Мільйонери і бідні кур’єри: хто керує Мерефою

Фото: Мільйонери і бідні кур’єри: хто керує Мерефою

Всі найбагатші депутати – приватні підприємці. Вони вказують не прибуток, а дохід. Шевченко вважає, що він очолив рейтинг із кількості заощаджень, бо його колеги не хочуть показувати свої статки. Ільченко не перший рік інвестує в майданчик брухту.

Нечепоренко бідкається, що не може піти у відпустку. Троє депутатів ради живуть за межею бідності. Олійник не подавав декларації до НАЗК 2 роки.

 

У кого з депутатів найбільший дохід?

Олександр Шемет з "Нашого краю", згідно з його декларацією, мав найбільший дохід з-поміж депутатів Мереф’янської міської ради у 2017 році. Він із дружиною є приватними підприємцями, і займаються вони будівельними матеріалами.

Натисніть для збільшення

Шемет підкреслив, що був би не проти заробляти мільйони гривень, однак по факту він отримує набагато менше. Відбувається це через те, що з цифри в декларації не вираховуються податки, розходи на товари, комунальні послуги, заробітні плати працівникам і т.д.

 

Я показываю то, что у меня есть в бизнесе, свой оборот. Я как частный предприниматель, работающий на второй группе, показываю свой оборот. Когда я заполнял декларацию я брал всё с отчётов, которые я подаю в налоговую", – розповідає Шемет.

 

На другому місці – представник фракції "Волонтерська партія України" Віталій Рябуха. Його дохід у 2017 році склав півтори мільйони гривень. Вже майже 10 років він є директором ТОВ "АВІТАЛА", яке займається оптово-роздрібною торгівлею м’ясною продукцією та іншими продуктами харчування.

На запитання чи може він назвати себе одним з найбагатших депутатів ради Рябуха розсміявся і сказав що не може. А ось що Рябуха відповів на запитання чому він, на його думку, опинився у цьому рейтингу:

 

Я чесно все задекларував… Я підприємець. А ті, хто працює з бюджетними коштами, хто не може задекларувати те, що заробляє реально...", – натякнув депутат.

 

Утім пояснювати кого він мав на увазі Рябуха не став. Він підкреслив, що у нього є певні підозри, однак доказів немає.

У приватного підприємця Сергія Назаренко з фракції "Відродження" у декларації також вказана сума доходу за 2017 рік більше мільйона гривень.

 

Ви знаєте як працює система обкладення на третій групі єдиного податку? Сума, яка зайшла на розрахунковий рахунок – вся "брудна" сума. Окремо я ще плачу податки, і за електроенергію, і за матеріали. І саме цю "брудну" суму я вимушений показати. І в результаті по декларації я відчуваю себе мільйонером, а по факту – що залишилося", – розповідає Назаренко.

 

Його колега по фракції Олександр Нечепоренко з 1999 року є власником ДП "Альфа" ТОВ "ЛУЧ", а з 2007 – ПП "Енергометалбудторг". За його словами, він займається продажем будівельних матеріалів.

 

Та Боже сохрани, ні. Я не можу себе назвати найбагатшим тому що я приватний підприємець, і задеклароване – це з оборотом. Якби це був у мене доход такий – тоді звісно, я вважав би себе найбагатшим. Я таких "багатий", що уже 4 рік не був у відпустці. Реальний дохід може як складає тисяч 100-150 тисяч в рік, то і все", – розповідає Нечепоренко.

 

Він також вказав у e-декларації ті цифри, які писав при подачі звіту у податкову інспекцію.

Сергій Дейнека з "Нашого краю" також є приватним підприємцем. OpenDataBot показує, що він займається торгівлею текстильними товарами.

 

Наскільки я помню, там було написано близько 150 тисяч доходу за рік. Ну я можу подивитися ще по своїй декларації", – говорить Дейнека.

 

Однак у декларації депутата дійсно вказані ті цифри, які називав йому журналіст, а саме понад 825 тисяч гривень.

На запитання, чи може він назвати себе одним із найбагатших депутатів Мереф’янської міської ради, Дейнека розсміявся:

 

Ні, не можу. Я ж знаю, там набагато більше людей, у яких є гроші. Я не багата людина. Мені дуже приємно, що люди думають, що я багатий, але на самом ділі…", – розповідає депутат.

 

У кого з депутатів найбільші статки?

Представник фракції "Наша земля" Дмитро Шевченко очолив рейтинг депутатів Мереф’янської міськради за кількістю грошових заощаджень у 2017 році.

Натисніть для збільшення

Він зберігав 40 тисяч доларів готівкою.

 

Це заощадження ще до того, як я став депутатом. Я показував це і в першій декларації. Це не за час депутатської діяльності. Заощадження пов’язані з будівельною діяльністю. Я брав будинки, які не достроєні, або які потребували капітальних вкладень, купляв їх, доробляв і продавав. Це не така вже й велика сума. Я не є самим багатим депутатом, є і більше. Але, мабуть, вони не хочуть показувати це", – розмірковує Шевченко.

 

Також він додав, що він не знає хто його співрозмовник з протилежної сторони слухавки, однак йому нічого приховувати, і він у будь-який час готовий будь-кому розповісти про свої статки. Громадський рух ЧЕСНО вважає, що будь-яка особа, в тому разі якщо їй нічого приховувати, може відповісти на будь-які запитання як по телефону, так і в будь-якій іншій формі.

Андрій Ільченко з "Волонтерської партії України" також потрапив до цього рейтингу. У нього в декларації зафіксовано, що він, отримавши 177 тисяч гривень доходу у 2017 році, позичив 500 тисяч гривень третій особі та має депозит у банку на 71 тисячу гривень.

"Гроші позичив знайомому. У нього площадка металоломна. Гроші там обертаються. Це ж не один рік у мене кошти акумулірувались. Тільки на залізниці я 18 років пропрацював. Гроші повернуться. Я їх не проїдаю, я їх вкладаю в розвиток", – розповідає Ільченко.

Значна відносно інших депутатів Мереф’янської міської ради сума грошових активів вказана і в декларації депутата Олександра Нечепоренко з "Відродження".

"300 тисяч у банку – це ж кошти, які пішли в оборот. Це кошти приватного підприємця. Це ж не вклад мій, який я поклав у банк і все. У банку збережень немає. А 90 тисяч готівкою для приватного підприємця – це злидні, я Вам скажу", – розповідає Нечепоренко.

 

Як депутати виживають з меншим доходом, ніж прожитковий мінімум?

Натисніть для збільшення

Серед депутатів Мереф’янської міської ради найцікавіша декларація виявилася у представника "Відродження" Анатолія Лялюка. Він, не маючи абсолютно ніякого доходу та заощаджень, у 2017 році став власником трьох автомобілів та нежитлової будівлі вартістю 17 тисяч гривень.

 

Ну, по телефону я спілкуваться не буду. Оце шо Ви мені по телефону спілкуєтесь по деклараціям – то звоніт бабушкіна дєрєвня. Ну я може якому-то дибілу отвічаю! Ілі бомжу. Ілі прєзідєнту. Я ж не знаю!", – каже Лялюк.

 

До списку "бідняків" потрапив і депутат фракції "Нашої землі" Дмитро Шевченко, у якого станом на 2017 рік було 40 тисяч доларів заощаджень. Сума його доходу від зайняття незалежною адвокатською діяльністю та соціальної допомоги не сягає річного прожиткового мінімуму на чотирьох осіб у сімействі (самого депутата, дружини та двох синів).

 

Ну що поробиш… Діти ще маленькі. Грошей вистачає. На сьогоднішній день моя основна робота – це адвокатська діяльність, і іншої діяльності у мене немає. Є у мене батьки, у моєї дружини є батьки. І, як у і будь-яких нормальних родинах, ніхто не відмовляється від їхньої допомоги", – розповідає про своє життя Шевченко.

 

Артем Попов з "Радикальної партії" теж має дохід менший за прожитковий мінімум. В його декларації вказано, що він працює кур’єром у харківській компанії ТОВ "Курсор-Експрес" й за 2017 рік заробив 15 тисяч гривень.

Попов підтвердив, що він працює кур’єром у цій компанії, і заявив, що отримував офіційну мінімальну зарплату. Однак у такому разі заробіток в декларації за 2017 рік мав би складати 38 тисяч гривень (3,200 x 12).

 

Ну мені цю інформація надала бухгалтер. Я ж не знаю як вони там бухгалтерію ведуть", – говорить депутат.

 

На запитання про те, чи вистачає йому коштів та на що він живе, Попов розповідає:

 

Звичайно не вистачає. Я ж не отримую ніяких більше доходів. Депутатська діяльність вона ж не оплачувана. Шукаю якісь доходи тимчасові, підробляю.Це доходи якісь неофіційні, звичайно. Ну якшо я яму копаю і за це отримую 200 гривень, наприклад, то який офіційний доход? Шо у нас взагалі в країні добре? Що у нас розмір зарплати мінімальної такий – це нормально взагалі?", – скаржиться депутат Мереф’янської міської ради.

 

Громадський рух ЧЕСНО підтримує введення на законодавчому рівні компенсацій та заробітних плат депутатам місцевих рад за виконання їх представницьких функцій. Однак представники руху вважають, що працювати неофіційно, а, відповідно, і не платити податки, збагачуючи тіньову економіку країни для тих, хто відповідає за розподіл коштів платників податків неприпустимо.

Єдиним депутатом, котрий не подав декларацію до НАЗК ні за 2016, ні за 2017 рік є представник "Радикальної партії" Костянтин Олійник.

 

Справа в тому, що я її вчасно не подав, тому її там і немає. Насправді мені там і декларувати нема шо, тому… Я загубив ключ, підпис електронний. І коли приїхав до податкової – там черга була. Я години три простояв, шоб отримати той ключ… Ні, за 2016 також не подавав декларацію. Така ж сама ситуація була. Висів сам сайт, і я то лі три, то лі чотири спроби зробив, вона підвисла, і так у мене й не получилося…", – виправдовувався Олійник.

 

Депутат Олійник сказав, що знає про кримінальну відповідальність за неподання декларації. Він пообіцяв виправитися та найближчими днями. Олійник запевнив, що у нього є декларація у паперовому вигляді і він зможе протягом доби надіслати її скани журналістові для ознайомлення, однак цього так і не сталося. На момент публікації статті пройшло більше двох тижнів, та декларація Олійника, не дивлячись на обіцянки, до сих пір не розміщена на сайті НАЗК.

Якщо громада чи журналісти помітили недостовірні дані у деклараціях депутатів, держпосадовців чи інших відповідальних персон, можна про це повідомляти НАЗК.

Якщо суб’єкт декларування умисно не подав декларацію та сума завідомо недостовірних даних перевищує 344,5 тис. грн – настає кримінальна відповідальність. Стаття 366-1 Кримінального кодексу України передбачає у такому випадку штраф від 42,5 до 51 тис. грн, громадські роботи на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО проаналізували декларації депутатів Чугуївської міськради Харківської області за 2017 рік, відвідуваність та голосування депутатів Первомайської міської ради Харківської області у 2017 році, їх декларації за 2016 рік, звіт мера міста Харків у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, їх доходи у 2016 та 2017 роках і ще багато чого іншого.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]