Депутат від БПП склав мандат і попросився на свободу

Фото: Депутат від БПП склав мандат і попросився на свободу

Голова фракції “За конкретні справи” може втратити мандат. Представник Блоку Петра Порошенка прогулював і склав мандат добровільно. Депутати від “Батьківщини” скаржаться на неправильний підрахунок відвідуваності комісій апаратом ради.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад")

 

2 депутати стали кандидатами на відкликання. Один із них представник БПП “Солідарність” Олександр Білик на останній сесії 2017 року добровільно склав мандат:

 

Я підбивав підсумки свого перебування в статусі депутата. Помітив, що моя робота депутата, як на мене, має якісь малоефективні показники. У своєму житті я завжди щось створював, а не виборював. Не готовий до боротьби. Була інша уява, для чого я в міській раді. Думав, що я тут для того, щоб робити якісь реформи, докладати до цього свій досвід.

 

Натисніть для збільшення

 

Бачу, що в мене не виходить. Тому хочу віддати своє місце іншому депутату, можливо, він буде ефективнішим. Дуже прошу мене відпустити. Я буду ефективнішим як бізнесмен, створювати робочі місця, платити людям зарплати. У мене це виходило до цього часу, і, думаю, в подальшому буде ще краще. Прошу підтримати мою заяву. Буду вдячний за свою свободу від такого статусу”, заявив на розгляді питання про складання мандату Олександр Білик.

 

На першій сесії 2018 року депутатське крісло зайняв головний лікар Хмельницького обласного онкодиспансеру, депутат попереднього скликанння від ВО “Батьківщина”, В’ячеслав Мороз.

Ще одним депутатом на відкликання за пропуски земельної комісії став голова фракції “За конкретні справи”, фігурант минулорічного списку прогульників Хмельницької міської ради Руслан Афійчук. Коментар з приводу відвідуваності Громадському руху ЧЕСНО депутат не надав.


Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством передбачена  процедура відкликання депутата. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.

Натисніть для збільшення

 

За умови відкликання Руслана Афійчука до депутатського корпусу увійде підприємець Олександр Мазурук.

 

Фракція “Поруч” повним складом прогулює засідання комісій

Усі 4 депутати партії “Поруч” у 2017 році прогуляли більше 25% засідань комісій і, відповідно до методології Громадського руху ЧЕСНО, потрапити у список прогульників.

 

Натисніть для збільшення


Комісії ми все відвідуєм, я голова комісії. Хто Вам дав такі дані? Якщо це офіційні дані то нашо мені з вами зустрічатись?”, зазначив голова фракції “Поруч” Ігор Добжанський. А стосовно відвідуваності засідань комісій своїх однопартійців депутат порадив запитати у них особисто.
 

Більш детально про причини прогулів пояснили у прес-службі партії “Поруч”:


Як і всі депутати міської ради, наші міські обранці фракції “Поруч” мають офіційні роботи. Очевидно, що час від часу засідання комісій наших депутатів співпадають із відрядженнями та іншими нагальними робочими справами, що мають офіційне документальне підтвердження”.

 

У партії повідомляють:

 

Своїм головним завданням міські обранці від партії “Поруч” вважають роботу на округах зі своїми виборцями, зокрема вирішення їхніх нагальних проблем. Статистика подання відповідних запитів та звернень щодо вирішення актуальних потреб хмельничан у наших депутатів на гідному рівні. Це і є свідченням ефективної та продуктивної роботи депутатів фракції на благо міста та інтересів його мешканців”.

 

Половина депутатів від ВО “Батьківщина” у Хмельницькій міській раді теж потрапили у списки прогульників. Голова фракції цієї партії у міській раді Олександр Скочеляс.

 

Еще раз пересмотрите, может у них там какой-то сбой. Бывает я прихожу на комиссию потом просто надо было уйти. Или назначили заседание комисси, я не пришел, потому что говорили, что ее не будет, потом оказалось, что она есть, планы поменялись. То есть каждая ситуация носит индивидуальный характер”, прокоментував свою відвідуваність депутат.

 

Стосовно відвідуваності своїх колег Олександр Скочеляс повідомляє:
 

Что прогулюет, к чему это? Послушайте, возьмите эти данные, пускай Крывак (прим. ЧЕСНО - серкретар міської ради) еще раз перепроверит и я сделаю заседание фракции, поговорим там, я подниму этот вопрос”.

 

Щоб розвіяти усі сумніви депутатського корпусу стосовно достовірності даних по відвідуваності, наведемо відповідь апарату Хмельницької міської ради на відповідний запит.

Голова комісії з питань ЖКГ “батьківщинівець” Олег Певнєв теж потрапив у рейтинг прогульників.

 

Я голова комісії, я не знаю, що міська рада подала Вам. Із 100% засідань я пропустив максимум 10%. Я всі комісії проводжу, що вони Вам дають, я не знаю. У січні цього року мене не було, коли затверджували титульні списки і все, а решту комісій я проводив”.

 

За даними апарату Хмельницької міської ради, депутат пропустив 10 з 38 засідань комісії, що становить 26%.

У ще одного депутата ВО “Батьківщина”, Станіслава Мельника кандидата на відкликання за підсумками одного з років у попередній каденції, взяти коментар не вдалося. Помічник так і не перетелефонував Громадському руху ЧЕСНО.

Депутат від “Солідарності” Ігор Ялоха так коментує свої пропуски засідань комісії з питань ЖКГ:

 

Як на мене, основна робота депутата це створення проектів рішень, їхнє лобіювання та прийняття. Тобто створення якісного рішення ради, яке впливає на життєдіяльність хмельницької громади. Мною, як депутатом, зареєстровано ряд проектів рішень. Одне з яких вже прийнято і три знаходяться у виконанні.   Рішення нашої комісії часто мають досить рекомендаційний характер. А саме ті, які йдуть на виконком. Остаточне ж рішення приймає сам виконком”.

 


Представник “Самопомочі” та член регламентної комісії Ігор Мельничук свою появу у списку прогульників прокоментував так:

 

Я зараз навчаюсь в Києві. Раз чи два комісія збиралась позачергово, а це як правило сьогодні на сьогодні, або сьогодні на завтра і я фізично не встигав повернутись до Хмельницького. Одного разу засідання співпало із здачею екзамену в Києві”.

 

3 з 9-ти засідань сесії Хмельницької міської ради минулого року пропустив депутат від “Самопомочі” Віталій Коліщак.


Було дві позачергових сесії, на яких я був відсутній через те, що перебував закордоном і фізично не міг так швидко повернутись у Хмельницький. Ще одну сесію я пропустив через те що разом з батьком освячували камінь для церкви на горі Афон. Цю поїздку ми планували давно і, нажаль, вона співпала з сесією”, каже Віталій Коліщак.

 

Депутат від ВО “Свобода” Микола Барабаш, кілька разів брав участь у АТО, один з яких припав на початок 2017 року:


Одну земельну комісію я був на зборах громадян у мікрорайоні Лезневе. А перед цим був в АТО, пошкодив спину і лежав в госпіталі”, коментує свою відсутність на комісіях Микола Барабаш.

 

У відсотковому співвідношенні партійна безвідповідальність має такий вигляд.

Натисніть для збільшення

Нагадаємо, минулого року Громадський рух ЧЕСНО також аналізував відвідуваність депутатами сесій і комісій та виконання партіями пріоритетів у Хмельницькій міській раді.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]