"НЕопозиційний блок": як змінився рейтинг опозиційності у Дніпропетровській облраді

Фото: "НЕопозиційний блок": як змінився рейтинг опозиційності у Дніпропетровській облраді

Найопозиційнішим депутатом облради минулого року став "радикал" Володимир Забара, який твердить, що не звертає уваги на вказівки та хоче зламати систему "загального одобрямсу". "Опоблок", який упродовж двох років був найопозиційнішою фракцією, скотився на третє місце.

Рівень опозиційності у Дніпропетровській обласній раді залишається досить низьким.

Чому депутати підтримують майже всі рішення ради?

На чотирьох пленарних засіданнях сесій 2018 року Дніпропетровська облрада, відповідно до протоколів поіменних голосувань, розглянула 171 питання. Ухвалення одного рішення, не враховуючи доповідей, у середньому триває до 2 хвилин. Досить швидко депутати розглядають питання не тільки на сесійних засіданнях, а й у постійних комісіях.

"Мені соромно, тому що я, як депутат, не можу якісно виконувати свої обов'язки. Між сесіями наша профільна комісія не засідала жодного разу. І я не розумію, чому депутат Смирнов, голова нашої комісії, не скликав засідань. Чому сьогодні (перед сесією – авт.) за півгодини ми розглянули майже 60 питань? Чому в нас так відбувається? Можливо, є необхідність щось передивитись в наших відношеннях?" – звернулася до голови Дніпропетровської облради, представника фракції "Солідарність" Гліба Пригунова депутатка від "Самопомочі" Ірина Туровська.

Вона виступила на сесії 7 грудня 2018 року в розділі "Різне". Це кінцева частина пленарного засідання, під час якої депутати жвавішають, озвучують заяви та ставлять запитання, виявляючи певну опозиційність.

Однак Пригунов просто подякував Туровській, після чого передав слово іншому депутату.

З усіх розглянутих торік рішень не ухвалили 16. Здебільшого вони стосувалися надання спеціальних дозволів на користування надрами на території області.

Уперше минулого року такий проект рішення розглядали на сесії 22 червня – "Про погодження надання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення мідно-нікелевих руд".

"Це процедура. Щоб уникнути мовчазної згоди, нам потрібно поставити на голосування це питання", – прокоментував голова Дніпропетровської обласної ради, представник фракції "Солідарність" Гліб Пригунов.

Загалом 2018 року не ухвалили вісім рішень стосовно надання дозволів на користування надрами. Крім того, депутати двічі не підтримали звернення до Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, а також до Міністерства екології щодо анулювання дозволу на викиди забруднювальних речовин ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг".

Решта відхилених питань – це пропозиції депутатів, і насамперед члена фракції "Радикальної партії Олега Ляшка" Володимира Забари, який, згідно з моніторингом Руху ЧЕСНО, торік став прогульником, оскільки пропустив 25% засідань комісії.

До речі, саме він 2018 року найчастіше натискав на кнопки "проти" або "утримуюся" – у 27% випадків.

"Я голосую сам, аналізуючи всі питання, і не звертаю уваги на вказівки. Я просто голосую відповідально, бо комусь треба починати ламати систему "загального одобрямсу", – коментує Забара.

Передовсім його позиція вивела депутатів від "Радикальної партії Ляшка" на перше місце з опозиційності за результатами минулого року – 9,8%.

За методологією Руху ЧЕСНО, фактичний рівень опозиційності – це сума голосів "утримуюсь" і "проти" всіх депутатів, обраних від партії, щодо загальної кількості питань, розглянутих 2018 року на сесіях ради.

 

Найопозиційніша фракція 2018 року навіть не подолала позначки 10%. Рівень опозиційності у Дніпропетровській обласній раді залишається досить низьким, але трішки вищим, ніж попереднього року. Середній показник опозиційності в облраді – 5,6%, тоді як 2017-го він був 5%.

Для порівняння: найопозиційніша фракція в Київраді – "Свобода". Середній рівень її опозиційності 2018 року – 20%, геть усі "свободівці" не підтримали бюджет Києва на 2019 рік.

"Опоблок" "здувся"

Два роки поспіль фракція "Опозиційний блок" в облраді, попри численні пропуски її представниками засідань, зберігала статус найопозиційнішої завдяки голосуванням "проти" та "утримався" (2016-го рівень її опозиційності був 16,4%, 2017-го – 17,3%).

Найбільша фракція у Дніпропетровській обласній раді – "Опозиційний блок" – майже від початку каденції перейшла в опозицію. У грудні 2015 року очільники п'яти фракцій облради підписали угоду про створення демократичної коаліції без "Опоблоку". Відтоді члени цієї фракції самоусунулися та почали "голосувати ногами".

Вони залишаються найзатятішими прогульниками. 2018 року 71% депутатів облради, обраних від партії "Опозиційний блок", прогуляли чверть і більше засідань сесій або комісій. Мандати можуть утратити 17 депутатів Дніпропетровської обласної ради, здебільшого представники "Опозиційного блоку".

А от рівень опозиційності "Опоблоку" значно знизився. За результатами минулого року фракція розділила третє місце із "Самопоміччю" з показником лише 6,1%.

Найбільшим опозиціонером з-поміж "опоблоківців" уже другий рік поспіль є Ігор Доценко. У загальному рейтингу опозиціонерів 2018 року він посідає друге місце після Володимира Забари – 18%.

"То, как я голосую, зависит от проектов решений, потому что они не все соответствуют тем вопросам, которые я лично, как человек, считаю приемлемыми. Много нюансов, и по каждому отдельно есть вопросы. Есть вопросы, которые оговариваются на фракции, но каждый из нас имеет своё мнение, и на фракции тоже это оговаривается. Если я считаю, что по каким-то моментам я хочу проголосовать вот так, я это озвучиваю", – пояснював Доценко свою опозиційність Руху ЧЕСНО 2018 року.

Депутат Анатолій Гайворонський був обраний від "Радикальної партії Олега Ляшка", але наразі є позафракційним.

Нагадаємо, від початку 2016 року опозиційність у Дніпровській міській раді почала поступово знижуватися.

Найопозиційнішим депутатом міської ради 2018 року виявився позафракційний Сергій Суханов. Для здобуття такого звання йому вистачило одного сесійного засідання, яке він відвідав минулого року. Під час нього депутат підтримав лише 11 проектів рішень, "утримався" щодо 239 питань, а стосовно 4-х проголосував "проти".

Крім того, 14 депутатів Дніпровської міської ради стали кандидатами на відкликання за підсумками 2018 року. Половина з них – представники фракції "Опоблок".

Як повідомляв Рух ЧЕСНО, Каплін притягнув до окружної виборчої комісії у Дніпрі особу, яка навесні 2014-го збирала мітинг під триколором.

Також Рух ЧЕСНО проаналізував, як тривала агітація кандидатів у Президенти в різних областях України. Так, на Дніпропетровщині Олександра Вілкула зустріли із зеленкою, а "Ляшкобус" – із камінням. Кошулинський інтенсивно об'їжджає маленькі міста на Київщині та Житомирщині. Сергій Каплін по суті не веде активної передвиборчої кампанії навіть на рідній Полтавщині. Там у місцевих ЗМІ агітує нардеп-прогульник Олександр Шевченко та наприкінці січня побував Ляшко.

Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Основне зображення: Дніпропетровська обласна рада у Facebook


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]