Рух ЧЕСНО виграв суд у народної депутатки 8-го скликання Пташник

Фото: Рух ЧЕСНО виграв суд у народної депутатки 8-го скликання Пташник

Вікторія Пташник перед місцевими виборами подала до суду позов до Руху ЧЕСНО. Кандидатка, яка балотувалася до Київради від “Європейської солідарності”, вимагала, щоб Руху ЧЕСНО у судовому порядку заборонили поширювати інформацію про те, що під час її балотування в нардепи від одного з округів Харківщини навесні 2020 року витрати на кампанію не були відображені у фінансовому звіті. Суд відмовив Пташник у повному обсязі. Текст рішення вже оприлюднений у судовому реєстрі.

Депутатка ВРУ 8-го скликання від Самопомочі, кандидатка на парламентських виборах відГолосу (округ № 223, м. Київ) та на довиборах до Верховної Ради від Європейської солідарності (округ № 179, Харківщина) Вікторія Пташник подала позов до суду на Рух ЧЕСНО. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook у серпні, перед стартом кампанії на місцевих виборах. На той момент редакція навіть не отримала текст позову.

11 листопада Святошинський районний суд міста Києва прийняв рішення відмовити у позові Вікторії Пташник у повному обсязі:

“Враховуючи викладене, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності, враховуючи те, що критична оцінка певних фактів і недоліків не є предметом судового захисту, суд дійшов висновку, що у задоволенні позову ОСОБА_1 (Вікторія Пташник — прим. ЧЕСНО) слід відмовити”.

Окрім того, суд зауважив, що інформація про кандидата в народні депутати, майновий стан та добросовісне виконання ним обов’язків становить громадський інтерес:

“Враховуючи зазначене, громадськість має право на отримання такої інформації, та позивач має бути готовий до певної різкої критики з боку суспільства, преси та громадян. Позивач є публічною особою, тому межа допустимої критики його діяльності є ширшою, ніж щодо окремої пересічної особи, що підтверджується практикою ЄСПЛ”.

Координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська наголошує, що звернення до суду напередодні виборів стає звичною практикою для політиків. На такому судовому позові вони можуть будувати свою інформаційну та агітаційну кампанію.

“Політикам треба показати виборцям, що про них пишуть нібито неправду. Так, перед місцевими виборами 2015 року до суду звернувся ексмер Ірпеня Володимир Карплюк. Він судився з головною редакторкою Руху ЧЕСНО Іриною Федорів, яка написала статтю про його партію “Нові обличчя”. І звернувся він до суду так, щоб рішення було прийняте після виборів. Карплюк програв суд через кілька днів після виборів — 29 жовтня 2015 року. Зате позов до суду дозволив йому зробити кампанію у стилі “про мене поширюють неправду, і це все замовні речі”. Ми ж всі розуміємо, якими мають бути процесуальні строки. В історії з Вікторією Пташник маємо аналогічний випадок”, — наголошує координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Публікація “Ціна голосу перемоги для Світличної у 179-му окрузі”, де згадується фінансовий звіт Пташник і відсутність у ньому інформації про видатки на рекламу в Facebook, була оприлюднена на початку квітня 2020 року. Кандидатка в нардепи Пташник бачила цей текст, і в тексті є її позиція щодо цього питання.

“Але з квітня місяця і аж до серпня попри те, що ми неодноразово казали, що якщо виникають якісь питання — її право звернутися до суду, вона зволікала і не зверталася. Ми отримали позов лише за кілька тижнів до старту місцевої кампанії у серпні. От і вийшло, як і в історії з Карплюком, щойно завершилися місцеві вибори — позов програний. Але це дало можливість Пташник під час виборчої кампанії розповідати про те, який нібито нечесний Рух ЧЕСНО. Процесуальні строки були чітко розраховані. Нагадаю, що Пташник юристка, і що таке процесуальні строки, їй дуже добре відомо”, — резюмує Думанська.

У народної депутатки Вікторії Пташник є 30 днів на апеляцію з моменту оголошення рішення. Що стосується виборів до Київради, то Пташник не обрали депутаткою. Про це свідчить інформація на сайті ЦВК.

Читати також: Лише 15 голосів — і ти депутат. Як зміниться Київрада після виборів

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО постійно оновлює базу Polithub, де зібрані біографії та інформація про понад 120 000 політиків та 540 політичних партій та виборчих блоків.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]