Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Третяк Олександр

Третяк Олександр Віталійович

Рік народження: 1985

Опис політика

Міський голова Рівного у 2020-2023 рр., ректор Рівненської духовної семінарії та Академії ХВЄ

У 2023 році суд першої інстанції визнав Третяка винним у корупційному адмінправопорушенні й на рік усунув з посади міського голови Рівного. Йдеться про справу щодо призначення премій і надбавок керуючій справами міськвиконкому, яка під час виборчої кампанії внесла до кандидатського фонду Третяка 45 тисяч гривень.

Третяк неодноразово заперечував провину по цій справі. Він назвав вирок "знущанням із закону" та "тиском на місцеве самоврядування" і заявив, що має намір подати апеляцію.

Раніше НАЗК склало три протоколи на мера Рівного, у яких вбачали конфлікт інтересів: щодо повернення собі премій, голосування за призначення керуючою справами виконкому та призначення їй премій і надбавок. Перші два протоколи суд закрив за відсутністю складу порушення та за строками давності.

У 2022 році НАЗК склало на Третяка протокол про адміністративне правопорушення за те, що міська рада невчасно та не повністю відповіла на запит НАБУ. Рівненський міський суд врешті закрив цю справу.

Раніше того ж року місцеве видання "Четверта влада" звернулося із позовом в Рівненський районний суд, оскільки міська влада не надала їм інформацію щодо того, кому з прокурорів Рівненський міськвиконком надав 13 квартир.

У 2020 році був обраний міським голою Рівного від партії "Європейська солідарність". Переміг у другому турі виборів, обійшовши кандидата від партії "Рівне разом" Віктора Шакирзяна. Після обрання запропонував Шакирзяна на посаду секретаря міськради, хоча раніше стверджував, що той використовував брудні технології проти нього під час виборів. Третяк такий крок пояснив об'єднанням на благо міста.  

Того ж року балотувався від "ЄС" і до Рівненської міськради.

В інтерв'ю BBC Україна Третяк розповідав, що перед виборами до нього зверталися представники різних партій зі пропозиціями йти на вибори, зокрема і від президентської "Слуги народу". Деякі місцеві ЗМІ пов’язували рішення Третяка балотуватися від «ЄС» з постаттю Олександра Турчинова, який керував штабом "ЄС" і має схожі з ним погляди. Третяк же казав, що давно знає Турчинова, але наполягав, що не спілкується з ним надто близько і що той на нього не впливає. У 2022-му місцеві ЗМІ писали про віддалення партії "ЄС" від Третяка.

З 2019 рокукоординатор спілки релігійних та громадських організацій "Всеукраїнський собор" у Рівненській області.  

Того ж року відзначився виступом на сесії міської ради, коли просив заборонити рекламу Хелловіну у Рівному, яка, на його думку, пропагує суїцид і насилля.

У 2018 році координував ходу за традиційні сімейні цінності, яку назвали "Святом сім'ї".

Гостро критикує рух ЛГБТ+. У своїх постах у Facebook називав його представників збоченцями, а сам рух "агресивною ідеологією", підтримував акції проти "Маршу рівності".

Не підтримує ратифікацію Стамбульської конвенції про запобігання домашнього насильства, бо вважає, що вона "руйнує сімейне законодавство" та є малоефективною в боротьбі з домашнім насильством.

У 2017-2019 керівник Руху Реформації в Рівненській області. Також був ведучим суспільно-просвітницької програми "Інша перспектива" на телеканалі "Рівне-1".

З 2014 року як волонтер доставляв гуманітарні вантажі на лінію фронту у зону АТО. Допомагав забезпечити українських захисників також формою, оптикою, взуттям і захисними шоломами.

З 2012 року - ректор Рівненської духовної семінарії та Академії Християн Віри Євангельської.

У 2008-2016 був учасником волонтерських поїздок в африканські країни – зокрема Гану та Буркіна-Фасо, де працював в будинках для дітей-сиріт і брав участь у реалізації освітніх та медичних проєктів для дітей.

З 2007 рокувикладач теологічних дисциплін та іноземних мов у Рівненській духовній семінарії і Академії християн віри євангельської (ХВЄ). З 2010-го – проректор з питань науки та розвитку.

Має вищу освіту. У 2008 році закінчив Міжнародний економіко-гуманітарний університет (МЕГУ) ім. С. Дем’янчука за спеціальністю "Мова та література (англійська)", у 2010-му – Львівську Богословську семінарію за спеціальністю "практичне богослов'я".

Народився 13 грудня 1985 року у селі Липне Волинської області.

Балотування

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу