Хто очолить Бар: до влади хочуть повернутися екс-“регіонали”

Фото: Хто очолить Бар: до влади хочуть повернутися екс-“регіонали”

За мерське крісло змагається чинний голова від “Самопомочі” Цицюрський. З ним конкурує колишній голова - екс-регіонал Дзісь. Радикали кандидатують екс-регіонала Криська, який працює в Харкові. БПП зробило заміну. 

Цього року від партії йде чинний голова Барської РДА Володимир Саволюк. Під час кампанії він може використовувати адмінресурс. Не виключено, що саме для того, щоб кандидат від БПП пройшов, балотуються кілька техкандидатів, з-поміж яких є “Муж на час”.

Місто Бар об’єдналося в одну громаду з трьома селами  - Антонівкою, Широким та Глиняним. Відповідно 18 грудня тут відбудуться вибори мера і ради вже для новоутвореної громади.

Чинний мер Бару Артур Цицюрській балотується знову. Рік тому восени він виграв вибори. До цього був приватним підприємцем.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, Цицюрський до мерства керував мережею перукарень, проектним бюро. Є власником крамниці книжок і канцтоварів. А також очолював культурно-освітнє товариства поляків, від якого входив під час Революції Гідності до місцевої ради майдану.

Виборцям кандидат в мери презентує звіт за рік роботи та свою програму.

У своїй програмі приєднуваним селам, як і громаді міста, кандидат обіцяє ремонт доріг, водогін і освітлення вулиць. Чинний голова у програмі переконує, що детальний план з будівництва нового міського кладовища - на стадії затвердження. За словами кандидата, виготовляється проектно-кошторисна документація на будівництво об’їзної дороги, а також на будівництво сміттєсортувального комплексу на міському полігоні твердих побутових відходів.

Секретарем ради став представник “Самопомочі” - депутат Віктор Подуфалов. Таким чином ця партія, яка має зараз в раді найбільшу фракцію, має найсильніші позиції в раді.

Але при цьому “Самопоміч” у Барі не всіх своїх кандидатів у депутати знає в обличчя. Одна кандидатка вийшла безликою навіть у партійній газеті.

Також “Самопоміч”, за словами одного з партійців, підставив поліграфіст, не надрукувавши в агітаційній продукції реквізитів, за що від виборчкому “Самопоміч” отримала лист з вимогою вилучити агітацію.

До слова, тесть Цицьюрського - теж політикБухтяк Сергій став депутатом Барської райради. Працює заступником начальника управління пенсійного фонду.

Нагадаємо, що на виборах 2015 року з Цицюрським змагалися ще 7 кандидатів. 4 самовисуванців та 3 партіці від БПП, “Батьківщини” та “Укропу”. Зараз кандидатів від “Батьківщини” та “Укропу” немає. Зате з’явився кандидат від “Радикальної партії”.

Те, що немає представника від партії “Батьківщини”, яка зараз має третю за розмірами фракцію, - досить дивно. Можна припустити, що між партіями відбулися домовленості, щоб не розбивати електоральне поле. Тепер за посаду мера змагаються лише 6 кандидатів.

 

Представник БПП йде в міську раду разом із дружиною

Торік від БПП балотувався інший кандидат - Геннадій Мельник. Він керував КП Барським БТІ. Як бачимо, партія змінила кандидата і тепер кандидується чинний голова Барської РДА Володимир Саволюк. У своїй відозві до виборців він ніби виправдовується в тому, що балотується від БПП.

 

Ми кажемо чесно, що ми дійсно закликаємо вас підтримати нашу команду “Блоку Петра Порошенка” “Солідарності” на місцевих виборах, - звертається до виборців кандидат.

 

У 2015 році він безуспішно балотувався до Барської райради та Вінницької облради. Дружина Саволюка - Віта Саволюк, балотується в депутати об’єднаної громади. Працює в страховій компанії “Євролайф” на посаді фінансового консультанта.

Можливо, саме в Євролайфі застрахований Саволюк і члени його родини у 2015 році на 15 тис. грн.

 

У 2015 році подружжя Саволюків, згідно з декларацією Володимира Саволюка, майже 89 тис. грн, з яких 67 тис. грн - зарплата чоловіка і 21,5 тис. грн - внесла до сімейного бюджету дружина.

З нерухомості кандидат Володимир Саволюк у 2015 році задекларував земельну ділянку площею 2,58 га. Будинок площею 86,1 кв. м записаний на дружину, ймовірно, як і ще три земельні ділянки - 776 кв. м, 2 га і 3,5629 га. 

У Володимира Саволюка дві автівки - Renault Kangoo 2002 року випуску і Renault Megane 2008 року випуску. Ймовірно, саме на ньому взимку 2016 року його дружина Віта Саволюк потрапила в ДТП

Перед виборами кандидат зняв фільм “Сила рідної землі” про район, який у місцевих ЗМІ назвали звітом Саволюка.

У фільмі, зокрема, є кадри костьолу Св. Анни, зняті квадрокоптером, а поряд на відео видно, як занепадає культурно-історична спадщина - будинок Михайла Коцюбинського, незаконно виділений із земельною ділянкою Московському патріархату.

Голова РДА у своєму промо-ролику, який називають звітом, зусебіч показуючи красу церков, упритул не помічає, як руйнується українська культурно-історична пам’ятка.

Це хата Коцюбинського на фоні римо-католицького костелу Св. Анни в самісінькому центрі міста - неподалік від райдержадміністрації - місця, де щодня працює кандидат на посаду голови міста, який відзняв проморолик.

Зауважимо, що на відміну від історичної пам”ятки, неоковирний але довжелезний і добротний цегляний паркан московського патріархату з хрестами на ґратках почувається чудово.

У будинку, де ріс письменник зі світовою славою, зараз ширяються наркомани.

Це при тому, що у своїй програмі кандидат обіцяє приділяти увагу культурі й туризму краю і навіть обіцяє культурну програму “Слідами Бони Сфорци”. Бона Сфорца - це польська королева італійського походження, яка свого часу була володаркою Барської фортеці. 

Також у своїй декларативній передвиборчій програмі кандидат від БПП обіцяє побудувати новий муніципальний ринок і нове кладовище, ремонтувати дороги, утеплювати багатоквартирні будинки, запровадити роздільний збір сміття, очистити русло річки й модернізувати систему водопостачання та водовідведення. Щоправда це просто перераховані пункти програми, з яких не зрозуміло, як саме кандидат збирається втілювати обіцяне виборцям.

Будучи головою РДА, у виборчий період піариться на організації екскурсій для дітей з багатодітних родин до Вінниці. 

Це може бути розцінене, як використання адмінресурсу.

 

Два колишніх “регіонали” йдуть на мера

Екс-регіонал Олексій Дзісь колишній мер Бару, якому громада висловила недовіру.

Фото: media-bar.info

Керував містом з 2010 по 2015 рік. До того був директором “Облсільгазу”. Саме за його каденції землю під будинком Коцюбинського віддали Московському патріархату.

На посаді мера у 2013 році Дзісь заробив дещо більше 55 тисяч гривень. Його сім’я  (дружина і син) заробила майже 290 тисяч. Головне джерело доходів - приватне підприємництво.

У власності були на той час будинок майже 200 м2 та земельна ділянка 8 соток. Пересувався мер Бару на Тойоті.

У власності сім’ї ще була шкода октавіа 2011 року випуску.

Свою політичну кар’єру Дзісь розпочав задовго до того, як став головою Бару. Він був помічником нардепа Володимира Майстришина на громадських засадах (2002 - 2006 роки). Цей нардеп попри те, що був самовисувацем, входив до фракції Народної партії Володимира Литвина.

Екс-регіонал і депутат Вінницької облради від радикальної партії Ляшка Володимир Крисько теж вирішив спробувати свої сили в Барі. Це попри те, що він працює у Харкові заступником начальника управління тамтешнього Водгоспу.

При цьому кандидат у поданні ЦВК зазначає місце проживання Бар. Для того, щоб працівникові Харківського обласного управління водних ресурсів щодня добиратися на роботу з Вінницького Бару й повернутися назад додому - треба чимало часу. Можливо, саме тому екс-регіонал Крисько шукає роботу поближче до дому.

Не дивно, що станом на 1 грудня депутат Вінницької облради, який працює у Харкові, пропустив понад 30 % засідань своєї комісії на Вінниччині і таким чином потрапив до лав депутатів-прогульників. 

До свого призначення Крисько працював директором департаменту екології Вінницької ОДА, хоча ще рік тому, коли балотувався був безробітним

У 2010 році чинний “радикал” балотувався до Барської райради як член Парті регіонів.

До слова, Радикальна партія Олега Ляшка на минулих виборах до міської ради не набрала достатньо голосів для того, щоб завести бодай одного депутата. Аналогічна ситуація у Опоблоку та Нашого краю - політичних партій до яких увійшли колишні регіонали. Тому не дивно, що екс-регіонал Олексій Дзісь тепер балотується як самовисуванець.

Не виключено, що кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка, який працює у Харкові, покликаний просто відтягнути голоси й виконує технічну функцію. Поліграфія в кандидата є, він зустрічається з виборцями й проводить агітацію.

 

Чому два самовисуванці майже не ведуть свою передвиборчу кампанію?

Самовисуванець Сергій Нікітін зараз є депутатом фракції “УКРОП” Барської міськради.

Він працює в головному управлінні Держархбудконтролю у Віннцькій області по Західному регіону. Про це йдеться на сайті Барської райради. На своїй сторінці у ФБ кандидат в мери поширює відеоролик, який рекламує його опонента, - голову Барської райради без будь-яких коментарів.

У соцмережі активності немає, у місті висять борди Нікітіна. Також поширюються листівки та постери й проводить зустрічі з виборцями.

Не виключено, що Нікітін на цих виборах може виконувати суто технічну функцію. Оскільки у БПП та УКРОПу різне електоральне поле, то Нікітін може відколоти частину голосів в чинного мера від “Самопомочі”. 

Самовисуванець Євген Андрійчук - безробітний. Про нього у мережі Інтернет інформації майже немає. Але навіть те, що вдалося знайти, говорить про те, чим займається кандидат. Він “Муж на час” у місті Бар.

Телефоном кандидат зізнається,що жодної агітації взагалі не веде. Місцеві кажуть, що він волонтер, якого можуть використовувати політики.

 

Про мене знають. Газети прислали автобіографію, яку подав в ТВК. Це основна інформація. Я не вважаю, що треба ходити і щось розповідати. Хай люди думають, - каже Андрійчук, який себе техкандидатом не вважає.

 

Кандидат у інтерв’ю руху ЧЕСНО резюмує і додає, що жодних членів ДВК чи спостерігачів, які б слідкували за чесним підрахунком бюлетенів він особисто від себе не подавав:

 

Воно того не вартує. Люди наслухалися кандидатів, які дають обіцянки, але вони не виконують їх. У мене немає команди і депутатів, які йдуть. Команда набирається дуже легко коли людина сідає в крісло. Однодумці з’являються одразу, коли починаєш працювати. Якщо захочуть вигнати - так і зроблять. У мене є програма. Ніде не викладена. Вона в мене в голові. Місто маленьке. Всі всіх знають. Можуть знайти моїх знайомих і просто почати питати, про що я говорю щодня. Мої знайомі вільно розкажуть. Хай люди думають, кому правити 2 чи 4 роки. Скільки там? Я не знаю скільки. Я цими питаннями навіть не цікавивися. 

 

Відповідно волонтер, якого в маленькому місті знає певне коло громадян, теж може відколоти частину голосів.

За те, щоб увійти до Барської міської ради на нових виборах змагаються 16 партій.

Нагадаємо, на минулих виборах мешканці Бару обрали до ради представників таких партій: “Самопоміч” (7 мандатів), Партія ветеранів Афганістану (5 мандатів), БПП (5 мандатів), Батьківщина (4 мандати), УКРОП (3 мандати), Свобода (2 мандати).

Загалом 18 грудня відбудуться вибори у 10 об’єднаних громадах Вінниччини. Депутати новообраних рад матимуть ті ж самі повноваження, але управлятимуть ресурсами більших територій і відповідно розподілятимуть більші суми бюджетних коштів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]