“На сараї “х*й” написано, а там дрова... Давай, щасливо”, - депутат-“укропівець” про прогули

Фото: “На сараї “х*й” написано, а там дрова... Давай, щасливо”, - депутат-“укропівець” про прогули

Сумарна тривалість сесій у Дніпропетровський облраді близько 9 годин на рік. 20 депутатів можуть втратити мандати. 13 з них - через 100% прогулів засідань комісій. Це при тому, що у регламенті є положення про можливість участі в телефонному режимі. 

Лідер фракції "Опозиційний блок" Удод знаходиться у кримінальному розшуку. Кандидати на відкликання 2016 року Фіщенко та Пахомов залишилися без мандатів. 5 фракцій облради утворили коаліцію й виключили з прийняття рішень “Опозиційний блок”, який взяв найбільшу кількість мандатів. Тепер її члени систематично прогулюють сесії і комісії та скаржаться на несправедливий розподіл по комісіях.

Згідно з чинним законодавством, депутати місцевих рад, які пропускають більше 50% сесій чи засідань комісій за рік каденції, можуть втратити свій мандат за народною ініціативою. Закон не передбачає поважних та неповажних причин для пропуску засідань, що автоматично зобов’язує депутатів відвідувати їх усі.

ЧЕСНО зробив моніторинг діяльності Дніпропетровської облради у 2017 році та виявив, що зі 120 депутатів 20 є кандидатами на відкликання. 13 з них не відвідали жодного засідання комісій, членами яких вони є.

Значна кількість депутатів облради прогулюють сесії, хоча протягом 2017 року їх було лише 4. Онлайн-трансляції на офіційному YouTube-каналі облради свідчать, що середня тривалість сесій - трішки більше двох годин.

 

В компетенцию облсовета всё меньше и меньше вопросов входит, потому как все основные вопросы рассматривают громады, город, посёлки и т.д. На самом деле 90% вопросов, которые выходят на сессию уже обсуждены каждым депутатом в комиссиях и во фракциях. Мы объединились и приняли такой режим, что лучше обсудить всё заранее, чем выходить, как в Верховной Раде, на смех всем”, - розповів лідер фракції “Самопоміч” у Дніпропетровській облраді Дмитро Саганович.

 

Лідер “Радикальної партії Олега Ляшка” в облраді Віталій Скворцов підтвердив слова Сагановича і розповів, що підготовка до сесії триває півтора місяці, тому рішення приймаються так швидко.

Виникає закономірне питання: навіщо потрібні депутати, які за рік не можуть витратити дев’ять годин на роботу в сесійній залі?

В цілому, порівняно з результатами моніторингу Громадського руху ЧЕСНО 2016 року, ситуація з кількістю кандидатів на відкликання покращилася: за його результатами такими став 31 депутат. Тоді Дніпропетровська облрада встановила всеукраїнський рекорд за кількістю кандидатів на відкликання з місцевої ради. 30 з них були представниками “Опозиційного блоку”.

Натисніть для збільшення

Як і в 2016 році, найбільша кількість кандидатів на відкликання за результатами каденції 2017 року - серед представників “Опозиційного блоку”. 14 з 15 “опоблоківців” опинилися у списку повторно.

100% прогульником Дніпропетровської обласної ради в 2017 році став депутат фракції “Опозиційний блок” Костянтин Федін. Він не відвідав жодної сесії та жодного засідання комісії з питань використання природних ресурсів, членом якої він є. Минулого року Федін також займав лідерські позиції за кількістю пропусків, але принаймні одну сесію таки відвідав.

Коли під час телефонної розмови Федін почув, що спілкується з журналістом ЧЕСНО, він почав вдавати що зіпсувався зв’язок і поклав слухавку. Після цього він довгий час не відповідав на дзвінки, а трішки пізніше надіслав СМС-повідомлення з обіцянкою зателефонувати пізніше. Однак обіцянку він не виконав. З інших незнайомих номерів він також не брав слухавки.

Андрій Муксімов, який за 2017 рік прогуляв 75% сесій та 100% засідань комісії з питань агропромислового комплексу та соціального розвитку села, на початку телефонної розмови підтвердив, що він - Андрій Муксімов. Але коли журналіст представився, той почав вдавати, що він неправильно зрозумів співрозмовника.

 

Это не Андрей Муксимов с Вами разговаривает. Я думал это Вы представились Андрей Муксимов. Я неправильно вас понял”, - заявив депутат.

 

Та коли журналіст перевірив в соцмережах до чийого профілю прив’язаний номер телефону, на який був зроблений дзвінок, то знайшов в месенджері Telegram користувача з ніком @Andriy_Muksimov та фотографію самого Андрія Муксімова на аватарці.

Фото: скріншоти профілю Андрія Муксімова в Telegram

 

Значна кількість пропусків сесій з комісіями і у колишнього голови Дніпропетровської облради та нинішнього лідера фракції “Опозиційний блок” Євгена Удода. Так, за 2017 рік він не відвідав жодного з 30 засідань комісії з питань соціально-економічного розвитку області, бюджету і фінансів. Також він пропустив 3 з 4 сесій облради. Минулого року на запитання про свої пропуски та пропуски членів його фракції Удод відповів, що не бачить сенсу відвідувати засідання комісій, оскільки в “опоблоківців” немає керівних позицій та достатньої кількості голосів для ухвалення рішень.

Цього року з ним поспілкуватися не вдалося: він змінив номер телефону, за яким із ним зв’язувалися минулого разу, та не прийняв запит журналістів ЧЕСНО у друзі в соцмережі Facebook (а особисті повідомлення у нього для “не-друзів” закриті).

 

Євгена Григоровича (Удода, - прим. ЧЕСНО) я вже не бачив рік, не спілкувався з ним, тому я не знаю де він знаходиться і що він думає стосовно своєї депутатської роботи”, - відповідає депутат з “Опозиційного блоку” Щокін, який не пропустив жодної сесії за рік.

 

Виявилося, що не знають місцезнаходження Удода і органи прокуратури Дніпропетровської області. За даними МВС України, депутата звинувачено у розкраденні майна організованою групою, погрозі вбивством та створенні злочинної організації. Наразі Удод переховується від органів влади.

Скріншот з сайту МВС про розшук Удода

 

Усі засідання комісії та майже всі сесії пропустив як у 2016, так і у 2017 році Олег Чередніченко.

 

Знаете, я человек в возрасте, поэтому для меня расстояние… тем более, у меня с ногами проблема. То я в санаториях был, то в больнице. Ну вы представляете 40 лет в шахте отработать? У меня ноги не ходят”, - заявив мешканець м. Кривий Ріг 1948 року народження Чередніченко.

 

Утім, передати мандат кандидату, котрий спроможний ходити на сесії та комісії, “опоблоківець” не хоче.

 

Отказываться от мандата я пока не думаю. Я лечусь и собираюсь продолжать работу”, - сказав Чередніченко.

 

Одним із кандидатів на відкликання став “опоблоківець” Дмитро Шевчик, котрий за 2017 рік пропустив всі засідання комісій та 3 з 4 сесій.

 

Я не могу отвечать на Ваши вопросы, поскольку не знаю кто Вы. Вы можете представиться кем угодно, но я же Вас не вижу. Надеюсь, Вы меня понимаете. Да, можете мне написать в Fаcebook, я посмотрю Ваш профиль, но ответить быстро я не смогу, поскольку я сейчас не в Украине”, - відповів Шевчик у розмові через мессенджер Viber.

 

На момент публікації матеріалу Шевчик так і не надав відповіді на запитання, котрі журналіст виклав йому у повідомленні в соцмережі Facebook.

Депутат “Опоблоку” Ігор Циркін, який прогуляв 75% сесій у 2017 році, не може точно сказати з чим були пов’язані його прогули.

 

Если у вас правильная информация, то это может быть связано с состоянием здоровья или с командировками”, - заявив Циркін.

 

Повторно до списку кандидатів на відкликання потрапила і депутатка з “Опоблоку” Діана Жук, яка минулого року пояснила журналісту свої прогули так:

 

Я была беременна и рожала”, - заявила Жук.

 

А після запитання, чи не думає вона в такому разі скласти мандат, вона кинула слухавку і перестала відповідати на дзвінки. Коли ми зателефонували до Жук, щоби поспілкуватися про її 100% прогулів засідань комісій та 50% прогулів сесій в 2017 році, то ситуація не покращилася:

 

Мне сейчас не очень удобно разговаривать. Ближе к вечеру будет удобно”, - сказала вона журналісту у телефонній розмові, але ввечері вже не брала слухавки, хоча телефонували їй неодноразово і не з одного номеру телефону.

 

Доповнив оновлений список депутат “Опозиційного блоку” Олександр Барсук, який минулого року був лише у рейтингу прогульників. Згідно з протоколами його комісії, у 2017 році він пропустив 6 засідань з 11.

 

У меня 2 или 3 пропуска комиссий и то тогда, когда они проводят в рабочее время. Я хирург и если у меня операция есть сложная и комиссия, я прошу перестраиваться, но не всегда это удобно комиссии”, - розповів дитячий лікар-хірург Барсук.

 

“Опоблоківець” заявив, що він міг би відвідувати засідання комісії, однак в нього не завжди це виходить через їх погану організацію.

 

Как организовывается комиссия? “На завтра на 10 часов”. Простите, пожалуйста, у нас за два дня до этого расписание операций есть. С понедельника на вторник предупреждают о заседании, от силы - на среду. “И то это не точно, мы Вам перезвоним”. Звонят: “Нет, не в 2 часа, сказали в 10”. Потом звонят: “Нет, в 15 часов”. Такого беспорядка как сейчас 7 лет предыдущих не было. То, что я пропускал комиссии - это только из-за организационных вот таких вопросов. Если бы я был свободный человек - я бы приехал в любое время. А у меня есть лечебный процесс, операции… Поэтому из двух вариантов я выбираю то, чем я могу помочь детям”, - заявив Барсук.

 

У таких випадках депутат має право звернутися до регламентної комісії, щоб вона вплинула на організацію роботи комісій.

75% засідань комісії з питань будівництва, транспорту, зв’язку та благоустрою та 50% сесій ради пропустив депутат фракції “Відродження” Василь Астіон. Минулого року він потрапив лише до рейтингу прогульників через його пропуски засідань комісій. Дотелефонуватися ми змогли лише до його помічниці Алли Середіної:

 

Я даже не знаю, чого він такой большой прогульщик у нас. Значить причини були поважні. Має все відвідувати, навіть якшо людина хвора або знаходиться не в Дніпропетровську, так? Ну поїдьте на округ і спитайте як депутат працює на окрузі. Я думаю, шо реальніше подивиться на окрузі скільки коштів принесено і скільки питань вирішено соціального характеру. Я думаю, така стаття буде більш цікавіше, чим скільки хто просидів на комісії”.

 

Утім, депутат, котрий не відвідує сесії та засідань комісій не може брати участь у розподілі бюджетних коштів. А допомагати округові можна й без мандату. Однак, якщо вірити словам Середіної, гроші на роботу в окрузі Астіону виділяють.

 

Ми використовуємо кошти, значить мабуть же ж якось ці питання вирішуються. Субвенція використовується на окрузі. Я не думаю, шо він буде Вам звонить. Я йому передам, шо Ви звонили”, - запевнила помічниця Астіона.

 

Одним з трьох “укропівців”-кандидатів на відкликання став і Андрій Смирнов. Він прогуляв половину сесій ради у 2017 році та не відвідав жодного з 22 засідань комісії з питань ЖКГ, головою якої він є. Цікаво, що його заступниця та колега по фракції Оксана Томчук пропустила 6 із 22 засідань комісії. З керівного складу комісії всі засідання за 2017 рік відвідав лише її секретар від “УКРОП”у Віталій Погосян.

У 2016 році ситуація була схожою, і Смирнов не відвідав 50% з засідань комісій. Пояснив він це тим, що комісія збирається занадто часто, і він не завжди може бути присутнім на засіданнях через адвокатську роботу в Києві. Коли ми вирішили поспілкуватися зі Смирновим стосовно його 100%-ї відсутності на засіданнях комісії в 2017 році, то почули наступне:

 

Согласно закону заседание комиссий созывает либо её глава, либо секретарь. У нас есть секретарь - это член нашей же фракции, его зовут Виталий Эдуардович Погосян, он созывает комиссию с такой регулярностью, с какой не созывали ни одно скликання облсовета никогда: каждую неделю. Моё личное персональное участие подтверждается в том числе возможностью включения меня в телефонном режиме. Я действительно принимаю участие, но в тех вопросах, которые являются исключительно важными для области и я действительно на эти вопросы реагирую. А вы смотрите только по фактическому присутствию”, - обурено відповів Смирнов.

 

“Укропівець” Віталій Погосян підтвердив, що дійсно саме він займається проведенням усіх засідань комісій, головою якої є Смирнов.

 

Ну не на всех, на некоторых присутствовал Смирнов. Но сейчас я не могу сказать когда присутствовал, когда не присутствовал. Ну в последнее время он, как бы, да, не был в телефонном режиме. Если кто-то в телефонном режиме - мы это прописываем”, - відповів Погосян.

 

Ми ще раз переглянули всі 22 протоколи засідань комісії за 2017 рік і виявили, що Смирнов дійсно був відсутній на всіх її засіданнях навіть в телефонному режимі. Більше того: якщо хтось з депутатів включався в роботу засідання в телефонному режимі, то це, як і сказав Погосян, фіксувалося в протоколі.

Присутність на засіданні комісії Смирнова хоча б у телефонному режимі ми зафіксували лише у березні 2018 року.

У журналістів ЧЕСНО ще до спілкування зі Смирновим та Погосяном виникли запитання щодо правомірності “присутності” на засіданнях комісій у телефонному режимі. І ось як депутат від фракції БПП Юрій Козак пояснив цю ситуацію коли йшла розмова про його комісію, в якій депутати доволі часто “відвідують” засідання у телефонному режимі:

 

Раньше этого нельзя было, в прошлом созыве. Но прогресс идёт и техника идёт, и сейчас принято решением и прописано всё по закону, что мы имеем такое право. Это в основном касается криворожан, так как не всегда есть возможность приехать”, - розповів Козак.

 

Фото: протокол засідання комісії Козака, на якій двоє з чотирьох депутатів “присутні” у телефонному режимі

 

Більш детальне знайомство з регламентом Дніпропетровської облради підтвердило слова Козака.

 

Засідання постійної комісії обласної ради, за наявності технічного забезпечення, може проводитися у вигляді телеконференції або відеоконференції з можливістю всіх присутніх вільно спілкуватись між собою”, - стаття 111 розділу ХІІ Регламенту Дніпропетровської обласної ради VII скликання (зі змінами від 19 лютого 2016 року № 9-2/VII).

 

Жодного з двох засідань комісії за 2017 рік не відвідав і заступник голови комісії з питань підприємництва, переробної промисловості, торговельного та побутового обслуговування Володимир Рой. Він також є членом фракції УКРОП.

 

А чо Ви рішили, шо я не посіщав? Я все время, коли мене приглашають, я всігда прихожу на комісію, приїжжаю”, - заявив Рой у телефонній розмові.

 

Журналіст підкреслив, що інформацію, яка підтверджує пропуски депутатом обидва засідання у 2017 році, можна знайти у протоколах цієї комісії, опублікованих на офіційному сайті Дніпропетровської облради.

 

 

Не знаю шо там написано в протоколах. На сараї “х*й” написано, а там дрова лежать. Давай, щасливо”, - такою була реакція “укропівця” Роя.

 

Тепер у виборців є всі підстави для відкликання кожного з цих депутатів. Автори Закону України “Про місцеві вибори” подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.

Тим не менш, після прийняття цього закону вже були прецеденти відкликання депутатів за народною ініціативою з Кам’янськоїКриворізької та Тернопольської міських рад.

Натисніть для збільшення

Замість депутатів, котрі втрачають мандат, до ради потрапляють кандидати, які є наступними у виборчих списках фракції після обраних депутатів. У Дніпропетровській облраді в 2017 році вже відбулася ротація депутатів. Так, “укропівця” Івана Буряка змінив Олексій Ангурець, а з фракції “Опозиційний блок” повноваження склали одразу три депутати. Замість Віталія Березюка в раду потрапила Ольга Мельникова, а двох кандидатів на відкликання за результатами каденції 2016 року Олександра Фіщенко та Віталія Пахомова замінили Лілія Ковальова та Олександр Гордієнко. Всі вони склали мандати за власним бажанням.

Також у 2017 році Валентин Антіпов вийшов з фракції “Опозиційний блок”, через що ті втратили один зі своїх голосів у раді.


 

Чому більше третини депутатів прогулюють засідання?

Нами також було складено список депутатів Дніпропетровської облради, які пропустили від 25% до 50% засідань комісій чи сесій протягом 2017 року. Більше, ніж від інших фракцій серед них - знову від “Опозиційного блоку”: з 42 депутатів-прогульників їх 17.

Через невелику кількість сесій (4) кожен депутат, який пропустив хоча б одну з них потрапив до списків “прогульників”, оскільки він фактично не відвідав “четверть сесій ради за рік”. Аналогічну методологію ми використовуємо при аналізі кожної з місцевих рад України.

Натисніть для збільшення

По 50% пропусків сесій чи комісій є одразу у 11 депутатів. Якби вони пропустили ще хоча б одне засідання - потрапили б до лав кандидатів на відкликання.

Прогульницею сесій та комісій стала депутатка “Опозиційного блоку” Антоніна Бєльська, яка в 2016 році пропустила 100% засідань комісій та 50% сесій.

 

Ну, по-перше, комісії ставлять упродовж робочого дня, а я живу в іншому місті — у Кривому Розі. По-друге, у 2016 році я хворіла дуже довго: спочатку перелом кісток, а потім перелом коліна, я не могла фізично там знаходитись”, - розповідала Бєльська журналісту ЧЕСНО в минулому році.

 

Стосовно прогулів у 2017 році депутатка заявляє:

 

2017 року у мене була поламана нога і я 4 місяці була в гіпсі. Це по-перше. По-друге, я живу в Кривому Розі, і у мене немає міського громадського транспорту, і власної машини немає. Доїхати на 9 ранку з Кривого Рогу просто фізично не в змозі, особливо якщо ти на костилях”, - розповіла депутатка Бєльська.

 

До оновленого рейтингу знову потрапив “опоблоківець” Вадим Щокін, який за результатами 2016 року скаржився, що його постійно переводили з однієї комісії в іншу, але не в ту, яка була для нього, професора та лауреата премії Президента України для молодих науковців, профільною. Утім, Щокін досяг своєї мети і у 2017 році вже рахувався як член профільної для нього комісії з питань освіти, науки, сім’ї та молоді, як він і бажав. Та кількість його прогулів тільки зросла. Якщо у 2016 він пропустив 20% засідань комісій, то у 2017 ця цифра сягнула 50%. Кількісно це становить 4 з 8 засідань.

 

21 березня відбулася конференція трудового колективу в Криворізькому національному університеті і я був присутній на цій конференції. 11 травня Кривий Ріг зустрічав делегацію з Вроцлавського технологічного парку щодо створення у Кривому Розі україно-польського науково-технічного центру, який планувалося створити на базі меморандуму, який підписав мер Кривого Рогу з представництвом Польщі. 28 червня - виїзне засідання, де не приймалось жодних принципових рішень. 10 липня я був у відпустці”, - дав розгорнутий коментар Щокін.

 

Також Щокін додав, що обласна рада жодною фінансовою процедурою не відшкодовує депутатам з області переїзд до Дніпра. На законодавчому рівні Громадський рух ЧЕСНО підтримує введення компенсації депутатам місцевих рад за виконання їх представницьких функцій.

До рейтингу прогульників в цьому році потрапив і тогорічний лідер з фактичної опозиційності “опоблоківець” Олександр Лазніков, який пропустив 2 з 4 сесій.

 

Пропуски сессий связаны с зарубежными командировками, других причин у меня нет. Так получается, что по времени у меня совпадали отчёты за рубежом, потому я не мог по-другому поступить, надо было уезжать. Дело в том, что это обычная математика: когда в шестом созыве сессии проводились каждый месяц и за год их 12, как минимум. И если 1-2 за год я пропущу, то на 10 или даже более я бываю. А здесь раз в квартал проводит Прыгунов (голова обласної ради, - прим. ЧЕСНО), и получается 4 сессии в году. Те же 2 сессии пропустил - и это уже 50% пропусков”.

 

Також ми підрахували скільки у кожної фракції Дніпропетровської обласної ради прогульників та кандидатів на відкликання по відношенню до загальної кількості членів цих фракцій. Ці цифри дають розуміння які фракції є найбільш безвідповідальними у виконанні прямих депутатських обов’язків, а які, навпаки, є найбільш дисциплінованими.

Натисніть для збільшення

Найбільш дисциплінованими можна вважати представників фракцій “Солідарність” та “УКРОП”. Із 8 депутатів “Самопомочі” 5 потрапили до лав прогульників, через що ця фракція отримує друге місце у рейтингу безвідповідальності. Утім, вся ця п’ятірка потрапила до списку “прогульників” через пропуск однієї з чотирьох сесій чи одного з чотирьох засідань комісії. А найбільша кількість прогульників та кандидатів на відкликання по відношенню до загальної кількості представників у раді у “Опозиційного блоку”.

Депутат від “Опозиційного блоку” Ігор Доценко пропустив 40% засідань комісії у 2016 році, потрапивши тоді до рейтингу прогульників.

 

Я сам ветеран войны, участник боевых действий. Сначала меня в комиссию по культуре запихнули и не спросили хочу ли я или нет, потом я почему-то оказался в комиссии по экологии, я сказал, что не буду ходить, потому что хочу быть в комиссии по ветеранам, потому что я председатель Ассоциации ветеранов боевых действий и так далее. Я не ходил на те комиссии, потому что не считал нужным и меня никто об этом не спрашивал, хочу ли я этого или нет. И вот когда уже фактически год прошёл, я смог добиться того, что меня перевели в ту комиссию, в которой я работаю плодотворно и нормально”, - розповів Доценко.

 

Аналогічною він називає причину пропусків комісій своїми колегами по фракції.

 

Других тоже толком и не спрашивали, просто ткнули для проформы, а хочет человек или не хочет, действительно ли он специалист в той или иной отрасли - это было всё проигнорировано. Поэтому много коллег из моей фракции не посещают комиссии именно по этой причине, потому что их проигнорировали”, - говорить Доценко.

 

Депутатка “Опозиційного блоку” Антоніна Бєльська також розповіла, що через незрозумілі причини два з половиною роки не могла потрапити у свою профільну комісію:

 

Я заслужений діяч мистецтв України, десять років була директором театру. Я могла принести користь зовсім в іншій комісії. А мене то в комісію з регламенту, то з депутатської етики, то з місцевого самоврядування - аби кудись запхати!”, - розповіла депутатка.

 

Утім наприкінці 2017 року, Бєльській все-таки вдалося добитися свого та отримати місце у комісії з питань культури, духовності та спорту, яка її цікавить. Вона вважає, що непрофесійна участь у депутатських комісіях може зашкодити, оскільки людина може не розуміти за що голосує.

Як згадувалося вище, “опоблоківець” Вадим Щокін також зіштовхнувся з несправедливим розподілом у комісії і йому довгий час довелося боротися за те, щоб стати членом комісії, яка є для нього профільною.

Варто відзначити, що на неправильний розподіл по комісіям масово скаржаться лише представники “Опоблоку”. Загалом 14 депутатів з “Опозиційного блоку” протягом 2016 року побували членами трьох різних комісій, серед інших фракцій немає жодного представника, який би міняв комісії.

Депутати з цієї фракції скаржилися і на порушення регламенту сесій:

 

Я хочу зазначити, що на комісії нас запрошують за 2-3 тижні, а на сесію я отримав запрошення за 10 днів і в цьому запрошенні денна черга визначена у трьох питаннях, а виноситься на розгляд сесії 39 питань. Тому в мене запитання: чому депутати голосують за порядок денний з 39 питань, якщо вони були ознайомлені лише з трьома? Повний список питань я отримав за 14 годин до початку сесії“, - зазначив “опоблоківець” Щокін.

 

Фото: скріншоти профілю Андрія Муксімова в Telegram

 

 

 

Страдает и организация комиссий, и подготовка на сессии. Вы же знаете, что некоторые вопросы дают за 20 минут до сессии. Это же не редкость”, - розповів його колега по фракції Барсук.

 

Лідер фракції “Самопоміч” у облраді Дмитро Саганович пояснив чому виникають подібні проблеми:

 

Всегда есть небольшие проблемы, но они испокон веков были... Мы пытаемся бороться, и их всё меньше. Бывает, что в последний момент один-два вопроса выносятся перед сессией. Повестка дня висит не менее, чем за 20 суток. Это мы уже отрегулировали. К сожалению, иногда  в последние два дня дополняется повестка одним-двумя вопросами. Это связано с тем, что комиссии очень часто проходят в последнюю неделю”.

 

“Опоблоківець” Барсук, який потрапив до списку кандидатів на відкликання за результатами каденції 2017 року, поскаржився і на те, що у його комісії з охорони здоров’я, дитинства та материнства не всі пропуски чесно фіксуються у протоколах.

 

Есть несколько человек, которые пропускали намного больше, чем я. Я говорю за нашу комиссию. Ставят “+” вместо “н/б”. Ну Вы же всё-таки в Украине живёте. В политике это было давно”, - з сумом додав дитячий хірург Барсук.

 

Головою цієї комісії є Андрій Палош з “Відродження”, а посади заступника та секретаря зайняли відповідно депутати фракції “УКРОП” Серій Солопов та Світлана Мороз.

 

“Опозиційний блок” в опозиції

Лідерство по кількості депутатів після місцевих виборів 2015 року в Дніпропетровській обласній раді отримав “Опозиційний блок”. Вони забрали 46 зі 120 мандатів, тоді як у їх найближчих конкурентів, “УКРОП”у, було лише 25. Одразу ж після місцевих виборів лідери п’яти фракцій представлених в облраді вирішили підписати угоду про створення широкої коаліції. І “Опозиційний блок” до цієї коаліції не потрапив. В результаті, розстановка сил стала такою, що коаліція мала 74 голоси проти 46 голосів “Опоблоку”, і останнім довелося йти в опозицію.

Ця розстановка сил зберігається й понині за виключенням того моменту, що лави фракції покинув Валентин Антіпов, залишивши своїм колишнім колегам 45 голосів. У 2017 році фактичний рівень опозиційності фракції “Опозиційний блок” складав 17,3%. Зауважимо, що в 2016 році ця цифра скала 16,4%.

Натисніть для збільшення

Фактичний рівень опозиційності - це сума голосів “утримуюся” та “проти” всіх членів фракції по відношенню до загальної кількості питань, які розглядалися за рік каденції на сесіях ради. Ми, скориставшись результатами поіменного голосування, порахували кількість голосів кожного депутата Дніпропетровської облради за 2017 рік й вивели середні цифри по фракціям. Так, варто зауважити, що фактичний рівень опозиційності фракції “Опозиційний блок” міг би бути набагато вищим, якби 71% його членів не прогулювали сесії та брали участь у голосуваннях.

З нинішніми настроями серед депутатів цієї фракції коаліція схвалює більшу частину рішень під час голосувань. За весь 2017 рік зі 171 рішення, які пропонувалися на сесії, депутати не схвалили лише 11.

 

Нельзя быть оппозиционером к людям, которые проживают в Днепропетровской области. Мы все решения принимаем не для себя, депутатов областного совета, а для людей Днепропетровской области. Как можно быть в оппозиции к людям? Как можно не голосовать за бюджет? Это же субвенции, зарплаты врачам, пенсионерам и всем остальным. Я не знаю... В оппозиции к кому они? К себе?”, - задав риторичне питання лідер “Радикальної партії Олега Ляшка” Віталій Скворцов.

 

До ТОПу індивідуальних опозиціонерів 2017 року увійшли виключно представники фракції “Опозиційний блок”.

Натисніть для збільшення

Лідером з опозиційності в 2016 році був “опоблоківець” Олександр Лазніков. Він голосував проти або утримувався від голосувань у понад 50% випадків. У 2017 році цифра зменшилася до 20%, і причиною тому - пропуск ним половини пленарних сесій у зв’язку з закордонними відрядженнями, про що згадувалося вище.

Лідером оновленого ТОПу опозиціонерів став Ігор Доценко. Він голосував опозиційно майже у 40% випадків.

 

То, как я голосую, зависит от проекта решений, потому что они не все соответствуют тем вопросам, которые я лично, как человек, считаю приемлемыми. Много нюансов и по каждому отдельно есть вопросы. Есть вопросы, которые оговариваются на фракции, но каждый из нас имеет своё мнение и на фракции тоже это оговаривается. Если я считаю, что по каким-то моментам я хочу проголосовать вот так - я это озвучиваю”, - розповів найбільший опозиціонер 2017 року Доценко.

 

До ТОПу опозиціонерів потрапив і новенький Олександр Гордієнко. Він отримав свій мандат лише на останній, грудневій сесії Дніпропетровської обласної ради 2017 року, однак це не завадило йому одразу ж вклинитися в політику своєї фракції й проголосувати опозиційно у 24% випадків (у даному випадку ми рахували рівень опозиційності не від загальної кількості питань за рік, а лише від тих питань, на яких він фактично був депутатом).

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО писав про багатіїв, злиднів і автолюбителів Дніпровської міськради та опублікував думки місцевих політиків стосовно грошей на виборах. Також були оприлюднені аналітичні матеріали стосовно прогульників Дніпровської міськради та облради за 2016 рік.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]