Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Ратушний Роман

Ратушний Роман Тарасович

Роки життя: 1997 — 2022

Опис політика

Роман Тарасович Ратушний (1997- 2022) — український громадський діяч, журналіст, військовий-доброволець. Боровся за збереження від незаконної забудови столичного урочища Протасів Яр у місті Києві. 

У 2022 році Роман Ратушний загинув у бою під містом Ізюм на Харківщині, потрапивши в ворожу засідку. Він був розвідником 93-ї механізованої бригади Холодний Яр. Похований на Байковому цвинтарі. 

На його честь перейменували вулицю Волгоградську у історичній місцевості Протасів Яр. Під час прощання мер Києва Віталій Кличко пообіцяв зберегти Протасів Яр від забудови. Редактор “Історичної правди” отримав кошти від батьків Ратушного і виступила з ініціативою заснувати іменну премію Ратушного.

У 2021 році киянин брав участь у акціях на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка, якого засудили до 7 років ув’язнення. Після однієї з акцій під Офісом Президента Ратушного відправили під цілодобовий домашній арешт за рішенням Печерського районного суду. Його підозрювали у хуліганстві, але сам активіст вважав, що підозра і судова справа пов’язані із його боротьбою за збереження Протасового Яру. Оскільки раніше він заявляв про погрози йому фізичною розправою і опублікував записи відповідних діалогів із заступником голови Офісу Президента Андрієм Смирновим

Згодом суд скасував домашній арешт. Інтереси Ратушного у суді представляла адвокатеса, яка веде справи майдану Євгенія Закревська.

У 2020 році як безпартійний балотувався до Київської міської ради IX скликання від партії “УДАР Віталія Кличка”. Його поставили у окрузі на завідомо непрохідне місце. За кількістю набраних голосів йому не вдалося подолати 25% виборчої квоти.

Перед виборами між ГО "Захистимо Протасів Яр" та УДАРом був підписаний меморандум. Ратушний, згідно з умовами меморандуму, брав зобов'язання голосувати тільки за стратегічні проєкти рішень, якщо такі не суперечать інтересам громади Протасового яру. Партія УДАР натомість зобов'язується голосувати за всі його проєкти рішень по Протасовому яру, в разі якщо він стане депутатом.

У 2019 року Роман Ратушний у спілкуванні з Рухом ЧЕСНО, заявив, що йому погрожують викраденням через те, що він веде боротьбу за збереження Протасового Яру від забудови, з якою пов’язаний Геннадій Корбан. Корбан все заперечував і казав, що Ратушному погрожували з “якогось фейкового акаунту”. Згодом суд зобов’язав активістів спростувати зв’язок Корбана із забудовою Протасового Яру.

Під час зустрічі із Володимиром Зеленським Ратушний наголосив на тому, що він отримує погрози. Як написав активіст у своєму пості, президент йому відповів, що це було “до призначення” Смирнова на роботу в ОП. Кримінальне провадження за фактом погроз не було відкрите і розслідування не проводили. Деякий час активіст переховувався, оскільки побоювався за своє життя.

2018 року очолив ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, а через рік — однойменну громадську організацію. Їм вдалося захистити Протасів Яр від забудовника, яким була “Дайтона Груп”. Пізніше Київська міська рада повернула ділянці 3,19 га статус зелених насаджень.

У 2013-2014 роках брав активну участь у Революції Гідності та. Зокрема, був серед учасників студентського мітингу, який розігнали силовики в ніч на 30 листопада 2013 року. Його побив Беркут. Згодом Ратушний виграв справу в Європейському суді з прав людини і отримав компенсацію як постраждалий громадянин.

Навчався у фінансово-правовому коледжі.

Народився в сім’ї Тараса Ратушного, активіста організації “Захистимо старий Київ”, та письменниці Світлани Поваляєвої.

Балотування

Читайте на ЧЕСНО

Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив?

Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив?

36 законів очікують на підпис чи вето президента Володимира Зеленського. Один із них — ще з 2019 року, хоч Конституція передбачає на це лише 15 днів.&n...

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу