Голова Адміністрації Президента — 100% прогульник

Фото: Голова Адміністрації Президента — 100% прогульник

У Харківській облраді 5 кандидатів на відкликання, в тому числі й голова Адміністрації Президента України Ігор Райнін. Третина депутатів — прогульники. Депутати реєструються і тікають із пленарних засідань. 

Рівень опозиційності “Самопомочі” зріс на 6%. Булах утратив лідерство опозиційності через побиття. Олег Каратуманов переховується від журналістів.

 

Згідно з чинним законодавством, депутати, які пропускають більше 50% сесій чи засідань комісій за рік каденції, можуть втратити свій мандат за народною ініціативою. Закон не передбачає поважних та неповажних причин для пропуску засідань.

 

Зі 120 депутатів кандидатами на відкликання за результатами каденції 2017 року стали 5 депутатів, що на 4 менше у порівнянні з 2016 роком, коли Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив моніторинг роботи ради. До цього рейтингу повторно потрапив лише Євгеній Сироткін з “Опозиційного блоку”, який почав прогулювати ще більше засідань комісії соціальної політики, членом якої він є. Якщо 2016 року він пропустив 55% засідань, то в 2017 році ця цифра виросла до 75%.

Натисніть для збільшення

 

Нету у меня пары минут. В четверг перезвоните”, сказав “опоблоківець” Сироткін у вівторок, а у четвер вже не брав слухавки.

 

Лідером оновленого рейтингу став чинний голова Адміністрації Президента України та представник “Солідарності” Ігор Райнін. За весь 2017 рік він жодного разу не відвідав пленарне засідання чи засідання своєї комісії з забезпечення прав людини, свободи слова та інформації.

На свою посаду Райнін був призначений 29 серпня 2016 року. З того моменту через нову роботу йому стало набагато складніше виконувати свої прямі депутатські обов’язки. Однак у зв’язку з цим його мандат варто було б передати іншій особі, яка змогла б приділяти час прийняттю рішень у обласній раді та роботі з виборцями, які делегували депутату повноваження.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся по коментар до Адміністрації Президента, але Райнін відповіді не надав.

75% засідань комісії розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою прогуляв і депутат від “Солідарності” Андрій Хвесик.

 

Он на комиссии вот буквально был. Он постоянно работает. И на комиссиях и на сессиях бывает”, почав виправдовувати свого колегу лідер фракції “Солідарність” в Харківській облраді Віктор Коваленко.

 

На той факт, що Хвесик пропустив 75% засідань комісій в 2017 році Коваленко відповів:

 

Вы знаете, может быть и такая ситуация, я не знаю, я не готов просто ответить сразу. Это мне надо изучить этот вопрос, чтобы я понимал о чём идёт речь. У нас 120 депутатов и я ж как бы… как первый заместитель главы областного совета. Мне важны все, не только фракция, которую я представляю”.

 

Утім, дати журналісту номер телефону Хвесика для особистого спілкування лідер фракції відмовився.

Кандидатом на відкликання став і член фракції “Відродження” Олексій Полях. Депутат прогуляв 67% засідань комісії регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради.

 

У каждого могут быть свои причины отсутствия на сессии или комиссии. У нас во фракции несколько человек почтенного возраста. К сожалению, у многих из них в силу этого возраста проблемы со здоровьем. Также среди наших депутатов люди, которые трудятся на руководящих должностях, и соответственно, часто бывают в командировках. Безусловно, работа на сессиях и в комиссиях неотъемлемая и очень важная часть депутатских обязанностей”, коментує лідер фракції “Відродження” Володимир Скоробагач.

 

Останнім кандидатом на відкликання за результатами каденції 2017 року є “батьківщинівець” Микола Таркан, який пропустив 67% сесій.

Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови в кінцевому результаті рішення прийматиме партія.

Натисніть для збільшення

Згідно з інформацією з сайту ЦВК, замість 2 кандидатів на відкликання з “Солідарності” (Райніна, Хвесика) до лав ради можуть потрапити голова правління ПАТ "Мегабанк" Олена Жукова та генеральний директор ПСП "Виселок" Василь Акулов. Зауважимо, що в “Солідарності” вже оновився склад, але сталося це у зв’язку зі смертю Миколи Ключки.

 

Николай Ключка умер. Перед Новым годом”, заявив лідер фракції “Солідарність” у Харківській облраді Віктор Коваленко.

 

Про смерть Ключки після затяжної хвороби з посиланням на публікацію з сайту Харківської облради написав ряд регіональних ЗМІ, в тому числі й “Справжня Варта”, “Kharkiv Today” та “Город Х”. Депутата не стало 28 листопада 2017 року. Утім, його прізвище залишалося в системі поіменного голосування й на двох сесіях, які відбулися в грудні.

 

Для того, чтобы передать мандат другому человеку нужна сессия областного совета. Сессия будет 1 марта и другой человек получит депутатский мандат”, розповів Віктор Коваленко за пару днів до сесії.

 

Згідно з постановою на сайті обласної ради, Ключку в депутатському корпусі замінив начальник ДП “Південна залізниця” Микола Уманець, який, за даними з сайту ЦВК, був наступним у виборчому списку фракції. 1 березня 2018 року на черговій сесії Харківської обласної ради новий депутат офіційно отримав свій мандат.

“Опозиційний блок” також може оновитися. Замість кандидата на відкликання Сироткіна у раду може потрапити генеральний директор ТОВ "ВКГ "Лісова казка" Вячеслав Гуляєв. А замість Поляха з “Відродження” директор КЗ "Люботинська спеціалізована школа-інтернат "Дивосвіт" Віра Сивицька. “Батьківщинівець” Таркан може поступитися місцем директору ПП "Куп’янська сільгосптехніка" Олександру Бібіку.


 

Чому депутати тікають із сесій?

“Рівнем нерішучості” ми називаємо відсоток голосувань, в яких депутати з тих чи інших причин ніяк не голосували під час пленарних засідань. Нижче ми пропонуємо рейтинг, в якому представлені результати нашої аналітики відкритих результатів поіменного голосування на всіх сесіях за 2017 календарний рік.

Наявність депутата у реєстрації ще не означає його фактичної присутності.

Натисніть для збільшення

Порівняно з попереднім роком, ситуація також значно змінилася. Кількість депутатів, які нічого не вирішують у більш, ніж половині випадків, виросла з 8 до 11 осіб. У рейтингу залишилися “опоблоківець” Валерій Білокудря, Тетяна Біловол з “Відродження”, “батьківщинівець” Олександр Мельник та дворазовий кандидат на відкликання Сироткін.

Окремо варто виділити таких депутатів, як Білокудрю, Сироткіна та члена фракції “Солідарність” Юлію Світличну, яка з жовтня 2016 року очолює Харківську обласну державну адміністрацію. Усі троє за 2017 рік не пропустили жодної сесії Харківської обласної ради, однак у більшості випадків не натискали жодну з кнопок під час голосувань.

Аналізуючи результати поіменних голосувань, ми помітили, що Білокудря з “Опозиційного блоку” може натиснути на кнопку один раз за 1020 рішень, після чого перестає голосувати.

Кандидат на відкликання Євгеній Сироткін із “Опоблоку” взагалі тікає з сесій. Результати поіменних голосувань показують, що він був присутній лише на початку трьох пленарних засідань, взявши участь у прийнятті меншої половини рішень у кожному з них.

Голова ХОДА Світлична іноді перестає голосувати в середині сесії й повертається за своє робоче місце лише через 10 прийнятих рішень. На лютневій сесії 2017 року система фіксувала присутність депутатки на сесії, однак за все пленарне засідання вона не проголосувала жодного разу.

Вікторія Анопольська, голова прес-служби Юлії Світличної повідомила, що голова облдержадміністрації спілкується з представниками преси через листування.

 

Ні, зараз я не можу пояснити… А Ви можете запит надіслати нам офіційно?”, запитала Анопольська у журналіста в телефонній розмові.

 

Ми відправили два електронних запити з інтервалом у декілька днів на ім’я Юлії Світличної з проханням прокоментувати свою нерішучість на сесіях, але на момент випуску статті пройшло майже два тижні, а відповідь так і не була отримана.

 

До мене не дійшов запит від ваших колег”, сказала голова прес-служби депутатки Вікторія Анопольска у розмові з журналістом, який телефонував їй через декілька днів після того, як був надісланий перший запит.


Цікаво, що попри свою публічну відкритість, голова ОДА Харківської області вже не перший раз відмовляє у діалозі і складається враження дуже показової відкритості та вибіркового спілкування з пресою.

Для БПП це вже не перший випадок, коли голова ОДА поєднує свою посаду з депутатством.

Так, наприклад, робить колега Юлії Світличної  голова Київської ОДА Олександр Горган, голова Подільської райдержадміністрації в м. Києві Валентин Мондриївський та інші. Лев Парцхаладзе, депутат Київської облради, став кандидатом на відкликання через пропуски комісії, адже поєднує мандат депутата з посадою заступника міністра ЖКГ.

Довідково: Голови та заступники ОДА, які мають статус держслужбовців, часто суміщають мандат депутата облради і, згідно з моніторингами ЧЕСНО, потрапляють як депутати до списків кандидатів на відкликання або прогульників, оскільки не можуть ефективно виконувати обов’язки чиновника та представницьку функцію депутата.

Так, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч є депутатом Чернігівської облради. Він був призначений на посаду в березні 2015 року. Аналогічна ситуація в кандидата на відкликання депутата та голови Тернопільської ОДА Степана Барни. Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко найзатятіший прогульник ради і суміщає мандат депутата міськради. Муляренка призначили на посаду у квітні 2016 року за кілька днів до набуття чинності закону, який забороняє сумісництво.

У Вінницькій області Валерій Коровій з 27 лютого 2015 року є головою Вінницької ОДА та на місцевих виборах отримав мандат депутата облради як перший кандидат від БПП “Солідарність”.

Голова Подільської райдержадміністрації в м. Києві Валентин Мондриївський, призначений на посаду в квітні 2016 року, водночас є депутатом Київської міськради. Всі зазначені політики і держслужбовці є представниками “Солідарності”.

 

Прогульники ховаються від преси

Окремо ми сформували і список прогульників Харківської обласної ради. До нього потрапили депутати, які за 2017 рік пропустили від 25% до 50% сесій та засідань комісій. Таких виявилося 42 особи, тобто кожен третій. У 2016 році до списків прогульників потрапили 35 осіб.

Натисніть для збільшення

Окремо варто виділити депутата Миколу Кривенка з “Нашого краю” та трьох колег з “Опозиційного блоку”: Леоніда Заярного, лідера фракції Олега Каратуманова та Ігора Нестєрова. Кожен з них пропустив рівно по 50% засідань своїх комісій, і якби вони пропустили ще хоча б одне, то стали б кандидатами на відкликання. Те ж саме стосується і Олександра Мельника з “Батьківщини” та членів фракції “Відродження” Тетяни Біловол, Олексія Гармаша і Віктора Попова, які пропустили рівно по 50% сесій.

Біловол, Нестєров та Попов, до речі, у 2016 році мали найбільший річний дохід серед депутатів облради. Серед прогульників опинився і один з найбагатших депутатів представник “Відродження” Альберт Кононенко.

 

Здесь нет такого, Вы ошиблись”, відповів чоловічий голос на дзвінок по коментар до Олега Каратуманова.


Після цієї відповіді співрозмовник поклав слухавку й більше не відповідав на дзвінки. Цікаво, що депутат вже не перший рік у такий спосіб приховується від преси. Торік на дзвінок відповіли, що Олег Каратуманов вийшов та зателефонує пізніше, але ніхто не передзвонив та слухавки більше не взяв. У соцмережах цей номер фігурує саме як номер Олега Каратуманова і людина явно ним користується. У месенджерах Viber та WhatsApp відображається позначка про недавній статус “онлайн” та стоїть фотографія депутата.

Щодо прогульників “Самопомочі” Рубана та Булаха, які пропустили по 33% сесій, лідерка фракції Тетяна Бідняк виправдовує це дуже поважними та невідкладними причинами.

 

Відсутність на комісіях і сесіях пов'язана або з неможливістю бути присутнім через стан здоров'я, або з поважними невідкладними відрядженнями”.
 

Найвища кількість прогульників та кандидатів на відкликання по відношенню до кількості членів фракції в раді за 2017 рік зафіксована у “Опозиційного блоку” (53%), а найнижча у “Солідарності” (32%).

 

Натисніть для збільшення

Минулого року лідером аналогічного рейтингу стала “Батьківщина” (63%), а на останньому місті опинилася “Сапомоміч” (8%).


 

Депутата-опозиціонера Булаха побили невідомі

У Харківській обласній раді 99% рішень, винесених на сесійні голосування в 2017 році, були схвалені більшістю голосів. З 297 рішень, які розглядалися депутатами, не прийняли лише 3. Згідно з результатами поіменних голосувань, середній час на прийняття рішень у Харківській облраді близько 3 хвилин.

Натисніть для збільшення

Ситуація стосовно опозиції в облраді залишається незмінною. Найбільш опозиційною фракцією залишається “Самопоміч”, яка представлена 12 депутатами. Рівень їхньої опозиційності виріс з 17% у 2016 році до 23% у 2017. Решта фракцій формують собою коаліцію, і їхній середній рівень опозиційності становить 1,5%.

 

Депутатський склад фракції має інший, принципово відмінний погляд на управління комунальною власністю, зокрема, КП мають низьку ефективність. Ми вважаємо, що розподіл коштів бюджету розвитку області мав би відбуватися саме на розвиток, а не використовуватися як інструмент впливу задля користі окремих депутатів на "своїх" округах як гарантія збереження мандату”, пояснює лідер фракції “Самопоміч” в облраді Тетяна Бідняк.

 

У ТОП опозиціонерів увійшли виключно представники фракції “Самопоміч”.

Натисніть для збільшення

Торічний лідер з опозиційності, голова Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах, посунувся у рейтингу передавши його колегам по фракції Віктору Кисілю та Дмитру Бондаренку.

 

На жаль, велика кількість рішень Харківської обласної ради приймаються з порушенням  регламенту, непрозоро, без урахування думки громад області. Часто досить складно зрозуміти, з'ясувати доцільність фінансування окремих "прожектів", "програм", часто відсутнє підтвердження "виконання робіт", "проведення заходів". Зважаючи на це, я за сумнівні проекти рішень не голосую”, коментує свою значну кількість голосів “проти” та “утримуюся” найопозиційніший депутат Кисіль.

 

Дмитро Булах із “Самопомочі” розповів про причини зниження своєї опозиційності, і виявилось, що причиною тому пропуск сесії:

 

Проблема в том, что в прошлом году я пропустил 2 сессии из 6 и, видимо, с этим связано мое смещение в рейтинге оппозиционности. Сессии пропустил не по своей вине первая мартовская сессия была внеочередной. Связана была с ситуацией со взрывами арсеналов в Балаклее. По сути, там рассматривался один вопрос и я физически не смог вернуться из Киева, т.к. созвана она была экстренно. Вторую же пропустил в августе из-за того, что находился в больнице после нападения на меня. Думаю, с этим и связано то, что в прошлом году я, формально, не был столь оппозиционен, как в 2016”, — розповідає Булах.

 

Так, за декілька днів до серпневої сесії 2017 року на екс-найопозиційнішого депутата облради Дмитра Булаха було скоєно напад, після чого він отримав травми середньої тяжкості та більше тижня провів у лікарні. Перед будівлею облради в день сесії відбувся мітинг на підтримку депутата з вимогами знайти винних у злочині.

Лозунгами мітингу були гасла “НІ переслідуванню громадських активістів” , “Активісти у небезпеці”. Громадяни вимагали від правоохоронних органів знайти та покарати замовників та виконавців нападу. Але й до цього дня ця вимога досі не виконана.

Лідер фракції “Самопоміч” в облраді вважає, що причиною нападу на депутата була його опозиційність та активна громадська діяльність:

 

Ми вважаємо, що ведення Дмитром Булахом антикорупційних розслідувань в контексті громадської діяльності і його опозиційність і принциповість могли бути напряму пов'язані з нападом на нього”,   розповідає Тетяна Бідняк.

 

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО писав про звіт мера Харкова Геннадія Кернеса за 2017 рік, оприлюднив аналіз роботи ради за 2016 рік та проаналізував доходи депутатів. Також опублікований аналіз роботи Харківської міськради за 2017 рік.

Рік роботи облради спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]