Депутати дозволили собі ухвалювати рішення заочно

Перше після літа засідання  найчисленнішого комітету українського Парламенту -  бюджетного - у середу несподівано скасували та перенесли. Воно відбулося наступного дня в приміщенні, куди доступ журналістів був обмежений.

Шукати анонс про цю подію на сайті бюджетного комітету - марна справа.

Там мінімальна, ретельно відібрана інформація про роботу комітету - без зайвих деталей.

Загалом, треба проводити невеличке розслідування, щоб дізнатися точно, о котрій і де проведуть засідання депутати.

Тактика несподіваного скасовування засідань, перенесення їхнього часу та місця — фірмовий стиль цього найвпливовішого комітету Верховної Ради.  

Цього року бюджетний комітет вирішив провести засідання у крилі Парламенту, де знаходиться кабінет спікера і куди без спеціального дозволу потрапити неможливо.

Член бюджетного комітету, депутат Нестор Шуфрич прокоментував: "Завжди всі питання розглядалися відкрито. Зараз це пов’язано з тим, що ми терміново збираємося в приміщенні, де треба в комендатурі попросити перепустки".  

- Для чого проводити в приміщенні, де немає доступу громадськості? (запитання журналіста). 

- Треба терміново рішення, - Нестор Шуфрич.

Хочу подякувати народному депутатові Олегові Медуниці, який не був байдужим і допоміг, зрештою, потрапити журналістові на засідання комітету. 

Ноу-хау депутатів. Важливі рішення ухвалювати дистанційно, без присутності журналістів і громадськості!

Саме на цьому бюджетному засіданні я почув про листи-доручення. Що це таке?

Уявіть, що потрібно депутатам зробити, щоб уникнути присутності журналістів під час ухвалення рішень, пов’язаних з грішми? Проводити їх заочно. Депутати придумали  листи-доручення.

Як це виглядатиме на практиці? Депутатам надсилають листи-доручення на підпис щодо якогось рішення, законотворці їх підписують - і вся робота. Виявляється, влітку уже були ухвалені рішення листами-дорученнями, про що на комітеті інформував голова Гєллєр. Утім, яке ж саме рішення ухвалено, частина  депутатів досьогодні не знають. Про це розповів депутат Павло Різаненко.


На канікулах (на бюджетному комітеті) було проголосовано, щоб рішення начебто приймати листами-погодженнями. Ніхто не збирається, депутатам приносять листочок і вони підписують, шукають їх на березі Криму... коли були канікули мені телефонували, я сказав, це незаконно голосувати так...

- За що голосували? (журналіст)

- Я не голосував... мені телефонували і питали — проголосуєте листом-погодженням? Тільки сьогодні отримав листок, я його не дивився... я не визнаю це рішення.

Народна депутатка Оксана Калетник повідомила, що вона не знає, за що саме голосували влітку таким чином, і назвала такий спосіб голосування  “дурнею”

За її словами,  частина депутатів вже подали до прокуратури на такий спосіб ухвалення рішення, і на таких депутатів почав чинитися тиск.

 Перший заступник бюджетного комітету Сергій Буряк відмовився відповідати на запитання про рішення, ухвалені депутатами заочно.

- Які рішення були ухвалені листами — дорученнями? ( журналіст)

- Мы как раз говорим. (депутат)

- Ви не знаєте? (журналіст) 

- Знаю.

- Скажіть, назвіть ці рішення, про що вони? ( журналіст) 

- Вы же были на комитете.

- Вони не були озвучені. (журналіст) Не відмовляйте, дайте відповідь на запитання. 

- Сейчас зарегистрируюсь.

- Можно мы закончим разговор? (представник секретаріату бюджетного комітету)

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті спеціально для Кореспондент-Блоги

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]