Облрада Дніпропетровщини за рік до виборів: "Опоблок" стабільно прогулює

Фото: Облрада Дніпропетровщини за рік до виборів: "Опоблок" стабільно прогулює

Десятеро "опоблоківців" стають кандидатами на відкликання вже третій рік поспіль. "Укропівець" Смирнов торік не потрапив до списку кандидатів на відкликання, проте на одній із сесій проігнорував голосування майже з усіх питань. Циркін почав краще відвідувати засідання, але чи збирається до Верховної Ради, поки що не вирішив.

Громадський рух ЧЕСНО моніторить відвідуваність депутатів Дніпропетровської обласної ради 2018 року й цікавиться у прогульників, чи балотуватимуться вони на виборах восени.

Якщо депутат місцевої ради пропускає більш ніж половину засідань комісій чи сесій, його можна позбавити мандата. Про це йдеться в Законі України "Про статус депутатів місцевих рад".

Майже не ходять на сесійні засідання

Дніпропетровська обласна рада, як і Харківська та Київська, є однією з найчисленніших в Україні – вона налічує 120 депутатів.

Минулого року склад облради знову змінився. Двоє "опоблоківців" – Володимир Савельєв та Олег Малачевський – достроково припинили депутатські повноваження. Савельєва обрали Перещепинським міським головою. Замість нього депутатом став Антон Демура, а замість Малачевського – Віктор Драчевський.

Місце "укропівця" Анатолія Непоради, про смерть якого стало відомо на початку червня 2018 року, посів Костянтин Коротюк. Однак він так і не поповнив лави фракції "УКРОП".

Засідає Дніпропетровська облрада значно рідше, ніж Дніпровська міська рада, – десь раз на три місяці. Тому, якщо депутат пропускає три-чотири сесії з чотирьох за рік, він стає кандидатом на відкликання, бо це понад половина засідань.

Фото прес-служби Дніпропетровської обласної ради

2018 року позаштатних ситуацій не було, тому облрада збиралася чотири рази. Та є депутати, які не спромоглися прийти на жодне сесійне засідання або пропустили три з них.

Тимошенко П.Г. висувала партія "Опозиційний блок", він є членом цієї фракції

Серед 100-відсоткових прогульників – депутат від "Опозиційного блоку" Євген Удод, який з травня 2017 року переховується від прокуратури. Зазначимо, що й раніше "опоблоківець" не вирізнявся депутатською дисципліною та вже третій рік поспіль є кандидатом на відкликання.

2016-го Удод не відвідав жодного засідання бюджетної комісії, членом якої він є. Судячи з його слів, це був протест через незбалансований розподіл посад у комісіях. Представники "Опозиційного блоку", який здобув майже 40% підтримки виборців, не очолили жодної ключової постійної комісії Дніпропетровської облради.

"Я не хочу сидеть и просиживать штаны…" – коментував свої прогули 2016 року Удод.

Його соратник – "опоблоківець" Геннадій Темник, котрий за часів президентства Віктора Януковича працював міністром з питань ЖКГ, теж не відвідав 2018 року жодного засідання сесії або комісії. Третій рік поспіль він потрапляє до переліку депутатів, які можуть утратити мандат.

Замикає трійку найзатятіших прогульників минулого року представник партії "Відродження" Віктор Заворотній. 2017-го він мав трохи кращу відвідуваність, проте теж був кандидатом на відкликання через те, що прогуляв 57% засідань постійної комісії. 2016 року він пропустив менш ніж половину засідань.

Три сесії з чотирьох торік прогуляли депутати Анатолій Білик ("БПП "Солідарність"), Сергій Шуваєв ("Відродження") та Костянтин Федін ("Опозиційний блок").

Та якщо "порошенківець" принаймні сумлінно працював у своїй постійній комісії, то депутат від "Відродження" Шуваєв пропустив ще й половину засідань комісії, а "опоблоківець" Федін на засідання комісії з природних ресурсів, членом якої він є, не ходив узагалі.

Громадський рух ЧЕСНО намагався взяти у Федіна коментар щодо його прогулів. На питання телефоном, чи це Костянтин Федін, співрозмовник запитав: "А хто це?" Вислухавши перше запитання про пропускання засідань комісій, він просто кинув слухавку.

Нагадаємо, що, коли під час телефонної розмови минулого року Федін почув, що спілкується з журналістом Руху ЧЕСНО, він удав, що зіпсувався зв’язок, і поклав слухавку.

Майже не ходять на засідання комісій

Депутати зобов’язані брати участь у роботі постійних комісій. Вони збираються за необхідності. Наприклад, бюджетна комісія Дніпропетровської облради провела торік 27 засідань, а комісія з підприємництва – лише 3.

Якщо депутат справно приходить на сесії, але пропустив більш ніж половину засідань комісії, він теж стає кандидатом на відкликання. Як, приміром, "опоблоківець" Сергій Баландін, який відвідав торік усі чотири сесії облради, але був відсутнім на всіх засіданнях своєї депутатської комісії.

Окрім нього, а також Удода, Темника та Федіна, 2018 року на засідання постійних комісій зовсім не ходили ще семеро депутатів: "опоблоківці" Сергій Юнак, Юрій Арсеєв, Олег Чередніченко, Андрій Муксімов, Дмитро Шевчик, Павло Тимошенко та "укропівець" Павло Хазан. Останні двоє уперше потрапили до списку кандидатів на відкликання.

"Таке положення в нас важке в Україні", – відповів Хазан на запитання про те, чому не відвідував засідань комісії 2018 року.

Але потім він заявив, що відповідати на питання телефоном не буде, а потрібно надіслати йому запит е-поштою. На запитання журналіста, де взяти адресу його електронної скриньки, депутат відказав, мовляв, там, де й номер телефону.

Понад половину засідань комісій торік прогуляли депутатки від "Опоблоку" Діана Жук і Наталія Шамрицька, а також "укропівець" Володимир Рой.

Рой відомий своїм коментарем Громадському руху ЧЕСНО стосовно відвідуваності засідань комісії 2017 року. Тоді він здивувався, звідки журналіст узяв інформацію про пропущені ним засідання депутатської комісії, та заявив, що завжди їх відвідував, коли його запрошували. Дізнавшись, що прогули зазначені в протоколах відвідуваності засідань постійних комісій, депутат відповів:

"Не знаю, шо там написано в протоколах. На сараї "х*й" написано, а там дрова лежать. Давай, щасливо".

Кандидаткою на відкликання вже третій рік поспіль є "опоблоківка" Діана Жук. Якщо пропуски засідань 2016 року вона пояснювала народженням дитини, то цього разу вона заявила, що дані про її прогули не відповідають дійсності.

"Думаю, у вас неверная информация", – відреагувала Жук.

Після прохання повідомити правдиву інформацію вона кинула слухавку.

Діана Жук, хоч і прогулює засідання комісії та сесій, але бюджетні кошти розподіляти не забуває

Загалом 17 депутатів Дніпропетровської обласної ради потрапили до списку кандидатів на відкликання 2018 року, бо прогуляли понад половину засідань сесій або постійних комісій. З них десятеро опиняються в цьому переліку вже третій рік поспіль, а саме: Геннадій Темник, Євген Удод, Костянтин Федін, Сергій Юнак, Юрій Арсеєв, Олег Чередніченко, Андрій Муксімов, Дмитро Шевчик, Діана Жук і Сергій Баландін. Усі вони є представниками "Опозиційного блоку".

А де був Смирнов?

Згідно з методологією Руху ЧЕСНО, якщо депутат пропускає 25-50% засідань протягом року, він вважається прогульником. Депутатам Дніпропетровської обласної ради для цього зазвичай вистачає пропуску хоча б однієї сесії. Засідання сесій та більшості комісій відбуваються не дуже часто, тому депутатська робота забирає порівняно небагато часу. Та якщо обранці громади пропускають навіть ці нечисленні засідання, то навіщо нам такі депутати?

Загальна кількість прогульників Дніпропетровської облради 2018 року, включно з кандидатами на відкликання, – 62 депутати. Стільки ж було й за результатами 2017 року. Різниця лише в тому, що поменшало затятих прогульників, які пропустили понад половину засідань упродовж року, але збільшилася кількість тих, хто не відвідав 25-50% засідань.

Прогульники – це відповідальність партій. За співвідношенням кількості прогульників минулого року до загальної кількості депутатів, яких 2015-го до облради завела кожна з партій, перше місце посідає "Опозиційний блок".

З-поміж тих, хто пройшов до обласної ради під прапором "Опозиційного блоку", 71% – прогульники за результатами 2018 року. З-поміж депутатів, яких на минулих виборах висувало "Відродження", прогульниками є 70%, в "УКРОПу" – 44%, у "радикалів" – 38%, у ВО "Батьківщина" – 33%, у "БПП" – 29%, у "Самопомочі" – 25%.

 

До списку кандидатів на відкликання за 2018 рік не потрапив "укропівець" Андрій Смирнов, який мешкає в Києві. Проте його участь у тій одній сесії, що відбулася 22 червня й на якій він зареєструвався, здається досить дивною. Під час того сесійного засідання Смирнов проігнорував (не голосував) майже всі питання за винятком одного, яке було підтримане натисканням кнопки "за".

"Я не помню. Слушайте, это же право депутата. Может, я остальное не поддерживал, может, я был не согласен. Я уже не помню, это июнь прошлого года..." – прокоментував Андрій Смирнов.

На фото прес-служби Дніпропетровської облради із сесії 22 червня 2018 року в секторі фракції "УКРОП" Смирнова не видно

За рік до парламентських виборів

За рік до виборів до Верховної Ради значно покращив відвідуваність "опоблоківець" Ігор Циркін. Якщо у 2016-2017 роках він був кандидатом на відкликання, то минулого року пропустив по 25% засідань сесій та комісії. Може, він має намір балотуватися до парламенту? Циркін уже був народним депутатом ВРУ VII скликання від "Партії регіонів".

"До этого еще чуть меньше года. Пока этим не занимался, не думал. Не готов дать ответ. Не могу определиться, потому что, если идти в выборную кампанию и потом планировать свое будущее в Верховной Раде, то для этого нужно быть готовым оставить все, к чему имеешь отношение, бизнес, с которого я живу. Поэтому для меня в этом сложность решения и пока не могу его принять", – зазначив Ігор Циркін.

Не збирається до Верховної Ради, принаймні на сьогодні, й Андрій Смирнов.

"Я не знаю, что там делать, в той Верховной Раде", – каже депутат.

А от "порошенківець" Олег Кужман, який працює заступником голови Дніпропетровської облдержадміністрації, уже публічно заявляв, що планує балотуватися до парламенту.

Нагадаємо, що через прогули 2017-го мандати могли втратити 20 депутатів Дніпропетровської облради, а 2016 року – 30.

14 депутатів Дніпровської міської ради пропустили понад половину засідань протягом 2018 року. П’ятеро з них потрапляють до списку кандидатів на відкликання вже третій рік поспіль.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]