Школярі – без автобусів, високопосадовці – на гелікоптерах

Що вдалося дізнатися кореспонденту руху ЧЕСНО в парламенті Сергію Андрушко із протоколів та стенограм засідань бюджетного комітету.

Лише одну (!) годину мені виділили в апараті Верховної Ради України, щоб прочитати протоколи та стенограми засідань минулого скликання. Стос із двох десятків томів по кілька сотень сторінок у кожному дозволили погортати за 60 хвилин. Весь цей час за мною спостерігали одночасно 3 людини.

Перші 2 протоколи і стенограми засідань бюджетного комітету з 13, з якими дозволили ознайомитися

За цю годину я дізнався про дві речі.

Перше: як саме на бюджетному комітеті Парламенту голосували за те, щоб гроші, спрямовані на шкільні автобуси, перерозподілити на інші потреби.

Друге: скільки коштує ремонт гелікоптерів для високопосадовців та за яким курсом рахують долар.

Про це ви не прочитаєте у відкритому доступі на сайті українського Парламенту чи бюджетного комітету. Ця інформація, як і багато іншої з засідань бюджетного комітету, є недоступною для українських платників податків.

ЧОМУ ШКОЛЯРІ НЕДООТРИМАЛИ 88 ШКІЛЬНИХ АВТОБУСІВ

Історія питання

На початку цього року депутат, член бюджетного комітету Валерій Дубіль заявив, що 21 млн грн, виділені на шкільні автобуси, направлені юридичній Академії. Міністерство освіти тоді інформацію спростувало. Як інформувало профільне видання osvita.org.ua, бюджетні кошти у розмірі 21 млн грн, виділені для закупівлі шкільних автобусів, були направлені за призначенням, а не виділені Одеській юридичній академії. «Звичайно, це не відповідає дійсності… Всі автобуси були придбані до 1 вересня (2012 року)», – сказав міністр Дмитро Табачник.

Нове продовження

Утім, стенограма засідань бюджетного комітету, до якої я отримав доступ, дає протилежну інформацію. По-перше, з’ясувалося, що Міністерство освіти не встигло закупити всі автобуси не те що до 1 вересня 2012, але й до кінця минулого бюджетного року. Наприкінці року сам заступник Міністра освіти Куліков, виступаючи на засіданні бюджетного комітету, просив забрати кошти, виділені на купівлю шкільних автобусів, і перенаправити на інші цілі.

Також з’ясувалося, що сума, яку саме Міністерство освіти просило забрати від сільських учнів, є значно більшою — не 21 млн, а 31 млн грн. Значна частина цих коштів мала піти (відповідно до стенограми) на Одеську юридичну академію.

Ось як це виглядає зі стенограми засідання. Петро Куліков, заступник міністра освіти, просить депутатів зменшити видатки на шкільні автобуси: «Це пов'язано з тим, що не відбулися тендери по спецавтобусах на 31 млн. Пропонується здійснити перерозподіл для погашення кредиторської заборгованості по комунальних послугах та інших - у навчальних закладах».

На запитання депутата Медуниці Петро Куліков інформував, що один автобус купується за ціною 350 тисяч гривень. Отже, Міністерство не змогло придбати 88 автобус для сільських учнів (примітка автора)!

Міносвіти пояснило, що слід забрати кошти зі шкільних автобусів, бо не встигли провести тендер із їхньої закупівлі.

На засіданні того ж комітету депутат Костянтин Павлов: «У зв’язку з чим не відбувся тендер? Яка причина?». Куліков: «Там блокували через Антимонопольний комітет, і не вистачило часу на оголошення нового тендеру». Із зали: «А хто винен? На 31 млн не отримали шкільних автобусів». Куліков: «Винна процедура». Далі почали з’ясовувати, куди ж мають піти кошти шкільних автобусів.

Невідомий депутат (без прізвища у стенограмі): «Тут, напевно, свідомо не проведені тендери на автобуси шкільні, тому що 21 млн йде на погашення кредиторської заборгованості по Національному університету, Юридична академія Одеська... тому я не хочу ці речі допустити тобто роботи проведені в академії, а шкільні автобуси для дітей не закуплені».

Заступник міністра освіти Куліков: «... тендер проведений, тендер відбувся. Єдине учасники тендерних процедур затягнули це. Тому є судові звернення, є ....».

За Одеську юридичну академію заступився голова бюджетного комітету Гєллєр: «... так как не провели тендеры, уже в этом году школьные автобусы мы не купим никак... давайте хотя бы закроем долг... я не одессит, не учился в Одесской академии. У меня личных интересов нет. Просто есть госсударственные интересы...»

Депутат (без прізвища у стенограмі): «Давайте розділимо це питання на 2 складових, щоб надати 10 млн для погашення заборгованості, а 21 млн залишимо, я не впевнений, і нехай подадуть нам справку, що тільки… є університети і тоді хоча б порівну по всіх університетах розподілимо ці кошти».

Результати голосування — 10 «Проти» і 11 «За». Рішення ухвалено про «Перерозподіл видатків, передбачених Міністерству освіти».

 

Тобто гроші шкільних автобусів забрали!

ЗІ СПОЖИВАННЯ - НА РОЗВИТОК «ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВИЩИХ ПОСАДОВИХ ОСІБ ДЕРЖАВИ» - 3 МЛН ДОЛАРІВ ПО 8,5 – З ДЕРЖСКАРБНИЧКИ!

Серед документів, на які вдалося натрапити, лист від Держуправління справами до бюджетного комітету. В листі просять перерозподілити кошти на ремонт 2-х гелікоптерів для вищих посадових осіб. Лист датований 14 червня 2013 року. Державне управління справами просить кошти в доларах, а саме цього року 3 млн 127 тисяч доларів або 26 млн 799 тис. грн на ремонт гелікоптерів ( всього оновлення гвинтокрилів обійдеться в 5,3 млн доларів). Ще одна деталь. Держуправління справами просить порахувати долари за курсом 8,5 (плюс 0,8 за обмін). Хоча курс Нацбанку на час прохання і досьогодні не коливався і становить 8 грн за долар.

Ремонт відбувається у російському місті Санкт-Петербург. Відповідно до листа, на першому етапі ремонту минулого року уже витратили 10 млн 302 тис. грн. У листі нагадали, що цього року за програмою «Перевезення вищих посадових осіб держави для підприємства «Україна» передбачається 187 млн на видатки споживання, утім, нічого не передбачено на видатки розвитку, і саме тому, Держуправління справами просить перерозподілити гроші (на розвиток).

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті спеціально для Кореспондент-Блоги


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]