Багатії та злидні Харківської облради: кожен другий — мільйонер

Фото: Багатії та злидні Харківської облради: кожен другий — мільйонер

Найбільше заробили представники “Опозиційного блоку” та “Відродження”.  Кожен п'ятий не має заощаджень узагалі. Одна з найбагатших депутатів Мураєва з “Опозиційного блоку”. Це дружина нардепа, якого пов’язують з NewsOne. 

Депутат з “Відродження” Конененко  злидень по доходах. Але він має мільйонні заощадження. За межею бідності живуть 4 депутати.

 

Екс-регіонали серед найбагатших

Серед 120 депутатів Харківської обласної ради мільйонний дохід мають 27.

Лідер рейтингу — Володимир Скоробагач, підприємець у минулому депутат 5 і 6 скликань Харківської міської ради. Наразі Скоробагач заступник голови Харківської облради. Депутат свої доходи обґрунтовує 30-річною працею.

 

Чиновником я стал всего лишь год назад. До этого был предпринимателем. Работал на заводе с 17 лет. Кооперативы открывали потом. Родители люди небогатые, ничего материального мне не дали, разве что ума. Развивал бизнес много лет, занимался меценатством. Желание что-то улучшить в городе и области, оставить людям и привело в областной совет, — пояснює замголови облради.

 

 

Натисніть для збільшення

Трохи не дотягнула до першого місця — однопартійка Тетяна Біловол. Депутатка поєднує працю замдиректора ООО "Базисспецсервис" та депутатську діяльність, входить до бюджетної комісії. А також є почесним президентом благодійного фонду “С добром к людям”.

Подальші позиції посіли представники “Опозиційного блокуОлександр Донський та Ігор Нєстєров. Донський голова ради директорів колективного підприємства "Харківспецсервіс", що займається забезпеченням пожежної безпеки для об’єктів.

Нестєров директор приватного підприємства “Агро Маркет”, а також кінцевий бенефіціар ТОВ “Славія”, які займаються сільським господарством.

Замикає п’ятірку лідерів представник партії “Відродження” — Віктор Попов. Депутат вже більше 18 років займає посаду голови правління ПАТ “Корпорація ФЕД”  — одного з найбільших в Україні машинобудівного заводу.

До того ж Віктор Попов та Тетяна Біловол є кандидатами на відкликання, згідно з результатами  моніторингу ЧЕСНО.

 

Хто і як сколотив свій капітал?

Найбільше статків мають представник фракції БПП  “Солідарність” — Віктор Звєрєв та  Сергій Цимбалов.

 

Натисніть для збільшення

Віктор Звєрєв президент Торгово-промислової палати, коментує походження своїх статків і наголошує, що пройшов всі рівні перевірки:

 

У меня зароботная плата как у президента Торгово-промышленной палаты под 200 тысяч. Меня проверяли неоднократно, я готов ответить за все. Когда ты становишься депутатом, публичной особой, нужно быть открытым,  понятно что все должно быть объяснимо и доказуемо, на фоне войны, есть люди, которые зарабатывают миллионы. Мое состояние это дивиденды от предпринимательской деятельности, бенефициаром которым я являюсь. С дивидендов, естественно, уплачены налоги.

 

Сергій Цимбалов заступник директора з розвитку та соціальних питань ТОВ “Рома” — одного з харківських хлібзаводів. Депутат коментує своє потрапляння в рейтинг так:

 

Я все задекларировал. Я работаю в бизнесе (хлібзавод “Рома” прим. ред.) з 1995 года. Весь бизнес построен с нуля. Нет объектов, которые  мы бы приватизировали, все строили сами. Платим налоги.

 

Одразу у двох рейтингах має місце Альберт Кононенко з “Відродження”. Депутат задекларував дохід нижчий вдвічі за  прожитковий мінімум, проте має суттєві заощадження. На питання Громадського руху ЧЕСНО про те, як депутат живе за мінімальний дохід і має такі статки, Кононенко відповів:

 

Все имущество, мной задекларированное является официальным, с него уплачены налоги. А также есть решения судов, подтверждающие законность приобретения мной и моей семьей имущества. Семья с 1987 занималась предпринимательской  деятельностью. 2003 по 2005 был частным предпринимателем, уплатил налоги. Я состоявшийся человек имею возможность жить на заработанные ранее средства. У меня в декларации указаны обязательства, это долги, которые я отдавал.

 

Не відстає і Валерія Мураєва представниця “Опозиційного блоку” та дружина Євгенія Мураєва депутата Верховної Ради від “Опозиційного блоку” та власника телеканалу NewsOne. Валерія Мураєва також є власницею телеканалу, проте місцевого рівня “Робінзон і КО”. Цікавим є те, що 170 тисяч з сімейного бюджету — це відшкодування за депутатську діяльність Євгенія Мураєва.

Кожен депутат Верховної Ради України може розраховувати на відшкодування державою тих витрат, що були направлені на виконання депутатських зобов’язань.

Закриває рейтинг представник “Відродження” Володимир Святаш — головний лікар Харківського обласного центру здоров’я. Найбільший вклад в сімейний бюджет має дохід від підприємницької діяльності дружини Святаша. Вона є бенефіціаром десятка підприємств, що займаються торгівлею автомобілями по всій Україні.

 

Найбідніші депутати з “Відродження” та “Нашого краю”

Хоча Харківська обласна рада може похвалитися питомою кількістю мільйонерів, проте є п’ятеро зі 120 депутатів, чий дохід нижчий за прожитковий мінімум.

Серед них — представники партій “Відродження” та “Наш край”.

Найбіднішим виявився “нашкраївець” Віктор Костенко. Його дохід на сім’ю складає 10% від необхідної суми, грошових активів також 0. Проте є права власності у двох фірмах ООО "МК автоспецстрой" та “Автоспецтехніка 2”.

Натисніть для збільшення

Однопартієць Костенка Олександр Гусаров також потрапив до рейтингу “злиднів”, адже має низький рівень доходу. Як зазначено на сайті Харківської обласної ради, з 2014 року не працює. При цьому в декларації вказаний як фізична особа підприємець та бенефіціар “Обслуговуючий житлово-будівельний кооператив "Печеніги"” та ще кількох фірм. А також має суттєві заощадження.

Сам Гусаров не бачить нічого дивного в своєму фінансовому положенні:

 

Не помню даже, какая сумма там в декларации. Много ошибок делалось при заполнении декларации. Я ж предприниматель, потом был на госслужбе, потом снова вернулся в бизнес. И если мои расходы в этом году превышали доходы, то у меня есть сбережения, которые позволяют мне кормить семью.

 

Депутат розповів  Громадському руху ЧЕСНО, що сподівається покращити свій матеріальний стан.

 

В 2016 году не было больших доходов, в этом году плануюются крупные сделки. И при заполнении декларации по 2017 году будут другие суммы, дай бог.

 

Менше 3% від встановлених державою норм доходу не вистачило представнику “Відродження” Владиславу Заколодяжному, щоб не потрапити у рейтинг злиднів. Заколодяжний — заступник директора ТОВ "Українсько-Словенське підприємство "Хлібопекарський комплекс "Кулиничівський”. Заробітна плата замдиректора близько 32  тисяч гривень за рік, значних заощаджень чи матеріальних активів депутат не має.

Ще один представник “Відродження” у рейтингу — Олексій Мацак. Депутат за сумісництвом — головний юрист ПП Юридична компанія «ЕКСПРОФЕСС». Значним поповненням бюджету депутата стали страхові виплати. У прес-службі повідомили, що депутат у відпустці закордоном і не може дати коментар.

З методологією Громадського руху ЧЕСНО можна ознайомитися на сайті.

Нагадаємо Громадський рух ЧЕСНО проаналізував відвідуваність депутатами сесій та комісій Харківської облради. А також читайте про “багатіїв і злиднів” , лендлордів та колекціонерів Харківської міської ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]