Безхатьки та автолюбителі Дніпроради: хто купив BMW X5 та Toyota Prado по 50 тис. грн?

Фото: Безхатьки та автолюбителі Дніпроради: хто купив BMW X5 та Toyota Prado по 50 тис. грн?

Кучугура заборгував кілька мільйонів інспектору виправної колонії. Лисенко, Краснов та Хозін потрапили до переліку безхатченків. Панченко не вказав доходи дружини. Депутат пропонує звернутися до прокуратури.

Гивель купив дорогі машини за безцінь. Найбільше депутати цінують "Лексуси" та "Шкоди". Кутузов перед коментарем хоче побачити статут Громадського руху ЧЕСНО.

 

Скільки заробляє з оренди найбільший землевласник

Найбільше землі у депутата від УКРОПу Олега Тупиці, який очолює профспілку в ДНУ ім. О. Гончара.

Натисніть для збільшення

У коментарі депутат повідомляє, що ділянка майже на 9 га дісталася йому у спадок від батьків.

 

В оренду здається...Там якісь прибутки взагалі, копійчані... Там написано в декларації, - прокоментував депутат.

 

Так він вказав, що протягом року отримав 19 863 грн від надання майна в оренду ТОВу "Татекс-СПФ".

Якби ми виносили на графік землю, яку депутати орендують, то беззаперечним лідером став би інший укропівець Михайло Кутузов. У його декларації вказано 122,9 га орендованої землі. ЧЕСНО звернувся до депутата по коментар через помічницю Інну Гафарову.

Після консультації з ним помічниця повідомила, що єдиним способом отримати коментар є офіційне звернення до “департаменту по роботі з депутатами”.

Не зважаючи на те, що згідно з сайтом міської ради Кутузов проводить прийом громадян аж 3 рази на тиждень (!), інша помічниця телефоном нам повідомила, що всі депутатські кошти вже використано, тому прийом громадян депутат більше не проводить. Щоправда залишається незрозумілим, як наявність чи брак коштів може завадити депутатові прийняти виборців та вислухати їхні звернення.

Отже поспілкуватися з депутатом у прийомніі дні не вийде.

Ми направили наші запитання до Кутузова 26 липня, а відповідь отримали 23 серпня. Щоправда, відповісти депутат вирішив зустрічними питаннями.

Про результат нашого листування з депутатом ми обов’язково повідомимо згодом окремо.

 

На яких авто їздять депутати

На 64 депутатів та членів їхніх сімей зареєстрований 101 легковий автомобіль. Серед них 42 кросовери та позашляховики. Найчастіше в декларації зустрічаються моделі Lexus GX470 та Skoda Octavia.

Натисніть для збільшення

Найпопулярнішою маркою авто у депутатів Дніпроради став Лексус - 12 автівок, навіть попри те, що голова фракції БПП Каміль Примаков не вніс до декларації авто, на якому неодноразово приїздив до міської ради протягом нинішного скикання, - Lexus LX570.

 

Не оформлена, по номерам посмотрите. Я ей не пользуюсь. Эта машина ездит всегда со мной, в чем вопрос? Она не моя, она на меня не оформлена… У меня нет ни доверенности, ничего, - коментує ситуацію  Примаков.

 

Він переконує, що їздить сам на Toyota Camry, що внесена в декларацію.

Найбільша кількість авто зареєстрована на іншого члена фракції БПП Максима Кучугуру. Загалом 13 автомобілів, з яких 8 - це старі радянські вантажівки ЗІЛ, ще є пара двадцятирічних мікроавтобусів та Жигулі 1980 року.

Єдине люксове авто в декларації - Porsche Panamera 2012 року із зазначеною вартістю 2 млн грн.

У коментарі для ЧЕСНО Кучугура сказав, що вантажівки та автобуси залишились від старого бізнесу. За словами депутата, він раніше займався пасажирськими та вантажними перевезеннями. Наразі ці машини не використовуються.

Набагато цікавіший автопарк у кандидата на відкликання Ярослава Гивеля. Член фракції “Опозиційний блок” задекларував 7 автівок, з-поміж яких є і легендарний Mercedes Gelandewagen, Lexus LX570 та Mercedes S-класу. Та з-поміж усіх автівок найбільше привертають увагу Toyota Prado 2005 року та BMW X5 2007-го. Обидві автівки придбані у 2016 році і мають вказану вартість набагато нижче ринкової. Так, згідно з декларацією, Prado коштує 49000 грн, а BMW X5 обійшовся усього у 50000 грн.

 

 

Зауважимо, що на сайті з продажу авто, ціни на Toyota Prado 2005 року варіюються від 13000 до 25000$, а на вказану модель BMW від 15500 до 28000 $.

Під час моніторингу декларацій депутатів інших місцевих рад ЧЕСНО неодноразово виявляв, що депутати купували і продавали дорогі автівки менше або дорівнює 149 тис. 999 грн. Це можна пояснити тим, що у 2016 році всі операції до 150 тис. грн можна було провести готівкою, уникаючи прозорого безготівкового розрахунку і мінімізуючи оподаткування. Але така мізерна вартість дорогих авто зустрічається вперше.
 

 

Що не так із деклараціями головних власників нерухомості

Найбільше  нерухомості задекларував депутат від УКРОПу Володимир Панченко. Сам депутат, згідно з декларацією, жодної нерухомості не має, а от загальна площа нерухомості, що належить його дружині, складає майже 14000 кв. м.

Натисніть для збільшення

Окрім житлового будинку площею 678 кв. м дружина має у власності квартиру, офісне приміщення, магазин площею 2300 кв. м та складське приміщення площею 10000 кв. м. За наявності цих активів Панченко не вказав жодних доходів дружини:

 

Звичайно отримує (доходи від оренди - прим. ЧЕСНО). Я не знаю (чому не відображено в декларації - прим. ЧЕСНО). Звертайтеся у прокуратуру. Ви просто потім виливаєте всяке гівно. Подивіться, чим я займався, у мене була крупна компанія будівельна, у мене був завод, у мене була торгова компанія, розумієте? Я зараз депутат. Дивіться до 2005 року, чим я займався.

 

У квітні 2017 року депутат Панченко пропонував скасувати використання системи Прозорро для допорогових закупівель у Дніпрораді. Також ГромКонтроль раніше повідомляв, що згідно з державним реєстром Панченко приховав близько 4000 кв. м нерухомості у декларації.

Наступним у рейтингу йде ще один представник “Українського об’єднання патріотів” Михайло Кутузов. Він є власником близько 8 тис. кв. м нежитлової нерухомості. Протягом звітного періоду він набув право власності на два об’єкти нерухомості: їдальню площею 149 кв. м у селі Білокоровичі Житомирської області та 9,5% об’єкту нежитлової нерухомості площею близько 1000 кв. м. у Дніпрі. В обох випадках вказано, що вартість нерухомості невідома, хоча в розділі видатки та правочини зазначено придбання нерухомого майна вартістю 100000 грн.


 

Чому заступник мера не вказує свій будинок

П’ять депутатів міської ради не вказали жодної житлової нерухомості. Заступник міського голови  Михайло Лисенко вперше подавав електронну декларацію в 2015 році.

Натисніть для збільшення

Тоді депутат задекларував дві земельні ділянки в Обухівці, площею 1500 та 185 кв. м. У декларації за 2016 рік ця ділянка вже відсутня.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Лисенко повідомив, що землю подарував і що зараз у нього є недобудований будинок, яким він володіє разом із іншим власником.

 

Земельный участок я подарил, а добудова у меня...то есть я частично вошел в долевую часть земельным участком, а частично я веду, буду вести совместную хозяйственную деятельность. То есть, часть дома будет принадлежать мне, часть — другому лицу.

 

Недобудова, про яку говорить Лисенко, також відсутня в декларації, але заступник мера говорить, що порушення в цьому нібито немає.

 

Недобудова может находиться только на участке, который мне принадлежит, а де-юре этот участок мне уже не принадлежит. Частично. Я его внесу на следующий год в декларацию. Имущественные права я указал свои все. В декларации надо указывать, где я сплю? Я не снимаю квартиру и не арендую. Это не моя квартира, но я там живу. А скоро дом будет сдан в эксплуатацию и все, - говорить Лисенко.

 

Зауважимо, що відповідно до вимог роз’яснення НАЗК суб’єкт декларування повинен задекларувати усі об’єкти нерухомості незалежно від їх вартості, що належать йому на праві власності, знаходяться у нього на праві оренди чи іншого права користування станом на останній день звітного періоду.

Син голови фракції “Громадська сила” депутат Руслан Краснов із нерухомості задекларував лише земельну ділянку. А депутати Маковцев, Суханов та Хозін не вказали жодної нерухомості ані у власності, ані у користуванні.

 

Скільки мільйонів Кучугура винен охоронцю колонії

Загалом борги у понад 1 млн грн задекларували 6 депутатів міської ради. До топ-5 потрапили ось такі депутати.

Натисніть для збільшення

Найбільші зобов'язання має Максим Кучугура. З них майже 9 млн грн депутат винен старшому інспектору з кінології у П’ятихатській виправній колонії Миколі Кучугурі. У деклараціях обох зазначена однакова сума та вказано, що Кучугура-охоронець має “право вимоги за кредитними договорами від 30.11.2007 р. та 21.02.2007 р” 8 млн 913 тис. грн у Кучугури депутата. Член фракції “Солідарність” повідомив Громадському руху ЧЕСНО, що всі його зобов'язання пов'язані з колишньою комерційною діяльністю.  

Секретар міської ради В'ячеслав Мішалов задекларував іпотеку у розмірі 431 тис. 116 доларів. У декларації також вказано котедж у Криму. Згідно з витягом із реєстру нерухомості, Мішалов у 2008 році оформив іпотеку на недобудований будинок площею 350 кв. м у передмісті Ялти.

Зауважимо, що окрім двох квартир, вказаних у декларації, Мішалов згідно з реєстром отримав у спадщину два паркомісця у 2016 році. Інформація про володіння або продаж цього майна в декларації відсутня.

Депутат Григорук задекларував боргів на суму понад 9 млн грн. Раніше Громконтроль повідомляв, що депутату вдалось протягом року скоротити борги більш ніж на 300 тис. євро.

Олександр Шикуленко має схожі за розмірами боргові зобов’язання. У декларації зазначено, що депутат має кредит у розмірі 311 тис. 378 доларів. Ця ж заборгованість була внесена в декларацію за 2015 рік. Також в обох звітностях вказана однакова сума погашення кредиту - 166 тис. 275 грн.

 

Хто з депутатів дає в борг мільйонами

Натисніть для збільшення

Злидень Суханов задекларував найбільшу позику. Згідно з декларацією, він позичив понад 59 млн грн. Майже 15 млн грн дав у борг депутат Кучугура. Більш детально про фінанси депутататів Громадський рух ЧЕСНО писав у минулій публікації.

Член депутатської групи “За Дніпропетровськ” Сергій Пустовий задекларував позику у 5 млн грн, яку надала його дружина. Депутати Володимир Федоренко, Северин Маринчук та Олександр Сирота задекларували понад 1 млн грн як гроші, позичені третім особам.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО раніше публікував рейтинг багатіїв та злиднів Дніпровської міськради. А також проаналізували рік роботи міськради Дніпра.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]