Ужгородська міська рада: лідерів 4 фракцій можна відкликати за прогули

Фото: Ужгородська міська рада: лідерів 4 фракцій можна відкликати за прогули

П’ятеро депутатів є кандидатами на відкликання. У фракцій “Наш край” та “Європейська партія України” всі депутати - прогульники. Найбільше прогульників у земельній комісії. 

Лише двоє депутатів не пропустили жодного засідання за рік. У міськраді немає опозиції. “Самопоміч” просто не бере участь у більшості голосувань.

Якщо депутат місцевої ради пропускає понад половину засідань комісій чи сесій, — його можна позбавити мандату. Про це йдеться в Законі України “Про статус депутатів місцевих рад”.

Натисніть для збільшення

Лідер фракції “Європейська партія України” Іван Волошин пропустив 100% сесійних засідань ради. Він є головою комісії з питань ЖКГ, проте також пропустив 40% засідань своєї комісії. Минулої каденції він був обранцем від партії “Єдиний центр” та теж був кандидатом на відкликання за прогули комісії. Тоді Громадський рух ЧЕСНО застерігав партії не кандидувати тих, хто порушував закон.

 

По факту, на сесії це вже лише формалізація рішень, які  приймаються на комісіях. Ви мене почули добре? Я беру участь в аналізі рішень, а логіка прийняття рішень така, що якщо на комісіях вони йдуть без критичних зауважень, то на сесіях вони автоматично приймаються. І тому тут немає ніякої проблеми в тому, був я на сесії, чи ні, голосував, чи ні, — пояснює Волошин, чому порушує закон.

 

Волошин додає:

 

Статус депутата міської ради не є оплачуваною посадою у визначені державного службовця, я не отримую зарплатню, я не маю графіку роботи і так далі, і тому подібне. Крім того я займаюсь деякими іншими речами. Можливо, якісь депутати заробляють гроші у міській раді, крутяться біля всіх можливих кабінетів, але я займаюся бізнесом і з огляду на це я маю службові відрядження, дуже часто за кордон, часто по Україні і так далі, і тому подібне. Так буває що всі мої відрядження бувають в час коли відбуваються сесії.

 

Зауважимо, що закон не передбачає поважних причин для відсутності депутата на засіданнях, і депутати добровільно на 5 років погоджуються на такі умови роботи в раді.

Ще один кандидат на відкликання Михайло Чурило, лідер фракції “Патріот”, теж пропускав засідання комісії з питань ЖКГ.

Регламенту комісію пропускав лідер фракції “Батьківщина” Сергій Шанта. Депутат гадає, що його пропуски пов’язані з тим, що про засідання комісій рада повідомляє виключно в усному порядку:

 

Ну мені важко прокоментувати, скажемо підтвердити цю інформацію, тому що, в принципі, я відвідую, коли мене повідомляють. А, можливо, пару пропусків можуть бути, коли я був у відрядженні, але я би вас попросив уточнити цю інформацію, тому що то дуже щось багато. Ну, не знаю, можливо, тоді я можу припустити, що мене міськрада мене про всі засідання комісії не повідомляє, тому що це повідомляється виключно в усному порядку. У письмовому порядку про це не повідомляється.

 

Нагадаємо, що Шанта у 2016 році з-поміж усіх депутатів заробив найбільше 4,2 млн грн. Волошин теж потрапив в топ обранців з найбільшими доходами. А Чурило має заощадження на суму 6,6 млн грн.

Олександр Борисенко із “Нашого краю” коментує, що довго не працював у жодній із комісій:

 

Минулого місяця на останній сесії мене зачислили у майнову комісію, а так я практично цілий рік, і навіть більше року був взагалі без комісій.

 

Проте, за час перебування у регламентній комісії, де він був заступником голови, пропустив 6 із 11 засідань. До того ж, Борисенко не прозвітував за рік своєї роботи в раді, що теж є підставою для відкликання.

Його однопартієць та лідер фракції Володимир Химинець пропустив  9 з 17 пленарних засідань ради.

 

Це, напевно, пов’язано з моєю викладацькою роботою та громадською діяльністю, коментує свої пропуски депутат.

 

Чому відсутня опозиція: рішення приймають за 2 хвилини

Ужгородська міськрада одна з найменших рад обласних центрів в Україні. Склад ради налічує лише 36 депутатів. Для прийняття рішень коаліційно треба мати 19 голосів. Жодна з партій на виборах 2015 року не спромоглася завести більшість.

Менше третини ради 9 депутатів налічує фракція “Відродження”. Представник цієї ж політсили Богдан Андріїв став міським головою. “Відродження” це новий політичний проект, створений екс-регіоналами.

“Відродження” в раді взяло під контроль найбільш стратегічні комісії бюджетну та земельну. Одну з них очолює депутат Василь Гомонай, який одночасно є і заступником міського голови. Суміщати роботу чиновника та депутатство в раді - депутати Вреховної Ради заборонили.

 

Я дивився судову практику по цьому питання. Є люди, які так само, як я суміщають ці посади. Якщо згідно Закону буде чітка заборона суміщати, то тоді я вже буду приймати рішення про складання мандату, чи відмови від посади заступника. Був проект рішення про призначення мене заступником, юристи завізували, проблем не було, - коментує Гомонай.

 

По 5 депутатів мають БПП і “Патріот”. Але жодна з цих сил, яка посіла 2 місце, не отримала секретаря в раді. Цю посаду віддали “Батьківщині”, яка має всього лише 3 мандати в раді. БПП, який посів друге місце на виборах й міг би змагатися за посаду секретаря ради, отримав лише голову освітньої комісії.

Стільки ж депутатів в раді мають “Самопоміч”, “Наш край”, “Європейська партія України” та “Єдиний центр”. Лише 2 мандати отримала “Партія угорців України”.

Голови майже всіх фракцій твердять, що опозиції в раді немає.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував результати поіменного голосування  в міськраді за 2016 р. До уваги бралися голосування “проти” та “утримався” кожного з членів фракцій. Саме вони свідчать про опозиційність депутатів та фракцій.

За рік відбулось 1015 голосувань. У раді повідомили, що одна сесія триває приблизно 23 години, а отже на одне голосування депутати в середньому витрачають десь 2 хвилини. Це один з найнижчих показників з-поміж тих рад, які вже відмоніторив Громадський рух ЧЕСНО.

Це може свідчити про те, що в раді є коаліція, яка більшістю голосів може швидко затверджувати рішення.

До прикладу, найбільш опозиційним депутатом у раді є лідер фракції “Партія угорців України” Золтан Кулін. Але і він голосував опозиційно лише за 5% питань. Він сам себе не вважає опозиціонером:

 

Я б не сказав би що ми в опозиції до ради і до мера, але коли є такі питання, це дуже рідко, я би сказав. Ну фактично ми підтримуємо мера, якщо подивитися, як ми голосуємо. Але в деяких питаннях, коли або пізно подали документи, або ми ще не розібралися, я особисто тоді голосую зазвичай "Утримався". Але ми в жодному випадку не в опозиції. Якщо навіть опозиція, то конструктивна опозиція, — переконує Кулін.

 

Результати аналізу поіменного голосування доводять, що опозиція фактично відсутня і депутати голосують практично в унісон. Тому в Ужгородській міськраді варто говорити не про опозиційність, а радше про рівень лояльності до влади.

Натисніть для збільшення

Найвищий рівень провладності — у фракції "Єдиний центр", — депутати якої не підтримують усього 0,2% рішень.

Лідер фракції “Батьківщина” Сергій Шанта, яка при 3 депутатах отримала секретаря ради, підтверджує відсутність опозиції в раді:

 

Так. Я погоджуюсь, що в міській раді немає опозиції і в той же час я погоджуюся, що у міській раді немає як такої чітко сформованої більшості.  В міській раді зазвичай відбуваються голосування ситуативно, я не знаю чи на жаль, чи на щастя, тобто то є низка питань де депутати, скажімо, підтримують, бо то є виділення коштів на їхні округи, тобто вони всі заінтересовані, якщо це їхній округ. Низка соціальних питань — це однозначно підтримується. Я не бачу у міській раді опозиції. Я не бачу в міській раді як такої чіткої більшості. Це є ситуативна рада по кожному питанню окремо.



Іван Волошин, лідер фракції “Європейська партія України” теж підтверджує відсутність опозиції в раді:
 

Колеги з моєї фракції розуміють, що опозиції нема. Треба мати певну кількість депутатів, щоб вона була дієвою, не просто там кричати, а щоб те було дієве. Тому позиція наших колег є наступна: вони для своїх округів, скажемо так, генерують ті чи інші потреби в фінансовому еквіваленті. Це як правило, скажімо так, виділяється. І все нас влаштовує, як депутатів від конкретних округів. На ситуацію у місті ми не можемо повпливати, а на округах на яких ми виграли, ми даємо результат.


Чому “Самопоміч” не голосує і вважає себе опозицією?

Якщо проаналізувати не лише відвідуваність депутатів та опозиційність, а й те, скільки разів вони просто не беруть участь у голосуванні і тому не виконують делегованої їм громадою представницької функції, то показники будуть значно гірші.



Натисніть для збільшення

Якщо найвищі показники нерішучості кандидатів на відкликання Івана Волошина та Володимира Химинця не дивують, то постає питання, що заважало брати участь у голосуваннях іншим нерішучим депутатам, які нібито були присутні на засіданнях.

 

Ну дивіться, на сесії в нас заплановано по 25-22 питання, з них 12, це будуть земельні питання, рівно половина, 2—3 — це будуть питання приватизації  майна. Ну і таким чином виходить, що там плюс-мінус ще якісь дискусійні питання, за які я не готовий віддавати позитивно свій голос. Я голосую тільки за те, що принесе якусь користь і за що я можу голосувати до своїх якихось уподобань, — коментує представник “Солідарності” Богуславський, який проігнорував 72% голосувань.

 

Але голосування повним складом у понад 50% випадків ігнорує фракція “Самопоміч”.  

Натисніть для збільшення

Микола Сюсько, лідер фракції “Самопоміч” каже, що фракція є в опозиції, а також, що не голосування за певні питання — це нібито їхня чітка позиція:
 

Ситуація в тому, що у міській раді наша фракція є в опозиції, і ми про це відкрито заявляємо, і в міській раді. Ми не підтримували проекти, які були пов'язані з земельними питаннями, тому що, по-перше, немає представника в земельній комісії від нашої фракції і розібратися в цьому дуже важко, по-друге, ми вважаємо, що цей розподіл земельних ресурсів, який був присутній у нашому місті і цю ситуацію.

 

Сюсько додає:

 

Якщо ми говоримо про земельні питання і про питання приватизації комунальної власності, то ми виступаємо, щоб вони відбувалися виключно на конкурсній основі, шляхом проведення публічних торгів, і така була наша позиція. Ми її висловлювали і фактично ми не голосували. Це було політичним кроком, щоб якимось чином показати, що потрібно змінювати підходи, які у нас існують зараз і ми просто прийняли рішення за такі питання не голосувати.

 

Зауважимо, що Сюсько є головою регламентної комісії, яка має слідкувати неухильно за дотриманням закону і регламенту ради.

Регламент Ужгородської ради не передбачає такої форми голосування, як неучасть у голосуванні. Натомість в регламенті чітко прописано, що голосування здійснюється депутатом особисто та виключно персональною електронною карткою. Якщо система електронного голосування не працює — то голосування здійснюється шляхом підняття руки. Тобто депутат має чітко висловитися і виконати свою представницьку функцію від імені громади: він “за”, “проти” чи “утримався” під час прийняття рішення.

 

 

Коли ми не голосували - це означало, що ми голосували “проти”. Таке рішення було прийняте на фракції. Це питання, можливо, більш технічного характеру. Ми публічно заявляємо свою позицію на ефірах, пояснюємо громаді. Я думаю, що ми це питання ми ще раз проговоримо на фракцій. Ми над цим не задумувалися до того, як почали з Вами спілкуватися, - говорить голова фракції Сюсько.

 

Також він говорить про те, що окрім фракції “Самопоміч”, яка налічує всього 3 депутати, у раді є ще опозиційні обранці з інших фракцій.

Іван Волошин, лідер фракції “Європейська партія України” коментує:

 

Там є кілька депутатів, які ходять на сесії, але не голосують. Ну, бо кожен має свої якісь аргументи. З кимось не поділилися хабарями він “проти”, хтось там має якусь позицію свою і він не хоче, і так далі і тому подібне. Патріотичних переконань, повірте мені, практично не буває.


Хто став прогульником міської ради?

Окрім депутатів, які за кількістю своїх прогулів ризикують залишитися без мандата, є низка таких, які пропустили від 25 до 50% засідань комісій або сесійних засідань ради.  Загалом, 11 депутатів міськради є прогульниками, відповідно, якщо вони не працюють на сесіях та комісіях — вони не виконують належним чином свою представницьку функцію.

Натисніть для збільшення

Анатолій Ковальський з фракції “Європейська партія України”, будучи секретарем бюджетної комісії, пропустив 26 із 57 її засідань. Нагадаємо, що він задекларував 12 млн грн заощаджень. 15 засідань цієї ж комісії пропустив депутат з “Відродження” Юрій Мандич.

Засідання земельної комісії пропускали четверо депутатів: Василь Козак з “Відродження”, Григорій Шевчук з “Європейської партії України”, Валерій Бабидорич та Віктор Любар з фракції “Патріот”, який до того ж є заступником голови комісії.

 

Так я ще працюю на роботі, є головніші завдання. Якщо є кворум, то цього вже достатньо. Відвідуваність є обов’язкова однозначно, але є поважні причини, в тому числі робота, — коментує свої пропуски Козак.

 

Громадський рух ЧЕСНО нагадує депутатам, що закон не передбачає поважних причин для пропусків засідань.

Освітню комісію пропускали заступник голови Золтан Кулін “Партії угорців”, секретар Олександр Ігнат з “Самопомочі”, та Юрій Ломага з фракції “Партіот”.

 

Ну мені треба вияснити, бо я не можу вам так сказати, але я все на комісії з’являюсь. Може бути, десь по причині хвороби, десь може бути, але не 29%. Ну вибачте, але я це мушу взнати сам. Я цьому не вірю. Я на всі комісії ходжу, тому, що так заведено і, в принципі, не пропускаю. Коли є комісії, я все на комісіях. Може бути, десь одна за рік, дві, але не 29%, це виходить що третю частину я не був, — каже Ломага, який пропустив 4 із 14 засідань комісії.



Юрій Оксьон із “Відродження” пропускав регламенту комісію.

 

Сама комісія не засідала. У нас одна єдина комісія, хто ледве узгодив на сесії, щоб вона взагалі засідала з чотирьох чоловік. Бо в нас не вистачало одного члена і ми взагалі не засідали. Просто не було кворуму засідати. Зараз ми на минулій сесії лише прийняли, що членів комісії, саме регламентної може бути чотири чоловіка, тому зараз починаєм знову засідати. Ще не було жодного засідання по цій причині, — коментує Оксьон.


Василь Губкович із “Нашого краю” пропустив 6 із 17 засідань ради. У цій фракції всі депутати прогульники.

Натисніть для збільшення

 

Політичний баласт: хто може замінити кандидатів на відкликання?

Автори Закону України “Про місцеві вибори” подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.

Натисніть для збільшення

Кандидат на відкликання лідер фракції “Наш край”  Володимир Химинець може поступитися місцем у раді своєму брату-підприємцю Олексію Химинцю. Олександра Борисенка з “Нашого краю” у випадку відкликання замінить Олексій Гетманенко, заступник керівника бізнесу Західного ГРУ в ПАТ "КВ Приват банк”, який є наступним у партійному рейтингу.

Лідера фракції “Європейська партія України” Івана Волошина може замінити в раді фізична особа-підприємець Тарас Румянцев.

Михайла Чурила, лідера фракції “Патріот”, може замінити підприємець Любов Коцур.

Лідера фракції “Батьківщина” Сергія Шанту може замінити Святослав Галас, депутат минулої каденції, якого теж можна було відкликати за прогули.

Нагадаємо,  Громадський рух ЧЕСНО також проаналізував декларації депутатів Ужгородської міськради.

Рік роботи міськради — спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект — частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]