Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Смирнов Андрій

Смирнов Андрій Олександрович

Рік народження: 1981

Характеристики політика

  • Прогульництво

Опис політика

Ексзаступник керівника Офісу президента України (2019-2024)

У березні 2024 року президент Володимир Зеленський звільнив Смирнова з посади заступника керівника Офісу президента України.

У 2023 році розслідування журналіста УП Михайла Ткача встановило, що брат Андрія Смирнова за 2022 рік придбав майна, у тому числі квартиру та земельну ділянку в Карпатах за ціною, значно нижчою за ринковою загальною сумою чверть мільйона доларів. 

У 2021 році, за даними ЗМІ, в ухвалі Вищого антикорупційного суду Смирнов був причетний до втечі скандального судді Миколи Чауса.

У 2020 році став членом Національної ради з питань антикорупційної політики, а також був обраний депутатом до Дніпропетровської обласної ради від партії "УКРОП".

Того ж року НАБУ розпочало розслідування у кримінальному провадженні, щодо Романа Труби (колишній директор ДБР), Андрія Богдана та Смирнова через опубліковані записи розмов з кабінету Труби, які свідчили про незаконне втручання в роботу правоохоронних органів з боку Офісу президента.

У 2019 році став заступником голови ОП Андрія Богдана. Займався питаннями правової політики, правоохоронною і судовою системами.

У 2018 році Смирнов купив на аукціоні картину заступниці головного редактора "Страни.юа" та державної зрадниці Світлани Крюкової.

Того ж року він запостив фотографію з ще одним другом "Страни" Андрієм Портновим.

У 2017 році Смирнов прогуляв половину сесій Дніпропетровської ради та не відвідав жодного з 22 засідань комісії з питань ЖКГ, головою якої він був.

У 2015 році був обраний до Дніпропетровської обласної ради від партії УКРОП. Очолив постійну комісію облради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства.

Того ж року Смирнов захищав інтереси держзрадниці Олени Лукаш у суді. Крім неї, Смирнов також був адвокатом зрадника Ігоря Гужви та колишнього голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова.

У 2014 році був кандидатом у народні депутати від виборчого округу № 49 (Донецька область). Тоді до Ради пройшов Андрій Денисенко, один із керівників Правого сектору, та узяв Смирнова собі в помічники.

Того ж року, під час президентських виборів, Смирнов став уповноваженим представником Дмитра Яроша у ЦВК з правом дорадчого голосу.

Також Смирнов отримав свідоцтво адвоката й разом зі знайомим створив ГО "Трибунал".

Наприкінці 2013 року активно підтримував Євромайдан і працював у Штабі національного опору. Тоді ж зблизився з представниками "Правого сектору", працював на Яроша. 

З 2012 року член спостережної ради Державної банківської установи "Український банк реконструкції та розвитку". Тоді ж став позаштатним радником голови Держагентства з інвестицій та національних проєктів (Держінвестпроєкту) Владислава Каськіва. Згодом Держагентству на реалізацію проєктів виділили понад 500 мільйонів гривень, проте проєкти так і не були виконані. Цю справу розслідували НАБУ та САП, а саму справу було передано до суду. За оцінками глави МВС Арсена Авакова, команда Каськіва розікрала близько двох мільярдів гривень. Сам Смирнов тоді зазначав, що пішов з агентства, коли зрозумів, що там насправді відбувається. 

Того ж року став помічником народного депутата 7-го скликання Валерія Карпунцова, готував для нього аналітичні документи й допомагав із юридичними консультаціями.

У період 2006-2010 роки був керівником юридичного департаменту Державного комітету з питань державного матеріального резерву, заступником Директора департаменту господарського забезпечення СБУ, начальником управління земельних ресурсів м. Запоріжжя.

У 2005 році Смирнов разом з Олегом Чернявським заснував компанію "Український центр електронної торгівлі". Вони хотіли розробити електронну систему забезпечення держзакупівель, але через 2 роки компанію ліквідували. 

У 2003-2006 роках разом з дружиною створили компанію "Бізнес Юр Консалтинг", займалися складанням позовних заяв та консультаціями із сімейного, господарського та цивільного права.

 Закінчив юридичний факультет Національного університету "Києво-Могилянська академія" (спеціальність "Правознавство"). 

Народився 20 січня 1981 року у Києві.

Балотування

Посади

  • 2019-09-10 — 2024-03-29
    Заступник керівника Офісу президента України

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу