Депутати Кропивницького їздять на елітному “брухті” за копійки

Фото: Депутати Кропивницького їздять на елітному “брухті” за копійки

Автівки найбагатших депутатів Кропивницького не перевищують вартість 40 000 грн. Автолюбителька Катерина Шамардіна роз’їзджає на новенькій Honda Crosstour за 25 000 грн.

Депутати від “Опоблоку” не пам’ятають вартості своїх авто. Депутат Ларін називає свій Huindai Accent брухтом. Народні обранці виправдовуються, що в їх деклараціях зазначені такі низькі ціни на автівки, оскільки ті, за їх словами, купувалися після потрапляння в ДТП.

Найбагатша депутатка від фракції “Рідне місто” Катерина Шамардіна придбала авто Honda Crosstour 2013 року випуску за 25 000 грн, хоча його ринкова вартість перевищує 26 000 доларів.

 

Автомобіль Honda Crosstour, що я придбала в 2016 році, мав технічний стан, відповідний його вартості, вказаній в декларації, – коментує Шамардіна.

 

Зауважимо, що нерозмитнена аналогічна автівка після ДТП з пробігом у 52 тисячі миль на аукціоні в США коштує все одно у понад 7 разів дорожче.

 

На Київщині аналогічна розмитнена автівка після пожежі коштує у 8 разів дорожче.

Депутатка придбала Хонду восени, хоча мріяла про авто цієї марки ще навесні.

У 2016 році депутатка отримала право користування авто BMW X3 I, вартість якого в декларації не зазначена. Ринкова вартість такого автомобіля становить близько 42 тис. дол. На відміну від своєї дружини, Олександр Шамардін не придбав жодного авто, проте також отримав право користування авто BMW 520 I, але теж не вказав його вартість. На ринкові таку автівку можна придбати починаючи з суми в 30 тис. дол.

Трохи більше витратились на свої автомобілі депутатка від БПП “Солідарність” Валентина Яремчук, представник “Батьківщини” Роман Розгачов, котрі заплатили за свої Chevrolet Aveo та Toyota Land Cruiser 200 по 40 тис. грн.

Renault Master, придбане у 2013 році, обійшлося депутатці Яремчук всього у 49 тис. грн.

 

На рахунок авто дійсна така вартість, так я брала на вторинному ринку після ДТП, тому так і коштувала, – виправдовується депутатка.

 

Автолюбитель Розгачов у декларації вказав 12 вантажних авто та 7 легкових. Ринкова ціна найдорожчого авто з автопарку депутата  Toyota Land Cruiser складає 33 тис. дол. Але вказана ціна в рази менша – 40 тис. грн.

Сімейне авто Hyundai Sonsts УКРОПівця Володимира Зайченка придбала його дружина за 47 тис. грн, яка до того ж є співзасновницею ТОВ “Алмаз Кіровоград” та співзасновницею ТзОВ “Голос Кропивницького”, інформація про що не вказана в декларації.

Більшу суму готовий викласти за свій транспорт депутат фракції "Наш край" Андрій Табалов. У 2014 році декларант придбав авто Mitsubishi L 200 за 120 тис. грн, хоча ринкова ціна авто становить 14 тис. дол. А у 2015 році ним було придбане моторне судно Stingray 180 RX за 92 280 грн, ринкова вартість якого становить близько 17 тис. дол.

 

Правила відображення майна в декларації мають певні особливості залежно від типу майна, які встановлені Роз’ясненнями НАЗК, – заявляє Табалов. – Зокрема, вартість задекларованого мною автомобіля Mitsubishi L 200 та моторного судна Stingray 180 RX, як і передбачено вказаним документом, зазначена в декларації із правовстановлюючих документів (нотаріально засвідчених договорів купівлі-продажу) на дату набуття їх у власність. До того ж, ці речі набуто на вторинному ринку, – пояснює народний обранець.

 

Серед декларантів, котрі не вказали вартість своїх авто опинилися представники "Опозиційного блоку" Олександр Рокожиця та Анатолій Ларін, чиї Skoda Octavia 2010 року випуску та Hyundai Accent 2008 року випуску на ринку коштують відповідно близько 12 тис. дол. та 7 тис. дол. Депутат Ларін пояснює це тим, що не пам’ятає справжню вартість авто:

 

Тому що курс долара коли я купував авто постійно змінювався, – пояснює депутат.

 

Потім депутат згадав, що купував транспортний засіб у свого знайомого та в понівеченому стані:

 

Ситуація в країні була не така тяжка, як зараз, у нас з продавцем були договірні відносини. У зв’язку з тим, що у нього цей брухт ніхто не хотів брати, а забрав лише я, то ми так і домовилися: частково я йому своїми послугами допоміг, частково – безпосередньо я якісь кошти надавав, частково – я йому казав, що стільки-стільки витратив на ремонт, – додає Ларін.

 

Під “послугами”, очевидно, малися на увазі професійні навички народного обранця. Депутат повідомив, що він працює “самозайнятим” адвокатом.

 

В діях депутатів вбачається подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Відслідковувати подібні випадки повинне НАЗК: відповідно до затвердженого на початку 2017 року Порядку проведення контролю та повної перевірки декларації особи, агентство має визначати не тільки, чи всі активи задекларували чиновники, але і чи достовірно вони їх оцінили, – коментує юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат після ознайомлення з текстом вище.

 

Правник додає:

 

Декларування завідомо недостовірної інформації в електронних деклараціях підпадає під кримінальну відповідальність, передбачену статтею 366-1 КК України, а також є адміністративним правопорушенням, відповідно до статті 172-6 КУпАП України.

 

Нагадаймо, Громадський рух ЧЕСНО зробив аналіз декларацій депутатів міської та обласної рад Кропивницького. Також читайте про лендлордів та автолюбителів Кропивницької міськради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]