодавно одержала заробітну плату, тож ще не встигла переказати гроші, однак обіцяє зробити це найближчим часом і відзвітувати на своїй сторінці.

"Ми ще працюємо над тим, куди перерахувати ці кошти, щоб вони пішли цільово й були ефективно використані. Про все це ви зможете прочитати у моєму звіті. Ми також збираємо додаткові кошти, щоб сума допомоги могла бути значно більшою, ніж зарплата депутата", – зазначила в коментарі Руху ЧЕСНО Копанчук. 

 

Нагадаємо, на ранковому засіданні Верховної Ради 12 вересня народні депутати від "Слуги народу" Сергій Литвиненко та Олена Копанчук заявили, що як покарання за неперсональне голосування передадуть свою місячну зарплату до благодійних фондів. 

Сергій Литвиненко кнопкодавив, найімовірніше, за іншого "слугу"-мажоритарника Олександра Скічка (округ №197, Черкащина). Слово "найімовірніше" означає, що це місце офіційно закріплене за Скічком, проте є ймовірність, що у слоті його пульта для голосування могла бути картка іншого депутата.

Олена Копанчук кнопкодавила на засіданні парламенту 11 вересня під час голосування за основу за законопроект про внесення змін до Закону України "Про будівельні норми" щодо вдосконалення нормування в будівництві (№1052). Судячи з відео, вона натиснула кнопку на пульті сусіда праворуч – мажоритарника "Слуги народу" з Волині (округ №20) Вячеслава Рубльова. У результатах голосування зазначено, що обидва нардепи проголосували "за".

Нагадаємо, напередодні парламентських виборів кандидати від "Слуги народу" підписали меморандум, у якому, зокрема, зобов'язалися голосувати особисто, не передавати та не брати від колег картки для голосування, а в разі порушення цієї обіцянки – добровільно відмовитися від мандата.

 

Такий вигляд має підписаний Меморандум про відповідальність народного депутата від партії "Слуга народу"

Проте під час засідання Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України 18 вересня, де, зокрема, розглядали перші факти кнопкодавства у ВРУ 9-го скликання, Копанчук заявила, що це меморандум лише про наміри, тому на сьогодні юридичної відповідальності за кнопкодавство як такої ще не існує. Вона послалася на те, що парламент тільки планує внести зміни до Конституції щодо позбавлення депутата мандата за неособисте голосування. Литвиненко позицію колеги повністю підтримав.

"Зміст меморандуму, ще раз наголошу, є про наміри... Меморандум не має юридичних наслідків", – наголосила Копанчук під час засідання.

Рух ЧЕСНО вважає, що каральні методи є менш дієвими за превентивні, тому ми сподіваємося на наявність політичної волі для якнайшвидшого запровадження в залі Верховної Ради сенсорної кнопки


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]