Депутати курортного Скадовська - бідняки

Фото: Депутати курортного Скадовська - бідняки

До рейтингу найбагатших депутатів Скадовської міськради Херсонської області потрапили директорка школи та два лікарі. Серед депутатів немає жодного мільйонера. Офіційно корпоративні права є лише в декларації Фролова з "Партії зелених".

Хоча б якісь заощадження мають четверо депутатів. Третина депутатів — злидні. Терьохін та Бєлоус перекладають відповідальність за неподання декларацій на бухгалтерів.

 

Хто з депутатів мав найбільший дохід у 2017 році?

Проаналізувавши декларації всіх депутатів Скадовської міськради, ми виявили, що найбільший дохід за 2017 рік мав представник "Нашого краю" Олександр Липай. Підприємницька діяльність разом із пенсією минулого року принесли йому майже 1 мільйон гривень доходу.

Натисніть для збільшення

На запитання, чи вважає він себе найбагатшим депутатом міськради, Липай розсміявся.

 

Я показал то, что у меня, а что у других — я понятия не имею. И не интересовался. Кто что творит — я не знаю. Я день и ночь сижу на работе. Я всё показал в декларации так, как того требует налоговая", говорить депутат.

 

Також Липай порекомендував переглянути декларацію мера міста Яковлєва, який нібито прикидається злиднем. Однак декларація Скадовського міського голови за 2017 рік свідчить, що той має права власності на 10 об’єктів нерухомості та на 50% капіталу ТОВ "Аттіка", а разом із дружиною володіє 5 транспортними засобами і мав сімейний річний дохід більше 600 тисяч гривень.

На другій сходинці у рейтингу — депутат фракції "Солідарність" Вадим Швець. YouControl свідчить, що він — керівник КП "Очисні споруди".

Третя — представниця "Нашого краю" Галина Смирнова. Сімейний дохід — це заробітні плати за її директорство у Скадовській ЗОШ "Академія творчості" та за роботу її чоловіка.

 

Я живу тільки на зарплату. Я вказую тільки те, що отримую на своєму робочому місці в школі. І те, що отримує мій чоловік. Більше доходів у нас немає", — говорить Смирнова.

 

У жовтні 2017 року, згідно з декларацією, у депутатки з’явився будинок та земельна ділянка. Утім, їхні вартості в декларації не зазначені.

 

Це у мене померла мама моя, і за заповітом старий будинок залишився мені", — розповідала Смирнова.

 

У рейтингу депутатів із найбільшим річним доходом опинилася й лікарка-педіатр Тетяна Грищенко, дружина колишнього першого заступника голови Скадовської міськради Олександра Грищенко. Їхній дохід — теж лише від зайнятості за основним місцем роботи.

Закриває список "батьківщинівець" Володимир Соценко. Лікар-хірург вказав у декларації лише заробітну плату та свою з дружиною пенсії.

 

Заощадження депутатів міськради

Із 26 депутатів Скадовської міськради лише 4 задекларували наявність готівкових чи матеріальних збережень. Серед них опинилося подружжя Андрія та Людмили Казберуків, представників "Радикальної партії".

Натисніть для збільшення

Андрій Казберук незаконно займав посаду заступника голови у виконкомі міськради після рішення про відставку мера Олександра Яковлєва. Коли ми зателефонували до Казберука, він відмовився відповідати на будь-які запитання та запропонував написати йому листа на домашню адресу.

 

Я відповіді даю в особистому спілкуванні. Мне ж невідомо, чи ви дійсно журналіст ЧЕСНО, чи може, ви просто непонятно яка особа. Якщо у вас є запитання — напишіть мені листа офіційного або приїзжайте, я дам усі відповіді. Питань нема", — сказав Казберук.

 

Серед найбагатших за заощадженнями депутатів опинився й депутат "Партії зелених України" Олексій Фролов, дружина якого — співвласниця ПСК "Самміт" та СТОВ "Скадовський інкубатор". Він — єдиний із депутатів міськради, хто задекларував наявність корпоративних прав. Фролов був одним із кандидатів на посаду мера під час виборів 2015 року.

Певні заощадження є і у Сергія Жебеля з "Самопомочі". Решта 22 депутатів не вказували у своїх деклараціях жодних матеріальних статків.

 

Як виживають депутати без заощаджень та мінімальних зарплат?

Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, депутатами-злиднями є ті, чий сімейний річний дохід є нижчим за прожитковий мінімум.

Натисніть для збільшення

Так, подружжя Андрія та Людмили Казберуків із "Радикальної партії" за весь 2017 рік мали лише 1081 гривню доходу, і то у вигляді соціальної допомоги. Офіційно обоє депутатів, які мають найбільші статки, — безробітні.

У деклараціях Казберуків є "магазин з кафе", однак доходу від його функціонування немає.

Лише 22% від встановленого державою прожиткового мінімуму у 2017 році заробив Володимир Кравченко з "Самопомочі". Весь дохід на нього та дружину — це 8,3 тисяч гривень на посаді електромонтера у ПРАТ "РАЙАГРОБУД".

Весь дохід на сімейство з трьох осіб Євгена Лавриненко з "Опозиційного блоку" — це 17,5 тисяч гривень за його роботу на посаді спеціаліста з організаційних питань. Тестем депутата є місцевий бізнесмен Геворг Мнацаканян, однак у декларації не відображені подарунки сімейству чи будь-яка інша допомога.

Його колега по фракції, бухгалтерка Оксана Закарян заробила за 2017 рік не набагато більше — 19,2 тисяч гривень. Її чоловік, згідно з декларацією, безробітний, а сімейству ще й потрібно платити щомісячний податок за утримання ФОП, який, згідно з тією ж декларацією, не приносить прибутку.

Лише половину від встановленого державою прожиткового мінімуму на сім’ю у 2017 році заробив Володимир Меркуш із "Батьківщини".

Не подали декларацій до НАЗК за 2017 рік три депутати: Артур Терьохін з "Самопомочі", Олексій Бєлоус з "Нашого краю" та Микола Дзюба з "Відродження".

 

Мы не подавали декларацию. Там заболела бухгалтер очень сильно, и она её ещё не подала. В этом месяце подадим", — говорить Терьохін.

 

На запитання про те, чи знає він про прострочені дедлайни, депутат сказав: "нічого страшного", додавши, що журналіст же "не з прокуратури". А на ремарку журналіста про потенційний штраф та відповідальність за неподання декларації Терьохін сказав, що це вони самі "вирішать".

"Нашкраївець" Олексій Бєлоус у відповідь на запитання про неподану декларацію також посилається на бухгалтера.

 

У меня есть человек, который за это отвечает. И её не было долго в городе... Должна была там быть декларация. Человек такой ответственный", — говорить Бєлоус.

 

Також депутат додав, що у нього за 2017 рік не було покупок на кшталт автомобілів. Утім, це не звільняє депутата від необхідності подавати щорічну декларацію.

Якщо громада чи журналісти помітили недостовірні дані у деклараціях депутатів, держпосадовців чи інших відповідальних персон, можна про це повідомляти НАЗК.

Якщо суб’єкт декларування умисно не подав декларацію та сума завідомо недостовірних даних перевищує 344,5 тис. грн, настає кримінальна відповідальність. Стаття 366-1 Кримінального кодексу України передбачає у такому випадку штраф від 42,5 до 51 тис. грн, громадські роботи на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, що раніше Громадський рух ЧЕСНО писав про зарплати очільників райцентрів Херсонської області у 2017 році, прогульників сесій та комісій Херсонської обласної ради у 2017 році, депутатів Херсонської міськради, які не подали декларацій за 2017 рік, про лендлордів та автолюбителів Херсонської міськради за результатами декларування 2016 року та про депутатів-«злиднів», яких у міській раді виявилося близько чверті.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]