Чугуївська міськрада: найбільше заробляють представники ЦЕНТРу

Фото: Чугуївська міськрада: найбільше заробляють представники ЦЕНТРу

Депутату "ЦЕНТРу" Овчаренку дідусь залишив 10 тисяч доларів. 5 депутатів міськради мають дохід менший, ніж прожитковий мінімум. Депутат-безхатько "ЦЕНТРу" Євтюшкін заробляє неофіційно. Частина представників БПП вийшли з фракції й створили депутатську групу "Позиція". 

З-поміж них найбагатші депутати Лихачов та Пазій. Голова фракції "Нова держава" Багарян боїться залишати злиденну соратницю наодинці з журналістом ЧЕСНО.

 

Хто з депутатів заробив найбільше у 2017 році?

Першу позицію у рейтингу за рівнем доходів посів голова фракції "Всеукраїнське об’єднання "ЦЕНТР" у Чугуївській міській раді Сергій Шуманський. Сумарний дохід сім’ї Шуманських сягнув майже двох мільйонів гривень.

 

Натисніть для збільшення

На другій сходинці в рейтингу опинився його колега по фракції Ваган Гулян. Він є власником готельно-ресторанного комплексу "Принц 555" та директором ТОВ "ПСП "Коробчанське".

 

Потому что я честно работаю. Всё, что заработал – то и показываю. Надо больше работать, чтобы зарабатывать деньги. Я с 5 утра начинаю и к 12 заканчиваю", – говорить депутат Гулян.

 

В’ячеслав Лапін з "ЦЕНТРу" також опинився у цьому спискові. Він є власником "Об’єднання СЄЖКББ "Магістраль" та, згідно з OpenDataBot, займається роздрібною торгівлею.

До рейтингу потрапив і Роман Лихачов, котрий обирався до ради першим номером списку фракції "Солідарність", а наразі вийшов з неї та очолює депутатську групу "Позиція". Зайняття адвокатською діяльністю торік принесло йому більше мільйона гривень доходу.

 

По-перше, я є фізичною особою-підприємцем і працюю з юридичними особами на 3 групі оподаткування. І у декларації вказується дохід, а не прибуток. Прибуток значно нижчий від тієї суми, яка задекларована. По-друге, я за підсумками 2013 року визнаний найкращим адвокатом Харківської області. Тому, в принципі, і можу дозволити собі такий дохід. І, до речі, ніяких бюджетних коштів у заробленому мною мільйоні не було", – повідомляє Лихачов.

 

На запитання чому, на його, думку, він опинився на таких високих позиціях у цьому рейтингові, Лихачов відповідає:

 

Тому що я декларую весь свій дохід, нічого не приховую. Я вважаю, що кожен повинен сплачувати своїй громаді належні податки. Я задекларував максимально всі доходи, які є, щоб з них заплатити податки. Так, якщо брати по формі оподаткування, то для територіальної громади це близько 100 тисяч гривень було заплачено".

 

Лихачов додав, що його чесність гарантується і тим, що з ним працюють юридичні особи з іноземним капіталом, які перевіряють прозорість документації та декларацій кожного, з ким вони заключають договори. Також Лихачов вважає, що він, можливо, опинився у цьому рейтингові не скільки через те, що у нього дійсно один з найбільших доходів серед депутатів Чугуївської міської ради, а стільки через те, що його колеги-депутати не завжди добросовісно вказують свої статки у деклараціях.

Закриває ТОП-5 депутатів Чугуївської міської ради з найбільшим доходом у 2017 році Андрій Пазій, котрий теж обирався до ради від списку фракції "Солідарність", але вийшов з неї та приєднався до депутатської групи "Позиція".

 

Если Вы когда-нибудь занимались предпринимательской деятельностью, то Вы знаете, что предприниматели, которые работают на едином налоге 1, 2, 3 группы, они пишут валовый доход. А в декларации валовый доход считается как прибыль. Потому ничего удивительного нет", – коментує свої 773 тисячі доходу у декларації Пазій.

 

Утім у його декларації не вказано жодного підприємництва, власником якого він є.

 

Я с 2000 года предпринимательской деятельностью занимался. Сейчас уже прикрылись. Мобильная связь", – зазначає Пазій.

 

Статки депутатів: хто скільки заощадив?

Перше місце за кількістю заощаджень у 2017 році посідає представник "Нашого краю" Анатолій Коровкін. Така кількість заощаджень є зрозумілою через те, що він – власник двох сільськогосподарських підприємств та ТОВ “ПОКРОВ-ОІЛ”, котре торгує паливом.

Натисніть для збільшення

Друге місце у цьому рейтингу – у депутата Романа Лихачова, який вказав у декларації за 2017 рік дохід у понад один мільйон гривень.

 

Оскільки у мене був мільйонний дохід, то частину я залишив як заощадження і зберігав удома. До того ж, у мене була збережена частина доходу за 2016 рік", – повідомляє Лихачов.

 

У рейтингові опинився і заступник голови фракції "ЦЕНТР" Руслан Овчаренко.

 

Разве же это большие деньги? По сравнению с остальными депутатами это копейки. Деньги мне когда-то передал ещё дедушка, много лет назад. А я человек накопительный. Я бы не назвал себя богатым депутатом. Считаю, что проблема в обвале гривны. Раньше 10 тысяч долларов – это было 80 тысяч гривен. А сейчас это – 300 тысяч гривен", – розповідає Овчаренко.

 

До списку "багатіїв" потрапив і депутат Андрій Пазій, котрий, згідно з декларацією, станом на 2017 рік мав не тільки один з найбільших доходів серед депутатів ради, а ще й майже 300 тисяч гривень заощаджень.

 

Меня больше смущает, когда декларация нулевая лежит, а данный человек является меценатом и ездит на дорогой машине. Или завод имеет, а декларация нулевая. Вот тут вопросы должны возникать. А мои 5 тысяч долларов – это съездить один раз отдохнуть", – розповідає Пазій.

 

Утім, уточняти, хто конкретно з депутатів недобросовісно заповнює декларації, Пазій не став.

 

Як живуть депутати з рівнем доходу нижче прожиткового мінімуму?

У Чугуївській міськраді є 5 депутатів, які мають дохід з розрахунку на члена сім’ї нижчий за прожитковий мінімум. Троє з них не заробили ані копійки.

Натисніть для збільшення

Так, Ганна Резодубова, депутатка фракції "Нова держава", за 2017 рік не отримала жодної копійки доходу. Її контактні дані ми намагалися отримати через лідера її фракції Мкртича Багаряна.

 

Если вас интересует разговор с Анной Яковлевной – мы с ней договорились, по другим каналам, что вы в 13 часов можете встретиться с нами, с депутатской группой "Новая держава", у меня в кабинете. Я хотел бы присутствовать при вашем разговоре. Я бы не хотел оставить её вместе с вами один, потому что она новая депутат, первый год, мало ли…", – відповідає Багарян.

 

Коли журналіст конкретизував запитання, яке хотів би задати Резодубовій, а саме про відсутність у її декларації доходу, то у відповідь почув:

 

Ну она пенсионерка, при чём здесь?", – здивувався Багарян.

 

Журналіст наголосив, що пенсія також підлягає декларуванню. Однак у відповідь на це Багарян знову почав запрошувати на особисту зустріч у його кабінеті.

У представника фракції "ЦЕНТР" Василя Полянського аналогічна ситуація: розділ декларації про дохід за 2017 рік повністю порожній.

Його колега по фракції Віктор Євтюшкін, згідно з його декларацією, теж не заробив за 2017 рік жодної копійки. Більше того, його декларація повністю порожня: там не вказані ні члени родини, ні майно, ні транспортні засоби, ні заощадження.

 

У меня ничего и нету. Вообще ничего. Ни автомобиля, ни квартиры… Езжу в метро, в общественном транспорте. Могу всё показать, рассказать... Я ничего не скрываю. Работаю неофициально тренером-инструктором. Работаю на человека, оформлено ЧП, хозяйка спортзала платит налоги, всё как положено. Сейчас сдаю ЗНО и поступаю в высшее училище для того, чтобы официально устроиться тренером", – розповдає Євтюшкін.

 

Зауважимо, що з неофіційного заробітку не платяться податки. Відповідно депутат розподіляє на сесіях податки інших мешканців Чугуєва, які сплачують їх до бюджету, але сам кошти до бюджету не вносить.

Євтушкін зазначив, що мешкає на квартирі з дівчиною, а останні півроку, за його словами, орендує квартиру. Утім, ця квартира у декларації депутата також не зазначена, хоча він її мав внести. Та Євтюшкін каже, що він про це не знав.

Олександра Страхарського із фракції "ЦЕНТР" також можна віднести до категорії депутатів-злиднів: він має дружину та двох дітей, однак сукупний дохід сім’ї складається лише з невеликого відсотку нарахувань на депозит у банкові та соціальної допомоги від Хмельницької міської ради, де офіційно прописаний Страхарський.

 

Я одружився і переїхав у Хмельницький у один час, але там не склалося, щоб я робив, і переїхав сюди робити. А прописку свою залишив там, тому що у мене була складна операція, і тому щоб не переводити всі документи я не перепрописувався", – розповідає депутат.

 

На питання ж за які кошти наразі живе сімейство Страхарського, він відповідає:

 

Живемо з накопиченого у предидущі роки".

 

Утім, з накопиченого у попередні роки у декларації Страхарського – 27 тисяч гривень. А це – прожитковий мінімум на 4 осіб лише на 4 місяці.

 

 

Я приватний підприємець. Призупинений… Коли планую продовжити? Ну це питання складне… Не тільки від мене залежить", – розповідає Страхарський.

 

Утім, безкоштовний запит на сайті Мінюсту показав, що ФОП Страхарський Олександр Анатолійович не перебуває в процесі припинення діяльності.

До рейтингу бідних за рівнем доходів депутатів потрапив і заступник голови фракції "ЦЕНТР" Руслан Овчаренко. Його річний дохід є меншим, ніж сумарний прожитковий мінімум для нього та двох членів його родини.

 

Приходится экономить. Я сейчас частный предприниматель. До этого проработал год советником главы районного совета. Да, была такая низкая зарплата, – я же госслужащий, что делать? Ради людей. Было бы неплохо, если бы подняли зарплаты. Может Вы посоветуете это в своих статьях, может быть поможет?", – з надією цікавиться Овчаренко.

 

Якщо громада чи журналісти помітили недостовірні дані у деклараціях депутатів, держпосадовців чи інших відповідальних персон, можна про це повідомляти НАЗК.

Якщо суб’єкт декларування умисно не подав декларацію та сума завідомо недостовірних даних перевищує 344,5 тис. грн – настає кримінальна відповідальність. Стаття 366-1 Кримінального кодексу України передбачає у такому випадку штраф від 42,5 до 51 тис. грн, громадські роботи на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО проаналізували відвідуваність та голосування депутатів Первомайської міської ради Харківської області у 2017 році, їхні декларації за 2016 рік, звіт мера міста Харків у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, а також їхні доходи у 2016 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]